ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΟΥ QUIET QUITTING ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ;
ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΟΥ QUIET QUITTING ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ;

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΤΟΥ QUIET QUITTING ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ;

ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΟΥΝΤΑΙ ΣΙΩΠΗΛΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑ ΕΞΑΝΤΛΟΥΝΤΑΙ;

26 Οκτωβρίου

Το κίνημα του Quiet Quitting στην Αμερική όσο και στις υπόλοιπες χώρες παγκοσμίως αναπτύσσεται δυναμικά και υπερασπίζεται την ιδέα να μην παραιτηθείς εντελώς από τη δουλειά σου, αλλά να μην κάνεις οποιαδήποτε υπέρβαση, είτε στο ωράριο εργασίας, είτε σε οτιδήποτε επιπλέον του job description για το οποίο σε έχουν προσλάβει και σε πληρώνουν.


Τι είναι ακριβώς το Quiet Quitting;

Οι δύσκολες συνθήκες διαβίωσης και ο ψηφιακός μετασχηματισμός φέρνει στην επιφάνεια την αντίδραση των ανθρώπων, οι οποίοι δεν θέλουν να ζουν για να δουλεύουν. Γι’αυτό και επανεξετάζουν την εργασιακή τους πραγματικότητα, θέτοντας άλλες προτεραιότητες πια.

Με νέους στόχους ζωής είναι τώρα διατεθειμένοι να παραιτηθούν, να ρισκάρουν και να διεκδικήσουν την ισορροπία μεταξύ προσωπικής και επαγγελματικής ζωής. Ακόμη όμως και όταν δεν υποβάλλουν την παραίτησή τους in real life, παραμένουν στις θέσεις εργασίας τους, κάνοντας μόνο τα απολύτως απαραίτητα καθήκοντα του job description τους. Δεν εργάζονται σε υπερωρίες. Δεν αναλαμβάνουν περισσότερο όγκο δουλειάς, ούτε συμμετέχουν σε εθελοντικά και κοινωνικά projects εντός του workplace τους. Φεύγουν στην ώρα τους και αφήνουν τη δουλειά πίσω, ώστε να ασχοληθούν με δραστηριότητες και άλλα δικά τους ενδιαφέροντα.

Μέσω των κοινωνικών δικτύων η τάση αυτή εξαπλώθηκε γρήγορα και έγινε βίωμα για πολλούς εργαζόμενους. Στα μέσα του 2022, καταγράφηκε ότι μόλις το 32% του εργατικού δυναμικού στην Αμερική παρέμενε εργασιακά αφοσιωμένο, με το υπόλοιπο δυναμικό είτε να μιλά ανοιχτά για παραίτηση είτε να κάνει quiet quitting.

Πώς παρουσιάστηκε το φαινόμενο της Σιωπηλής Παραίτησης;

Οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν να αναλογίζονται έντονα την καριέρα, τους μισθούς και το πώς θέλουν να αντιμετωπίζονται στην εργασία τους, μετά την πανδημική φάση. Η έλλειψη περιθωρίων εξέλιξης, οι χαμηλές αμοιβές και το αίσθημα έλλειψης σεβασμού στον χώρο εργασίας αποτέλεσαν βασικούς λόγους που αρκετοί εργαζόμενοι παγκοσμίως εγκατέλειψαν τις δουλειές τους μέσα στο 2021, σύμφωνα με την έρευνα του Pew Research Center.

Αυτό που πραγματικά συμβαίνει στην εργασία πλέον, είναι ότι το προηγουμένως κουρασμένο εργατικό δυναμικό απορρίπτει αυτή του την πραγματικότητα και θέτει τη νέα δική του.

Ποια γενιά εκφράζεται μέσα από το κίνημα της Σιωπηρής Παραίτησης;

Όπως υπάρχουν οι γνωστοί πλέον Influencers για το ψηφιακό marketing, υπάρχουν και οι Quitfluencers για τα εργασιακά, οι πρωτοπόροι του κινήματος που κατά βάση είναι εκπρόσωποι της γενιάς Ζ και αρκετοί Millennials που δεν έχουν και πολλά να χάσουν, καθώς η ζωή δεν τους έχει φερθεί μέχρι τώρα με τον καλύτερο τρόπο (χρέος, πανδημία, αβεβαιότητα, ανεργία, μη δυνατότητα διατήρησης περιουσίας κλπ). Είναι αυτοί που μπορούν να συμπαρασύρουν κι άλλους στο να παραιτηθούν, σιωπηλά ή μη.

Η ανάγκη για περισσότερη ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής, έκανε τους ανθρώπους να στραφούν σε νέες επαγγελματικές ευκαιρίες, σύμφωνα με το LinkedIn Global Talent Trends 2022 report. O μεταπανδημικός δυτικός κόσμος έζησε αρχικά τη Μεγάλη Παραίτηση, όπως ονομάστηκε. Τώρα ζει το Quiet Quitting ή το Silent Quitting, ένα νέο κίνημα που αλλάζει το εργασιακό στερέωμα και τρομάζει ακόμα και πολυεθνικούς κολοσσούς.

Σύμφωνα με την Gallup, οι Quiet Quitters αποτελούν σήμερα το 50% του αμερικανικού εργατικού δυναμικού!


Είναι το Quiet Quitting κάτι νεό;

Μπορεί να έχει διαμορφωθεί πρόσφατα ως trend, αλλά το quiet quitting δεν είναι στην πραγματικότητα κάτι νέο. Οι εργαζόμενοι εδώ και χρόνια παραιτούνται σιωπηλά όταν θέλουν να αλλάξουν εργασία, όταν ο όγκος δουλειάς είναι ασύλληπτος ή όταν αμείβονται πενιχρά χωρίς κάποια πιθανότητα επαγγελματικής εξέλιξης.

Αυτή η στιγμή είναι η πλέον κατάλληλη για αλλαγές σε εταιρείες που θέλουν να διατηρήσουν το ανθρώπινο δυναμικό τους. Το ευέλικτο εργασιακό περιβάλλον, η αξιοκρατία και το ανθρώπινο πρόσωπο είναι αυτά που η νέα γενιά εργαζομένων αναζητεί. Η ηθική ικανοποίηση και η αφοσίωση πηγάζουν μέσα από αυτά τα ιδανικά και η αλήθεια είναι ότι ξεβολεύουν το αναχρονιστικό management μερικών εταιρειών.

Οι προσδοκίες, οι ευκαιρίες σε παγκόσμιο βεληνεκές, το αίσθημα της φροντίδας εντός του εργασιακού περιβάλλοντος και το ανθρώπινο connection οφείλουν να κάνουν την εμφάνισή τους στο όραμα κάθε σύγχρονου οργανισμού που αναζητά ταλέντα. Διαφορετικά θα πρέπει να συμβιβαστούν με εργαζόμενους που κάνουν τα απολύτως απαραίτητα και όχι αδίκως.


Τι μπορούν να κάνουν οι οργανισμοί για να εξισορροπήσουν αυτήν την κατάσταση;

Το Silent Quitting είναι απλώς το σύμπτωμα μιας πιο βαθιά ριζωμένης κατάστασης, αυτής του poor management. Τα νέα υβριδικά περιβάλλοντα εργασίας (Work from Home ή Work from Anywhere) δεν μπορούν να ακολουθήσουν τις παλιές τεχνικές micromanagement σε καμία περίπτωση. Η παρακολούθηση εργαζομένων μέσω software και αριθμό clicks ανά ώρα για παράδειγμα, δεν χτίζει σχέσεις εμπιστοσύνης και δεν δένει τον manager με την ομάδα του.

Αντιθέτως, λειτουργεί ως λόγο αποθάρρυνσης από την εργασία και λαμβάνει το ρόλο του "μεγάλου αδελφού", που στην ουσία σπρώχνει τον εργαζόμενο προς άλλες επιλογές εργασίας.

Η ηγεσία σε μια εταιρεία θα χρειαστεί να βρει τρόπους να βοηθήσει τους εργαζόμενους να παραμένουν δεμένοι και αφοσιωμένοι, μέσω συζητήσεων και σωστής διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού. Η δημιουργία μιας εσωτερικής κουλτούρας είναι αυτό που κρατά τους ανθρώπους σε ομάδες και τους βοηθά να παραμένουν αφοσιωμένοι.

Μήπως δεν θα έπρεπε να μας παραξενεύει το φαινόμενο του quiet quitting; Μήπως αυτό που παραξενεύει είναι ότι πλέον θεωρείται μορφή παραίτησης, όταν ένας άνθρωπος κάνει μόνο αυτά για τα οποία πληρώνεται;

Η πρόσθετη εργασία θα έπρεπε να σημαίνει και πρόσθετη αμοιβή, τόσο στις πολυεθνικές όσο και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αν τα κίνητρα είναι φτωχά ή η κουλτούρα του εκάστοτε οργανισμού δεν έχει τη δυναμική που η εργοδοσία πιστεύει ότι έχει, είναι εύκολο να υπάρξει διαρροή ταλέντου και Σιωπηλή Παραίτηση.

Σε κάθε περίπτωση, η τάση αυτή είναι μια καλή αφορμή για να επαναπροσδιορίσουμε τι σημαίνει σύγχρονη εργασία, αξιοποίηση ταλέντου, ανθρωποκεντρική στάση και ικανοποίηση σε επαγγελματικό επίπεδο.