ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Η ΑΦΟΣΙΩΣΗ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Η ΑΦΟΣΙΩΣΗ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

Η ΑΦΟΣΙΩΣΗ ΚΑΙ Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

5 ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΚΕΡΔΙΣΕΙΣ ΣΤΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΣΟΥ ΠΙΟ ΑΦΟΣΙΩΜΕΝΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

13 Φεβρουαρίου

"Μαζί θα πορευτούμε όμορφα, δημιουργικά, δυναμικά και προς όφελος όλων μας, για αυτό ζητώ την αφοσίωσή σας" λες κατά την διάρκεια της πρώτης σου τοποθέτησης στην νέα σου δουλειά και νιώθεις ότι κερδίζεις την ομάδα.
Κάνεις βέβαια δεύτερες σκέψεις ως προς το αν θα σε στηρίξουν, αλλά με την κεκτημένη ταχύτητα της εμπειρίας και τον ενθουσιασμό της υποδοχής σου για την νέα θέση, αγοράζεις το σενάριο της αφοσίωσης. Μάλλον έχεις ανάγκη να το κάνεις σκεπτόμενος ως μάνατζερ, αναγνωρίζοντας ότι η παρακίνηση των εργαζομένων είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να κάνεις για την εταιρεία. Ως γνωστόν, η αφοσίωση συνδέεται με τη σταθερή κερδοφορία, την ικανοποίηση των πελατών και τη διατήρηση των εργαζομένων.

Χαρούμενος φτάνεις σπίτι και μεταφέρεις στη γυναίκα σου τις σκέψεις σου, τονίζοντας ότι μπορεί η δημιουργία πίστης και αφοσίωσης των εργαζομένων να είναι πρόκληση, αλλά εσύ θα τους κάνεις να νιώσουν οικογένεια. "Η δύναμη μιας οικογένειας, όπως και η δύναμη ενός στρατού, βασίζεται στην αφοσίωση μεταξύ των μελών της" σου απαντάει η Κατερίνα, παραθέτοντας το απόφθεγμα του Αμερικανού συγγραφέα Μάριο Πούζο. Και προσθέτει "πότε πρόλαβες να πάρεις μηνύματα οικογένειας από τους ανθρώπους; Γιατί την οικογένειά μας την ξέρεις αλλά μάλλον και στην εταιρεία πρέπει να αρχίσεις να γνωρίζεις με ποιους έχεις να κάνεις". Ξεφυσάς... Για άλλη μια φορά είναι εκείνη που με απλοϊκό τρόπο σου δείχνει ότι ο αρχικός ενθουσιασμός πρέπει να μετριάζεται, σταθμίζοντας όλες τις παραμέτρους.

Επαγγελματική ατζέντα για καινούργια αρχή
Credits: @david-iskander
Έρευνες έχουν δείξει ότι περνάμε περισσότερο από το ένα τρίτο της ζωής μας δουλεύοντας, γι’ αυτό είναι σημαντικό να είμαστε χαρούμενοι στον εργασιακό μας χώρο. Αντίστοιχα έχει αποδειχθεί ότι οι άνθρωποι που είναι χαρούμενοι στη δουλειά τους είναι πιo παραγωγικοί, πιο δημιουργικοί και έχουν υγιέστερες και δυνατότερες σχέσεις μέσα και έξω από το γραφείο. Επιπλέον, οι εταιρείες που πραγματικά ενδιαφέρονται για την ευτυχία των υπαλλήλων τους, αποκομίζουν τα οφέλη της αυξημένης παραγωγικότητας, των εσόδων και της μακροχρόνιας αφοσίωσης. Α να γειά σου, βλέπεις το "μακροχρόνια" και σε ξενίζει γιατί η σημερινή κατάσταση έχει επιφέρει συνεχή αλλαγή εργασιακού περιβάλλοντος σε μια προσπάθεια να κατακτήσει νέα βουνά ο εργαζόμενος. Βλέπω σε παραξενεύει αυτό που διαβάζεις. Δηλαδή εσένα δεν σε κατακλύζουν οι καθημερινές σκέψεις για αύξηση των αποδοχών σου, ανέλιξη, λιγότερο χρόνο εργασίας; Μην σπεύδεις να δικαιολογηθείς. Κάνε μια προσπάθεια να αποκωδικοποιήσεις την ανάγκη. Αν δηλαδή σε ενδιαφέρει να καταλάβεις πως θα χτίσεις αφοσίωση.

Αρκετές εταιρείες το κάνουν με ετήσια έρευνα αφοσίωσης, ζητώντας από τους υπαλλήλους να αναφέρουν τα επίπεδα ικανοποίησης. Όμως, τα αποτελέσματα δεν δίνουν αντικειμενικές απαντήσεις σχετικά με το πόσο αφοσιωμένοι είναι στην πραγματικότητα οι εργαζόμενοι. Μήπως να ψάξεις τους παράγοντες που πρέπει να αναλύσεις; Για παράδειγμα η ηλικία και οι απόδοση στην δουλειά, είναι καθοριστικές για τη διαφορετική αντιμετώπιση του κάθε υπαλλήλου. Ή το γεγονός ότι μερικοί άνθρωποι είναι πιο δύσκολο να τους παρακινήσεις σε σχέση με άλλους.

"Στο ένα της μάτι έλαμπε η αφοσίωση. Στο άλλο ο υπολογισμός" είπε ο Βρετανός συγγραφέας Κάρολος Ντίκενς σκέφτεσαι άξαφνα και γεννιέται αυτόματα η ανάγκη να προσαρμόσεις την προσέγγισή σου για να καλύψεις την ανάγκη κάθε μέλους της ομάδας. Για δες, σου λέει το μυαλό... Υπολογισμός. Ε, ασφαλώς όλα καταλήγουν σε μια πράξη, κάτι χειροπιαστό που θα σου επιτρέψει να μετρήσεις στόχους και γιατί όχι την αφοσίωση των ανθρώπων σου. Συνεχίζει το ρεύμα που σε έχει συνεπάρει, και σκέφτεσαι την γέννηση και ανάγκη δημιουργίας κινήτρων που πρέπει να είναι κομμένα και ραμμένα στις ανάγκες του κάθε υπαλλήλου.

Χειροποίητο κουστούμι υπό κατασκευή με εξωτερικές ραφές
Credits: @christian-erra

Έλα ανέβα στην σκηνή, εξέθεσε τον εαυτό σου μπροστά στους ανθρώπους σου. Τι εννοείς γιατί; Ή μάλλον ποιος νομίζεις ότι είσαι για να μην το κάνεις; Εδώ το έκανε η Αμερικανική κυβέρνηση το 2011. Ναι αυτή που ηγείται του ονείρου, που ακούς Αμερική και σκέφτεσαι χρήματα, επιτυχία, εξέλιξη. Έκαναν έρευνα μια δεκαετία πριν με σοκαριστικά ευρήματα. Συγκεκριμένα κατέγραψαν ότι η ικανοποίηση από την εργασία στις ΗΠΑ βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ, με τον αντιπροσωπευτικό δείκτη να έχει υποχωρήσει 26% από το 1987. Ταυτόχρονα, μόνο το 45% των Αμερικανών εργαζομένων δήλωσαν ικανοποιημένοι από την εργασία τους και λιγότερο από το ένα τρίτο αφοσιωμένοι σε αυτήν.

Μπορεί η δέσμευση των εργαζομένων να μην είναι ζήτημα που απασχολεί συχνά τα διοικητικά συμβούλια, όμως ο μη αφοσιωμένος εργαζόμενος μπορεί να είναι επιζήμιος για την εξυπηρέτηση πελατών, την παραγωγικότητα, τις πωλήσεις και τα κέρδη. Οι αφοσιωμένοι εργαζόμενοι ενδιαφέρονται περισσότερο για τη δουλειά τους, υπεραποδίδουν έναντι των συναδέλφων τους και παραμένουν στη θέση τους για περισσότερο καιρό.

Βραβείο καλύτερου εργαζόμενου
Credits: @ofspace
Πάλι πίσω σε εσένα, μεγάλε μου manager που νιώθεις σαν τον κατακτητή. Πολλοί οι παράγοντες που επηρεάζουν την ικανοποίηση των εργαζομένων αλλά είσαι εσύ που θα διαμορφώσεις το περιβάλλον που ευνοεί την δέσμευση ή την "αποδέσμευση" των ανθρώπων σου. Για στύψε λίγο το μυαλουδάκι σου για να βρεις ορισμένα βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις, ώστε ως στέλεχος να κερδίσεις στο δυναμικό σου πιο αφοσιωμένους εργαζόμενους. Παραθέτω τον δικό μου πεντάλογο.

Πώς να κάνεις τους ανθρώπους σου πιο αφοσιωμένους;

1.Δημιούργησε Κουλτούρα

Δημιούργησε την Κουλτούρα και κάνε τους υπαλλήλους κομμάτι της. Μόλις το κάνεις μην υποπέσεις στο σφάλμα του να δεις αν ο εργαζόμενος ταιριάζει σε αυτήν. Εστίασε στις δεξιότητες και την εμπειρία του και φέρε τον κοντά στην μοναδική εταιρική/ανθρώπινη και δημιουργική κουλτούρα που δημιούργησες. Η δέσμευση τους θα ξεκινήσει με τη διασφάλιση πως οι εργαζόμενοι ταιριάξουν και είναι ικανοποιημένοι με το ύφος της εταιρείας.

2.Σύνδεσε την αμοιβή με την απόδοση

Σου αρέσει το Αμερικανικό όνειρο αλλά δεν ακολουθείς το δοκιμασμένο τους σύστημα. Ναι καλά κατάλαβες, μιλάω για σύνδεση μέρους των αμοιβών με την απόδοση, το οποίο ο εργαζόμενος θα μπορεί να διεκδικήσει κάθε χρόνο. Πρόσεξε... Κάθε χρόνο! Ξεπέρασε επιτέλους το κόμπλεξ ότι πέρυσι έλαβε μπόνους και εφέτος δεν χρειάζεται. Εσύ χρυσέ μου γιατί το χρειάζεσαι και ο εργαζόμενος όχι; Αυτή η προσέγγιση θα τραβήξει την προσοχή του και θα ευθυγραμμίσει τα οφέλη για την επιχείρηση και τον εργαζόμενο.

3.Καλλιέργησε την επικοινωνία και δώσε ευκαιρίες

Για ψάξου λίγο να δεις τι γίνεται εκεί έξω. Ξεπεράστηκε η μία και μοναδική συνάντηση/συζήτηση που το έκανες αγγαρεία και το αποκαλούσες αξιολόγηση. Δώσε στους ανθρώπους ευκαιρίες για προαγωγή και διεύρυνση των δραστηριοτήτων τους. Δηλαδή, θέσπισε συζητήσεις ανά τρίμηνο για τους στόχους καριέρας τους. Ξεπέρασε σε παρακαλώ τις τυπικότητες με εκπαιδευτικά προγράμματα, επειδή σώνει και καλά πρέπει να δείξεις ότι τα έκανες. Πας και μου βάζεις σε μια αίθουσα 15 ανθρώπους και τους κρίνεις σκληρά γιατί δεν συμπίπτουν οι απόψεις τους. Εδώ δεν συμπίπτουν οι δικές σου απόψεις με την τριμελή σου οικογένεια!

4.Πες ευχαριστώ

Έλα μην φοβάσαι πες το, δεν θα σε παρεξηγήσουμε. Δείξε βρε ειλικρινή εκτίμηση, γνώρισε την ομάδα σου. Ξεκόλλα με τις τιμητικές πλακέτες και τις απονομές του υπαλλήλου του μήνα. Αφού δεν θυμάσαι ούτε το όνομα του και σε ποιο τμήμα δουλεύει. Ευχαριστώ Μαρία. Κάθε ημέρα σαν συνταγή γιατρού, σε ό,τι σου προσφέρει.

Λευκό νέον σε λευκό τοίχο που γράφει ευχαριστώ
Credits: @morvanic-lee

5.Δείξε εμπιστοσύνη

Ναι σε καταλαβαίνω την θέλεις, αλλά, αν δεν κάνεις τα παραπάνω, πώς περιμένεις να χτιστεί; Η αφοσίωση είναι ανέφικτη, εκτός εάν οι εργαζόμενοι εμπιστεύονται την ηγεσία. Σε εσένα μιλάω. Δείξε διαφάνεια, και κάνε προσπάθεια να επικοινωνείς για να διασφαλιστεί ότι είναι όλοι προσηλωμένοι στους στόχους.

Θέλεις επίλογο σε βλέπω. Ε λοιπόν κράτα ένα πράγμα. Πέτα την λέξη πειθαρχία που απαιτείς για να ρολάρουν όλα και αφού έκανες στον εναρκτήριο λόγο σου αναφορά για αφοσίωση,  δες τα παραδείγματα. Είπε ο Ιταλός Τενόρος Λουτσιάνο Παβαρότι:

"Οι άνθρωποι νομίζουν ότι είμαι πειθαρχημένος.
Δεν πρόκειται για πειθαρχία.
Πρόκειται για αφοσίωση.
Υπάρχει μεγάλη διαφορά"

Το' χεις;