ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

72 ΩΡΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΜΠΟΤΖΗ
72 ΩΡΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΜΠΟΤΖΗ

72 ΩΡΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΜΠΟΤΖΗ

ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΣΤΙΓΜΕΣ ΚΑΙ ΕΙΚΟΝΕΣ ΣΕ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ

19 Φεβρουαρίου

Τα ταξίδια είναι ο καλύτερος τρόπος για να γεμίσεις νέες εικόνες, να γνωρίσεις αλλιώτικους πολιτισμούς και να εξελιχθείς ως άνθρωπος.

Ένας προορισμός άγνωστος, ο οποίος συμπεριλήφθηκε στα πλαίσια ενός ταξιδιού στη Ταϊλάνδη, με την οποία τυχαίνει να γειτονεύει, ήταν η Καμπότζη.

Εκ πρώτης όψεως, στις αναζητήσεις ξεχωρίζει ο ναός Άνγκορ Βατ, το μεγαλύτερο θρησκευτικό μνημείο παγκοσμίως. Πολλοί το γνωρίζουν και από την Αντζελίνα Τζολί στο ρόλο της ως Lara Kroft!

Ο ναός Άνγκορ Βατ
Credits: @pou-neang

Ένα μέρος πραγματικά εντυπωσιακό, το οποίο αναβλύζει ιστορικότητα. Η χαοτική του έκταση και η δαιδαλώδης του δομή δημιουργούν μια εθελούσια αυθυποβολή. Αναρωτιέσαι πώς μπόρεσε ο ανθρώπινος πολιτισμός τόσα χιλιάδες χρόνια πριν να φτιάξει κάτι τόσο επιβλητικό και πλούσιο. Παράλληλα όμως σκέφτεσαι γιατί ο άνθρωπος στο όνομα της θρησκείας να οδηγήθηκε σε τέτοιες κατασκευές για να δείξει τη πίστη του και να ξεχωρίσει από τους άλλους.

Η πρόσοψη του πιο γνωστού ναού στην Καμπότζη
Credits: @james-wheeler
Ακόμη πιο στενάχωρο είναι όταν σκέφτεσαι ότι ο άνθρωπος δεν εξελίχθηκε ποτέ σε αυτό το κομμάτι. Ακόμη νιώθει την έντονη ανάγκη να δημιουργήσει ολοένα και μεγαλύτερους, ακριβότερους και επιβλητικότερους χώρους λατρείας.
Και σήμερα στο βωμό της μισαλλοδοξίας η θρησκεία εξακολουθεί να αποτελεί αιτία επεισοδίων και αιματοχυσίας. Ένα πρόσφατο παράδειγμα είναι η πανέμορφη, επιβλητική και ιερή εκκλησία της Παναγίας των Παρισίων, η οποία όπως και κάθε θρησκευτικός χώρος, χρήζει σεβασμού και προσοχής.
Όμως όταν συγκεντρώνονται παραπάνω από 750 εκατομμύρια σε λίγες ημέρες, αναρωτιέσαι: Πόσα παιδιά θα μπορούσαν να ταΐσουν αυτά τα χρήματα; Πόσα σχολεία θα μπορούσαν να χτίσουν;

Ο συνειρμός αυτός με φέρνει πίσω στην όμορφη, αλλά και ζόρικη Καμπότζη.

Ζόρικη γιατί ένα από τα αξιοθέατα, όπου οι ντόπιοι ξεναγοί οδηγούν εμάς τους εξωγήινους του δυτικού πολιτισμού, είναι ένα χωριό χτισμένο πάνω στο νερό όπου ζουν πάνω από 1200 οικογένειες Καμποτζιανών και Ταϊλανδών.

Εκ πρώτης, όλοι θα φαντάζεστε ένα ειδυλλιακό τοπίο από αυτά που βλέπουμε βίντεο με drone και ζηλεύουμε.

Μια λέξη έχω να σας πω. Όχι!

Είναι ένα ατελείωτο έλος γεμάτο σκουπίδια, το οποίο ο καυτός ήλιος χτυπά αδυσώπητα, δίχως τις παραμικρές συνθήκες υγιεινής και διαβίωσης για τα όντα εκεί, τα οποία τυγχάνουν να είναι άνθρωποι όπως εμείς.

Σπίτια δίχως φως, πνιγμένα από τη μυρωδιά.

Παιδιά που βουτάνε μέσα στα βρώμικα νερά για να ψαρέψουν μαζί με τους γονείς, είτε για φαγητό ή για να τα πουλήσουν στην αγορά.

Στιγμιότυπο από τη ζωή στην Καμπότζη
Credits: @akara-yoth

Βρώμικα νερά, τα οποία αποτελούν και την αποχέτευση του κάθε σπιτιού καθώς δεν υπάρχουν τουαλέτες και υδραυλικές εγκαταστάσεις.

Η μόνη όαση είναι ένα πλωτό σχολείο με παιδάκια να παίζουν. Ένα αντικρουόμενο τοπίο, το οποίο αν κανείς από εμάς αντιπαραβάλλει με τις δικές του θύμησες, ουδεμία ταύτιση θα βρει.

Τι ευκαιρίες θα έχουν αυτά τα παιδιά σε σχέση με εμάς; Σε σχέση με τα δικά σας παιδιά; Πόσο άδικο είναι για αυτά τα παιδιά όταν τα δικά μας παιδιά παραπονιούνται για ένα μικρό δώρο ή για το ότι δεν έχουν καινούριο κινητό ή tablet;

Σκεφτείτε το μια στιγμή...

Σχολείο στην Καμπότζη
Credits: @akara-yoth

Προσπερνώντας το σχολείο κοντοσταθήκαμε σε ένα ντόπιο πλωτό μαγαζί που πουλούσε αναψυκτικά, κάποια σουβενίρ όχι και τόσο προσφιλή σε εμάς τους ζωόφιλους, ενώ είχε και ένα κλουβί με 20 κροκόδειλους. Έξαφνα, ένα μικρό βαρκάκι γεμάτο αναψυκτικά καταφθάνει στο μαγαζί. Δύο κουρασμένοι και ηλιοκαμένοι άνθρωποι ξεκινούν να κουβαλάνε το φορτίο, το οποίο μοιάζει αρκετά μεγάλο και χρονοβόρο.

Ντόπιοι της Καμπότζη
Credits: @reksa-nil

Τότε λοιπόν αποφασίζουμε να βοηθήσουμε και ξεκινάμε να κουβαλάμε τις κούτες με τα αναψυκτικά και τις μπίρες.

Πρώτο συναίσθημα: παγωμάρα.

Δεύτερο συναίσθημα: χαμόγελο.

Αμέσως, 10 άνθρωποι ήρθαν και άρχισαν σε μια μικρή αλυσίδα να ξεφορτώνουν τις κούτες.

Σε 5 λεπτά είχαν όλα τελειώσει.

Το κερασμένο κρύο νερό έκρυβε όλα τα χαμόγελα και την αλληλεγγύη που μπορούσαν να εκφράσουν. Στη πραγματικότητα όμως, εμείς ήμασταν πιο χαρούμενοι.

Αυτά σου προσφέρουν τα ταξίδια!

Μικρές ιστορίες, οι οποίες αξίζουν να τις μοιράζεσαι και κάθε φορά που τις σκέφτεσαι, νοσταλγείς και φέρνεις στο νου σου αναμνήσεις. Ανθρώπους, στιγμές και εικόνες για τις οποίες οφείλεις να πας ένα βήμα παραπέρα. Να συμπονέσεις, να σεβαστείς, να διαδώσεις...

...Και όταν ο νους σου δεν είναι σε ένα αεροπλάνο, να τον ταξιδεύεις εσύ!