ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Η ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΗΘΙΚΗ
Η ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΗΘΙΚΗ

Η ΑΙΣΘΗΤΙΚΗ ΕΙΝΑΙ ΗΘΙΚΗ

ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΕΧΝΗ ΑΝ ΠΕΤΑΣ ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ ΣΟΥ ΚΑΤΩ;

27 Ιουλίου

Ξεκινώντας, θα δανειστώ μια φράση της Κ.Διδασκάλου, μιας ηθοποιού που εκτιμώ ιδιαίτερα.

 "Η αισθητική είναι ηθική... δεν μπορείς να κάνεις τέχνη, αν πετάς τα σκουπίδια σου κάτω".

Σκοπός λοιπόν του κάθε καλλιτέχνη είναι να ομορφύνει με το δικό του τρόπο, αλλά και το ήθος, την καθημερινότητα μας στο σύνολο των αισθήσεων μας. Κοιτώντας, ακούγοντας, γεύοντας, νιώθοντας όμορφα. Μια από τις πιο συνηθισμένες ερωτήσεις σε συζητήσεις που μας έχουν απευθύνει, είναι αν το όμορφο, το καλαίσθητο είναι κάτι αντικειμενικό ή υποκειμενικό. Εγώ θα απαντήσω πως είναι το πιο ευρέως αποδεκτό. Ο καθένας έχει τα δικά του ερεθίσματα, εικόνες και ήχους που έχουν διαμορφώσει την "οπτικοακουστική αισθητική" του, δύο λέξεις που λατρεύω! Πέρα από τις αξίες που έχουμε όλοι σαν άνθρωποι, δυστυχώς ή ευτυχώς έχουμε και την τάση να συνδεόμαστε με άτομα ίδιας οπτικοακουστικής αισθητικής. 

Το μεγαλύτερο όμως ενδιαφέρον είναι να δίνεις χώρο σε "διαφορετικούς" ανθρώπους - έννοιες και να φιλτράρεις όλες αυτές τις νέες πληροφορίες, οι οποίες θα σε εξελίξουν σε κάτι καλύτερο.

Διαβάζοντας το #FineBeing, ένιωσα πράγματι ότι είμαι και εγώ μια BeFiner.

Fine! Είναι η ποιότητα ζωής που όλοι έχουμε ανάγκη. Η ζωή αν "στα φέρει όπως τα θέλεις" είναι γιατί εσύ έχεις επιλέξει να ζεις με αυτό τον τρόπο. Μια μελωδία που θα σου γλυκάνει την ψυχή και οι εικόνες της καθημερινότητας σου. Αυτό το μίζερο γραφειάκι στη δουλειά, εκείνο το δωμάτιο που συνέχεια αναβάλεις να σουλουπώσεις λίγο... πάρε ένα γλαστράκι, ένα χαμηλού φωτισμού φωτιστικό, ένα καινούργιο χαλί ή ένα όμορφο αφισάκι που θα σε ταξιδεύει σε ένα μέρος που πάντα ήθελες να πας. 

Δωμάτιο με βιβλιοθήκη και χαμηλό φωτισμό
Credits: @kukidaki

Καταλαβαίνω πως δεν είναι εύκολο να αλλάξουμε τα πάντα γύρω μας, αλλά τουλάχιστον τους προσωπικούς μας χώρους. Αν ακόμη και αυτό για κάποιους είναι κάτι άπιαστο, θεωρώ ότι πρέπει να γίνει στόχος. Ο προσωπικός χώρος και χρόνος, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ψυχικής μας υγείας. Πάλι δανειζόμενη μια φράση ηθοποιού, του Κ.Σοφιανού, θα πω ότι "πλούσιος σήμερα είναι αυτός που έχει προσωπικο χρόνο και όχι χρήματα".

Ψυχική υγεία, από τα σπουδαιότερα πράγματα που πρέπει να διαφυλάξουμε, αλλά δυστυχώς μεγαλώνοντας οι ευθύνες και οι συνθήκες ζωής μας την καταστρέφουν. Κάπου εδώ έρχεται και η ψυχαγωγία. "Η συμμετοχή του ανθρώπου στα ανώτερα έργα του ανθρώπινου πολιτισμού που τον μορφώνει πνευματικά και αισθητικά, τον εξευγενίζει και φέρνει την αρμονία σώματος και ψυχής" όπως περιγράφει η wikipedia! Προσωπικά, επιζητώ και δουλεύω για μια καλύτερη αισθητική σε απλά μικρά καθημερινά πράγματα που βλέπουμε γύρω μας.

Μια γυναίκα μπροστά από νέον φωτισμό
Credits: @kukidaki

Αυτές οι "ντιζαϊνάτες" λεπτομέρειες δεν χρειάζεται απαραίτητα να είναι κάτι ακριβό ή περίπλοκο όπως πιστεύει ο κόσμος. Το design αρκεί να είναι "Fine"! Η δική μου "Fine" στιγμή; 'Όταν ακούω στο repeat αυτό το κομματάκι που μόλις ανακάλυψα και λάτρεψα, σχεδιάζω και πίνω τον καφέ μου με λίγη μαύρη σοκολάτα. That's "Fine"!

Και επειδή μ ’αρέσει να συνοδεύω τα πάντα με μουσική...