ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο JACKSON POLLOCK;
ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο JACKSON POLLOCK;

ΠΟΙΟΣ ΗΤΑΝ Ο JACKSON POLLOCK;

Ο ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗΣ ΠΟΥ ΑΛΛΑΞΕ ΤΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ

28 Απριλίου

Ο Jackson Pollock, ήταν ένας σπουδαίος καλλιτέχνης πολύ μπροστά από την εποχή του που  με το μοναδικό στυλ της ελευθερίας του αυτοσχεδιασμού και του action painting έφερε επανάσταση στον κόσμο της τέχνης κατά τις δεκαετίες του 1940 και 1950.

Τι ξέρουμε για τον Pollock;

Ο Jackson Pollock ήταν Αμερικανός ζωγράφος του εικοστού αιώνα που συνδέθηκε με το κίνημα του Αφηρημένου Εξπρεσιονισμού.  Έλαβε ευρεία αναγνώριση για τα αφηρημένα έργα τέχνης που δημιούργησε με χειρονομίες που ρέουν ελεύθερα - ένα στυλ που αργότερα ονομάστηκε "ζωγραφική δράσης" (action painting).

Θεωρείται μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες στον κόσμο της τέχνης και ένας από τους καινοτόμους των πρωτοποριακών στυλ που έχουν εμφανιστεί. Όπως πολλές άλλες διάσημες προσωπικότητες, τα προβλήματα από τα οποία υπέφερε στην προσωπική του ζωή, όπως η μάχη του με τον αλκοολισμό, παραδόξως ενδυνάμωσαν την εικόνα του "σούπερ σταρ". Δυστυχώς, ακόμη και αυτός ο πρόωρος θάνατός του συνέβαλε στη θρυλική υπόσταση με την οποία είναι ακόμα και σήμερα γνωστός στον κόσμο της τέχνης.

Ποια είναι η βιογραφία του;

Γεννήθηκε το 1912 στο Cocy, Wyoming και ήταν ο μικρότερος από πέντε αδερφούς. Το 1928 γράφτηκε στο Manual Arts High School του Los Angeles, όπου έμαθε για τον ευρωπαϊκό μοντερνισμό. Το 1930 ακολούθησε τον μεγαλύτερο αδερφό του στη Νέα Υόρκη. Εκεί σπούδασε στο Art Students League με τον ζωγράφο Thomas Hart Benton. Ο Pollock εξερεύνησε την τέχνη των ιθαγενών της Αμερικής, τα έργα Ισπανών σουρεαλιστών καλλιτεχνών, όπως ο Pablo Picasso και ο Joan Miró, καθώς και των Μεξικανών τοιχογράφων, όπως ο José Clemente Orozco και ο David Alfaro Siqueiros. Ενώ εργαζόταν στη Νέα Υόρκη, ο Pollock γνώρισε πολλούς άλλους Αμερικανούς καλλιτέχνες που ασχολούνταν με τον Αφηρημένο Εξπρεσιονισμό, όπως οι Mark Rothko, Franz Kline, Robert Motherwell και Willem de Kooning. Το 1945 παντρεύτηκε τη συνάδελφό του, επίσης "αφηρημένη" ζωγράφο, Lee Kranser. Κουρασμένοι από τους περισπασμούς της πόλης μετακόμισαν μαζί σε ένα απομακρυσμένο σπίτι στο Springs της Νέας Υόρκης. O Pollock μετέτρεψε έναν παλιό αχυρώνα σε στούντιο τέχνης και άρχισε να εργάζεται πάνω σε νέους πίνακες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ανέπτυξε το ιδιαίτερό του στυλ, δημιουργώντας έργα τέχνης που συχνά αναφέρονται ως "πίνακες της σταγόνας" (drip paintings).

Από το 1938 έως το 1941, ο Pollock υποβλήθηκε σε ψυχοθεραπεία για να ξεπεράσει τον εθισμό του στο αλκοόλ. Το 1949 το περιοδικό Time παρουσίασε τον Pollock και τη δουλειά του. Μερικά χρόνια αργότερα, ο σκηνοθέτης Κιμ Έβανς γύρισε ένα μικρού μήκους ντοκιμαντέρ για τη μοναδική προσέγγισή του και ο ζωγράφος γίνεται ευρέως γνωστός. Δυστυχώς, το 1956 πέθανε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα όντας υπό την επήρεια αλκοόλ. Στα χρόνια που ακολούθησαν το θάνατό του το έργο του εμφανίστηκε παγκοσμίως σε μέρη όπως το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (MoMA) και η Γκαλερί Tate στο Λονδίνο.

  Από τι χαρακτηρίζεται το ιδιαίτερο ζωγραφικό στυλ του Pollock;

  Μη παραδοσιακές τεχνικές ζωγραφικής

  Στα τελευταία του χρόνια, ο ζωγράφος απέρριψε το όρθιο καβαλέτο και διάλεξε να έχει τον καμβά στο πάτωμα. Αυτή η ανορθόδοξη μέθοδος του επέτρεψε να πλησιάσει τους μη τεντωμένους καμβάδες του από όλες τις κατευθύνσεις. Χρησιμοποίησε εργαλεία, όπως ξυλάκια και σταγονόμετρο έγχυσης υγρών για να στάζει, να ρίχνει και να απλώνει το υγρό χρώμα πάνω στον καμβά.

  Αφαίρεση

  Επηρεασμένος σε μεγάλο βαθμό από τον κυβισμό και τον σουρεαλισμό, ο Pollock δημιούργησε την αφηρημένη τέχνη που σπάνια παρουσίαζε αναγνωρίσιμο θέμα, χρησιμοποιώντας χειρονομίες και χρώματα για να δημιουργήσει καθαρά αφηρημένες εικόνες.

  Ψυχολογικά θέματα

  Στην τέχνη του, ο ζωγράφος χρησιμοποίησε μια μέθοδο ελεύθερης ροής που του επέτρεψε να αξιοποιήσει το δικό του υποσυνείδητο. Αν και δεν υπάρχει ξεκάθαρο θέμα, πολλά από τα έργα του επηρεάστηκαν από τις γνώσεις του για το συμβολισμό κατά Jung.


  Τι έχει πει ο ίδιος ο Pollock για τον τρόπο με τον οποίο ζωγράφιζε;

  Ο ζωγράφος σε μια συνέντευξή του το 1956 είχε δηλώσει:

  "Η ζωγραφική μου δεν προέρχεται από το καβαλέτο. Προτιμώ να κολλήσω τον μη τεντωμένο καμβά στον σκληρό τοίχο ή στο πάτωμα. Χρειάζομαι την αντίσταση μιας σκληρής επιφάνειας. Στο πάτωμα είμαι πιο άνετα. Νιώθω πιο κοντά, περισσότερο μέρος του πίνακα, αφού έτσι μπορώ να τον περπατήσω, να δουλέψω από τις τέσσερις πλευρές και να είμαι κυριολεκτικά μέσα στον πίνακα.

  Συνεχίζω να απομακρύνομαι περισσότερο από τα συνηθισμένα εργαλεία του ζωγράφου, όπως καβαλέτο, παλέτα, πινέλα, κ.λ.π. Προτιμώ μπαστούνια, μυστρί, μαχαίρια και υγρή μπογιά που στάζει ή να εφαρμόζω μια βαριά τεχνική impasto με προσθήκη άμμου, σπασμένο γυαλί ή άλλη ξένη ύλη.

  Όταν βρίσκομαι μέσα στη ζωγραφική μου δεν έχω επίγνωση του τι κάνω. Μόνο μετά από μια περίοδο "γνωριμίας" βλέπω με τι ασχολήθηκα. Δεν φοβάμαι να κάνω αλλαγές, να καταστρέψω την εικόνα κ.λ.π. γιατί ο πίνακας έχει τη δική του ζωή. Προσπαθώ να την αφήσω να βγει προς τα έξω. Μόνο όταν χάνω την επαφή με τον πίνακα το αποτέλεσμα είναι ένα χάος. Διαφορετικά υπάρχει καθαρή αρμονία, ένα εύκολο πάρε-δώσε και ο πίνακας βγαίνει καλά."

  Επίσης, όταν κάποτε τον ρώτησαν γιατί δεν ζωγράφιζε εικόνες με αντικείμενα που μπορούσαν να αναγνωρίσουν οι άνθρωποι, απάντησε:

   "Αν ήθελες να δεις ένα λουλούδι, μπορούσες να πας να δεις ένα αληθινό"

  Ποια είναι τα 5 από τα πιο αξιομνημόνευτα έργα του;

  1.Blue Poles (1952) 

  Γνωστό και ως Number 11, 1952, αυτό το έργο τέχνης είναι ένα από τα πιο εμβληματικά και ακριβά κομμάτια του Jackson Pollock. Το 1973 η Εθνική Πινακοθήκη της Αυστραλίας το αγόρασε δίνοντας 2 εκατομμύρια δολάρια, όπου και παραμένει σήμερα.


  2. Number 1, 1950 (1950)

  Κοινώς γνωστός ως Lavender Mist, αυτός ο πίνακας αποτυπώνει το εμβληματικό ύφος drip που ανέπτυξε ο Pollock στα τέλη της δεκαετίας του 1940. Το 2004, κατατάχθηκε ως το όγδοο έργο μοντέρνας τέχνης με τη μεγαλύτερη επιρροή σε μια δημοσκόπηση με 500 καλλιτέχνες, επιμελητές, κριτικούς και εμπόρους.


  3. Untitled (1950)

  Στις αρχές της δεκαετίας του 1950, ο Pollock ζωγράφισε αρκετούς ασπρόμαυρους καμβάδες. Το Untitled είναι ένα σαφές παράδειγμα του στυλ δουλειάς που δημιούργησε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το οποίο αργότερα έγινε γνωστό ως η περίοδος των "black pourings" του. Αν και αυτοί οι πίνακες αυξήθηκαν σε δημοτικότητα με τις δεκαετίες, ήταν οικονομικά ανεπιτυχείς κατά τη διάρκεια της ζωής του.


  4. Autumn Rhythm (Number 30) (1950)

  Ένας από τους μεγαλύτερους και πιο εμβληματικούς πίνακες drip του ζωγράφου. Εκτέθηκε για πρώτη φορά στην Betty Parsons Gallery και τώρα βρίσκεται στο Metropolitan Museum of Art στη Νέα Υόρκη. Αναφέρθηκε ότι πωλήθηκε για 200 εκατομμύρια δολάρια σε μια ιδιωτική αγορά.


  5. The She-Wolf (1943)

  Αυτό το πρώιμο έργο τέχνης έχει πιο ξεχωριστές γραμμές και σχήματα από το μεταγενέστερο αφηρημένο στυλ του Pollock. Σε αυτό χρησιμοποίησε λαδομπογιά για να δημιουργήσει μια σουρεαλιστική απεικόνιση μιας μυθολογικής φιγούρας. Αγοράστηκε από το MoMa το 1944 στην τιμή των 650 εκατομμυρίων δολαρίων.


  Γιατί τα έργα του Pollock κοστίζουν εκατομμύρια;

  Σήμερα εκτιμάται ότι ένα αυθεντικό έργο του Pollock αξίζει μεταξύ 12 και 18 εκατομμυρίων δολαρίων.

  Σκέψου πως η αγορά τέχνης (όπως και κάθε αγορά άλλων κλάδων) καθορίζεται από την προσφορά και τη ζήτηση. Ο Pollock δεν ήταν παραγωγικός καλλιτέχνης – πέθανε στα 44 του – και τα έργα του σπάνια βγαίνουν στην αγορά. Αυτός είναι ο βασικότερος λόγος για την υψηλή αξία πώλησης των έργων του.

  Πώς να ζωγραφίσεις όπως ο Jackson Pollock;

  Ο Pollock είχε πει: "Η ζωγραφική είναι αυτο-ανακάλυψη. Κάθε καλός καλλιτέχνης ζωγραφίζει αυτό που είναι."

  Αν λοιπόν θα ήθελες να δοκιμάσεις να ζωγραφίσεις χρησιμοποιώντας την τεχνική του Pollock, ρίξε μια ματιά στο παρακάτω βίντεο:


  Δοκίμασε και εσύ να φτιάξεις ένα κομμάτι dripping art στο jacksonpollock.org/