ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΠΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ  ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΟΙ ΓΑΤΕΣ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA
ΠΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ  ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΟΙ ΓΑΤΕΣ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA

ΠΩΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΟΙ ΓΑΤΕΣ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ ΣΤΑ SOCIAL MEDIA

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΕΣΤΕΡΑ ΕΡΓΑ ΤΕΧΝΗΣ ΜΕ ΓΑΤΕΣ;

19 Μαΐου

Γιατί μεγάλοι ζωγράφοι έχουν απεικονίσει τα συμπαθή τετράποδα στα έργα τους είτε ως μέρος μιας σύνθεσης, είτε ως σύμβολα, αλλά και ως αυτούσια πηγή έμπνευσης, συνδέοντας για πάντα τις γάτες με την ιστορία της τέχνης;

Η σχέση των γατών με τους ανθρώπους μετρά χιλιάδες χρόνια και περνά από διάφορα στάδια και φάσεις, όπως τη θεϊκή λατρεία τους στην αρχαία Αίγυπτο και την αξιοποίησή τους ως κυνηγούς ποντικών κατά τη ρωμαϊκή εποχή.

Έπειτα, οι γάτες περνούν δύσκολες εποχές κατά τη δεισιδαιμονία του Μεσαίωνα, ενώ, αμέσως μετά, απολαμβάνουν τη θέση τους ως σύμβολα ελευθερίας και μυστηρίου στην τέχνη. Σήμερα, καταλαμβάνουν ένα μεγαλό ποσοστό στη διαδικτυακή μας ψυχαγωγία και θεωρούνται τα πιο δημοφιλή ζώα συντροφιάς.

Γάτες στην αρχαία Αίγυπτο

Είναι γνωστό πως οι γάτες στην αρχαία Αίγυπτο θεωρούνταν θεϊκά πλάσματα και λάμβαναν ιδιαίτερης εκτίμησης και λατρείας. Η θεά Μπαστέτ, η προστάτιδα των αίλουρων, αναπαριστόνταν με κεφάλι γάτας και σώμα γυναίκας και συμβόλιζε τη γονιμότητα και την εστία. Επίσης, αγαπούσε το σκοτάδι και απέφευγε το φως της ημέρας.

Αναπαραστάσεις του ιερού ζώου βρίσκονταν σε ναούς και σε αντικείμενα λατρείας και η σκόπιμη ή τυχαία θανάτωση μιας γάτας ήταν αδίκημα που τιμωρούνταν με θάνατο.

Γάτες στον Μεσαίωνα

Οι γάτες στον Μεσαίωνα δεν είχαν την ίδια τύχη με τις γάτες της αρχαίας Αιγύπτου, κάθως έπεσαν θύματα δεισιδαιμονιών, κυρίως για τη φυσική τους κλίση προς τη νύχτα και το σκοτάδι. Συνδέθηκαν με τη λατρεία του διαβόλου και τη μαγεία, κυνηγήθηκαν και σκοτώθηκαν για αυτό στα πλαίσια του ευρύτερου κυνηγιού μαγισσών.

Ακόμη και στους ζοφερούς αυτούς καιρούς, όμως, και παρά την πεποίθηση πως οι μάγισσες μεταμορφώνονται σε γάτες, τα συμπαθή τετράποδα κυριάρχησαν και τότε στην τέχνη, καθώς κοσμούσαν πολλές εικονογραφήσεις, συνήθως, παρέα με μάγισσες.

Ποια είναι μερικά από τα πιο διάσημα έργα ζωγραφικής με γάτες;

Théophile-Alexandre Steinlen. L'Hiver: Chat sur un Coussin, 1909.

O Steinlen ήταν ζωγράφος και εικονογράφος γαλλικής και ελβετικής καταγωγής και απεικόνιζε συχνά γάτες στα έργα του. Μάλιστα, ήταν και εικονογράφος για το cabaret «Le Chat Noir».

Tsukioka Yoshitoshi. Teasing the Cat, 1888.

Ο Yoshitoshi ήταν Ιάπωνας τυπογράφος και χαράκτης. Έζησε μία ζωή γεμάτη αναταραχές και αναδείχθηκε ως ο τελευταίος μεγάλος δάσκαλος της ukiyo-e τέχνης και της παραδοσιακής τυπογραφίας της Ιαπωνίας.

Jan Steen. The Dissolute Household, 1663–64.

Ο Jan Steen ήταν Ολλανδός ζωγράφος και εκπρόσωπος της «χρυσής ολλανδικής εποχής». Τα έργα του απεικόνιζαν συνήθως την καθημερινή ζωή (ρωπογραφία) της μεσοαστικής τάξης.

Pierre-Auguste Renoir - Woman with a Cat,1875

Ο Ρενουάρ ήταν Γάλλος ζωγράφος και ένας από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους του ιμπρεσιονισμού. Αγαπούσε τις γάτες και τις περιλάμβανε συχνά στα έργα του.

Richard Norris Brooke - A Pastoral Visit,1881

Ο Brooke ήταν αμερικανός ζωγράφος και στο έργο του απεικόνισε κυρίως σκηνές από την καθημερινή ζωή της αφροαμερικανικής κοινότητας, αποδίδοντάς τη με συμπάθεια και όχι με εμπαιγμό, όπως έκαναν αρκετοί σύγχρονοί του.

Γάτες και διαδίκτυο

Οι γάτες κάνουν θραύση στο διαδίκτυο και, ειδικά, στα social media. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, έχουν μετατραπεί σε εμμονή, με τα video τους να γίνονται viral στο λεπτό. Παράλληλα, αποτελούν πρωτότυπο υλικό για πολλά concept stores και concept merchandise και χρησιμοποιούνται ευρέως στο marketing.

Ποιοι είναι οι 5 δημοφιλείς Instagram λογαριασμοί με γάτες;

Παρακάτω, συγκεντρώσαμε 5 από τους πιο διάσημους λογαριασμούς με γάτες στο instagram για να ακολουθήσεις και να απολαμβάνεις καθημερινά τα αγαπημένα αιλουροείδη! Κάποια από αυτά, σίγουρα, τα έχεις συναντήσει ξανά και κάποια, ίσως, τα βλέπεις για πρώτη φορά!

Fat Cat Art

Στον διάσημο αυτό λογαριασμό, που είναι ο πιο κοντινός με το θέμα μας (ιστορία τέχνης και γάτες) θα βρεις διάσημους πίνακες ζωγραφικής, στους οποίους έχει ενσωματωθεί ψηφιακά μία χοντρή, μαλλιαρή, ginger γάτα!


The Grumpy Cat

Ένας λογαριασμός που σίγουρα ξέρεις, ειδικά αν είσαι millenial η GenX. Ίσως οι μικρότεροι σε ηλικία να μην έχουν προλάβει τα άπειρα meme με αυτή τη γάτα, η οποία είναι εξίσου απολαυστική σε φωτογραφίες, όσο και σε μιμίδια.


Suki Cat

Η Suki είναι μία γάτα που ταξιδεύει μαζί με τους κηδεμόνες της και το σκυλάκι τους σε όλον τον κόσμο και έχει ένα καταπληκτικό portfolio φωτογραφιών από τις περιπέτειές της. Η αλήθεια είναι πως ακολουθώντας αυτό το account θα ζηλέψεις πάρα πολύ τη ζωή της Suki, αλλά θα θαυμάσεις τον αξιαγάπητο χαρακτήρα της και το πόσο υπάκουη είναι.


Smoothie the Cat

Τη Smoothie είναι πιθανό να την έχεις συναντήσει κάπου, σε κάποιο άρθρο ή σε κάποιο post, ως «την πιο όμορφη γάτα του κόσμου». Κοιτώντας τις φωτογραφίες της είναι σχεδόν αδύνατο να διαφωνήσεις.


Venus the Two Face Cat

Άλλη μία γάτα που σίγουρα έχεις ξαναδεί, αλλά ίσως να μην ακολουθείς είναι η Venus. Η διάσημη αυτή γάτα με το δίχρωμο πρόσωπο αποτελεί ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο και δεν έγινε άδικα τόσο δημοφιλής, καθώς είναι εξαιρετικά φωτογενική.

Κάπου εδώ αποχαιρετούμε τις γάτες και υποσχόμαστε στο άμεσο μέλλον να ετοιμάσουμε ένα άρθρο για σκύλους και τέχνη (απεικονίζονται σε πάρα πολλούς πίνακες), αλλά και για την ιδιαίτερη αγάπη που λαμβάνουν οι πιο πιστοί μας φίλοι στο TikTok!