ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΓΙΑΤΙ ΣΟΥ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ Η ΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΗ;
ΓΙΑΤΙ ΣΟΥ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ Η ΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΗ;

ΓΙΑΤΙ ΣΟΥ ΚΑΝΕΙ ΚΑΛΟ Η ΑΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΗ;

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ URBAN HIKING;

25 Μαΐου

Μάθε ότι η αστική περιπλάνηση είναι η πρόταση να βρεις κάτι ενδιαφέρον εκεί έξω που να σε κάνει να νιώθεις όμορφα! Δεν είναι απλά μια λύση για να καταπολεμήσεις τη βαρεμάρα σου. Πολλοί άνθρωποι έχουν ως χόμπι στον ελεύθερο τους χρόνο τις βόλτες στην πόλη, είτε τη δική τους είτε μια πόλη που επισκέπτονται ως τουρίστες.

Τι ακριβώς σημαίνει η αστική περιπλάνηση;

Η αστική περιπλάνηση είναι οι φαινομενικά άσκοπες βόλτες στην πόλη, που όμως δικαιώνουν την ανάγκη της εξερεύνησης. Ένα άλλο term για την αστική περιπλάνηση είναι και το urban hiking. Οι Γάλλοι από την άλλη, αποκαλούν τον περιπλανώμενο "flâneur". Είναι εκείνος ο άνθρωπος που περιπλανιέται τυχαία μέσα σε μια μεγάλη πόλη, αναζητώντας νέες σκηνές και εικόνες. 

Η έννοια του “flâneur” έχει μακρά λογοτεχνική ιστορία. Σκηνές όπου οι πρωταγωνιστές της ιστορίας επέλεγαν τυχαία ένα τραμ του Παρισιού, πήγαιναν μέχρι το τέλος της γραμμής και μετά επέστρεφαν περπατώντας, έδιναν μια ακόμα νότα ρομαντισμού στο Παριζιάνικο τοπίο.

Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και με την Mrs. Dalloway στην ομώνυμη νουβέλα της Virginia Woolf στους δρόμους του Λονδίνου και τον Holden Caulfield στο "The Catcher in the Rye", όπου η εφηβική επανάσταση του πρωταγωνιστή εξελίσσεται καθώς αυτός περιπλανιέται στους δρόμους της Νέας Υόρκης του 1950.

Υπάρχει όμως κάποια επιστημονική απόδειξη που να υποστηρίζει ότι η αστική περιπλάνηση μας κάνει καλό;

Γιατί σύμφωνα με έρευνες η αστική περιπλάνηση σου κάνει καλό;

Δύο μελέτες με επικεφαλής την Catherine Hartley του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης και τους συνεργάτες της, υποδεικνύουν ότι το να είσαι flâneur είναι τελικά καλό για σένα. Και στις δύο μελέτες η επιστημονική ομάδα συνδύασε έξυπνα δεδομένα από GPS και τα σύγκρινε με τα επίπεδα ευτυχίας.

Η πρώτη μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Neuroscience το 2020. Πάνω από 100 άτομα στη Νέα Υόρκη και το Μαϊάμι συμφώνησαν να μοιράζονται τα δεδομένα GPS του τηλεφώνου τους για τρεις μήνες και βαθμολόγησαν τακτικά τη διάθεσή τους σε μια εφαρμογή. Οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα του GPS με ένα μέτρο που ονομάζεται "εντροπία περιπλάνησης", το οποίο κατέγραφε πόσο νέες, ποικίλες και απροσδόκητες ήταν οι τοποθεσίες των συμμετεχόντων και το συνέκριναν με τις αξιολογήσεις της διάθεσης.

Μεγαλύτερη εντροπία περιπλάνησης προέβλεπε μεγαλύτερη ευημερία.

Επιπλέον, το πόσο περιπλανήθηκε κάποιος μια δεδομένη μέρα προέβλεπε πόσο ευτυχισμένος ήταν αργότερα, αλλά όχι το αντίστροφο. Φαίνεται, λοιπόν, ότι η ίδια η περιπλάνηση σε κάνει τελικά πιο ευτυχισμένο, όχι μόνο ότι περιπλανιέσαι περισσότερο όταν είσαι ήδη χαρούμενος.

Το πείραμα της αστικής περιπλάνησης

Η αστική περιπλάνηση απασχόλησε κι άλλο την επιστημονική κοινότητα, αυτή τη φορά με ένα πείραμα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Psychological Science. Η Dr. Hartley και η ομάδα της μελέτησαν πώς η αστική περιπλάνηση αλλάζει σύμφωνα με την ηλικία.

Μοιάζει απόλυτα λογικό ότι σε μικρές ηλικίες οι άνθρωποι επιδιώκουν την περιπλάνηση περισσότερο. Άλλωστε ο Holden Caulfield που αναφέραμε λίγο παραπάνω είναι μόλις 16. Αναζητά την περιπέτεια περιπλανώμενος και αναρωτώμενος "Τι θα συμβεί στη συνέχεια;".

Οι ερευνητές έλαβαν αποτελέσματα GPS και αξιολογήσεις διάθεσης για 63 άτομα από 13 έως 27 ετών σε διάστημα τριών μηνών. Ανέλυσαν επίσης πόσα άτομα κάλεσαν ή σε πόσους έστειλαν μηνύματα οι συμμετέχοντες. Η περιπλάνηση συνδέθηκε με την ευτυχία και την κοινωνική σύνδεση για όλους.

Η εντροπία περιπλάνησης ήταν αυξητική από την ηλικία των 13 έως ότου κορυφώθηκε για τους νέους ηλικίας 18 έως 20 ετών και στη συνέχεια μειώθηκε, καθώς οι συμμετέχοντες μεγάλωναν ηλικιακά.

Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι τα τελευταία χρόνια της εφηβείας είναι η περίοδος κορύφωσης της διάθεσης για περιπλάνηση. Όμως, κάθε γονιός σήμερα θέλει τα παιδιά του να μεγαλώνουν με ασφάλεια. Γι’ αυτό θέτει περιορισμούς και η περιπλάνηση, θέλοντας και μη, μεταφέρεται για λίγο αργότερα. Το φυσικό ένστικτο εξερεύνησης του κόσμου εκπληρώνεται συνήθως μετά τα 18.

Αστική περιπλάνηση & ψυχολογία

Η εξερεύνηση μάς επιτρέπει να μάθουμε περισσότερα για τον φυσικό και κοινωνικό μας κόσμο. Περισσότερη αστική περιπλάνηση μπορεί να έχει σημαντικά θετική επίδραση στην ψυχολογία μας, και ειδικά στους εφήβους.

Πέρα από τη διάθεση, η αστική περιπλάνηση μας διδάσκει και πώς να γίνουμε "street smart".

Η έννοια του "street smart"

Το να είναι κανείς street smart διδάσκεται μέσω της εμπειρίας. Είναι ένα skill που αποκτάς κυρίως όταν ταξιδεύεις με δικό σου πλάνο, όχι με κάποιο ταξιδιωτικό γραφείο. Επίλεξε περιοχές και μέρη όπου δεν έχεις πάει ποτέ και νοίκιασε ποδήλατο ή αυτοκίνητο για να επισκεφθείς μέρη που θέλεις. Αν σου αρέσει η περιπέτεια, το να περιπλανηθείς σε δρόμους που δεν είναι τουριστικοί θα σου δώσει μοναδικές εικόνες.

Ακόμα, όμως, και στην ίδια σου την πόλη, μπορείς να το παίξεις τουρίστας κάποιες μέρες και να ανακαλύψεις ενδιαφέροντα εστιατόρια, μαγαζιά, πάρκα, αρχιτεκτονική και γειτονιές που έχουν αισθητικά να σου προσφέρουν πολλά.

Οι πόλεις οι ίδιες είναι ένας καθρέφτης του ανθρώπινου πολιτισμού. Μέσω της περιπλάνησης θα βρεις διαφορετικά ενδιαφέροντα μέρη και θα αντιληφθείς την αισθητική και τις συνήθειες των ανθρώπων σε κάθε γειτονιά.

Πόλεις που ενδείκνυνται για urban hiking ή biking

Πόλεις όπως η Βαρκελώνη, η Δρέσδη, το Παρίσι, η Φλωρεντία, το Βανκούβερ, το Ντουμπρόβνικ, η Βοστώνη και η Κοπεγχάγη είναι μέρη που αξίζει να τα περπατήσεις, αν επιλέξεις να ταξιδέψεις στο εξωτερικό.

Στην Ελλάδα σίγουρα η Θεσσαλονίκη είναι μια πόλη που μπορείς να περιπλανηθείς, τόσο στη Νέα Παραλία όσο και στις όμορφες γειτονιές της Άνω Πόλης, της Καλαμαριάς και της ιδιαίτερης συνοικίας Ουζιέλ. Στην Αθήνα, αν και πολλά μέρη της παραμένουν έντονα τουριστικά, αξίζει να περπατήσεις στου Ψυρρή, στη Γλυφάδα, στο πάρκο Τρίτση και στη Διονυσίου Αρεοπαγίτου φυσικά.

Άλλα μέρη στην Ελλάδα που ευχαριστιέσαι το περπάτημα και το ποδήλατο είναι η Ρόδος, η Καβάλα, τα Ιωάννινα, τα Τρίκαλα και ο Βόλος. Η Ελλάδα έχει και οργανωμένες ομάδες ποδηλασίας που διοργανώνουν ποδηλατικούς γύρους Ελλάδας, ποδηλατικό γύρο μνημείων, γύρο νομού ή πόλης (όπως ο ποδηλατικός γύρος Έβρου, γύρος Τρικάλων, γύρος Αργολίδας, γύρος Ιωαννίνων και πολλοί άλλοι αγώνες).

Αρκετά πιο μακριά από την Ελλάδα, υπάρχει η ετήσια ποδηλατάδα του Detroit με όνομα "The 5 M ride": Motown, Midtown, Midweek, Midday, Meander!

Εμείς ευχόμαστε καλές περιπλανήσεις, είτε με τα πόδια, είτε με το ποδήλατο ή ακόμη και με το αυτοκίνητο!