ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

MARTIN MARGIELA O ΣΧΕΔΙΑΣΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΩΠΟ
MARTIN MARGIELA O ΣΧΕΔΙΑΣΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΩΠΟ

MARTIN MARGIELA O ΣΧΕΔΙΑΣΤΗΣ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΣΩΠΟ

ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ;

13 Μαρτίου

O Martin Margiela, ο σχεδιαστής χωρίς πρόσωπο, είναι ένας μύθος για τον κόσμο της μόδας για το πρωτοποριακό του έργο, αλλά και για την απόφαση του να μείνει για πάντα κρυμμένος στη σκιά. Το ντοκιμαντέρ "Martin Margiela: In His Own Words (2019)" του Reiner Holzemer επιχειρεί να φωτίσει τον εγκεφαλικό δημιουργό, που χωρίς να γνωρίζουμε το πρόσωπό του, αλλά και χωρίς να έχουμε διαβάσει ποτέ συνέντευξή του, επηρέασε όσο λίγοι την αισθητική στις πρώτες δεκαετίες του 21ου αιώνα, με μια σημαντική καριέρα που ξεκίνησε το 1989 και τελείωσε ξαφνικά το 2009.

 
Απόφοιτος της Βασιλικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Αμβέρσας, από όπου βγήκαν τα περισσότερα avant garde ονόματα της μόδας στα eighties, ο Margiela αποφοίτησε το 1980, ένα χρόνο πριν από την περιβόητη ομάδα των έξι, μέλη της οποίας ήταν ο Dries Van Noten και η Ann Demeulemeester. Για λίγα χρόνια, μεταξύ 1984 και 1987, εργάστηκε κοντά στον Jean Paul Gaultier και το 1989 παρουσίασε την πρώτη δική του συλλογή.

Άντρες και γυναίκες μοντέλα ποζάρουν μπροστά από τοίχο από τούβλα
Credits: Pinterest
Αυτή η πρώτη επίδειξη αλλά και όλες που ακολούθησαν, παρουσιασμένες σε απίθανα μέρη, όπως parking αυτοκινήτων, αποθήκες, σταθμούς μετρό και χωματερές, ήταν το δεύτερο σημαντικό στοιχείο στο χτίσιμο του μύθου. Έμοιαζαν περισσότερο με fluxus happenings της δεκαετίας του 60, ή με παραστάσεις loft του 70, και δημιούργησαν μια νέα δυναμική σχέσης μεταξύ των συντελεστών και του κοινού, που ένιωθε ότι συμμετείχε.
 
Η εννοιολογική προσέγγιση της μόδας από τον Margiela αμφισβήτησε την αισθητική της εποχής του. Με ένα ολοκαίνουργιο, δικό του ύφος, με τεχνογνωσία και ταλέντο, χρησιμοποίησε την τεχνική της αποδόμησης και ανακατασκεύασε κλασικά ρούχα με έναν τρόπο που δεν είχαμε δει ποτέ ξανά. Εξέθεσε το εσωτερικό των ρούχων, άφησε ημιτελή σημεία διακόπτοντας την κλασική τελειοποίηση της ραφής και αποκάλυψε μυστικά της παραγωγής. Ραφές, πιέτες, βάτες και πένσες πήραν ρόλο διακοσμητικό εκτός από λειτουργικό, και έθεσαν ερωτήματα για τον συντηρητισμό στην διαδικασία κατασκευής του Prêt-à-Porter.

Ασπρόμαυρο σχέδιο ρούχου
Credits: Pinterest
Ο τρόπος κατασκευής ενός ενδύματος περιλάμβανε την αποδόμησή του.
Μπορούμε να πούμε ότι ο Martin Margiela είναι ένας εικονοκλάστης που γύρισε το μέσα - έξω της μόδας, που αμφισβήτησε τη δομή των ενδυμάτων, αλλά και τη δομή του συστήματος.
Πειραματίστηκε με την κλίμακα του όγκου και στην "Oversized Collection" μεγάλωσε τις κλασικές αναλογίες κατά 200%, σχεδιάζοντας μια σειρά από υπερμεγέθη ρούχα.

Άντρας σε πασαρέλα ντυμένος με υπερμεγέθες παλτό
Credits: @vogue.com
Λίγο αργότερα, στην συλλογή "Barbie", προσάρμοσε ρούχα για κούκλες σε ανθρώπινα μεγέθη.

Τύπωσε φωτογραφίες trompe-l'oeil φορεμάτων πάνω σε φορέματα, πουλόβερ και παλτό και καθιέρωσε μια νέα μορφή παπουτσιών εμπνευσμένη από τα παραδοσιακά Ιαπωνικά τάμπις, στα οποία το μεγάλο δάκτυλο διαχωρίζεται.


 Το 1999 έκανε μια ολόκληρη συλλογή από παλιά παπλώματα, προβλέποντας την μόδα των puffer jackets.

Ο Margiela αμφισβήτησε πρώτος το τέλος της ζωής των ρούχων, την απαξίωση δηλαδή του "εκτός μόδας". Οι συλλογές του "Artisanal" και "Replica" δημιουργήθηκαν από vintage ρούχα και ανακυκλωμένα υλικά που μετατράπηκαν σε μοναδικά κομμάτια, ραμμένα στο χέρι.


 Οι 12 συλλογές που έκανε για τον οίκο Hermes από το 1997 ως το 2003 ήταν ένας αναπάντεχος θρίαμβος διαχρονικής κομψότητας σε μια συνεργασία που έμοιαζε παράτολμη.
 
Ο Margiela εγκατέλειψε την μόδα το 2009, χωρίς καμιά εξήγηση. Ο δημιουργός των πολλαπλών αποχρώσεων του λευκού, ο άνθρωπος που δεν φωτογραφήθηκε ποτέ, και χρησιμοποιούσε για ετικέτα ένα λευκό κομμάτι ύφασμα με τυπωμένους αριθμούς, αν και φαινομενικά αντιεμπορικός, άφησε ένα ισχυρό brand name, το Maison Margiela και ένα πλήθος από καινοτόμες ιδέες και αντικομφορμιστικές εικόνες που η μόδα λατρεύει να αναπαράγει.
 

Στην εποχή των social media, αυτός που επικοινωνούσε μόνον με φαξ, γνωρίζει έναν συνεχή θρίαμβο, μέσα από την γοητεία που ασκεί στους σχεδιαστές. Η Phoebe Philo, που έχει μελετήσει πολύ καλά τις συλλογές του για την Hermès, ο Demna Gvasalia, o Thom Brown, o Glen Martens του Y / Project και ο Kanye West που τον σύστησε στον κόσμο της ραπ έχουν κάνει το όνομα Margiela από cult, πιο ισχυρό από ποτέ. Η κληρονομιά του σήμερα είναι παντού. 


Πού βρίσκεται σήμερα ο Martin Margiela;

Από τότε που έφυγε, το 2009, από το Maison Martin Margiela - τον οίκο μόδας που ίδρυσε το 1988, και που από το 2002 ανήκει στον Renzo Rosso της Diesel - ο θρύλος της μόδας έχει αποσυρθεί από την βιομηχανία. Η απουσία του αυτή έχει ενισχύσει το μύθο του. Όσοι αναγνωρίζουν το πρόσωπο του 62χρονου σήμερα Margiela ισχυρίζονται ότι τον βλέπουν πού και πού να περπατάει στο Παρίσι. Άλλοι λένε ιστορίες για συναντήσεις του με επιμελητές εκθέσεων και καλλιτέχνες, και όλα αυτά τα χρόνια έχουμε ακούσει αμέτρητες φορές σενάρια για high street brands, στα ρούχα των οποίων κάποιοι βλέπουν το άγγιγμά του. Θα ήταν τόσο συναρπαστικό να επιστρέψει!