ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

5 ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙΣ ΝΑ ΣΕ ΠΡΟΔΩΣΟΥΝ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΟΥ
5 ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙΣ ΝΑ ΣΕ ΠΡΟΔΩΣΟΥΝ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΟΥ

5 ΤΡΟΠΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙΣ ΝΑ ΣΕ ΠΡΟΔΩΣΟΥΝ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΟΥ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΔΟΣΙΑ;

02 Μαΐου

"Αυτό που θέλω να κρατήσετε για εμένα ως χαρακτηριστικό μου, είναι ότι θα σας στηρίξω στα πάντα, αρκεί να έχουμε επικοινωνία και διαφάνεια μεταξύ μας", λες στην νέα σου ομάδα και νιώθεις ότι το καλοδέχονται σαν σχόλιο, δίνοντάς σου το έναυσμα για ένα πιο... προχωρημένο.

"Δεν θα συγχωρήσω την προδοσία και θα τιμωρήσω παραδειγματικά ενδεχόμενη εμφάνισή της".

Να, βλέπεις που υπερθεματίζεις χωρίς να υπάρχει αφορμή; Τι σε έπιασε ξαφνικά και κάνεις αναφορά στην λέξη "προδοσία" και φέρεσαι λες και σίγουρα υπάρχει ένας Πήλιος Γούσης που πρόδωσε το Σούλι;

Μπαίνεις σπίτι και εκεί που κάνεις αναφορά στην σχόλιo της συνάντησης τρώγοντας βραδινό, σου λέει η Κατερίνα "οι πονηριές και οι προδοσίες οφείλονται αποκλειστικά σε έλλειψη ικανότητας, όπως είπε o Γάλλος Συγγραφέας Λα Ροσφουκώ". Αφήνεις το πιρούνι κάτω. Μπράβο σχόλιο...! Τόσα παγκόσμια αποφθέγματα και εκείνη ανέφερε αυτό που συνδέεται με την έλλειψη ικανότητας; Είναι σαν να σου λέει ότι φλερτάρεις με τον φόβο να θεωρηθείς ανεπαρκής και ρίχνεις νάρκες στους συναδέλφους σαν να τους λες, "αν με προδώσετε σας έφαγα!" Νιώθεις φόβο άραγε;

Κόκκινο κουμπί έκτακτης ανάγκης
Credits: @jason-leung

Αλλά μια στιγμή, τι είναι Προδοσία;

Τι είναι η Προδοσία;

Με τη λέξη προδοσία εννοούμε την ηθική μας βλάβη όταν ο φίλος, σύντροφος, ένας συνεργάτης μας δεν είναι συνεπής σε υποχρεώσεις ως προς το πρόσωπό μας. Η προδοσία σε μία σχέση (φιλική, συναισθηματική, οικογενειακή, επαγγελματική) είναι ένα δυσάρεστο γεγονός και ίσως η πιο άσχημη έκβαση σε μία σχέση μεταξύ ανθρώπων. Η αδιαφορία για ένα σοβαρό πρόβλημα μας από τους φίλους μας, η απιστία ενός συντρόφου, ένας συνάδελφος που μαρτύρησε ένα μυστικό μας σε μία άλλη εταιρία, όλα αυτά συνιστούν μορφές προδοσίας. Η προδοσία για τον άνθρωπο που τη δέχεται είναι επίπονη συναισθηματικά, ένας κλονισμός όχι μόνο της εμπιστοσύνης προς τον άνθρωπο που τη διαπράττει, αλλά και γενικότερα σε όλους τους ανθρώπους.

Η προδοσία, ή έστω η υποψία προδοσίας, ξυπνά τον ντετέκτιβ που κρύβουμε μέσα μας. Ξαφνικά, αποχαιρετάς τη φιλήσυχη καθημερινότητά σου και ζεις σε ένα παράλληλο σύμπαν που θυμίζει αστυνομική περιπέτεια με έντονα στοιχεία θρίλερ. Στις ταινίες του Χίτσκοκ, κάποια στιγμή, η κάμερα εστιάζει σε ένα φαινομενικά άσχετο αντικείμενο, το οποίο, όμως, αρκετές σκηνές αργότερα, θα αποδειχτεί ότι είναι το κλειδί του μυστηρίου. Άρα την άκουσες φανταστικός ντετέκτιβ-σύμβουλος Σέρλοκ Χολμς και μαζί με τον βοηθό σου Δρ. Τζον X. Γουάτσον νιώθεις την ανάγκη να εμπλακείς σε υποθέσεις μυστηρίου. 

Άνδρας με μεγεθυντικό φακό στο μάτι του
Credits: @mari-lezhava

Για πάτα φρένο, βγες λίγο εκτός δρόμου, άνοιξε την πόρτα και έλα να το συζητήσουμε. Πήγαινέ το σε προσωπική βάση για να παραλληλιστείς.

Πώς νιώθεις όταν σε προδίδουν;

Όταν κάποιος μας προδίδει, είναι σύνηθες φαινόμενο να κατηγορούμε τον ίδιο τον εαυτό μας, να του καταλογίζουμε ευθύνες και να θεωρούμε τον εαυτό μας σε μεγάλο βαθμό υπαίτιο για τη συμπεριφορά του άλλου. Η προδοσία, είναι δείγμα ενός μπερδεμένου συναισθηματικά κόσμου και από τη μεριά εκείνου που προδίδει. Ένας άνθρωπος τη στιγμή που προδίδει, βρίσκεται μέσα του σε έναν πόλεμο ανάμεσα σε δικά του συμφέροντα και στις ηθικές αξίες. Απλά εκείνη τη στιγμή θολώνει και δεν μπορεί να δει τίποτα άλλο, παρά μόνο τη δική του πλευρά, το δικό του συμφέρον. Άρα, μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι και ο άνθρωπος που προδίδει έχει μέσα του πολλά άλυτα θέματα και βρίσκεται σε μία κατάσταση σύγχυσης, από την οποία λείπει η σωστή αξιακή κρίση.

"Αν και δεν πρέπει ποτέ να προδίδουμε τις αρχές μας, θα πρέπει επίσης να κατανοήσουμε ότι δεν θα είμαστε σε θέση να τηρούμε τις αρχές μας, παρά μόνο αν επιβιώσουμε" είπε ο Αμερικανός πολιτικός Χένρυ Κίσινγκερ. Έτσι για να στο περιπλέξω περισσότερο.

Γύρνα τώρα το κουμπί και δες την επαγγελματικά. Μήπως γίνεται μέσα σου πόλεμος ως προς το πώς θα διαχειριστείς ενδεχόμενη αποτυχία και κουνώντας το δάχτυλο είπες στην ομάδα ότι δεν θα συγχωρήσεις την προδοσία; Μήπως θόλωσες στην σκέψη ότι μπορεί να μην σε υποστηρίξουν και αγχώνεσαι σκεπτόμενος όπως και στο προσωπικό πλαίσιο ότι μπορεί να έρθεις σε κατάσταση σύγχυσης και αξιακής κρίσης; Δεν είναι ντροπή ξέρεις καθόλου, αν νιώθεις έτσι. Απλά πρέπει να το παραδεχτείς. Όπως σου συμβαίνει κάτι και η αντίδρασή σου είναι να μπεις στο ντους να τρέξει το νερό επάνω σου για να νιώσεις καθαρός και μετά να δεις στον καθρέπτη το πρόσωπό σου, ελπίζοντας έτσι στην κάθαρση που θα σου επιτρέψει να σκεφτείς πιο καθαρά.

Ε, λοιπόν είναι εντυπωσιακό το ότι, αν ψάξεις σε βιβλιογραφία πληροφορίες για το πώς θα αποφύγεις την προδοσία, θα εκπλαγείς από την φτώχεια των διαθέσιμων πηγών. Ψάξε στο αντίποδα για την διαχείριση, όταν έχεις ήδη προδοθεί και θα βρεις εκατοντάδες χιλιάδες σχόλια. Ε, θα το σηκώσω το λάβαρο και θα τολμήσω να σε πάω σε χωράφια που δεν έχεις καλλιεργήσει. Θέλεις έναν Πεντάλογο αποφυγής της προδοσίας στον επαγγελματικό σου βίο;

5 τρόποι για να αποφύγεις να σε προδώσουν στη δουλειά σου

  1. Ρώτα τον εαυτό σου, εάν ήταν απλά μία λάθος αντίληψη των πραγμάτων. Είναι εύκολο να αναστατωθείς στη σκέψη και μόνο του ατόμου που σε προδίδει. Ωστόσο, πρέπει να καταλάβεις αν όντως σε προδίδει. Ίσως ψάχνοντας τον δικό σου ρόλο μέσα σε ένα συμβάν, περιστατικό, project. Μπορεί μια κατάσταση να είναι μία παρεξήγηση ή απλώς αναστάτωση. Έχεις τις απαραίτητες πληροφορίες; Ή ακούς φωνές και νομίζεις ότι πάνε όλοι να στην φέρουν;
  2. Μπες στην θέση του συνεργάτη σου. Εάν είναι αναστατωμένος για κάτι, προσπάθησε να κατανοήσεις την οπτική του. Βάλε τον εαυτό σου στη θέση του και σκέψου πώς θα αντιδρούσες εσύ. Όλοι κάνουν λάθη και έχουν ατυχίες.
  3. Μην κρίνεις για να μην κριθείς λένε οι γραφές. Να σου το πω εγώ ο πληβείος πιο απλά; Άλλαξε οπτική όσες φορές χρειαστεί σαν τον χαμαιλέοντα. Σε όλες τις ιστορίες υπάρχουν πολλές πλευρές και πολλά στοιχεία που επηρεάζουν το γεγονός. Προσπάθησε να δεις την αντικειμενική οπτική, ώστε να καταλάβεις τον συνάδελφο και να νιώσεις ενσυναίσθηση.
  4. Μην εκνευρίζεσαι. Ο καλύτερος τρόπος να φύγει η νευρικότητα είναι η εκτόνωση. Άρα επίλεξε ένα άτομο της εμπιστοσύνης σου που θα σε ακούσει και μίλα για ό,τι σε απασχολεί. Καλύτερα να επιλέξεις κάποιον εκτός δουλειάς που δεν γνωρίζει τους συνεργάτες σου, ώστε να είναι πιο αντικειμενικός. Άσε που θα απελευθερώσεις ευκολότερα τα συναισθήματα σου με αυτό τον τρόπο.
  5. Συγχώρεσε. Ακόμα και αν δεν έχεις λάβει συγνώμη από συνεργάτη ή φίλο, να είσαι πρόθυμος να τον ακούσεις. Η συγχώρεση είναι δώρο στον εαυτό σου, όχι σε αυτόν που φοβάσαι ότι θα σε προδώσει. Αν τον συγχωρέσεις για κάτι σήμερα, θα του τονώσεις την αυτογνωσία και θα τον προστατέψεις από την κακόβουλη σειρήνα που θα τον καλεί να σε προδώσει.

    Εδώ ιστορικά ο αείμνηστος 1ος Κυβερνήτης της Ελλάδος Ιωάννης Καποδίστριας είπε στον Γεωργάκη Μαυρομιχάλη, όταν ανέλαβε την διακυβέρνηση του νέου κράτους:

    Σαν να ήξερε ότι θα πήγαινε από το χέρι του Μαυρομιχάλη, και έκανε προσπάθεια να του υποδείξει την ανάγκη συσπείρωσης και αποφυγής της προδοσίας!