ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ METAVERSE ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ;
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ METAVERSE ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ;

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ METAVERSE ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ;

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΚΙ ΕΣΥ ΝΑ ΜΠΕΙΣ ΣΤΟ METAVERSE;

11 Δεκεμβρίου

Το metaverse προέρχεται από το πρόθεμα "meta" που είναι ελληνικής προέλευσης και σημαίνει "πέραν" και το "verse" που προέρχεται από τον αγγλικό όρο "σύμπαν". Σε αυτόν τον εικονικό κόσμο, οι χρήστες μπορούν να ψωνίζουν, να εργάζονται, να κοινωνικοποιούνται, να παίζουν παιχνίδια, να κάνουν εικονικά ταξίδια και να σχηματίζουν κοινότητες, ως avatar.

Οι προσδοκίες μπορεί να είναι υπερβολικά αισιόδοξες καθώς σχετίζονται με το μέλλον των μέσων του metaverse, και παρόλο που οι πρώτοι χρήστες βρίσκονται ήδη σε αυτόν τον χώρο, ο χρόνος θα δείξει την έκταση της γενικής αποδοχής, δέσμευσης και χρήσης του πληθυσμού.

Πότε χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά ο όρος Metaverse;

Πρώτη αποτύπωση του όρου περιέχεται στη νουβέλα επιστημονικής φαντασίας του Neal Stephenson "Snow Crash" που εκδόθηκε το 1992, και αναφέρεται σε "εκείνον τον φανταστικό κόσμο, γνωστό ως Metaverse. Ο Χίρο (Hiro – φανταστικός ήρωας) περνάει συχνά τον χρόνο του εκεί". Το "εκεί" καθορίζεται ως ένα ψηφιακό περιβάλλον, όπου οι χρήστες θα συνδέονται για να ζήσουν μοναδικές εμβυθιστικές εμπειρίες.

Φαίνεται πως η νουβέλα του Stephenson είναι ένα έργο ορόσημο, το οποίο επηρέασε αρκετούς από τους σημερινούς CXOs τεχνολογικών κολοσσών, καθώς οι περισσότεροι από αυτούς βασίζουν την μελλοντική στρατηγική τους, όπου ο καταναλωτής/ χρήστης θα "ζει" στον συγκεκριμένο ψηφιακό κόσμο, είτε για επαγγελματικούς είτε για προσωπικούς σκοπούς.

Το metaverse, λοιπόν, είναι υπό διαμόρφωση, είναι μία νέα έννοια που στη βάση της έχει τη σύνδεση και συμμετοχή του κόσμου μεταξύ δύο παράλληλων κόσμων, του φυσικού, όπως τον γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, και του ψηφιακού, όπως τoν οραματίζονται και θα τον επηρεάσουν οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας.

Ποιες τεχνολογίες χρησιμοποιεί το Metaverse;

Το Μetaverse συγκεντρώνει μια σειρά από τεχνολογίες επόμενης γενιάς, από το cloud computing έως την τεχνητή νοημοσύνη (AI), το blockchain,τα κρυπτονομίσματα, το διαδίκτυο των πραγμάτων (IoT), την εικονική πραγματικότητα (VR), την επαυξημένη πραγματικότητα (AR) κ.α.

Για να εξερευνήσεις τα Μetaverses μπορείς να χρησιμοποιήσεις wearables εκτεταμένης πραγματικότητας(XR), υπολογιστές και laptops, tablets, smartphones, public blockchain, αποκεντρωμένους αυτόνομους οργανισμούς DAOs κ.λπ. Ο κατάλογος συνεχίζεται, και αυτός είναι ένας ακόμη λόγος για τον οποίο η συχνή έρευνα, η εξερεύνηση και ο πειραματισμός είναι απαραίτητοι.  

Πρέπει να καταλάβεις τι είναι το Μetaverse, πώς λειτουργεί και ποιες είναι οι προβλέψεις της βιομηχανίας πριν ενταχθείς εκεί. Δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός, αλλά θα πρέπει να είσαι σε θέση να εξηγήσεις βασικές έννοιες, όπως η διευρυμένη πραγματικότητα και η διαλειτουργικότητα. Γενικά: ενημερώσου.

Παρακολούθησε τις διαδικτυακές συζητήσεις και τις έκτακτες ειδήσεις, διότι όπως κάθε άλλη εξέλιξη, έτσι και το Μetaverse αλλάζει συνεχώς. Συνέχισε να μαθαίνεις για άλλα στοιχεία του Web3/Μetaverse, όπως το κρυπτονόμισμα και τα wearables, γιατί είναι πιθανό να ακούσεις ξανά γι’ αυτά.

Ποιοι ασχολούνται ήδη με το Metaverse;

Προς το παρόν, η Gen Z και οι Millennials είναι οι πιο ενεργοί συμμετέχοντες στο Μetaverse, αλλά υπάρχουν και πολλά brands που έχουν δει την ευκαιρία. Έχεις σκεφτεί εσύ, αν έχεις μια επιχείρηση, πώς αυτή θα ευθυγραμμισθεί με το Μetaverse; Πολυεθνικοί κολοσσοί μόδας, αναψυκτικών, ποδοσφαιρικών ομάδων και αυτοκινητοβιομηχανιών έχουν ενταχθεί στο Μetaverse για να καθιερώσουν τα brands τους ως πρωτοπόρους τάσεων που προσφέρουν στην πελατεία τους μια αποκλειστική εμπειρία.

Εάν ενδιαφέρεσαι για την ενεργοποίηση του brand σου, συνεργάσου με πλατφόρμες Μetaverse για να καθορίσεις πώς θα υλοποιήσετε το όραμά σας. Θα πρέπει να επικοινωνήσεις με έναν εκπρόσωπο της Μetaverse πλατφόρμας της επιλογής σου και να προχωρήσετε από εκεί και πέρα.

Ποιες είναι 5 πιο δημοφιλείς πλατφόρμες Metaverse;

 1. Horizon World
 2. Roblox
 3. Fortnite
 4. Decentraland
 5. The Sandbox

Αν θέλεις να γνωρίσεις το Μetaverse πρώτα ως άτομο, πρέπει να εξερευνήσεις την πλατφόρμα του Μetaverse της επιλογής σου. Ανάλογα με την πλατφόρμα, είναι απλή η αγορά hardware ή η λήψη λογισμικού και η δημιουργία ενός avatar.


Τι εξοπλισμό χρειάζεσαι για να μπεις στο Metaverse;

 1. Έναν υπολογιστή, ή μια κονσόλα παιχνιδιών ή ένα smartphone, απαραίτητα για να μπορείς να μπεις στην πλατφόρμα και να δημιουργήσεις το avatar σου.
 2. Ένα ψηφιακό πορτοφόλι, αν θέλεις να παίρνεις μέρος σε εκδηλώσεις, να πουλάς, να αγοράζεις και να παίρνεις ανταποδωτικές αμοιβές.
 3. Ένα σετ κεφαλής εικονικής πραγματικότητας, ή αλλιώς VR Headset.

Πληροφορίες για το Metaverse που δεν ξέρεις

 • Το μετασύμπαν άξιζε 47 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020. Πλέον αναμένεται να αξίζει 800 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2024, λόγω της αύξησης του ενδιαφέροντος κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
 • Καθημερινά "επισκέπτονται" το metaverse 80 εκατ. χρήστες. Οι GenZ και GenA αλληλοεπιδρούν 2 φορές περισσότερο σε αυτό, σε σχέση με την αναλογική ζωή.
 • Η Meta θα δημιουργήσει 10.000 θέσεις εργασίας στην ΕΕ τα επόμενα πέντε χρόνια.
 • Τον Απρίλιο του 2021, η Epic Games συγκέντρωσε 1 δισεκατομμύριο δολάρια για να επιταχύνει το μακροπρόθεσμο όραμα της Metaverse.
 • Η Decrentraland συγκέντρωσε 24 εκατομμύρια δολάρια πριν από την κυκλοφορία της τον Φεβρουάριο του 2020.
 • Η παγκόσμια αγορά AR, VR και MR θα φτάσει περίπου τα 300 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2024. 

Το Μetaverse βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο και η διαλειτουργικότητα παραμένει μια σημαντική πρόκληση, oπότε δεν υπάρχει ακόμη μια ενιαία, καθολική πύλη εισόδου. Προς το παρόν, υπάρχουν τα παραπάνω Μetaverses που μπορείς να εξερευνήσεις, ενώ όλα δείχνουν ότι θα προκύψουν νέες εξελίξεις.