ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ Ή ARTIFICIAL INTELLIGENCE
ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ Ή ARTIFICIAL INTELLIGENCE

ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ Ή ARTIFICIAL INTELLIGENCE

ΜΕ ΑΠΛΑ ΛΟΓΙΑ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ AI

04 Ιουλίου

Όλοι μας έχουμε ακούσει για την Τεχνητή νοημοσύνη ή Artificial Intelligence (AI), όπως είναι ο παγκόσμιος όρος, που έχει τη δυνατότητα να "μαθαίνει" στις μηχανές και τα υπολογιστικά συστήματα, να αποκτούν εμπειρία, να προσαρμόζονται άμεσα σε νέα μεταβαλλόμενα δεδομένα, να φέρνουν εις πέρας πολύπλοκα ανθρωπομορφικά έργα και, σε γενικές γραμμές, να μιμούνται την ανθρώπινη συμπεριφορά. 

Κάποια από αυτά που σίγουρα όλοι μας έχουμε δεί -και είναι πραγματικά εντυπωσιακά- είναι μηχανές να παίζουν σκάκι, να οδηγούν αυτοκίνητα, να προσομοιάζουν έναν άνθρωπο με τη μορφή ρομπότ κτλ.


Όλα τα παραπάνω για να επιτευχθούν, χρειάζονται υπολογιστικά συστήματα που είναι προγραμματισμένα και βασισμένα στο deep learning και την επεξεργασία της φυσικής γλώσσας. Με αυτόν τον τρόπο, οι μηχανές εκπαιδεύονται με σκοπό να εκτελούν συγκεκριμένα καθήκοντα, όσο πολύπλοκα κι αν είναι, ακόμα και αν ο όγκος των δεδομένων που λαμβάνουν για να μπορέσουν να επιλέξουν την κίνησή τους είναι μεγάλος και συνεχώς ανατροφοδοτείται από εξωτερικές ή μη πηγές.

Πότε άρχισε να αναπτύσσεται η Τεχνητή Νοημοσύνη; 

Ο όρος AI ή Artificial Intelligence μπορεί να έχει μπει στις ζωές μας τα τελευταία περίπου 20 χρόνια, αλλά έχει πιο μακρινό παρελθόν. Η Τεχνητή Νοημοσύνη δημιουργήθηκε ως όρος το 1956 (παρακαλώ), αλλά, λόγω του ότι τα υπολογιστικά συστήματα δεν ήταν τόσο διαδεδομένα και προσφιλή σε μεγάλο αριθμό χρηστών όπως σήμερα, τον ακούμε τελευταία. Κι αυτό γιατί ο όγκος δεδομένων και οι ανάγκες που έχουν προκύψει για την επίλυση προβλημάτων από υπολογιστικές μηχανές, είναι μεγαλύτερος από κάθε άλλη φορά.

Τεχνητή Νοημοσύνη και Darpa στην Αμερική

Την πρώτη εμφάνιση της ΑΙ την μαθαίνουμε με την DARPA. Είναι η Υπηρεσία Προηγμένων Ερευνητικών Προγραμμάτων Άμυνας των ΗΠΑ, και γύρω στα τέλη της δεκαετίας του '60 προσπάθησε να εκπαιδεύσει μηχανές στη μίμηση της βασικής ανθρώπινης συλλογιστικής. Ένα παράδειγμα είναι πως η DARPA στο τέλος της δεκαετίας του '70 είχε εκπονήσει πρόγραμμα χαρτογράφησης δρόμων, πολύ πριν μάθουμε εμείς τους χάρτες στις φορητές συσκευές μας!

Η DARPA επίσης "ευθύνεται" εν πολλοίς για τους "προσωπικούς βοηθούς" που έχουμε σήμερα (Siri της Apple, Alexa της Google και Cortana της Microsoft), η οποία στις αρχές του αιώνα μας είχε επινοήσει προσωπικό βοηθό με επαυξημένη ευφυΐα.

Τι κάνει το Artificial Intelligence στη καθημερινότητά μας;

Όλα τα παραπάνω έδωσαν το έναυσμα για να εισχωρήσει η ΑΙ στην καθημερινότητα της ζωής μας. Σημαντικές μηχανές λήψης αποφάσεων, έξυπνα συστήματα αναζήτησης, τεράστιες μηχανές βιομηχανίας και πολλά άλλα παραδείγματα είναι απόρροια της εξέλιξης της τεχνητής νοημοσύνης. Δυστυχώς, έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε (παλαιότερες) ταινίες, ή ακόμα και κόμικς, που κάτι ανθρωπόμορφα ρομπότ έχουν βαλθεί να καταστρέψουν τον πλανήτη και λειτουργούν με τεχνητή νοημοσύνη, καθώς είναι ικανά να σκεφτούν, να υπολογίσουν, να πάρουν μια απόφαση βάσει των δεδομένων και να πράξουν. Αλλά δεν είναι πάντα έτσι!

Η ΑΙ έχει ως βάση την επαναληπτική μάθηση και την ικανότητα να ανακαλύπτει νέα δεδομένα. Αυτό έχει να κάνει με τον τρόπο που κάποιος χρήστης έχει "προγραμματίσει" (για να το πω απλά) την ίδια τη μηχανή να σκέφτεται. Κατά συνέπεια ο ανθρώπινος παράγοντας είναι απαραίτητος για να υπάρξει μια τέτοια μηχανή καθώς τροφοδοτείται με τον τρόπο σκέψης ενός ανθρώπου, με βάση τα δεδομένα.

Μια εφαρμογή ΑΙ συνήθως δεν είναι stand-alone, αλλά συμπληρωματικό service για κάποιο ήδη υπάρχον προϊόν. Η Siri, η Alexa ή η Cortana, δημιουργήθηκαν για να πλαισιώσουν τα προϊόντα που ήδη υπήρχαν στην αγορά. Ένα παράδειγμα ΑΙ είναι ακόμα και τα bots που εμφανίζονται σε διάφορες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, καθώς έχουν τον τρόπο να αποφασίζουν και να εκτελούν ακόμα και σε μεγάλους όγκους δεδομένων.

Οι μηχανές ΑΙ έχουν την εξής ερωτεύσιμη ικανότητα: να προσαρμόζονται μέσω προοδευτικών αλγορίθμων, έτσι ώστε τα δεδομένα να είναι ελεύθερα να κάνουν τον ανάλογο προγραμματισμό για ένα αποτέλεσμα. Με αυτόν τον τρόπο οι αλγόριθμοι ταξινομούνται, κατηγοριοποιούνται και διδάσκουν. Σε ένα ανταγωνιστικό λοιπόν περιβάλλον, που ο ρόλος των δεδομένων τροφοδότησής είναι το Α και το Ω, όποιος διαθέτει καλύτερα δεδομένα σε συνεργασία με ΑΙ, τότε θα πάει πιο μπροστά από τους υπόλοιπους.

Η ΑΙ μπορεί πολλούς να μας τρομάζει με τις δυνατότητές της, αλλά δεν μπορεί κανείς να μην αναγνωρίσει το γεγονός πως έχει βοηθήσει σημαντικά σε πολλούς τομείς της ζωής μας και της καθημερινότητάς μας. Από το Google Search μέχρι και την Ιατρική (που με μεθόδους ΑΙ προλαμβάνονται διάφορες θανατηφόρες ασθένειες) η ΑΙ είναι μέρος της καθημερινότητάς μας και μάλιστα τόσο σημαντική, ώστε να μην μπορούμε να την αφήσουμε πλέον εκτός, ακόμα κι αν δεν καταλαβαίνουμε πότε την χρησιμοποιούμε!


Σε όλες όμως τις περιπτώσεις, η ΑΙ δε θα πρέπει να καταχραστεί από τον άνθρωπο. Όπως είχα αναφέρει και σε κάποιο παλαιότερο άρθρο, τις μηχανές τις φτιάχνουν οι άνθρωποι και εμείς είμαστε εκείνοι που τροφοδοτούμε τις μηχανές. Κατά συνέπεια, καμία μηχανή δε μπορεί να υποκαταστήσει έναν ανθρώπινο εγκέφαλο, αν ο ίδιος ο άνθρωπος δεν την δημιουργήσει! Όπως σε όλες τις εκδοχές του #finebeing μας, όπου οφείλουμε στους εαυτούς μας και τους γύρω μας να μην ξεπερνάμε όρια που θα μας θέσουν σε μια επικινδυνότητα, έτσι και η Τεχνητή Νοημοσύνη θα πρέπει να είναι υπέρ των ανθρωπίνων αποφάσεων.

Editor's Tip: Αν και δεν έχω λιώσει αμέτρητες ώρες παρακολουθώντας ταινίες, σου προτείνω να δείς μια εξαιρετική ταινία με πρωταγωνιστή τον Joaquin Phoenix και την... Τεχνητή Νοημοσύνη! Θα καταλάβεις πως η κατάχρηση είναι επικίνδυνη, αλλά και το τι ορίζουμε Τεχνητή Νοημοσύνη, και την ικανότητα μιας μηχανής να λαμβάνει αποφάσεις μέσα από μεταβαλλόμενα δεδομένα. Η ταινία ονομάζεται "HER" και παίχτηκε για πρώτη φορά το 2013. Αξίζει να την δείς! 

So, let digital #FineBeing be part of your happiness!