ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ 2049;
ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ 2049;

ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΙΣ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ 2049;

ΕΝΑ ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΜΕ ΟΔΗΓΙΕΣ ΧΡΗΣΕΩΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ

17 Ιανουαρίου

Γιατί να διαβάσεις το βιβλίο 2049... μήπως για να έχεις οδηγίες χρήσης για το μέλλον της ανθρωπότητας; Ο Δημήτρης Δημητριάδης με το Γιάννη Σκορδά απαντούν μέσα από ένα νέο καινοτόμο βιβλίο που με την εφαρμογή ARTIVIVE, η οποία δημουργήθηκε με τεχνολογία AR, σε κάνει να βλέπεις ανανεωμένο περιεχόμενο συνεχώς!


Όμως ας τα πάρουμε από την αρχή.

Εσύ τι θα ρωτούσες σε έναν futurist για να σου απαντήσει σχετικά με το μέλλον;

Μήπως:

1. Πώς θα είναι η καθημερινότητά μου στο μέλλον;

2. Θα πηγαίνουν οι άνθρωποι στο σχολείο ή θα εμφυτεύονται με τσιπ οι γνώσεις στον εγκέφαλο;

3.Αλήθεια τώρα; Στο μέλλον θα τρώω εκτυπωμένη μπριζόλα; 

4. Τι εννοείς όταν λες ότι θα κατοικώ σε «ζωντανό» σπίτι;

5. Τα ρομπότ όντως θα μας πάρουν τη δουλειά;

6. Θα πετάω με το Ι.Χ. μου χωρίς οδηγό;

7. Πώς θα είναι το sex στο μέλλον και τι σχέση μπορεί να έχει με το 3D printing;

Ε, ναι... αυτά μόνο ένας futurist θα μπορούσε να τα απαντήσει!

Αλλά ποιος είναι αυτός που βλέπει τι έρχεται μετά από 25 χρόνια;

Τι είναι futurist;

Ο futurist δεν είναι μελλοντολόγος, αλλά μελλοντιστής, είναι ο επιστήμονας που προβλέπει τις εξελίξεις των επόμενων ετών. Ενώ ο κόσμος θεωρεί ότι οι futurists βλέπουν το μέλλον και κάνουν προβλέψεις, στην πραγματικότητα ασχολούνται με ένα διεπιστημονικό τομέα, με το foresight (προόραση). Μελετούν τα σενάρια για το μέλλον, τις μεγατάσεις και τα ασθενή σήματα για να κατανοήσουν αυτό που έρχεται και διαμορφώνει τον κόσμο. Οι futurists εξηγούν ότι το μέλλον είναι αβέβαιο και πρέπει να είσαι προετοιμασμένος/η για αλλαγές. Σε προτρέπουν να αγκαλιάσεις την αλλαγή και επισημαίνουν ότι το μέλλον είναι ανθρώπινη επινόηση.

Μπορεί κάποιος να γίνει futurist από οτιδήποτε, από φιλόλογος, από δικηγόρος, από οικονομολόγος. Υπάρχουν άνθρωποι που ασχολούνται με τις επιστήμες του μέλλοντος και δεν έχουν τεχνολογικό background, δεν είναι αναλύτες δεδομένων. 

Μπορείς να γίνεις κι εσύ!

Ο Δημήτρης Δημητριάδης παρουσιάζει το 2049,  ένα βιβλίο με οδηγίες χρήσης για το μέλλον της ανθρωπότητας

Άραγε στην Ελλάδα ποιος προσλαμβάνει έναν futurist;

Κατά κύριο λόγο ένας futurist είναι χρήσιμος σε μεγάλες εταιρίες, σε οργανισμούς ή και κράτη. Οι υπηρεσίες που παράσχει ο futurist έχουν να κάνουν με το foresight δηλαδή με μελέτη, με ανάλυση τάσεων και με προετοιμασία για νομοθεσία. Δηλαδή τι μπορεί να αναπαραχθεί ως πολιτική και πώς αυτό μπορεί να είναι έτοιμο για το μέλλον. Με τέτοιου είδους projects ασχολείται η Ειδική Γραμματεία Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Τι σημαίνει “foresight” ή αλλιώς προόραση;

Προόραση είναι η ικανότητα να μπορείς να προετοιμάζεις, να προβλέπεις και να προσαρμόζεσαι σε προκλήσεις δημιουργώντας ικανοποιητικά σενάρια και στη συνέχεια να τα συγκρίνεις και να παίρνεις καλύτερες αποφάσεις για τα ενδεχόμενα μελλοντικά γεγονότα.

Πότε πρωτοξεκίνησε το foresight;

Ιστορικά, το foresight ξεκίνησε ως επιστήμη γύρω εκεί στο 1950 σε μια εταιρεία, την Rand Corporation, που έφτιαξε ο αμερικάνικος στρατός για να δημιουργήσει σενάρια για τον Ψυχρό Πόλεμο. Οπότε, ξεκινώντας να φτιάχνει πιθανά σενάρια για τον Ψυχρό Πόλεμο, έφτασε σε ένα σημείο να έχει αποτελεσματικά σενάρια και να κάνει κινήσεις. Τότε ακουγόταν πολύ συχνά η λέξη «πρόβλεψη», αυτό που θα έχεις ακούσει ως “forecasting”. 

Πότε ξεκίνησε το foresight;
Credits: https://bit.ly/the-historical-background-of-corporate-foresight

Ενώ, το 2024 η λέξη «πρόβλεψη» στο foresight είναι σχεδόν απαγορευμένη, δεν μπορείς να προβλέψεις το μέλλον, γιατί δεν έχεις ένα μέλλον και γιατί είναι τόσο ρευστό, που οποισδήποτε λέει ότι το προβλέπει κάνει λάθος.
Τότε προσπαθούσαν να αναπτύξουν στατιστικά μοντέλα για να προβλέψουν την κίνηση του εχθρού, ενώ μετά το 1960-65 εταιρείες κολοσσοί, όπως η Shell και άλλες, είδαν ότι το foresight έχει αξία για να κάνουν σενάρια και να διερευνήσουν προς τα πού θα αναπτυχθούν. Μετά αυτό, ως επιστήμη, εισάχθηκε στα πανεπιστήμια, ξεκίνησε να γίνεται ένας διεπιστημονικός κλάδος μελέτης και άρχισαν να υπάρχουν τα Future Studies σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Στο foresight η πρώτη επιστημονική μέθοδος περιελάμβανε τη συλλογή δεδομένων μέσω παρατήρησης ή πειράματος, από τα οποία προέκυπταν πιθανές εξηγήσεις και από αυτές τις εξηγήσεις δημιουργήθηκαν οι υποθέσεις που άρχισαν να δοκιμάζονται στην πράξη.

Πότε άρχισε το foresight στις επιχειρήσεις το 1965
Credits: https://bit.ly/the-historical-background-of-corporate-foresight

Εξάλλου, σε ένα περιβάλλον πολύ-κρίσεων μόνο αν φτιάξεις αποτελεσματικά σενάρια για αυτό που έρχεται και υπολογίσεις όλα τα δεδομένα, μπορείς να προετοιμαστείς για την αλλαγή και να αναπτύξεις την ανθεκτικότητα. Στο μέλλον ένα σενάριο μπορεί να σταθεί μόνο, αν περνώντας το μέσα από συγκεκριμένα φίλτρα και εργαλεία που εξετάζουν τις τάσεις, αυτό θα αντέξει σε όποιο κλυδωνισμό, ίσως μετά κι από ένα πιθανό σοκ. Τέτοια παραδείγματα έζησε η ηφήλιος πρόσφατα με τον κόβιντ, με την αγορά εργασίας, με τον πόλεμο στη Γάζα, με το πόλεμο στην Ουκρανία.  

"Πρέπει να κάνουμε μια λίστα με όσα πράττει σήμερα το 2023 η ανθρωπότητα και να αρχίσουμε να δουλεύουμε σκληρά πάνω σε όσα η ανθρωπότητα θα έβαζε τα γέλια αν τα έβλεπε το 2049."


Τι σημαίνει η ημερομηνία 2049 στο βιβλίο για το μέλλον της ανθρωπότητας;

To 2049 είναι μια χρονολογία που οι περισσότερες μελέτες την αφήνουν απέξω. Συνήθως υπάρχουν μελέτες για το 2030, για το 2040, κάποιοι έχουν χρησιμοποιήσει το 2050. Το 2049 είναι μια pop αναφορά, έχει να κάνει με τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας που το χρησιμοποίησαν ως το σημείο που καταστρέφεται η γη.

2049 ένα βιβλίο με οδηγίες χρήσης για το μέλλον της ανθρωπότητας

Ποιοι είναι λοιπόν οι 3 τομείς που θα επηρεαστούν από την τεχνητή νοημοσύνη και τις νέες τεχνολογίες το 2049;

1. Ανθρωπότητα 

Σύμφωνα με ό,τι λέει ο Δημήτρης Δημητριάδης στο βιβλίο του ό,τι σκέφτεσαι για την εργασία, την καθημερινότητα και την μετακίνησή σου στο μέλλον, θα αλλάξει! Tα σπίτια θα είναι ημι-ζωντανοί οργανισμοί με σχεδόν νευρικού συστήματος ανταπόκριση, ναι, κι όμως! Η εργασία και οι επιχειρήσεις θα θέλουν τους υπαλλήλους τους ευτυχισμένους εφαρμόζοντας νέα μοντέλα στη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού.

Φαντάζεσαι ότι θα μπορείς να μετακινείσαι εναερίως, σε ελάχιστο χρόνο, όπου κάνεις κέφι και πανεύκολα χωρίς τον πονοκέφαλο του κυκλοφοριακού;

Και από την αναπαραγωγή του ανθρώπινου είδους και το σεξ, την προσβασιμότητα στην εκπαίδευση και την εμπειρία της μάθησης μέσω των τεχνολογιών επαυξημένης πραγματικότητας, όλα είναι σε τροχιά αλλαγής! 

..."Άραγε τι κάνει ο Πλάτωνας στο Metaverse;"

2. Υποδομές

Πώς οι πόλεις και οι υποδομές τους θα καταφέρουν να είναι βιώσιμες και ανθεκτικές, όταν εκατομμύρια ανθρώπων θα συνεχίσουν να συρρέουν εκεί λόγω των ευκαιριών στην εργασία; Πώς θα γίνεται η διαχείριση των απορριμάτων, του νερού, ακόμη και του αέρα που αναπνέεις εκεί; Και αν τα smart cities που έρχονται στα ενδεχόμενα μέλλοντα παραχωρούν κομμάτι της ασφάλεια και της ελευθερίας σου, εσύ πώς μπορείς να προστατευτείς;

Το 2049 απαντάει σε όλα αυτά τα ερωτήματα και σχηματίζει μια εικόνα για το πώς θα είναι οι μητροπόλεις του μέλλοντος και πώς θα καταφέρουν να ξαναγίνουν ανθρώπινες, ενώ ταυτόχρονα προβάλλει το νέο μοντέλο της ενέργειας και της αφθονίας που θα προκύψει από τη χρήση καινοτόμων τεχνολογιών.


3. Θεσμοί 

Ο Δημήτρης Δημητριάδης γράφει για την μορφή του κράτους στα ενδεχόμενα μέλλοντα που απελευθερώνεται από ιστορικούς περιορισμούς και γίνεται δικτυακή, συνδέει το ψηφιακό με το φυσικό και το τοπικό με το παγκόσμιο. Η διακυβέρνηση είναι ευέλικτη, συμμετοχική και προσαρμοστική, συνδεδεμένη στη ψηφιακή εποχή.

Πώς όμως θα μπορείς να εμπιστεύεσαι στην ψηφιακή εποχή;

Γιατί ένας futurist σε προτρέπει να μη φοβάσαι το Artificial Intelligence;

Ρωτήσαμε τον Δημήτρη Δημητριάδη την ερώτηση του ενός εκατομυρίου: γιατί να μη φοβάσαι την τεχνητή νοημοσύνη;

Ο Δημήτρης λοιπόν μας απαντάει: "Το AI εκδημοκρατίζει την πρόσβαση στην γνώση, φέρνει δηλαδή τη γνώση κοντά σε όλον τον κόσμο. Την Τεχνητή Νοημοσύνη ίσως τη σκέφτεσαι ως απειλή ή ως αυτοματισμό. Ομως, για σκέψου τη διαφορετικά!

Παράδειγμα: Φαντάσου ένα παιδί που ζει σε μια υπανάπτυκτη περιοχή της γης και δεν έχει πρόσβαση στην παιδεία. Ή ακόμη και σε ένα ακριτικό νησί εδώ της χώρας μας, της Ελλάδας. Τώρα σκέψου μια φιλική στη χρήση συσκευή, όπως είναι ένα κινητό τηλέφωνο, με ενσωματωμένο ένα chatbot το οποίο τροφοδοτούμε με μια συλλογή πληροφοριών και γνώσης μαθηματικών, φυσικής, χημείας από 7000 βιβλία. Και με μια εφαρμογή του τύπου what’s up όλες οι απορίες να μπορούν απαντηθούν με το σωστό τρόπο. Μπορούμε λοιπόν με ένα smartphone των 50 ευρώ να φτιάξουμε ένα εργαλείο-δάσκαλο στη μορφή chatbot, με ενσυναίσθηση και σωστά παραδείγματα, να το δώσουμε σε ένα παιδί που δεν έχει πρόσβαση στην παιδεία σε ένα φυσιολογικό κόσμο. Χωρίς ούτε καν internet. Δεν λέμε να αντικαταστήσουμε τους εκπαιδευτικούς. Ένας εκπαιδευτικός μπορεί να επιβλέπει ένα chatbot που υποστηρίζει 1000 παιδιά και να του καταδεικνύει μόνο τα προβλήματα, ώστε να εστιάζει και να απαντά σε αυτά."

Πώς θα σου φαινόταν αυτό;

Ποιος είναι ο συγγραφέας Δημήτρης Δημητριάδης;

Το πρώτο πτυχίο του Δημήτρη έχει να κάνει με το design, το μεταπτυχιακό του είναι πάνω στο Human Interfaces Machines (διεπαφές ανθρώπου-μηχανής) και στη συνέχεια ασχολήθηκε με την ανάλυση δεδομένων.Το τελευταίο βήμα στις σπουδές του ήταν το το foresight, δηλαδή τη διερεύνηση τάσεων και το scenario planning που ως επιστήμη χρησιμοποιεί κλασικά εργαλεία έρευνας που χρησιμοποιούν και οι ερευνητές.

Είναι ερευνητής στην Ειδική Γραμματεία Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού της Ελληνικής Κυβέρνησης και keynote speaker σε συνέδρια ανά τον κόσμο για τις νέες τεχνολογίες. 


Editor's Tip: Όλα τα παραπάνω είναι σκέψεις που ο συγγραφέας ενός βιβλίου για το μέλλον έχει καταγράψει μετά από ενδελεχή έρευνα. 

Ένας θαυμαστός νέος κόσμος θα προκύψει από τα big data, το artificial intelligence, το blockchain και γενικά την εκθετική ανάπτυξη της τεχνολογίας και είναι τρομερά χρήσιμο να τον γνωρίσεις σήμερα για να προετοιμαστείς.
Αν θέλεις να μάθεις τα πάντα για αυτό που έρχεται από έναν αφοσιωμένο στην εξερεύνηση του μέλλοντος, τότε το βιβλίο 2049 και ο Δημήτρης Δημητριάδης είναι εδώ γύρω για να σου δώσει όλες τις απαντήσεις για να προετοιμαστείς έγκαιρα!