ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΝΤΙΝΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ FOOD TRUCKS;
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΝΤΙΝΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ FOOD TRUCKS;

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΝΤΙΝΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ FOOD TRUCKS;

ΠΟΤΕ ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΣΤΗΚΑΝ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ

29 Νοεμβρίου

Η καντίνα εμφανίστηκε στην Ελλάδα κάπου στα τέλη του ‘70, ενώ στην Αμερική έχει ιστορία πίσω στα τέλη του 19ου αιώνα! Στη χώρα μας συνδυάστηκε άψογα με την πείνα των ξενύχτηδων, όταν μετά από μια γεμάτη συγκινήσεις νύχτα, όλοι αναζητούσαν νόστιμο και γρήγορο φαγητό. Ωστόσο, η σκούφια του θεσμού της καντίνας κρατά από την άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Πώς και πού ακριβώς γεννήθηκε η πρώτη καντίνα; Ποια ήταν τα επόμενα βήματα για την εξάπλωση του food truck ως συνήθεια; Για να τα δούμε όλα ένα προς ένα.

Ποια είναι η ιστορία της καντίνας;

Πώς εμφανίστηκε στον 19ο αιώνα;

Ταξιδεύουμε αρκετά πίσω και συγκεκριμένα στο Τέξας του 1866, όπου ο Charles Goodnight, ιδιοκτήτης ράντσου και αργότερα εφευρέτης του food truck, χρειαζόταν μια κινούμενη κουζίνα. Ο Goodnight διένυε μεγάλες αποστάσεις με τα ζώα του - κυρίως βοοειδή. Αρκετά ταξίδια του κρατούσαν μήνες ενώ δεν ήταν δυνατόν να χρησιμοποιεί το βασικό μέσο μετακίνησης της εποχής, που ήταν το τρένο.

Αυτό τον οδήγησε να μεταμορφώσει μια παλιά άμαξα σε όχημα που είχε σχεδόν τα πάντα! Τοποθέτησε ράφια, έφτιαξε αποθηκευτικό χώρο και αναδιπλούμενο καπάκι πάγκου, πρόσθεσε βαρέλι νερού ακόμα και εργαλεία για τη μεταφορά καυσόξυλων. Το φαγητό που πήρε μαζί του θα ήταν ξερά φασόλια, αλατισμένο κρέας, καλαμποκάλευρο, αλλά και διάφορα είδη που μάζευε καθώς ταξίδευε.

Το 1872 ο Walter Scott αποφάσισε να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία και να προσφέρει φαγητό στους σκληρά εργαζόμενους δημοσιογράφους, που δεν είχαν χρόνο να προετοιμάσουν τα γεύματά τους. Διαμόρφωσε μια άμαξα, ανοίγοντας ένα παράθυρο και προσέφερε πίτες και καφέ μπροστά από τα γραφεία της τοπικής εφημερίδας του Providence, Rhode Island της Αμερικής.

Αργότερα, το 1894, άρχισαν να εμφανίζονται κινητά σημεία πώλησης που πρόσφεραν ζεστά λουκάνικα κατά μήκος των πανεπιστημιουπόλεων του Ivy League.

Διάβασε επίσης το άρθρο του Σωτήρη Ευαγγέλου: Τι θα τρώμε σε 100 χρόνια από τώρα;

Η καντίνα στον 20ο αιώνα

Τελικά, ήταν ο Oscar Mayer το 1936, αυτός που παγίωσε την έννοια της καντίνας, πωλώντας hot dogs για όσους έψαχναν να φάνε κάτι στα γρήγορα. Food trucks που πουλούσαν πέρα από το κλασικό ψωμάκι με κρέας ή λουκάνικο παγωτό, tacos και άλλα είδη comfort φαγητού έκαναν την εμφάνισή τους μέχρι τα 70s.

Βασικός σκοπός της καντίνας από τη δημιουργία της μέχρι και σήμερα είναι να δώσει μια άμεση λύση νόστιμου και προσιτού φαγητού για ανθρώπους με έντονη ζωή και λίγες ευκαιρίες να προετοιμάσουν το γεύμα τους.

Οι καντίνες ανά τον κόσμο έχουν εξυπηρετήσει στρατιωτικούς, δημοσιογράφους, εργάτες και ταξιδευτές, "θεραπεύοντας" την πείνα με το ελάχιστο αντίτιμο.

Οι καντίνες στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα οι περισσότερες καντίνες εμφανίστηκαν όπως είπαμε στα τέλη της δεκαετίας του ’70. Σε επιλεγμένα σημεία αναφοράς έβρισκε κανείς το αγαπημένο του "βρώμικο", όταν ήθελε να σβήσει την πείνα μετά από ένα ξενύχτι. Το 1981 οι καντίνες εντάχθηκαν τελικά στο νόμο περί εστίασης, ακολουθώντας όμως κάποιες βασικές αρχές σχετικά με το υγειονομικό και άλλες απαραίτητες βεβαιώσεις.

Η καντίνα είχε μόλις μετατραπεί σε ένα κινούμενο εστιατόριο, προσφέροντας το ατημέλητα επιμελημένο φαγητό που έμελλε να μεγαλώσει γενιές και γενιές.

Διάβασε επίσης: Πώς η τάση των gastropubs μεταφέρεται στην ελληνική γαστροταβέρνα;

Η έννοια της καντίνας σήμερα

Ενώ κάποιος θα έλεγε ότι σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει από γαστρονομικής άποψης από τα χρόνια ίδρυσης του food truck, κάποια πράγματα εξακολουθούν να μένουν ακριβώς τα ίδια. Τα food trucks παραμένουν μια εύκολη και οικονομική λύση για την πείνα. Έχουν σίγουρα εμπλουτιστεί σε γευστικές επιλογές και δεν σερβίρουν μόνο πολυάσχολους δημοσιογράφους και κουρασμένους εργάτες.

Το food truck έχει γίνει μια βασική επιλογή street food που λειτουργεί πότε ως catering, πότε ως μέρος διοργάνωσης και πότε ως στέκι φαγητού σε εναλλακτικούς χώρους εστίασης.

Από γεμισμένα με ό,τι επιθυμεί ο πελάτης sandwiches, μέχρι ιταλική pizza, εξωτικές γεύσεις, γλυκές λιχουδιές, vegan επιλογές και cocktails, σήμερα μπορεί να δούμε ένα food truck να σερβίρει καλεσμένους σε γάμο, να είναι candy bar σε βάφτιση ή να εμφανίζεται σε θεματικές εκδηλώσεις σχετικά με φαγητό.

Μάλιστα, υπάρχουν επιχειρήσεις που δεν έχουν καν σταθερή διεύθυνση εστιατορίου, αλλά λειτουργούν μόνο ως καντίνες και συμμετέχουν σε events σε όλο τον κόσμο! Πόσο cool είναι αυτό; Κάτι τέτοιο βοηθάει και την τοπική οικονομία, αφού οι συνταγές προσαρμόζονται στα υλικά που θα βρει ο «καντινιέρης» στη εκάστοτε περιοχή που επισκέπτεται!

Η τεχνολογία έχει παίξει σίγουρα τον ρόλο της σε αυτή την εξέλιξη της καντίνας. Η ψηφιοποίηση βοήθησε τα κινούμενα food trucks να ενταχθούν στις τοπικές αγορές μέσω των εφαρμογών στα κινητά, να είναι ευέλικτα λόγω της λύσης που δίνουν τα POS και οι online πληρωμές, αλλά και να αξιοποιούν το digital marketing για την παρουσίαση του φαγητού που προσφέρουν μέσω των κοινωνικών δικτύων.