ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΠΩΣ Η ΤΑΣΗ ΤΩΝ GASTROPUBS ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΑΣΤΡΟΤΑΒΕΡΝΑ;
ΠΩΣ Η ΤΑΣΗ ΤΩΝ GASTROPUBS ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΑΣΤΡΟΤΑΒΕΡΝΑ;

ΠΩΣ Η ΤΑΣΗ ΤΩΝ GASTROPUBS ΜΕΤΑΦΕΡΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΑΣΤΡΟΤΑΒΕΡΝΑ;

Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΚΔΟΧΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣΗΣ

24 Σεπτεμβρίου

Αν είσαι καλός φίλος του φαγητού, σίγουρα θα έχεις ακούσει έστω μια φορά τη λέξη γαστροταβέρνα. Αν ταξιδεύεις στο εξωτερικό, σίγουρα θα έχεις επισκεφτεί μια gastropub. Τι διαφορά έχουν και τα δύο με την παραδοσιακή ταβέρνα και από πού κρατάει η σκούφια αυτής της πολύ ενδιαφέρουσας τάσης; Τι αλλάζει στο σκηνικό της εστίασης με την έννοια "γαστροταβέρνα" και τι ελπίδες έχει αυτή η τάση να παγιωθεί;

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά τους. Η φιλοσοφία της γαστροταβέρνας ξεκινάει αρκετά χρόνια πριν με την εμφάνιση των gastropubs του εξωτερικού. Τι είναι οι gastropubs; Πολύ απλά μια gastropub κρατά την αισθητική και την ατμόσφαιρα της κλασικής pub, σερβίρει όμως υψηλής ποιότητας φαγητό.

Μπορεί τον 19ο αιώνα που πρωτοεμφανίστηκαν οι pubs, οι θαμώνες να μην είχαν ιδιαίτερες απαιτήσεις στο φαγητό. Κάτι πρόχειρο στο πιάτο και λίγη ale beer ήταν αρκετά για να ευχαριστήσει ένας ιδιοκτήτης pub τους πελάτες του. Σήμερα όμως τα πράγματα είναι σαφώς διαφορετικά.

Οι απαιτήσεις σε ποιοτικό φαγητό είναι μεγαλύτερες. Επίσης, όλοι ταξιδεύουμε περισσότερο, έχουμε πληθώρα γαστρονομικών εμπειριών και περιμένουμε πάντα κάτι ιδιαίτερο στο πιάτο μας. Ο κόσμος βγαίνει πλέον για φαγητό για να εξερευνήσει γεύσεις και συνδυασμούς. Μια απλή συνηθισμένη pub δεν το προσφέρει αυτό.

Πότε ξεκίνησαν οι gastropubs στο εξωτερικό;

Η πρώτη gastropub δημιουργήθηκε το 1991, όταν οι David Eyre και Mike Belben ανέλαβαν την pub "The Eagle" στο Clerkenwell του Λονδίνου. Χρειάστηκε όμως να φτάσουμε στο 2012, ώστε η λέξη "gastropub" να ενταχθεί στο λεξικό Merriam Webster’s Collegiate Dictionary για πρώτη φορά.

Η έννοια των gastropubs επαναπροσδιόρισε τόσο την κουλτούρα των pubs, όσο και το ίδιο το φαγητό που σερβίρονταν ως τότε στη Βρετανία. Μια gastropub μπορεί να έχει στο μενού της κλασικά βρετανικά πιάτα όπως μπριζόλα και ale pie, πίτα του βοσκού, fish and chips, λουκάνικο με mashed potatoes και κλασικά βρετανικά γλυκά. Όμως, πλέον συχνά σερβίρονται πιάτα όπως burgers, λαζάνια και chili con carne.

Ποιες είναι οι 4 από τις καλύτερες gastropubs του κόσμου;

1. Harwood Arms Λονδίνο

Ένας μικρός γευστικός παράδεισος κρύβεται στους πίσω δρόμους του Fulham. Το Harwood Arms προσφέρει φαγητό και κρασί σε ένα χαλαρωτικό περιβάλλον. Με έμφαση στα καλύτερα βρετανικά προϊόντα και το κυνήγι, δεν είναι περίεργο που αποτελεί τη μοναδική gastropub με αστέρι Michelin στο Λονδίνο!


2. The Espy Kitchen, Μελβούρνη

Το Espy Kitchen είναι μέρος του project Hotel Esplanade, ένα τουριστικό θέρετρο στη Μελβούρνη. Εκεί λοιπόν θα δοκιμάσεις νεο-αυστραλιανή κουζίνα στα καλύτερά της παρέα με δροσιστικά long drinks. Το χρώμα στα πιάτα επικρατεί και το καλοκαίρι ξεπηδά με κάθε τρόπο σε όλο το μενού της αυστραλιανής gastropub. Το μενού αποτελείται από πολύχρωμες σαλάτες, πίτσες, πιάτα με ψάρι και φυσικά ζυμαρικά.


3. Northern Maverick, Τορόντο

Το Northern Maverick του Τορόντο διατηρεί τις ρίζες της pub με το παραδοσιακό της νόημα. Είναι μια ζυθοποιία, η οποία σε προσκαλεί να δοκιμάσεις τις μπύρες της συνοδεία νόστιμων επιλογών. Σερβίρει σούπες, σαλάτες, πιάτα με κρέας και πλατό για τη μέση, τα οποία μπορείς να μοιραστείς με την παρέα σου, όπως chicken wings, ceviche και bao buns.

4. Boulton & Watt, NY

Με έντονη την ατμόσφαιρα ενός κλασικού αμερικανικού dinner, το Boulton & Watt στη Νέα Υόρκη συνδυάζει εμπνευσμένα drinks και πιάτα γεμάτα γεύση από νωρίς το μεσημέρι μέχρι το βράδυ. Εκεί μπορείς να συνοδεύσεις το ποτό σου με mac 'n' cheese, humus, burrata, burgers ή tacos σε ένα απίθανο merge αμερικανικών, μεξικάνικων και ιταλικών γεύσεων.

Από την gastropub του εξωτερικού στη γαστροταβέρνα της Ελλάδας

Είδαμε την τάση της gastropub. Πώς αυτή μεταφέρεται στην Ελλάδα; Αν κάτι είναι σίγουρο για τον τρόπο που συνηθίζουμε να τρώμε στην Ελλάδα, είναι η επιλογή της ταβέρνας. Είναι η αγαπημένη μας συνήθεια το καλοκαίρι στα νησιά και τους χειμώνες στα ορεινά. Γίνεται αυτή η συνήθεια να αλλάξει;

Η αλήθεια είναι ότι δεν χρειάζεται να αλλάξει και πολύ. Ήδη ένα νέο είδος ταβέρνας έχει ξεκινήσει και ξεπροβάλει σε πολλά σημεία της χώρας. Η εξέλιξη αυτή ήταν φυσικό να συμβεί, αφενός γιατί οι τάσεις του εξωτερικού δεν μας αφήνουν αδιάφορους, αλλά και επειδή ο κόσμος αναζητά πάντα μια νέα γαστρονομική εμπειρία.


Είναι η γαστροταβέρνα μια τάση που θα παγιωθεί και στην Ελλάδα;

Μια νέα γενιά αναλαμβάνει σιγά σιγά να ηνία της εστίασης στην Ελλάδα. Παρά τις δυσκολίες σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, οι νέοι εστιάτορες αναζητούν τρόπους να ξεχωρίσουν και προσφέρουν ανανεωμένες εμπειρίες στους πελάτες τους. Ταξιδεύουν περισσότερο, αναζητούν τη γνώση με μεγαλύτερο ζήλο και πατάνε γερά στη γη, γνωρίζοντας πια τη δυναμική της εστίασης σήμερα. Δεν βασίζονται σε ένα όνειρο απλά. Βλέπουν την ευκαιρία και την αρπάζουν.

Από την άλλη, οι πελάτες ξέρουν να εκτιμούν το καλό φαγητό, αξιολογούν τις κουζίνες των εστιατορίων ενεργά στα κοινωνικά δίκτυα και μιλούν ανοιχτά για τις εμπειρίες τους από χώρους που έχουν επισκεφθεί. Άρα η γαστροταβέρνα έχει όλα τα εχέγγυα για να γίνει η βελτιωμένη και πιο σύγχρονη εκδοχή της παραδοσιακής εστίασης στη χώρα.