ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΤΟ STREET FOOD ΑΛΛΙΩΣ
ΤΟ STREET FOOD ΑΛΛΙΩΣ

ΤΟ STREET FOOD ΑΛΛΙΩΣ

Η ΝΟΣΤΙΜΙΑ ΚΑΙ Η ΑΠΛΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ

04 Φεβρουαρίου

Το street food είναι μια έννοια οικεία σε όλους μας και υπάρχει από πάντα, ίσως όχι με αυτόν το χαρακτηρισμό. Είναι αυτό που λέγαμε "πρόχειρο γρήγορο φαγητό" και κατά βάση οικονομικό. Πρόκειται για φαγητό που το βρίσκουμε σε όλες τις χώρες ανάλογα πάντα με την εκάστοτε κουζίνα.

Έτσι στην Ιταλία για παράδειγμα έχουμε την πίτσα, στην Αγγλία τα fish & chips, στην Αμερική τα burger, στον Λίβανο το falafel, στις Ασιάτικες κουζίνες τα noodles, τα bao και το τηγανητό ρύζι, ενώ στην Ελλάδα φυσικά κυρίαρχος είναι το παραδοσιακό σουβλάκι. Με τα χρόνια όμως με την παγκοσμιοποίηση καθώς και με τις αλλαγές στις τάσεις που επικρατούν όλα τα παραπάνω έχουν ξεφύγει από τα σύνορα της κάθε χώρας και τα βρίσκουμε σε όλες τις πόλεις. Σε όλα αυτά αν προσθέσουμε ότι, όπως έχουμε ξαναπεί οι διατροφικές συνήθειες συνεχώς εξελίσσονται, θα παρατηρήσουμε πως και το street food αλλάζει καθημερινά. Βλέπουμε πια να ανοίγουν μαγαζάκια που μπορεί μεν να στεγάζονται σε ελάχιστα τετραγωνικά ή ακόμα και θεματικές καντίνες να ξεφυτρώνουν και να μετακινούνται σε ολόκληρη την πόλη, που όμως προσφέρουν μια τεράστια γκάμα σε γεύσεις. Έτσι βρίσκουμε πιάτα σχεδόν από κάθε γωνιά της γης και για κάθε γούστο σε όποια πόλη και αν βρισκόμαστε. Δεν έχει σχέση αν κάποιος είναι vegetarian, vegan ή προτιμάει τις έθνικ κουζίνες, οι επιλογές μας είναι ανεξάντλητες! 

Καντίνα με βιετναμέζικο φαγητό
Credits: @socialcut

Ιταλικό street food σε τρίκυκλο
Credits: @joshua-lawrence

Εκτός από την ποικιλία όμως αλλάζει και η ποιότητα των υλικών, αλλά και η παρουσίαση και ο τρόπος που προσφέρονται όλα τα παραπάνω. Έτσι πια όταν λέμε γρήγορο φαγητό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση πως εννοούμε κάτι πρόχειρο και απλοϊκό. Οι άριστες πρώτες ύλες είναι η βάση για ένα επιτυχημένο αποτέλεσμα. Αν τώρα σε όλα αυτά προσθέσουμε και το γεγονός πως πλέον με το street food ασχολούνται ολοένα και πιο γνωστοί μάγειρες είναι εύκολο να καταλάβουμε πως το όλο θέμα έχει τεράστια εξέλιξη.


Σε όλη αυτή την νέα γευστική σκηνή που διαμορφώνεται μεγάλο ρόλο παίζουν πια και εστιατόρια που παλιότερα δεν είχαν καμία σχέση με το συγκεκριμένο είδος. Έτσι παρατηρούμε μια στροφή σε πιάτα που παραπέμπουν σε οικείες γεύσεις, δοσμένες όμως με μια διαφορετική προσέγγιση που μας προδιαθέτουν ευχάριστα και μας προκαλούν να τα δοκιμάσουμε. Βλέπουμε λοιπόν πως πιάτα που κατά βάση παλιότερα υπήρχαν στην κατηγορία "γρήγορο" φαγητό ολοένα και εμφανίζονται σε μενού γνωστών εστιατορίων.

Όμως και στα μικρά μαγαζιά αλλά και στις καντίνες η παρουσίαση των πιάτων έχει αλλάξει μιας και εκεί μάγειρες και άνθρωποι με εμπειρία στις κουζίνες ψάχνουν και βρίσκουν υλικά που χωρίς να υπολείπονται σε ποιότητα είναι προσιτά σε κόστος και με νέες τεχνικές τα αναδεικνύουν. Έτσι πολύ εύκολα σε μια στάση μας για ένα σνακ μπορούμε να απολαύσουμε γεύσεις που θα τις βρίσκαμε σε εστιατόρια αξιώσεων.


Μόνο τυχαίο δεν είναι πως πλέον όλο και συχνότερα ακούμε τον όρο "το street food αλλιώς". Σε όλα αυτά δεν γίνεται να παραλείψουμε πως το 2016 ο θεσμός των Michelin έδωσε για πρώτη φορά αστέρι όχι σε ένα αλλά σε δυο μικρά μαγαζάκια στην Σιγκαπούρη!

Βλέπουμε λοιπόν πως το πασίγνωστο σε όλους "βρώμικο" όχι απλά αναβαθμίζεται αλλά παίρνει και την θέση που του αξίζει σε βραβεύσεις. Και φυσικά ο ίδιος ο όρος "βρώμικο" μόνο κατ' ευφημισμό έχει μείνει, μιας οι κουζίνες στις οποίες παρασκευάζονται τα σνακ πληρούν όλους τους κανόνες υγιεινής. Έτσι ένα είναι βέβαιο, πως όλη αυτή η τάση δεν είναι μια απλή μόδα και ήρθε για να μείνει!