ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΓΙΑΤΙ ΤΟ AFTERNOON TEA ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΑ ΠΟΥ ΣΕ ΑΠΟΓΕΙΩΝΕΙ
ΓΙΑΤΙ ΤΟ AFTERNOON TEA ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΑ ΠΟΥ ΣΕ ΑΠΟΓΕΙΩΝΕΙ

ΓΙΑΤΙ ΤΟ AFTERNOON TEA ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΤΕΛΕΤΟΥΡΓΙΑ ΠΟΥ ΣΕ ΑΠΟΓΕΙΩΝΕΙ

ΟΤΑΝ Η ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟΥ TEA TIME ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗ ΓΑΛΗΝΗ ΤΗΣ ΠΑΡΝΗΘΑΣ

20 Νοεμβρίου

Από τις πρώτες φθινοπωρινές Κυριακές, όταν η ομίχλη αρχίζει να ακουμπά τις κορυφές και ο αέρας γίνεται πιο καθαρός, η Πάρνηθα αποκτά έναν ρυθμό πιο αργό, σχεδόν τελετουργικό. Είναι η εποχή που ζητάς ένα διάλειμμα από την πόλη, όχι μια απόδραση μακρινή, αλλά μια εμπειρία που αλλάζει τον χρόνο, που φέρνει τη χαλάρωση και τη γεύση πιο κοντά.

finebeinggrgiati-h-pio-omorfh-fthinoporinh-apodrash-inai-sto-buno-stin-parnitha-sto-monte-vista-restaurant.png

Στην καρδιά του βουνού, 7' μόλις «από κάτω», το Monte Vista μεταμορφώνει τα απογεύματα της Κυριακής σε κάτι που μοιάζει με τελετουργία: το Mountain Afternoon Tea.

Από την παράδοση της Αγγλίας στην αύρα της Πάρνηθας

Λέγεται πως όλα ξεκίνησαν στην Αγγλία του 19ου αιώνα, όταν η Δούκισσα του Bedford ένιωσε μια «ελαφριά πείνα» ανάμεσα στο μεσημεριανό και το δείπνο. Ζήτησε λίγο τσάι, ψωμάκια και γλυκίσματα, κι έτσι γεννήθηκε μια από τις πιο κομψές καθημερινές ιεροτελεστίες. Από τότε, το Afternoon Tea δεν ήταν ποτέ απλώς μια συνήθεια, αλλά μια στιγμή που γέμιζε τον χρόνο με ηρεμία, νωρίς το απόγευμα.

Anna Maria Russel Duchess of Bedford
Anna Maria Russel Duchess of Bedford - Photo Credits: Wikipedia

Κάπως έτσι, η παράδοση αυτή ταξίδεψε ως την Πάρνηθα και απέκτησε νέο χαρακτήρα: το τσάι αναμειγνύεται με το φως του βουνού, το άρωμα του πεύκου συναντά τη γλύκα της βανίλιας Μαδαγασκάρης και τα απογεύματα γίνονται σκηνές απόλυτης ισορροπίας.

Ποια είναι η εμπειρία του Mountain Afternoon Tea;

Το τελετουργικό στο Monte Vista δεν είναι απλώς μια επιλογή στο μενού. Είναι μια εμπειρία που ξεδιπλώνεται αργά, με τρεις γευστικές προτάσεις σαν τρεις πράξεις μιας ιστορίας: την εισαγωγή, τον κορμό και τον επίλογο. 

Αρχικά, τα γλυκά: τάρτα φλαν με βανίλια Μαδαγασκάρης, κορμός μπαχαρικών, κέικ με κρέμα από φρούτα του δάσους. Έπειτα, τα scones με κορινθιακή σταφίδα, που συνοδεύονται από σπιτικές μαρμελάδες και clotted cream. Τα σοκολατάκια με tonga, ή με φασκόμηλο, δημιουργίες φτιαγμένες για αργή απόλαυση. Στη συνέχεια, τα αλμυρά finger sandwiches, φτιαγμένα με σπιτικά αρτοποιήματα και γέμιση από σολομό, beef, ή καβούρι που έχουν αυτή τη λεπτή ισορροπία ανάμεσα στο οικείο και στο εκλεπτυσμένο. Ο επίλογος κλείνει με τη φωλιά από crispy προσούτο Ευρυτανίας, αυγοσαλάτα και αυγό ορτυκιού, έναν συνδυασμό που μοιάζει να ενώνει νοστιμιά και απλότητα, σύγχρονη τεχνική και αυθεντική γεύση.

afternoon-tea3.JPG

Πίσω από αυτή τη λεπτοδουλεμένη ισορροπία ανάμεσα στο αλμυρό και το γλυκό βρίσκεται η επιμέλεια του executive chef Γιώργου Ντούσκου, σε συνεργασία με τον pastry chef Νίκο Γουρζή. Οι δυο τους έχουν χτίσει ένα ritual που θυμίζει ταξίδι.

Extra Tip: Αν έχεις αδυναμία στις μικρές, απρόβλεπτες εκπλήξεις, μην παραλείψεις να ρωτήσεις για το Special of the Day.


afternoon-tea1.JPG

eikona-viber-2025-11-19-19-42-07-922.jpg

Το τελετουργικό της χαλάρωσης

Από το πρώτο άρωμα του Earl Grey μέχρι τη διακριτική οξύτητα του Oolong και τη φυσική γλύκα του Rooibos, η ποικιλία των τσαγιών καλεί τον επισκέπτη να αφήσει τον ρυθμό να πέσει, να επιτρέψει στο απόγευμα να κυλήσει. Κι όταν έρθει η στιγμή να ακουμπήσεις το φλιτζάνι στο πιατάκι, ακούς το πιάνο να ξεκινά, ζωντανά, απαλά, σαν υπόκρουση που ντύνει την τελετουργία σου. Το Mountain Afternoon Tea δεν είναι μόνο για όσους αγαπούν τη γεύση, αλλά και για όσους αναζητούν εκείνη τη σπάνια αίσθηση του ότι ο χρόνος έχει σταματήσει, για να απολαύσουν την στιγμή. 

finebeing-world-pasta-celebration-42-C1CRg.jpg

Κι αν το τσάι είναι ο πρωταγωνιστής, το φως είναι ο σκηνοθέτης. Καθώς η Αθήνα απλώνεται χαμηλά, νιώθεις ότι βρίσκεσαι σε ένα καταφύγιο που προσφέρει όχι απλώς θέα, αλλά μια προοπτική διαφορετική, σαν να κοιτάς τον κόσμο μέσα από έναν πιο ήρεμο φακό.

Ένα απόγευμα που γίνεται συνήθεια

Δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς το απόγευμα αυτό να γίνεται εβδομαδιαίο ritual. Η διαδρομή με το τελεφερίκ, η άφιξη στο βουνό, το πρώτο άρωμα του τσαγιού, η γεύση της μαρμελάδας βατόμουρο με αρμπαρόριζα πάνω σπιτικά αρτοποιήματα. Είναι στιγμές που συνθέτουν έναν νέο τρόπο να απολαμβάνεις τον χρόνο, με ρυθμό, με συνείδηση, με φως.

monte-vista-restaurant.jpg

Κάθε Κυριακή, από τις 16:30 ως τις 19:00, η παράδοση του Afternoon Tea συναντά το βουνό, κι εσύ καλείσαι να τη ζήσεις με τον δικό σου ρυθμό. Μια απλή κράτηση αρκεί για να βρεθείς εκεί όπου η γεύση γίνεται ιεροτελεστία και η απόδραση αποκτά την πιο ήρεμη μορφή της.