ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑΣΗ
Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑΣΗ

Η ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΣΤΙΑΣΗ

ΠΩΣ Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΗΝ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΑ ΕΝΟΣ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟΥ

28 Δεκεμβρίου

Άραγε θυμάστε ακόμα τότε που δεν επιτρεπόταν η μουσική στους χώρους εστίασης; Στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου μακριά η εποχή που λόγω συνθηκών η εμπειρία ενός γεύματος είχε διεκπεραιωτικό χαρακτήρα και μετά το τέλος της απλώς συνεχίζαμε τις διαδρομές μας στην πόλη. Με την πάροδο των μηνών, σε όλο τον κλάδο της εστίασης έκανε εμφανή την είσοδό της μια άλλη ανάγκη όσων επιλέγουν να δειπνήσουν σε κάποιο εστιατόριο και δεν είναι άλλη από τη συνοδεία ζωντανής πια μουσικής.

Το προφανές θα έλεγε κανείς ότι τα πάντα μας φαίνονται καλύτερα με μουσική, πόσο μάλλον όταν μπορούμε να τα συνδυάσουμε με ένα γεύμα με τους ανθρώπους που επιλέγουμε και αγαπούμε. Πολλοί θα έλεγαν επίσης ότι τους χαλαρώνει ή με μία λέξη που δεν ξέρω αν τελικά συμπαθώ, τους αποσυμπιέζει.

Η δική μου ματιά όμως έχει βρει μια εξήγηση που νομίζω μπορεί να περιγράψει τους πάντες: στον κόσμο αρέσουν οι ιστορίες! Και η μουσική αυτό κάνει. Κάθε τραγούδι και κάθε μελωδία είναι για τον καθένα μια τελείως ξεχωριστή ιστορία. Ένας ήχος ή μια νότα μπορεί να φέρει στο νου μια κατάσταση, μία ανάμνηση, ακόμα και κάτι που δεν ξέραμε ότι θυμόμαστε.

Ένα γραμμόφωνο αντίκα
Credits: @sudhith-xavier

Για αυτές τις μικρές ενέσεις συναισθήματος λοιπόν αποφάσισα να γράψω αυτό το άρθρο. Αυτές τις στιγμές που η αποξένωση και οι αποστάσεις των τελευταίων μηνών μάς έκαναν να διψούμε για αυτές. Και όταν κάτι τέτοιο συμβαίνει την ώρα ενός γεύματος, με τη ζύμωση που γίνεται μέσα μας δεν θα είμαστε ποτέ οι ίδιοι. Η μουσική είναι μιας μορφής τέχνη και η τέχνη βρίσκεται παντού. Από τον μουσικό του δρόμου που θα προσπεράσεις δήθεν βιαστικά, μέχρι τη σπάνια εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής της Βιέννης, χρειαζόμαστε κάθε είδους ήχο και εμπειρία για να αισθανθούμε πλήρεις. Αυτή η πληρότητα παρατηρούμε ότι είναι κι ένα εργαλείο πια του πολυαισθητικού marketing των επιχειρήσεων εστίασης και το ενδιαφέρον είναι ότι προσεγγίζουν το γεύμα του εστιατορίου θεωρώντας ότι ενεργοποιεί όλες τις αισθήσεις, ακόμα και την ακοή.

Όταν πηγαίνεις σε ένα εστιατόριο προτιμάς η μουσική να είναι δυνατή και γρήγορη ή απαλή και ατμοσφαιρική; Δεν υπάρχει σωστή απάντηση σε αυτό όπως μπορείς να μαντέψεις. Διαλέγουμε μουσική για την κάθε περίσταση, όπως διαλέγουμε με ποιον θα βρεθούμε και τι θα επιλέξουμε από τον κατάλογο. Οι ειδικοί σχεδιασμού των χώρων εστίασης όμως γνωρίζουν τι ταιριάζει καλύτερα σε αυτό, αξιολογώντας πρώτα τον κόσμο που θα το επιλέξει. Στην περίπτωση της ζωντανής μουσικής βέβαια έχει τεράστια σημασία ο τρόπος που θα εναρμονιστεί το service, τα πιάτα του σεφ, ο bartender, η ατμόσφαιρα του εστιατορίου και οι μουσικοί, έτσι ώστε το αποτέλεσμα να γίνει μια αξέχαστη εμπειρία.

Σε όλα τα καφέ της πόλης μπορούμε να απολαύσουμε ένα τσάι. Τι γίνεται όμως όταν ένα απόγευμα Πέμπτης εκεί που έχεις αρχίσει να πίνεις τις πρώτες σου γουλιές εμφανίζεται μία διάσημη σοπράνο και ερμηνεύει μπροστά σου το...Casta Diva; Πόσες τέτοιες στιγμές έχουμε στερηθεί και πόσες τέτοιες δεν θα χορτάσουμε ποτέ να αναζητάμε; Παρομοίως, σε ένα εστιατόριο που έχουμε συνηθίσει τον ήχο από τα πλήκτρα του πιάνου να μας κάνει παρέα, τι συμβαίνει όταν εμφανιστεί δίπλα του ένα μελωδικό βιολί;

Πιανίστας παίζει πιάνο
Credits: @dominik-scythe
Η μουσική λοιπόν έχει αυτή τη δύναμη που δεν χρειάζεται να γράψω παραπάνω, καθώς είμαι βέβαιη ότι έχεις ήδη τις σωστές εικόνες στο μυαλό σου. Είναι αυτό το ταξίδι σε άγνωστα και όμορφα μέρη, ακόμα κι όταν δεν έχεις την ευκαιρία να είσαι εκεί πραγματικά.

Ανυπομονώ και φέτος αυτές τις γιορτινές μέρες για τη στιγμή που θα γυρίζω μετά από ένα ωραίο δείπνο με τους αγαπημένους φίλους μου και θα παίζει τυχαία στο ραδιόφωνο του αυτοκινήτου το τραγούδι  "Driving home for Christmas" του Chris Rea!