ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΓΙΑΤΙ Η ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΗ ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΗ ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ;
ΓΙΑΤΙ Η ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΗ ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΗ ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ;

ΓΙΑΤΙ Η ΠΙΟ ΟΜΟΡΦΗ ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΗ ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΒΟΥΝΟ;

ΤΟΣΟ ΚΟΝΤΑ, ΑΛΛΑ ΤΟΣΟ ΑΛΛΟΥ ΜΟΛΙΣ ΜΙΑ ΑΝΑΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

03 Οκτωβρίου

Αρχές Οκτώβρη. Η θερμοκρασία στην πόλη έχει ήδη πέσει και η ζέστη του καλοκαιριού μοιάζει μακρινή ανάμνηση. Τα απογεύματα φέρνουν μια καθαρή, δροσερή αίσθηση που σε κάνει να θες να βγεις έξω, να αναπνεύσεις βαθύτερα. Είναι η εποχή που αναζητάς μια μικρή απόδραση, όχι μακρινή, αλλά αρκετή για να σε βγάλει από το αστικό τοπίο. Η Πάρνηθα είναι ο κοντινότερος δρόμος για να ανακαλύψεις ξανά τη γεύση της αλλαγής. Ένα βουνό που από μόνο του είναι προορισμός, κι όμως χρειάζεσαι μόλις λίγα χιλιόμετρα για να βρεθείς εκεί. Αυτή η ατμόσφαιρα δεν προσφέρεται μόνο για περίπατο. Γίνεται το σκηνικό για ένα γεύμα που έχει μέσα του όλα όσα αγαπάς από το βουνό.

Τι διαφορετικό έχει η γαστρονομία στο βουνό;

Η δροσιά οξύνει την όσφρηση και η γεύση αποκτά περισσότερη ένταση. Ένα απλό κομμάτι ψωμί με ελαιόλαδο γίνεται πιο ζωντανό, ένα κομμάτι τυρί αποκτά άλλες διαστάσεις. Και όταν τα υλικά προέρχονται από την ελληνική γη, η εμπειρία είναι ακόμη πιο ουσιαστική. Το mountain dining είναι εμπειρία που μοιάζει να έχει ρυθμό δικό της. Σε κάνει να τρως πιο αργά, να παρατηρείς τις υφές, να αφήνεις τα αρώματα να ξεδιπλώνονται. Γιατί στο υψόμετρο οι αισθήσεις λειτουργούν αλλιώς. Πόσο μάλλον, όταν βρίσκεσαι στα 1058 μέτρα, καθαρού φρέσκου αέρα!

untitled-design-6.png

Ποια πιάτα είναι η απόλυτη συνταγή για το κρύο του βουνού;

Τώρα λοιπόν που τα πάντα μοιάζουν να βαθαίνουν, ο αέρας δροσίζει, τα χρώματα σκουραίνουν και κάθε γεύση αποκτά περισσότερη ένταση, αν βρεθείς στο Monte Vista, θα νιώσεις ότι ακόμα και τα πιο γνώριμα υλικά μεταμορφώνονται και σε συντροφεύουν σε αυτό το πρώτο φθινοπωρινό καλωσόρισμα.

Και για να καταλάβεις τι σημαίνει αυτό, δοκίμασε τον Κόκκορα Παστιτσάδα. Η γεύση του είναι γνώριμη, αλλά εδώ, στον καθαρό αέρα, το φρικασέ και η κρέμα γραβιέρας είναι σαν να αγκαλιάζουν τη θαλπωρή του φθινοπώρου. Το μαύρο σκόρδο αφήνει ένα βάθος που μοιάζει να σε συνδέει με τη γη από κάτω. Και για ένα κλασικό πιάτο με βαθιά νοστιμιά, έρχεται το φιλέτο ζαρκαδιού. Το κρέας, φίνο και τρυφερό, φανερώνει τον χαρακτήρα του πιο καθαρά στο υψόμετρο, και μαζί με το στιφάδο και τη γλυκύτητα της σάλτσας σύκου διεγείρει την umami γεύση στον ουρανίσκο σου.

Κι όλα τα παραπάνω σε μια απόδραση που δε χρειάζεσαι βαλίτσα. Μια μονοήμερη εξόρμηση, με περίπατο στη φύση και γεύμα που ολοκληρώνει την εμπειρία είναι το «κοντά–μακριά» που αναζητούν όσοι θέλουν να ξεφύγουν από την πόλη, χωρίς να μπουν σε δρόμους γεμάτους κίνηση ή σε προγραμματισμούς διακοπών.

Πώς η Πάρνηθα μπορεί να γίνει το νέο σου weekend ritual;

Μα, ξεκινώντας ήδη από τη διαδρομή. Η ανάβαση με το τελεφερίκ δεν είναι απλώς ανάβαση, είναι η πρώτη μετάβαση σε έναν άλλον κόσμο, σχεδόν φανταστικό. Βλέπεις την πόλη να μικραίνει κάτω από τα πόδια σου και, λίγο-λίγο, να αντικαθίσταται από το πράσινο των δέντρων και τον καθαρότερο αέρα. Μόλις φτάσεις στην κορυφή, τα μονοπάτια σε καλούν να περπατήσεις ανάμεσα σε φθινοπωρινά χρώματα και μυρωδιές βρεγμένης γης, ενώ η αίσθηση της σιωπής σε ξαναφέρνει σε ισορροπία. 

sam-0982small.JPG

Και κάπως έτσι, το Σαββατοκύριακο αποκτά χαρακτήρα τελετουργίας: η άνοδος με το τελεφερίκ, η βόλτα στη φύση, το γεύμα που παντρεύει τα αρώματα του βουνού με αυθεντικές γεύσεις. Ένα μικρό, κοντινό ταξίδι που αν το επαναλάβεις, γίνεται συνήθεια αναζωογόνησης, ένας προσωπικός ρυθμός που δίνει στο φθινόπωρο τη δική του γεύση.