ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

GALETTE DES ROIS Ή ΑΛΛΙΩΣ Η ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΤΩΝ ΓΑΛΛΩΝ
GALETTE DES ROIS Ή ΑΛΛΙΩΣ Η ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΤΩΝ ΓΑΛΛΩΝ

GALETTE DES ROIS Ή ΑΛΛΙΩΣ Η ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ ΤΩΝ ΓΑΛΛΩΝ

ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΓΛΥΚΟ ΤΩΝ ΘΕΟΦΑΝΙΩΝ

06 Ιανουαρίου

Έχεις ακούσει πώς σήμερα την ημέρα των Θεοφανείων στη Γαλλία τηρείται το έθιμο της Βασιλόπιτας των Γάλλων, του Galette de Rois, ενός γλυκού σφολιάτας που αρχικά συνοδευόταν με μαρμελάδα και σερβίρεται συχνά με κρέμα αμυγδάλου;

Μετά τα Χριστούγεννα, η επόμενη σημαντική ημερομηνία στο ημερολόγιο των Γάλλων είναι η 6η Ιανουαρίου, ή αλλιώς το Three Kings Day, δηλαδή η μέρα των τριών Μάγων που επισκέφτηκαν τη φάτνη. Ημερολογιακά συμπίπτει με τη δική μας μέρα των Θεοφανείων, αλλά στη Γαλλία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες αυτή είναι η μέρα που ανταλλάσσονται δώρα και η ατμόσφαιρα είναι περισσότερο γιορτινή από ποτέ.

Πρωταγωνιστής αυτής της μέρας λοιπόν από γαστρονομικής άποψης είναι το Galette des Rois, για το οποίο διάφοροι σεφ δίνουν τη δική τους πρόταση με παραλλαγές, προσθήκες και σερβίρισμα που κερδίζει και τους πιο απαιτητικούς της ζαχαροπλαστικής.

Galettes des Rois και γαλλική παράδοση

Το Galette des Rois είναι μια παράδοση που κρατά εδώ και χιλιάδες χρόνια. Πέρα από την ημέρα της γιορτής αυτή καθαυτή, όλος ο Ιανουάριος είναι μήνας που περιλαμβάνει το να φοράς χάρτινα διακοσμημένα στέμματα, να τρως κέικ και να βρίσκεις το κρυμμένο στο κέικ γούρι σε σχήμα στέμματος.

Κάθε καλεσμένος παίρνει μια φέτα από το κέικ και προσπαθεί να βρει το κρυμμένο στέμμα-μινιατούρα που είναι ήδη ψημένο μέσα στη γέμιση! Η παράδοση θέλει αυτόν που βρίσκει το κρυμμένο στέμμα να το φυλάει σαν γούρι για τη χρονιά και ονομάζεται Βασιλιάς ή Βασίλισσα της βραδιάς.

Σου θυμίζει μήπως κάτι αυτό μήπως; 

Καμία φορά οι παραδόσεις μοιάζουν τόσο πολύ.

Ίσως υπάρχει κάποια σχέση με τη δική μας παραδοσιακή βασιλόπιτα και το γαλλικό Galettes des Rois.

Τι παραλλαγές του Galettes des Rois υπάρχουν;

Galettes des Rois με γέμιση από φυστίκι Αιγίνης

Μια ενδιαφέρουσα παραλλαγή για τη γέμιση του αγαπημένου γαλλικού γλυκού είναι η κρέμα από φυστίκια Αιγίνης. Το έθιμο με το κρυμμένο στέμμα παραμένει, αλλά το πρασινωπό χρώμα της γέμισης κάνει ίσως το παιχνίδι εύρεσης του τυχερού κομματιού ακόμα πιο μυστηριώδες!

Galettes des Rois με τσάι μάτσα

Η πράσινη πούδρα της Ιαπωνίας κάνει κι εδώ την εμφάνισή της, δίνοντας μια ακόμα εξαιρετική παραλλαγή στην παραδοσιακή συνταγή γαλλικής ζαχαροπλαστικής. Τέτοια μαγικά παντρέματα συμβαίνουν όταν η ανατολή συναντά τη δύση χωρίς προκαταλήψεις και με διάθεση για απόλυτο πειραματισμό.


Galettes des Rois με πραλίνα φουντουκιού ή αμύγδαλο

Η παράδοση μπορεί να λέει ότι το Galettes des Rois έχει σχήμα πίτας, αλλά μια ακόμη πρόταση σερβιρίσματος του διάσημου γαλλικού γλυκού είναι η γεμιστή, σε μορφή κουλούρας, εκδοχή του. Θα το βρεις είτε να γαρνίρεται με πεντανόστιμα κομμάτια αμυγδάλου ή η brioche ζύμη του να είναι γεμισμένη με λαχταριστή πραλίνα φουντουκιού.


Galettes des Rois με αχλάδι και σοκολάτα

Μια ακόμη fine εκδοχή είναι το κέικ με γέμιση που περιλαμβάνει αχλάδι και σοκολάτα. Αν μπορείς να συνδυάσεις δύο αγαπημένες γεύσεις σε μία, γιατί να μην το κάνεις άλλωστε; Η σοκολάτα είναι μια comfort food απόλαυση που αγαπούν μικροί και μεγάλοι, δίνει ακόμα πιο μεστή γεύση στο παραδοσιακό γαλλικό γλυκό, ενώ το αχλάδι το κάνει δροσερό και πιο ευχάριστο στον ουρανίσκο.


Αυτές ήταν μόνο λίγες από τις πιθανές παραλλαγές για το αγαπημένο γλυκό των ειδικών της ζαχαροπλαστικής. Εσύ θα δοκίμαζες ένα Galettes des Rois αντί για βασιλόπιτα φέτος;

Ο κόσμος της γαστρονομίας και της ζαχαροπλαστικής δεν γνωρίζει σύνορα.

Ειδικά την περίοδο των Χριστουγέννων που τα γλυκά δίνουν και παίρνουν είναι η τέλεια ευκαιρία να δοκιμάσεις κάτι νέο. Και πού ξέρεις; Μπορεί εσύ να βρεις το κρυμμένο γούρι!

Banner photo credits: Nina Métayer & Patrick Rougereau