ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΤΙ ΞΕΡΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ GALETTE DES ROIS Ή ΑΛΛΙΩΣ ΤΗ ΓΑΛΛΙΚΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ;
ΤΙ ΞΕΡΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ GALETTE DES ROIS Ή ΑΛΛΙΩΣ ΤΗ ΓΑΛΛΙΚΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ;

ΤΙ ΞΕΡΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ GALETTE DES ROIS Ή ΑΛΛΙΩΣ ΤΗ ΓΑΛΛΙΚΗ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑ;

ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΓΛΥΚΟ ΣΦΟΛΙΑΤΑΣ ΤΩΝ ΘΕΟΦΑΝΙΩΝ

05 Ιανουαρίου

Η  γαλλική βασιλόπιτα, ή αλλιώς Galette de Rois, είναι ένα γλυκό σφολιάτας που ως έθιμο φτιάχνεται παραδοσιακά στη Γαλλία, αλλά και σε πολλές άλλες χώρες.

Πότε φτιάχνεται η Βασιλόπιτα στη Γαλλία;

Η Galette des Rois φτιάχνεται μετά τα Χριστούγεννα, την επόμενη σημαντική ημερομηνία στο ημερολόγιο των Γάλλων στις 6 Ιανουαρίου, ή αλλιώς στο Three Kings Day, δηλαδή την ημέρα των τριών Μάγων που επισκέφτηκαν τη φάτνη στη Βηθλεέμ για να δουν για πρώτη φορά το θείο βρέφος και να του προσφέρουν δώρα. Ο Μελχιόρ έφερε τον χρυσό, που συμβόλιζε ότι το βρέφος θα γινόταν βασιλιάς. Ο Γκασπάρ έφερε το λιβάνι, σύμβολο της θείας καταγωγής. Και ο Βαλτάσαρ έφερε τη σμύρνα, η οποία συμβόλιζε τον πρόωρο θάνατο του Ιησού. 

Το Three Kings Day ημερολογιακά συμπίπτει με τη δική μας μέρα των Θεοφανείων, αλλά στη Γαλλία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες αυτή είναι η μέρα που ανταλλάσσονται δώρα και η ατμόσφαιρα είναι περισσότερο γιορτινή από ποτέ.

Πρωταγωνιστής αυτής της μέρας λοιπόν από γαστρονομικής άποψης είναι το Galette des Rois, για το οποίο διάφοροι σεφ δίνουν τη δική τους πρόταση με παραλλαγές, προσθήκες και σερβίρισμα που κερδίζει και τους πιο απαιτητικούς της ζαχαροπλαστικής. Η γαλλική βασιλόπιτα αρχικά συνοδευόταν με μαρμελάδα και σήμερα σερβίρεται συχνά με κρέμα αμυγδάλου.

Ποια γαλλική παράδοση κρύβεται πίσω από το Galette des Rois;

Το Galette des Rois είναι μια παράδοση που κρατά εδώ και χιλιάδες χρόνια πίσω στην αρχαιότητα, όταν οι Ρωμαίοι γιόρταζαν την ημέρα των Θεοφανείων με μια πίτα που ονομαζόταν Saturnalia. Η πίτα αυτή περιείχε ένα μικρό ειδώλιο του θεού Κρόνου, και ο τυχερός που το έβρισκε γινόταν βασιλιάς της γιορτής.

Η σύγχρονη μορφή της βασιλόπιτας αναπτύχθηκε στη Γαλλία τον 16ο αιώνα. Η αρχική συνταγή περιείχε γέμιση από μήλα, αλλά αργότερα αντικαταστάθηκε με κρέμα αμυγδάλου. Το φλουρί-κορώνα προστέθηκε στη συνταγή τον 18ο αιώνα.

Πέρα από την ημέρα της γιορτής αυτής καθαυτής, όλος ο Ιανουάριος είναι μήνας που περιλαμβάνει το να φοράς χάρτινα διακοσμημένα στέμματα, να τρως κέικ και να βρίσκεις το κρυμμένο στο κέικ γούρι σε σχήμα στέμματος.

Κάθε καλεσμένος παίρνει μια φέτα από το κέικ και προσπαθεί να βρει το κρυμμένο στέμμα-μινιατούρα που είναι ήδη ψημένο μέσα στη γέμιση! Η παράδοση θέλει αυτόν που βρίσκει το κρυμμένο στέμμα να το φυλάει σαν γούρι για τη χρονιά και ονομάζεται Βασιλιάς ή Βασίλισσα της βραδιάς.

Σου θυμίζει μήπως κάτι αυτό μήπως; 

Καμία φορά οι παραδόσεις μοιάζουν τόσο πολύ!

Ίσως υπάρχει κάποια σχέση με τη δική μας παραδοσιακή βασιλόπιτα και το γαλλικό Galette des Rois.

Διάβασε επίσης: Τα λαχταριστά κέηκ σοκολάτας moellex και soufflé 

Τι παραλλαγές του Galette des Rois υπάρχουν;

Η κλασική Galette des Rois

Οι γάλλοι διάσημοι οίκοι ζαχαροπλαστικής προτείνουν την παραδοσιακή βασιλόπιτά τους με αποξηραμένα φρούτα, κρέμα αμυγδάλου και καβουρδισμένα αμύγδαλα. Μια διάσημη παραλλαγή της είναι επίσης με μαρμελάδα τριαντάφυλλο, κρέμα αμυγδάλου, σμέουρα και lytchees. Εκτός αν αγαπάς τη γέμιση του αγαπημένου γαλλικού γλυκού με κρέμα από φυστίκια Αιγίνης εμπλουτισμένη με αρώματα πορτοκαλιού!

Το έθιμο με το κρυμμένο στέμμα παραμένει, αλλά οι διαφορετικές εκδοχές της γέμισης κάνουν ίσως το παιχνίδι εύρεσης του τυχερού κομματιού ακόμα πιο μυστηριώδες!

Galette des Rois με τσάι μάτσα

Η πράσινη πούδρα της Ιαπωνίας κάνει κι εδώ την εμφάνισή της, δίνοντας μια ακόμα εξαιρετική παραλλαγή στην παραδοσιακή συνταγή γαλλικής ζαχαροπλαστικής. Τέτοια μαγικά παντρέματα συμβαίνουν όταν η ανατολή συναντά τη δύση χωρίς προκαταλήψεις και με διάθεση για απόλυτο πειραματισμό.


Διάβασε επίσης: Τσάι μάτσα η πράσινη πούδρα της Ιαπωνίας και η ζαχαροπλαστική

Galette des Rois με πραλίνα φουντουκιού ή αμύγδαλο

Η παράδοση μπορεί να λέει ότι το Galette des Rois έχει σχήμα πίτας, αλλά μια ακόμη πρόταση σερβιρίσματος του διάσημου γαλλικού γλυκού είναι η γεμιστή, σε μορφή κουλούρας, εκδοχή του. Θα το βρεις είτε να γαρνίρεται με πεντανόστιμα κομμάτια αμυγδάλου ή η brioche ζύμη του να είναι γεμισμένη με λαχταριστή πραλίνα φουντουκιού.


Galette des Rois με αχλάδι και σοκολάτα

Μια ακόμη fine εκδοχή είναι το κέικ με γέμιση που περιλαμβάνει αχλάδι και σοκολάτα. Αν μπορείς να συνδυάσεις δύο αγαπημένες γεύσεις σε μία, γιατί να μην το κάνεις άλλωστε; Η σοκολάτα είναι μια comfort food απόλαυση που αγαπούν μικροί και μεγάλοι, δίνει ακόμα πιο μεστή γεύση στο παραδοσιακό γαλλικό γλυκό, ενώ το αχλάδι το κάνει δροσερό και πιο ευχάριστο στον ουρανίσκο.


Αυτές ήταν μόνο λίγες από τις πιθανές παραλλαγές για το αγαπημένο γλυκό των ειδικών της ζαχαροπλαστικής.

Σε πείσαμε να δοκιμάσεις ένα Galette des Rois; Ο κόσμος της γαστρονομίας και της ζαχαροπλαστικής δεν γνωρίζει σύνορα. Ειδικά την περίοδο των Χριστουγέννων που τα γλυκά δίνουν και παίρνουν είναι η τέλεια ευκαιρία να γευτείς κάτι νέο. Και πού ξέρεις; Μπορεί εσύ να βρεις το κρυμμένο γούρι!

Photo credits:  Shangri-La Paris