ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΤΑ ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΑ ΚΕΙΚ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ MOELLEUX ΚΑΙ SOUFFLE
ΤΑ ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΑ ΚΕΙΚ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ MOELLEUX ΚΑΙ SOUFFLE

ΤΑ ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΑ ΚΕΙΚ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ MOELLEUX ΚΑΙ SOUFFLE

ΤΑ ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΑ ΚΕΙΚ ΠΟΥ ΜΟΙΑΖΟΥΝ ΑΛΛΑ ΔΙΑΦΕΡΟΥΝ

02 Μαρτίου

Moelleux au Chocolat είναι το γλυκό που συναντάμε σχεδόν παντού. Από ένα καλό εστιατόριο, ένα γαστρομπάρ, μέχρι και στα ράφια των σούπερ μάρκετ σε μορφή μείγματος για εύκολη οικιακή χρήση.

Τι είναι όμως αυτό το διάσημο γλυκό και πώς προφέρεται σωστά;

To Moelleux ή "lava cake" ή "molten cake" ή "mi-cuit cake",  όπως το συναντάμε, είναι ένα δημοφιλές επιδόρπιο που συνδυάζει τα στοιχεία ενός κέικ σοκολάτας (κυρίως το συναντάμε με bitter σοκολάτα), στο οποίο στο εσωτερικό του υπάρχει υγρή σοκολάτα. Στην ουσία είναι το κέικ στην υγρή του μορφή γι΄αυτό πολύ σημαντικό κριτήριο για να πετύχει το γλυκό αυτό είναι ο χρόνος ψησίματος.

Ο χρόνος αυτός ορίζει και τον τρόπο που θα το σερβίρουμε. Διαφορετικός χρόνος απαιτείται αν θέλουμε να το σερβίρουμε μέσα στο πυρίμαχο σκεύος που το ψήσαμε και άλλος χρόνος αν το σερβίρουμε σε κάποιο είδους πιάτο. Η δεύτερη επιλογή σημαίνει ότι το ψήσαμε σε τσέρκι ή σε κουπάκια αλουμινίου, τα οποία είχαμε πρώτα βουτυρώσει και θωρακίσει, είτε με κακάο, είτε με ζάχαρη, έτσι ώστε όταν περάσουν τα επιθημητά λεπτά να πάρει μια μορφή κέικ γύρω-γύρω από τα τοιχώματα, ώστε να μπορέσει να ξεφορμαριστεί το γλυκό και να σερβιριστεί άμεσα.

Ποια είναι τα βασικά υλικά του Moelleux & πώς το σερβίρουμε;

Κύρια συστατικά του γλυκού είναι η ζάχαρη, τα αυγά, το αλεύρι, το βούτυρο και η σοκολάτα επιλογής. Ιδανικά θα μπορούσαμε να το καταψύξουμε για 8 ώρες και μετά να το ψήσουμε, ώστε να μας δώσει ακόμα καλύτερο αποτέλεσμα ως προς την υγρή εσωτερική μορφή του.

Σήμερα που η ζαχαροπλαστική εξελίσσεται και η τόλμη από ιδέα γίνεται μορφή το συναντάμε με ευφαντάστους τρόπους σερβιρίσματος. Το σερβίρουμε με φράουλες, βατόμουρα και παγωτό ή σορμπέ.

Προσωπικά η αγαπημένη μου σοκολάτα που χρησιμοποιώ για την παρασκευή του γλυκού αυτού είναι η 62%, φινετσάτη, αρωματική και με υπέροχο αποτέλεσμα.

Το Moelleux είναι το ίδιο γλυκό με το Soufflé au Chocolat;

Το Moelleux au Chocolat, αυτό το πεντανόστιμο γλυκό, μοιάζει με το Soufflé au chocolat, αλλά δεν είναι το ίδιο. Έχει αρκετές διαφορές και στην τεχνική του και στο αποτέλεσμα. Προέρχεται από την γαλλική λέξη "moelle" που σημαίνει μεδούλι και περιγράφει αυτήν την αίσθηση όταν το γεύεσαι, η οποία σου δίνει αυτήν την μαλακή και υγρή υφή στο στόμα.

Το soufflé είναι μια γαλλική τεχνική που τη συναντάμε στη ζαχαροπλαστική και στη μαγειρική. Αυτή η τεχνική μάς δίνει ένα από τα σπουδαιότερα γλυκά με αίγλη στην ιστορία της ζαχαροπλαστικής τέχνης που τα συναντάμε στα καλυτέρα εστιατόρια του κόσμου.

Ποια είναι τα βασικά υλικά του Soufflé & πώς το σερβίρουμε;

Το σουφλέ γίνεται σε δυο στάδια παρασκευής. Πρώτα δημιουργούμε μια απλή κρέμα roux,  δηλαδή κρέμα που τα υλικά της είναι το γάλα, οι κρόκοι, το βούτυρο, το άμυλο και η ζάχαρη. Την αρωματίζουμε με αλκοόλ όπως για παράδειγμα με λικέρ πορτοκαλιού ή με σοκολάτα επιλογής μας, είτε με κάποιο ξύσμα εσπεριδοειδών. Υπάρχουν δεκάδες επιλογές ως προς το τι θα προσθέταμε, θα προτείνω όμως ιδανικά τα φρούτα εποχής και μαστίχα Χίου.

Αφού κρυώσει η κρέμα, προσθέτουμε ασπράδια αυγών χτυπημένα σε μαρέγκα, ενσωματώνοντάς τα κάνοντας απαλές κινήσεις, ώστε να μην χαθεί ο αέρας από τη μαρέγκα μας.

Τα σουφλέ ψήνονται σε πυρίμαχα σκεύη, τα οποία είναι συνήθως στρογγυλά και από πορσελάνη. Αυτά τα σκεύη μπορεί να επικαλυφθούν με μια λεπτή στρώση βουτύρου και ζάχαρης, ώστε να αποφευχθεί να κολλήσει το σουφλέ μας.

Με την παρασκευή του μείγματος γεμίζουμε τα σκευή μας και τα ψήνουμε άμεσα για να έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα και για λίγα λεπτά. Αυτό που θα δούμε είναι να φουσκώνει εντυπωσιακά το σουφλέ μας κατά την ώρα του ψησίματος. Μόλις είναι έτοιμο το σερβίρουμε αφράτο και αχνιστό με την υγρασία του εσωτερικά και το συνοδεύουμε με σάλτσα επιλογής και παγωτό…

Σας αφήνω γιατί ήδη οδεύω προς την κουζίνα μου στο σπίτι για να φτιάξω αυτά τα υπέροχα σουφλέ!!!