ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΤΣΑΙ MATCHA Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΥΔΡΑ ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΑΣ ΚΑΙ Η ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ
ΤΣΑΙ MATCHA Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΥΔΡΑ ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΑΣ ΚΑΙ Η ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

ΤΣΑΙ MATCHA Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΥΔΡΑ ΤΗΣ ΙΑΠΩΝΙΑΣ ΚΑΙ Η ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

ΓΛΥΚΑ ΑΠΟ MATCHA ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙΣ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ

15 Οκτωβρίου

Το τσάι matcha είναι βασικό συστατικό στην Ιαπωνική κουζίνα, αλλά εκτός από αφέψημα, αυτή η φίνα πράσινη πούδρα χρησιμοποιείται σε συνταγές Ζαχαροπλαστικής για υπέροχα γλυκά, δίνοντάς τα τις ευεργετικές της ιδιότητες και αυτό το ζωηρό πράσινο χρώμα. Αποτελεί επίσης ενδιαφέρον συστατικό στη vegan ζαχαροπλαστική και εξαιρετική γεύση παγωτού στις ασιατικές χώρες.

Η αλήθεια είναι πως το τσάι matcha έχει από φανατικούς υποστηρικτές μέχρι ορκισμένους πολέμιους σε όλες τις χώρες του κόσμου. Η γεύση του δεν μοιάζει με κάτι γνώριμο. Είναι δύσκολο να περιγράψει κανείς πώς μοιάζει το matcha σε γεύση. Η υφή του είναι επίσης ιδιαίτερη, καθώς δεν διαλύεται στο ζεστό νερό, δίνοντας μια αίσθηση περισσότερο ροφήματος παρά τσαγιού.
Στο pastry making το matcha διεγείρει τη φαντασία, τόσο γευστικά όσο και φωτογραφικά. Δεν είναι τυχαίο που τα matcha pastries είναι άλλωστε τόσο πολυφωτογραφημένα. Η ζωντάνια του λαχανί μαζί με το λευκό της κρέμας ζαχαροπλαστικής, αλλά και σε συνδυασμό με τους διάφορους σοκολατένιους τόνους δίνουν στα γλυκά με τσάι matcha το τέλειο contrast.

Για αρχή όμως, ας πούμε μερικά ακόμα πράγματα για το ιδιαίτερο αυτό υλικό.

Τι είναι και πού καλλιεργείται το τσάι matcha;

Το τσάι matcha είναι μια καλοαλεσμένη σκόνη από ειδικά καλλιεργημένα και επεξεργασμένα φύλλα πράσινου τσαγιού και καταναλώνεται παραδοσιακά ως αφέψημα στην Ανατολική Ασία.

Τα φυτά πράσινου τσαγιού που χρησιμοποιούνται για το matcha καλλιεργούνται στη σκιά για τρεις έως τέσσερις εβδομάδες πριν από τη συγκομιδή. Όταν τα φυτά είναι έτοιμα για συγκομιδή, τα φύλλα του τσαγιού συλλέγονται με το χέρι παραδοσιακά αλλά και με μηχανικες μεθόδους, αφήνονται στον ατμό και έπειτα αποξηραίνονται.Τα σκληρά στελέχη και οι φλέβες των φύλλων του τσαγιού αφαιρούνται κατά την επεξεργασία, έτσι ώστε το τελικό προϊόν να είναι μια απαλή και φίνα πούδρα. Το τσάι που επιλέγεται ειδικά για να φτιαχτεί αυτή η πούδρα matcha, καλλιεργείται κυρίως σε δύο ιαπωνικές περιοχές: το Uji στο Κιότο και το Nishio στην επαρχία Aichi.

Η προστασία του φυτού από το άμεσο ηλιακό φως υποκινεί την υπερπαραγωγή χλωροφύλλης, η οποία συμβάλλει στο χαρακτηριστικό εκρηκτικό πράσινο χρώμα του matcha. Επιπλέον, η καλλιέργεια υπό σκιά αυξάνει το αμινοξύ θεανίνη στα φύλλα, το οποίο λέγεται ότι δίνει στο matcha τη βαθιά umami γεύση του.


Η ιστορία της καλλιέργειας matcha

Η προέλευση του matcha μάλλον σχετίζεται με τη δυναστεία των Τανγκ στην Κίνα (7ος – 10ος αιώνας). Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η δυναστεία των Τανγκ έβγαζε στον ατμό τα φύλλα τσαγιού και έπειτα τα στίβαζε δημιουργώντας κάτι σαν τούβλα, κάνοντας τη συγκομιδή τσαγιού ευκολότερη στη μεταφορά και στη συνέχεια στο εμπόριο.

Ο Eisai, ένας Ιάπωνας βουδιστής μοναχός, πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του μελετώντας τον Βουδισμό στην Κίνα. Το 1191, ο Eisai επέστρεψε μόνιμα στην Ιαπωνία, φέρνοντας μαζί του σπόρους τσαγιού και τις βουδιστικές μεθόδους για την παρασκευή πράσινου τσαγιού σε σκόνη. Οι σπόροι που έφερε ο Eisai μαζί του από την Κίνα φάνηκε να παράγουν υψηλότερης ποιότητας φύλλα τσαγιού.

Κάπως έτσι ξεκίνησε το ταξίδι του τσαγιού matcha σε όλη την Ιαπωνία. Μάλιστα, αρχικά το τσάι αυτό παραγόταν σε εξαιρετικά περιορισμένες ποσότητες και κατα συνέπεια θεωρήθηκε ως προϊόν πολυτελείας και σύμβολο υψηλού κοινωνικού status.

Ποιες ιδιότητές του το κάνουν μοναδικό;

Το τσάι matcha περιέχει αντιοξειδωτικά που θεωρείται ότι προστατεύουν τα κύτταρα από τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες μπορεί να παίζουν ρόλο σε καρδιακές παθήσεις, καρκίνο και άλλες ασθένειες. Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι το τσάι matcha μπορεί να βοηθήσει το συκώτι και να δώσει ένα boost στην εγκεφαλική λειτουργία και τη νοητική διαύγεια.

Γενικότερα, το πράσινο τσάι και ειδικά το τσάι matcha έχουν συνδεθεί με την προσπάθεια απώλειας περιττού βάρους. Φυσικά, παν μέτρον άριστον. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση του τσαγιού matcha, καθώς η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας μπορεί να επιφέρει ανισορροπίες σε κάθε οργανισμό.

Τι γλυκά φτιάχνονται με τσάι matcha;

Τα καλά νέα είναι ότι μπορείς να εντάξεις αυτό το healthy συστατικό στη ζαχαροπλαστική. Πολλές παραλλαγές σε γνωστά γλυκά ή και κλασικά παραδοσιακά ιαπωνικά γλυκά φτιάχνονται με matcha. Από τα κλασικά cookies, τα macarons και τα cakes, μέχρι ιαπωνικά double fromage, mousse cakes, cotton sponge cakes και choux γεμιστά με κρέμα matcha. Δεν ακούγονται όλα αυτά εντελώς λαχταριστά;


Εύκολες συνταγές για homemade matcha pastry

Αρκετά από τα παραπάνω γλυκά φτιάχνονται πολύ εύκολα και μπορείς να δοκιμάσεις τις δυνάμεις σου στο homemade pastry making με το matcha ως κύριο συστατικό. Πλέον μπορείς να προμηθευτείς matcha powder πολύ εύκολα και στην Ελλάδα. Άρα έχεις τη δυνατότητα να εμπνευστείς από συνταγές με matcha και να πειραματιστείς στη δική σου κουζίνα.

Στο διαδικτυακό κανάλι HidaMari Cooking θα βρεις εύκολες και ενδιαφέρουσες συνταγές με matcha καθώς και συνταγές για διάφορα κλασικά γλυκά. Φυσικά υπάρχουν πολλοί ακόμα δημιουργοί online και αυτό είναι καλό γιατί οι ιδέες και η όρεξη πειραματισμού στην κουζίνα δεν τελειώνουν ποτέ!