ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

7+1 ΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΘΕΣΠΕΣΙΟ BRUNCH ΚΑΙ ΠΩΣ ΣΥΝΔΥΑΖΟΝΤΑΙ
7+1 ΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΘΕΣΠΕΣΙΟ BRUNCH ΚΑΙ ΠΩΣ ΣΥΝΔΥΑΖΟΝΤΑΙ

7+1 ΤΥΡΙΑ ΓΙΑ ΘΕΣΠΕΣΙΟ BRUNCH ΚΑΙ ΠΩΣ ΣΥΝΔΥΑΖΟΝΤΑΙ

ΤΟ BRUNCH ΚΑΙ ΤΑ ΤΥΡΙΑ ΤΟΥ

09 Απριλίου

Όταν δύο μεγάλες αγάπες, τα τυριά και το brunch συναντώνται, οι γευστικές επιλογές είναι αμέτρητες και το τυρί απογειώνει το τελικό αποτέλεσμα! Τι κάνει το τυρί μοναδικό ως υλικό; Αρχικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για αλμυρά όσο και για γλυκά πιάτα και προσθέτει γεύση, υφή και συνοχή σε κάθε συνταγή.

Επίσης, το τυρί μιλάει τη γλώσσα του ουρανίσκου, όχι τις διάφορες γλώσσες των ανθρώπων. Αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι το τυρί είναι διεθνές υλικό, ακόμα κι αν έχει διαφορετικές μορφές, γεύσεις, υφές και εντάσεις κάθε φορά.

Σχεδόν όλες οι χώρες παράγουν τα δικά τους τυριά. Αυτό και μόνο δεν είναι αρκετό για να σε πείσει ότι το τυρί κατέχει ιδιαίτερη θέση στις καρδιές των ανθρώπων;

Ποια τυριά είναι όμως αυτά που θα αναδείξουν ένα πιάτο brunch; Εμείς μαζέψαμε 7+1 επιλογές τυριών για να εμπνευστείς και να δημιουργήσεις απολαυστικά πιάτα για το brunch σου. Ας τα δούμε ένα-ένα.

Κλασικά brunch πιάτα & γραβιέρα

Ίσως ένα από τα πιο κλασικά και διάσημα πιάτα στο brunch είναι το Croque Madame. Το Croque Madame είναι η γαστρονομική απόδοση ενός σάντουιτς με ζαμπόν και τυρί, και σε αντίθεση με το Croque Monsieur, έχει ένα τηγανητό αυγό στην κορυφή. Πάντα απορούσες γιατί; Πολύ απλά αντιπροσωπεύει ένα γυναικείο καπέλο, εξού και το όνομά του “Madame”.

Ένα από τα πιο νόστιμα συστατικά του πιάτου είναι σίγουρα η λιωμένη γραβιέρα. Στο εξωτερικό χρησιμοποιείται ελβετική γραβιέρα από πλήρες αγελαδινό γάλα, τουλάχιστον 6μηνης ωρίμανσης. Το σημαντικό στο πιάτο αυτό είναι να χρησιμοποιηθεί ένα τυρί με ικανότητα να λιώνει χωρίς να χάνει την ευχάριστη γεύση και την κρεμώδη του υφή.

Στην Ελλάδα έχουμε σίγουρα αντίστοιχες γραβιέρες με πλούσια γεύση, πολλές από τις οποίες χαρακτηρίζονται και ως προϊόντα Π.Ο.Π. Μια ελληνική “Madame” λοιπόν, πιθανότητα θα προτιμούσε κρητική γραβιέρα, γραβιέρα Αμφιλοχίας ή Νάξου και ως καπέλο μάλλον θα «φορούσε» αυγό ελευθέρας βοσκής, από κάποια μικρή φάρμα της ελληνικής επαρχίας.



Κατσικίσιο τυρί σε αλμυρά και γλυκά πιάτα

Το κατσικίσιο τυρί είναι ένα πολύ δυνατό υλικό στα χέρια ικανών σεφ. Το διατροφικό του προφίλ μάλιστα το κατατάσει πλέον στις πολύ δημοφιλείς επιλογές των ανθρώπων που θέλουν να τρέφονται ποιοτικά και ισορροπημένα. Γαστρονομικά προσφέρει πικάντικες και κρεμώδεις πινελιές, καθώς και πολλή προσωπικότητα τόσο σε αλμυρά όσο και σε γλυκά πιάτα.

Για ένα ενδιαφέρον brunch dish μπορείς να συνδυάσεις την κρεμώδη αίσθηση του κατσικίσιου τυριού με κάποια τραγανή κρούστα ή σφολιάτα. Η αντίθεση αυτή στις δύο υφές θα κάνει το πιάτο να απογειωθεί. Ενδιαφέρον παρουσιάζει για παράδειγμα ένα πιάτο με γαλέτα ως βάση, κατσικίσιο τυρί και top σπιτικής μαρμελάδας.


Cream cheese, σιρόπι και pancakes

Αν και τα pancakes αγαπήθηκαν πολύ τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας, μάλλον οι κλασικές συνταγές δεν καταφέρνουν πια να μονοπωλούν το ενδιαφέρον στα brunch restaurants. Ο κόσμος ψάχνει κάτι διαφορετικό. Για να αναζωπυρωθεί το ενδιαφέρον για τα pancakes, η απάντηση βρίσκεται στο τυρί. Και όχι οποιοδήποτε τυρί.

Το cream cheese είναι ένα είδος τυριού που δεν είναι εύκολο να αντισταθείς. Μάλιστα, ακριβώς επειδή η πρόταση σερβιρίσματος pancake με σοκολάτα έχει κορεστεί πια, μια λιγότερο γλυκια και πιο ισορροπημένη εκδοχή στο μενού έχει όλα τα φόντα να κερδίσει τους brunch lovers. Σε συνδυασμό με σιρόπι σφενδάμου ή βουτύρου noisette δίνει στο πιάτο μια ιδιαίτερη λάμψη και απίστευτη γεύση. Άλλες επιλογές είναι το σιρόπι γκουάβα, το μέλι φυσικά, το buttermilk syrup και το γλυκό σιρόπι καρύδας για πιο εξωτική αίσθηση.


Απαλή μασκαρπόνε με φρούτα

Αυτή η πρόταση δεν είναι σίγουρα κάτι καινοτόμο, έχει όμως μια διαχρονική αξία, χάρη στη μασκαρπόνε, την πολυαγαπημένη κρέμα που είναι υλικό και στην τιραμισού. Ένα μικρό κομμάτι σφολιάτας γεμάτο με κρέμα μασκαρπόνε και κόκκινα μούρα… Πόσο λαχταριστό και πόσο ταιριαστό για κάθε ώρα της ημέρας; Μια γαστρονομική δεινότητα χρειάζεται για να πετύχεις την τέλεια μασκαρπόνε, αλλά το αποτέλεσμα αφήνει τα πλήθη ικανοποιημένα, οπότε αξίζει τον κόπο.


Τυρί ricotta και french toast

Το γαλλικό τοστ έχει δύο μυστικά. Το καλό ψωμί και το τυρί ricotta. Το τυρί ricotta προσθέτει απαλότητα και λεπτότητα στο πιάτο, ενώ τα φρούτα συμπληρώνουν τέλεια το γευστικό σκηνικό. Την περίοδο της άνοιξης, που οι φράουλες είναι στην εποχή τους είναι ένας τέλειος συνδυασμός!

Ωστόσο, μπορείς να φτιάξεις τέλειο french toast αντικαθιστώντας το ψωμί με τσουρέκι. Ειδικά την περίοδο του Πάσχα, ο κόσμος θα το λατρέψει!

Διάβασε επίσης: Γιατί η βιωσιμότητα στα εστιατόρια έγινε μόδα;

Το roquefort και τα soufflé 

Δεν θα μπορούσε από ένα brunch να λείπει αυτό το "ιδιαίτερο" τυρί, που έχει μόνο φανατικούς λάτρεις και εχθρούς. Το roquefort συνδυάζεται άψογα σε συνταγές με κρύες σαλάτες και ζυμαρικά, σε παρασκευές με ζύμες και με τόσο πολύ σε προτάσεις για σουφλέ.

Η mozzarella και οι σαλάτες

Μια από τις πιο δημοφιλείς προτάσεις για brunch είναι η το ιταλικό τυρί μοτσαρέλα που προσφέρεται πολύ συχνά σε σαλάτες όπως η διάσημη caprese. Η βελούδινη υφή της και η ουδέτερη γεύση της απογειώνεται από τη φρεσκάδα του πλατύφυλλου βασιλικού, της ντομάτας και του ελαιολάδου.  


Bonus: Η ελληνική φέτα σε πιάτα με ζύμες

Η κορυφαία ελληνική φέτα έχει σίγουρα τη θέση της στο brunch menu! Σε τουριστικά μέρη οι επισκέπτες από το εξωτερικό λατρεύουν να ανακαλύπτουν τις ελληνικές γεύσεις. Γι’ αυτό δεν είναι τυχαίο που το brunch στα νησιά συμπεριλαμβάνει τη φέτα σε συνδυασμό με διάφορες ζύμες.

Από την κλασική στριφτή τυρόπιτα μέχρι τον παραδοσιακό καγιανά και την κρέπα με σπανάκι, μανιτάρια και φέτα όλα έχουν θέση στον κατάλογο με τις κορυφαίες ελληνικές γεύσεις του καλοκαιριού!