ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ 5 ΘΙΒΕΤΙΑΝΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ YOGA ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΟΤΗΤΑ;
ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ 5 ΘΙΒΕΤΙΑΝΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ YOGA ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΟΤΗΤΑ;

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ 5 ΘΙΒΕΤΙΑΝΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ YOGA ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΟΤΗΤΑ;

Η ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ THIBETAN RITES ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΚΡΟΖΩΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΗΤΙΚΟΤΗΤΑ

12 Μαρτίου

Οι 5 Θιβετιανές τελετουργίες, οι 5 ασκήσεις Yoga για τη νεότητα, σχεδιάστηκαν από μοναχούς στα Ιμαλάϊα και εκτελούνται 21 φορές η κάθε μία. Είναι μια παραδοσιακή πρακτική που γίνεται για πάνω από 2.500 χρόνια με δυναμικές στάσεις της γιόγκα. Στην Δύση έφτασαν στις αρχές του 20ου αιώνα και μπορούν να γίνουν ένα ισχυρό όχημα όχι μόνο για αναζωογόνηση των αισθήσεων αλλά και για προαγωγή της ζωτικής ενέργειας, με απώτερο σκοπό την εσωτερική μεταμόρφωση.

Η πρακτική αυτών των ασκήσεων βασίζεται στην ενέργεια του σώματος αφυπνίζοντας τα chakras, οι επτά βιοενεργειακοί στρόβιλοι του ανθρώπινου οργανισμού που απορροφούν και εκπέμπουν δονήσεις. Οι ασκούμενοι της θιβετιανής πρακτικής υποστηρίζουν πως η νεότητα μπορεί να επιτευχθεί μέσω των ενεργειακών αυτών πεδίων όταν περιστρέφονται με τον ίδιο ρυθμό. Γι’αυτό έχει επικρατήσει και ο όρος το συντριβάνι της νεότητας. Καθώς οι ασκήσεις αυτές εξισορροπούν το ενδοκρινικό σύστημα το οποίο επηρεάζει την λειτουργία όλων των οργάνων του σώματος, προσφέρουν μακροζωία και ενεργητικότητα.

Όπως σε κάθε άσκηση και σε κάθε πρακτική, έτσι και εδώ θα πρέπει να εκτελούνται με προσοχή και απαλές κινήσεις χωρίς να επιβαρύνουν και να πιέζουν το σώμα. Ιδανικά στη πρακτική εκτελούνται 21 φορές η κάθε άσκηση καθημερινά. Σε περίπτωση αρχάριου επιπέδου καλό θα ήταν να ξεκινήσετε με 3 φορές επανάληψη και σταδιακά να προσθέτετε 2 επαναλήψεις ανά εβδομάδα.

Ποια είναι τα οφέλη αυτής της αρχαίας πρακτικής γιόγκα για τη νεότητα;

  • Βελτίωση ενέργειας και αντοχής
  • Μείωση πόνου και δυσκαμψίας αρθρώσεων
  • Ελάττωση άγχους
  • Καλύτερος ύπνος
  • Συναισθηματική και σωματική ευεξία

Ποιες είναι οι 5 Θιβετιανές ασκήσεις ή αλλιώς Tibetian Rites;

Άσκηση 1/ Rite 1

Σε όρθια θέση με τα χέρια τεντωμένα σε σταυρό και τις παλάμες να κοιτούν προς το πάτωμα, ξεκίνα περιστροφές σύμφωνα με τη φορά του ρολογιού. Ο σκοπός της είναι να επιταχύνει όλα τα chakras. Προσοχή σε περίπτωση που ζαλιστείς, σταματάς!


Άσκηση 2/Rite 2

Ξαπλώνεις ανάσκελα στο πάτωμα με τα χέρια τεντωμένα δίπλα στο σώμα. Με την εισπνοή ανασηκώνεις το κεφάλι προς το στήθος και τα πόδια τεντωμένα προς το ταβάνι. Με την εκπνοή ξαπλώνεις πάλι πίσω στην αρχική θέση.


Άσκηση 3/Rite 3

Γονατίζεις κρατώντας ίσιο το κορμό και τα χέρια να υποστηρίζουν την μέση. Με την εισπνοή λυγίζεις το κορμό και το κεφάλι προς τα πίσω στη στάση της καμήλας – ustrasana και με την εκπνοή επαναφέρεις. (προσοχή αν υπάρχει πόνος στα γόνατα διπλώνεις το στρώμα για παραπάνω άνεση).

Άσκηση 4/Rite 4

Έρχεσαι σε καθιστή θέση στο στρώμα και τεντώνεις τα πόδια ευθεία εμπρός με ίσιο το κορμό. Με την εισπνοή λυγίζεις τα γόνατα ανασηκώνοντας τους γοφούς και αφήνεις ελαφρά το κεφάλι προς τα πίσω στη στάση ανάποδο τραπέζι - Ardha Purvottanasana. Με την εκπνοή επαναφέρεις το σώμα σε καθιστή θέση. Προσοχή οι παλάμες και οι φτέρνες θα πρέπει να παραμένουν στην ίδια θέση πάνω στο στρώμα και να μην μετακινούνται.


Άσκηση 5/Rite 5

Με την εισπνοή έρχεσαι στη στάση του κάτω σκύλου με τεντωμένα χέρια και πόδια ανασηκώνοντας τους γοφούς και φέρνοντας το σώμα σε σχήμα ανάποδου V, κρατώντας σε ευθεία την σπονδυλική στήλη και το κεφάλι χαλαρό να κοιτάει προς τα κάτω. Με την εκπνοή έρχεσαι  στη στάση του πάνω σκύλου με τις παλάμες να παραμένουν στο έδαφος και να στηρίζουν το σώμα. Το βλέμμα ψηλά προς το ταβάνι και με δυνατή κοιλιά ώστε να μη βουλιάζει η μέση.

Στην άσκηση αυτή συνδυάζονται δυο στάσεις γιόγκα, αυτή του κάτω και πάνω σκύλου - adho mukha svanasana & urdhva mukha svanasana.

Editor's Tip: Ακολούθησε τη Θιβετιανή παροιμία που λέει:

"Το μυστικό για να ζεις καλά και περισσότερο είναι: να τρως στο μισό, να περπατάς διπλά, να γελάς τριπλά και να αγαπάς δίχως μέτρο".