ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΤΙ ΞΕΡΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΙΤΑΛΙΚΟ ΤΙΡΑΜΙΣΟΥ ΠΟΥ ΣΕ ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΨΗΛΑ ΜΕ ΤΗ ΓΕΥΣΗ ΤΟΥ;
ΤΙ ΞΕΡΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΙΤΑΛΙΚΟ ΤΙΡΑΜΙΣΟΥ ΠΟΥ ΣΕ ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΨΗΛΑ ΜΕ ΤΗ ΓΕΥΣΗ ΤΟΥ;

ΤΙ ΞΕΡΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΙΤΑΛΙΚΟ ΤΙΡΑΜΙΣΟΥ ΠΟΥ ΣΕ ΑΝΕΒΑΖΕΙ ΨΗΛΑ ΜΕ ΤΗ ΓΕΥΣΗ ΤΟΥ;

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΤΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΠΟΥ ΤΟ ΑΠΟΓΕΙΩΝΟΥΝ

29 Σεπτεμβρίου

Το Tiramisù ή στα ελληνικά τιραμισού, το διασημότερο ιταλικό γλυκό παγκοσμίως εκτός από το να σε "ανεβάζει" ψηλά με τη γεύση του, είναι ένα από τα γλυκά που εντυπωσιάζει με την απλότητα, τη φινέτσα και την αίγλη, κερδίζοντας επάξια της θέση του στα μενού των εστιατορίων.

Το συναντάμε στα καλύτερα εστιατόρια και ξενοδοχεία του κόσμου, είτε σε απλή μορφή είτε με ευφάνταστους σχεδιασμούς και συνδυασμό γεύσεων και υλικών, στις τρατορίες αλλά και σε ζαχαροπλαστεία με διαφορετικές όψεις και παραλλαγές ως προς την τελική γεύση. Δικαίως έχει κατακτήσει τον κόσμο, γιατί είναι ένα γλυκό που προσφέρεται και ως επιδόρπιο. Είναι ένα πιάτο που ολοκληρώνει το γεύμα ή το δείπνο.


Τι σημαίνει Tiramisù;

Η ονομασία του είναι σύνθετη λέξη και σημαίνει "σήκωσέ με ψηλά ή αλλιώς "ανέβασέ με" και προήλθε λόγω της υψηλής περιεκτικότητας καφεΐνης (εσπρέσο) στο γλυκό.

Ποια είναι ιστορία του; 

Η ιστορία της τιραμισού δεν έχει ξεκάθαρη εικόνα γιατί, ενώ κάποιες ιστορικές πήγες αναφέρουν ότι είχε πρωτοεμφανιστεί στην πόλη Σιένα όπου παρασκευάστηκε προς τιμή του Δούκα Cosimo III de Medici κατά τη διάρκεια επίσκεψής του, κάποιες άλλες αναφέρουν ότι αυτό το επιδόρπιο εφευρέθηκε για το Camillo Benso, το Δούκα του Cavour στο Piedmont, ή πιο ακριβώς στο Τορίνο.

Αλλού αναφέρεται ότι το tiramisù έφτασε στην περιοχή Emilia-Romagna στη Β.Ιταλία μέσω του συγγραφέα Forlì Pellegrino Artusi, ο οποίος περιγράφει μια παρόμοια συνταγή στο βιβλίο του "Επιστήμη της κουζίνας και η τέχνη του να τρως καλά", που δημοσιεύθηκε το 1891, αν και το Mascarpone αντικαθίσταται από βούτυρο.

Ωστόσο, η πραγματική διαμάχη προέκυψε μεταξύ των περιοχών του Veneto στην Treviso και της Friuli Venezia Giulia στην Udine αντίστοιχα που διεκδικούν την πατρότητα του περίφημου ιταλικού γλυκού, με την Friuli να υπερισχύει, αφού ο Υπουργός Γεωργίας και Τροφίμων της Ιταλίας το συμπεριλαμβάνει τελικά στην τοπική παραδοσιακή κουζίνα της Udine.

Το σίγουρο είναι ότι το tiramisù έγινε γνωστό γιατί ήταν ένα γλυκό εύκολο και γρήγορο, με υλικά που υπήρχαν στο σπίτι: λίγο εσπρέσο, τυρί mascarpone που το χρησιμοποιούν οι Ιταλοί και για τα ριζότο, μαλακά μπισκότα, αυγά, ζάχαρη και όλα αυτά στο τέλος πασπαλισμένα με κακάο η τρίμμα σοκολάτας.

Ποια είναι τα συστατικά που απογειώνουν το Tiramisù;

Οι δύο πρωταγωνιστές αυτού του γλυκού είναι ένας αρωματικός μονοποικιλiακός καφές espresso, τον οποίο τον χρησιμοποιούμε για να μουλιάσουμε ελαφρώς τα Savoyard μας και θα δώσει την απόλυτη γεύση και ένταση που χρειάζεται το γλυκό και το τυρί mascarpone, ένα τυρι με κρεμώδη υφή και πλούσια γεύση. Η προέλευση του τυριού είναι το Lodi αλλά η παραγωγή του είναι επίσης διαδεδομένη στην Κρεμόνα και την Μάντοβα, όπως και σε άλλες πόλεις της Λομβαρδίας. Για την παρασκευή του Tiramisù θα συναντήσεις πολλές συνταγές με άλλα κρεμώδη τυριά όπως τύπου Φιλαδέλφεια, αλλά αυτό είναι λάθος. 

Σημαντικό συστατικό είναι το κρασί marsala, ένας αρωματικός οίνος εξαιρετικής ποιότητας που το προσθέτουμε όταν κάνουμε zabaglione τους κρόκους με την ζάχαρη. Με την προσθήκη του Marsala κάνουμε παστερίωση και δίνουμε μια βελούδινη ύφη και γεύση στην κρέμα μας. 

Υπάρχουν συνταγές που χρησιμοποιούν τα ασπράδια σε μαρέγκα η σαντιγί, ώστε η κρέμα μας να γίνει πιο μαλακή και συμπαγής. Η σαντιγί δεν εμφανίζεται στην κλασική συνταγή της τιραμισού, αλλά είναι μια λύση για να αντικαταστήσουμε την μαρέγκα στο γλυκό. Προσωπικά θα πρότεινα η αναλογία να είναι με διπλάσια ποσότητα mascarpone από την σαντιγί.


Πώς θα φτιάξεις το τέλειο Tiramisù σε 3 βήματα;

  1. Σε ένα μπεν μαρι χτυπάς τους κρόκους με την ζάχαρη με ένα σύρμα, μόλις η κρέμα αυτή (zabaglione) φτάσει στους 65 βαθμούς Κελσίου προσθέτεις το κρασί Marsala και ανακατεύεις.
  2. Αποσύρεις από την φωτιά και στην συνέχεια διογκώνεις την zabaglione στο μίξερ. Μόλις κρυώσει η κρέμα την αδειάζεις σε ένα μεγάλο μπολ, προσθέτεις το τυρί mascarpone και την σαντιγί. Ανακατεύεις απαλά με ένα φουε μέχρι να ομοιογενοποιηθεί.
  3. Τοποθετείς τα μπισκότα Savoyard στο πιάτο σερβιρίσματος και τα μουσκεύεις με τον καφέ εσπρέσο (που προσέχεις να μην είναι πολύ ζεστός) και τοποθετείς από πάνω την κρέμα.  Πασπαλίζεις με σκόνη κακάο και το Tiramisù σου είναι έτοιμο!

Το Tiramisù είναι ένα γλυκό που μπορεί να δομηθεί μπροστά στον πελάτη ως παρουσίαση, κάτι που γίνεται στους χώρους εστίασης και εντυπωσιάζει!  

Ωστόσο, επειδή είναι ένα γρήγορο και απλό γλυκό, μπορείς να το φτιάξεις και να το απολαύσεις και εσύ στο σπίτι σου και να εντυπωσιάσεις τους καλεσμένους σου!