ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

2+1 ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΙΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΦΑΣ ΜΑΖΙ ΣΕ ΕΝΑ BAR
2+1 ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΙΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΦΑΣ ΜΑΖΙ ΣΕ ΕΝΑ BAR

2+1 ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΙΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΦΑΣ ΜΑΖΙ ΣΕ ΕΝΑ BAR

ΤΟ BAR FOOD ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΜΙΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΑΠΟΛΑΥΣΗ

04 Οκτωβρίου

Κάθε επίσκεψη σε ένα bar αποτελεί μια ξεχωριστή εμπειρία. Η ατμόσφαιρα, η μουσική, ο χώρος, η παρέα ή όχι, η φιλοξενία του εκάστοτε οικοδεσπότη και φυσικά τα ποτά, συνηγορούν προς μία ολοκληρωμένη απόλαυση. Βέβαια, ο όρος "ολοκληρωμένη απόλαυση" αποτελεί μια υποκειμενική έννοια. Υπό την υποκειμενική σκοπιά του γράφοντα, η "ολοκληρωμένη απόλαυση" περνάει σίγουρα από το στομάχι του και τον κατάλογο φαγητού που θα συνοδεύει την λίστα με τα cocktail και τα αποστάγματα.

Αν και ακριβής ορισμός για το bar food δεν φαίνεται να υπάρχει, η ιδέα του σερβιρίσματος φαγητού στα bar, είναι τόσο παλιά όσο και η ύπαρξη των bar. Για την ακρίβεια, από την αρχαιότητα αναφέρονται τόποι συγκέντρωσης των πολιτών που μπορούσαν να απολαύσουν κρασί με συνοδεία κάποιου φαγητού.

Αλκοόλ και φαγητό συνέχισαν μέσα στα χρόνια, χέρι-χέρι την πορεία τους. Από τα πανδοχεία-σταθμούς της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, μέχρι τις πρώτες pub της Αγγλίας που χρονολογούνται στον Μεσαίωνα, τα σαλούν που έχουμε γνωρίσει κυρίως κινηματογραφικά στις Ηνωμένες Πολιτείες, τις πιο οικείες μας ταβέρνες, ή τις βερμουτερίες πάντα υπήρχε η επιλογή ένα αλκοολούχο προϊόν να συνοδεύει κάποιο πιάτο, ή το αντίστροφο.

Ακόμη και μετά τον πιο αυστηρό διαχωρισμό σε εστιατόρια και μπαρ, η συνύπαρξη αλκοόλ και φαγητού καλά κρατεί. Τα εστιατόρια στις μέρες μας επενδύουν σημαντικά στις λίστες κρασιών πρωτίστως, ενώ όλο και περισσότερα bar αφιερώνουν περισσότερο χρόνο και προσοχή στις προτεινόμενες γαστριμαργικές επιλογές που προσφέρουν στους καλεσμένους τους.

Αφορμή για αυτή την μικρή ιστορική αναδρομή, αποτέλεσε η συνεισφορά του bar food στην ιδέα της ολοκληρωμένης απόλαυσης κατά την επίσκεψη σε ένα μπαρ. 


2+1 λόγοι για να πιεις και να φας μαζί σε ένα bar

Δύο είναι τα βασικά μεγάλα οφέλη που μπορεί να αποκομίσει κάποιος/κάποια αν επιλέξει να συνδυάσει το ποτό του/της με φαγητό. Το σημαντικό όφελος αφορά την υπεύθυνη κατανάλωση την οποία ποτέ δεν πρέπει να λησμονούμε. Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που υπαγορεύουν το πόσο ευάλωτοι θα φανούμε στην κατανάλωση αιθυλικής αλκοόλης, είναι η σωματική μας κατάσταση: η κόπωση και το "γεμάτο στομάχι" όπως έλεγαν και λεν αρκετοί κηδεμόνες!

Υπάρχει πάντοτε μια λεπτή γραμμή, το πέρασμα της οποίας μετατρέπει την πηγή απόλαυσης στην κατανάλωση αλκοολούχων προϊόντων, σε πηγή δεινών. Η συνοδεία φαγητού αυξάνει πάντοτε την άμυνα μας, ώστε να παραμείνουμε στην πλευρά της απόλαυσης.

Το δεύτερο μεγάλο όφελος είναι καθαρά γαστριμαργικό. Ο συνδυασμός γεύσεων μπορεί να μεγιστοποιήσει την απόλαυση μας. Υπάρχουν πιάτα που μπορούν να συνοδεύσουν καταπληκτικά ποτά, υποστηρίζοντας ή αναδεικνύοντας την εκάστοτε γεύση. Οι εναλλαγές στην παλέτα μας μπορούν ενίοτε να αποδειχτούν πιο συναρπαστικές από την επανάληψη της ίδιας γεύσης μόνο ενός ποτού ή ενός πιάτου.

Αν χωράει ένα τρίτο όφελος, αυτό θα ήταν και πάλι καθαρά υποκειμενικό και έγκειται στην δημιουργία εμπειριών και αναμνήσεων. Ψάξε μια δική σου ανάμνηση που νοσταλγείς πάντοτε, γιατί σου έχει μείνει αξέχαστη λόγω του προσφερόμενου mini-bite.

Οι προτεινόμενοι συνδυασμοί για την δημιουργία τέτοιων προσωπικών εμπειριών, είναι πρακτικά άπειροι. Κάθε απόσταγμα ή προϊόν αλκοολικής ζύμωσης έχει τον δικό του ξεχωριστό χαρακτήρα, με αποτέλεσμα κάποιες γεύσεις να ταιριάζουν λίγο παραπάνω.

Ιδανικά βέβαια, όταν μιλάμε για bar food, καλό θα ήταν να μην μπλέκουμε με μαχαιροπήρουνα και μεγάλα πιάτα. Ανοίγει μια παρένθεση: θα κάνω μια εξαίρεση για τα fish and chips στις pubs σε Αγγλία και Ιρλανδία. Μαζί με τα συνοδευτικά shrub. Σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστώ whisk(e)y ή μπύρα σαν συνοδευτικό για να αντέξω την ποσότητα του φαγητού που θέλω να καταναλώσω και όχι φαγητό για να αντέξω την ποσότητα του αλκοόλ!

Μικρές και προσεγμένες πρώτες ύλες που μπορεί να μην χρειάζονται καν μαγείρεμα, μπορούν μια χαρά να συνοδεύσουν το ποτό μας. Αλλαντικά, τυριά, σοκολάτα, επιλεγμένοι ξηροί καρποί, αλλά και αρτοπαρασκευές ή θαλασσινά, μπορούν να αποδειχτούν θαυμάσια συντροφιά στην επίσκεψή μας σε κάποιο μπαρ και να βοηθήσουν στη δημιουργία μιας προσωπικής εμπειρίας.Editor's Tip: Αναζήτησε λοιπόν την τέλεια εμπειρία και απόλαυσε υπέυθυνα με οποιονδήποτε συνδυασμό!