5+1 ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΟΙ ΜΥΘΟΙ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΘΕΙΣ ΑΜΕΣΑ
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΦΥΓΕΙΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΑΚΡΙΒΕΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΣΦΑΛΜΑΤΑ
Low fat, υδατάνθρακες, κατεψυγμένα, γλουτένη και διατροφή με υποκάταστατα ζάχαρης πρωταγωνιστούν σε μύθους για τη διατροφή που πρέπει να μάθεις σήμερα, αν θέλεις να υιοθετήσεις έναν πιο υγιεινό τρόπο διατροφής. Για σένα λοιπόν, συγκεντρώσαμε και σου παρουσιάζουμε τους 5+1 πιο διαδεδομένους μύθους που αφορούν τη διατροφή και μπορείς να αποφύγεις στα γεύματά σου.
1. Τα τρόφιμα με χαμηλά λιπαρά είναι πιο υγιεινά
Τα τρόφιμα με χαμηλά λιπαρά (low-fat) δεν είναι απαραίτητα πιο ωφέλιμα και θρεπτικά για τον ανθρώπινο οργανισμό συγκριτικά με τα αντίστοιχα προϊόντα που δεν είναι low-fat. Σύμφωνα με αρκετές μελέτες και έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια έχει αποδειχθεί, ότι σε αρκετές περιπτώσεις η συγκεκριμένη ομάδα τροφίμων, διαθέτει πολύ περισσότερα σάκχαρα και τεχνητές ουσίες συγκριτικά με τα αντίστοιχα τρόφιμα που έχουν περισσότερα λιπαρά. Αυτό φυσικά συμβαίνει, διότι οι εταιρίες που τα παράγουν προσπαθούν να τα κάνουν πιο νόστιμα και πιο ελκυστικά.
Διάβασε επίσης: Τι είναι το umami; - του Σωτήρη Ευαγγέλου
2. Οι υδατάνθρακες είναι επιβλαβείς για την υγεία
Οι περισσότεροι σύγχρονοι διατροφολόγοι υποστηρίζουν σθεναρά, ότι δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αποφεύγεις και να δαιμονοποιείς συγκεκριμένες κατηγορίες τροφίμων όπως τους υδατάνθρακες, καθώς είναι σημαντικό να προσφέρεις στον οργανισμό σου μια μεγάλη ποικιλία τροφών. Επιπλέον, είναι σημαντικό να έχεις κατά νου, ότι υπάρχουν κάποιοι υδατάνθρακες, οι οποίοι είναι εξαιρετικά ωφέλιμοι για την διατήρηση της υγείας του ανθρώπινου οργανισμού. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν και οι σύνθετοι υδατάνθρακες (complex carbohydrates), οι οποίοι υπάρχουν σε πολύ μεγάλες ποσότητες στα φρούτα, στα λαχανικά, αλλά και στα δημητριακά και γενικότερα στα προϊόντα ολικής άλεσης. Ανάμεσα στα θετικά που προσφέρει η συγκεκριμένη ομάδα υδατανθράκων είναι και η ενίσχυση και προστασία της χλωρίδας του εντέρου.
3. Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά είναι πάντοτε πιο υγιεινά από τις κατεψυγμένες ή αποξηραμένες εκδοχές τους
Γενικότερα έχει επικρατήσει η αντίληψη πως οτιδήποτε φρέσκο είναι πάντοτε καλύτερο, νοστιμότερο και πιο υγιεινό. Ωστόσο, κάτι τέτοιο φαίνεται να μην είναι απόλυτα αληθές, καθώς πολυάριθμες σύγχρονες διατροφικές έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί από σημαντικά πανεπιστήμια, όπως και το Harvard, αποδεικνύουν ότι τα αποξηραμένα, τα κατεψυγμένα ή ακόμη και τα κονσερβοποιημένα φρούτα και λαχανικά μπορούν να είναι εξίσου θρεπτικά και ωφέλιμα με τα φρέσκα. Βέβαια στην περίπτωση αυτών των τροφίμων, όπως έχει επισημάνει στο παρελθόν και η διευθύντρια του τμήματος διατροφικής ασφάλειας και ισότητας στην υγεία στο αντίστοιχο Υπουργείο των ΗΠΑ, Sara Bleich, είναι σημαντικό να είμαστε εξαιρετικά προσεκτικοί με τα συστατικά που περιέχουν αυτές οι τροφές, καθώς κάποιες εταιρίες κυρίως για λόγους γεύσης τα υπερφορτώνουν με διάφορα μη ωφέλιμα συστατικά, όπως σάκχαρα, νάτριο, κορεσμένα λίπη, κ.α.
4. Οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες δεν επιβαρύνουν την υγεία
Ένας ακόμη διατροφικός μύθος, ο οποίος ειδικότερα τα τελευταία χρόνια φαίνεται να έχει εξαπλωθεί σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού, είναι αυτός που αφορά τις τεχνητές γλυκαντικές ουσίες. Ουσιαστικά έχει επικρατήσει η λανθασμένη αντίληψη, ότι οι τεχνητές γλυκαντικές ουσίες όπως η ασπαρτάμη και η σακχαρίνη δεν είναι επιβλαβείς για τον ανθρώπινο οργανισμό, επειδή περιέχουν λίγη ή και καθόλου ζάχαρη και άρα μπορούν να καταναλώνονται άφοβα και χωρίς μέτρο. Μια τέτοια τοποθέτηση είναι αν μη τι άλλο επισφαλής, καθώς είναι πλέον ευρέως γνωστό, ότι οι περισσότερες τεχνητές γλυκαντικές ουσίες περιέχουν έντονα επεξεργασμένα συστατικά, τα οποία, εάν καταναλωθούν σε μεγάλη ποσότητα, μπορούν να προκαλέσουν αρνητικές συνέπειες στον ανθρώπινο οργανισμό, όπως δυσκολία στην πέψη, αναγούλες ή ακόμα και πονοκεφάλους. Στη θέση των τεχνητών γλυκαντικών ουσιών μπορείς να χρησιμοποιείς συστατικά όπως μέλι, αγαύη και μη επεξεργασμένη στέβια.
Διάβασε επίσης: Γίνεται γλυκός καφές χωρίς ζάχαρη;
5. Η κατανάλωση φαγητού μετά τις 7:00 μ.μ. προκαλεί αύξηση βάρους
Ένα από τους πιο διαδεδομένους διατροφικούς μύθους είναι αυτός που αφορά την ώρα που επιλέγει κανείς για να καταναλώσει κάποιο τρόφιμο ή γεύμα. Ουσιαστικά, στη σημερινή εποχή έχει επικρατήσει η αντίληψη, ότι η κατανάλωση φαγητού μετά τις απογευματινές ώρες μπορεί να προκαλέσει έντονη αύξηση του βάρους. Η πεποίθηση αυτή είναι εντελώς λανθασμένη, καθώς η αύξηση και η μείωση του βάρους ενός ανθρώπου επηρεάζεται από τον αριθμό των θερμίδων που καταναλώνει σε καθημερινή βάση, καθώς και από το εάν και πόσο συχνά γυμνάζεται. Είναι σημαντικό να επισημάνουμε, ότι σε αυτή την περίπτωση φυσικά δεν συγκαταλέγονται οι περιπτώσεις που η αύξηση ή η απώλεια βάρους οφείλονται σε κάποια παθολογική κατάσταση (πχ σε κάποια ασθένεια).
Μάθε να κάνεις: Yoga σε καρέκλα - της Κλαίρης Σεμερτζίδου
6. Η γλουτένη είναι επιζήμια για τον ανθρώπινο οργανισμό
Μια ακόμα κατηγορία τροφίμων η οποία έχει δαιμονοποιηθεί πολύ έντονα τα τελευταία χρόνια, λόγω της σύγχρονης «κουλτούρας της δίαιτας» είναι και τα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη. Ουσιαστικά, έχει επικρατήσει η αντίληψη ότι η γλουτένη σε αρκετές περιπτώσεις είναι υπεύθυνη για την πρόκληση σοβαρών φλεγμονών στον ανθρώπινο οργανισμό. Μία τέτοια πεποίθηση είναι εξαιρετικά αυθαίρετη και κατά πάσα πιθανότητα εσφαλμένη, καθώς μέχρι σήμερα έχει αποδειχθεί πολλές φορές, ότι μόνο τα άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη, δυσανεξία στη γλουτένη ή αλλεργία στο σιτάρι αποκτούν φλεγμονές μέσω της συγκεκριμένης ουσίας. Μάλιστα, πολλά προϊόντα χωρίς γλουτένη περιέχουν μεγαλύτερες ποσότητες ζάχαρης και αλατιού, προκειμένου να αναπληρώσουν την απουσία της συγκεκριμένης πρωτεΐνης.
Διάβασε επίσης: Ποιες είνα οι νέες διατροφικές τάσεις που ήρθαν για να μείνουν; - του Απόστολου Αλτάνη
Editor’s Tip: Παρότι ζούμε στην εποχή των πλασματικών προτύπων και της αψεγάδιαστης διαδικτυακής τελειότητας, είναι πολύ σημαντικό πάντοτε βασική σου προτεραιότητα να είναι η σωματική και ψυχική σου υγεία. Όλοι οι άνθρωποι είμαστε πολλοί διαφορετικοί μεταξύ μας και αυτό όπως είναι αναμενόμενο αντικατοπτρίζεται σε όλα εκείνα τα στοιχεία που συνθέτουν τη μοναδικότητά μας, όπως ο χαρακτήρας, η προσωπικότητα και φυσικά το σώμα μας. Επίσης, προτού κάνεις οποιαδήποτε σημαντική αλλαγή που αφορά στις διατροφικές σου συνήθειες, είναι σημαντικό σε κάθε περίπτωση να ζητάς και την επιστημονική άποψη ενός ειδικού.
Νίκος Αγγελής - Άνθης
KEEP READING
-
ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΟ AMUSE BOUCHE ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΣΕΡΒΙΡΕΤΑΙ ΣΤΟ FINE DINING;
Το amuse bouche, γέννημα θρέμμα της nouvelle cuisine, είναι το πρώτο πιάτο σε μορφή μπουκιάς σε ένα γεύμα πριν τα ορεκτικά, επιλεγμένο...
02 Δεκεμβρίου -
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ FLEXITARIAΝΙSM ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ;
Μήπως θέλεις να μειώσεις την κατανάλωση ζωικών προϊόντων από την καθημερινή διατροφή σου, αλλά παράλληλα δεν νιώθεις απόλυτα έτοιμος/η να ...
03 Σεπτεμβρίου -
ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ;
Ποια πιάτα σερβίρονται στη μεγαλόνησο της Γηραιάς Ηπείρου με ρίζες στις πραγματικές παραδόσεις της βρετανικής κουζίνας σήμερα και ποια...
28 Ιουνίου