ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ FLEXITARIAΝΙSM ΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ;
ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΕΝΑΝ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΚΑΙ ΜΗΝ ΣΤΕΡΗΘΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ
Μήπως θέλεις να μειώσεις την κατανάλωση ζωικών προϊόντων από την καθημερινή διατροφή σου, αλλά παράλληλα δεν νιώθεις απόλυτα έτοιμος/η να υιοθετήσεις έναν πλήρως χορτοφαγικό (vegetarian) τρόπο διατροφής;
Ξεκίνα μετον flexitarian τρόπο διατροφής!
Γιατί ψάχνουμε περισσότερο για τη διατροφή μας τα τελευταία χρόνια;
Τις τελευταίες δεκαετίες όλο και πιο συχνά κάνουν την εμφάνιση τους πολυάριθμοι τρόποι διατροφής, οι οποίοι σε κάποιες περιπτώσεις ξεφεύγουν κατά πολύ από τις κλασικές και συμβατικές διατροφικές συνήθειες των ανθρώπων. Αυτό κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό οφείλεται στις κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές αλλαγές που βιώνουν καθημερινά οι σύγχρονες κοινωνίες. Για παράδειγμα, η συνεχής διατάραξη του οικοσυστήματος και του περιβάλλοντος λόγω της έντονης ανθρώπινης παρέμβασης, αλλά και η στάση των ανθρώπων απέναντι στα ζώα έχει οδηγήσει εκατομμύρια ανθρώπους σε πιο eco-friendly διατροφικές συνήθειες, που κατά βάση απαρτίζονται από λαχανικά, φρούτα και μη επεξεργασμένα τρόφιμα. Αυτές οι διατροφικές συνήθειες συνολικά μπορούν να χαρακτηριστούν ως χορτοφαγικές διατροφικές συνήθειες ή χορτοφαγικές διατροφές. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε, ότι υπάρχουν πολλές κατηγορίες και είδη χορτοφαγικών διατροφών και συνήθως διακρίνονται ανάλογα με το εάν περιέχουν σε μικρή ποσότητα ή δεν περιέχουν καθόλου ζωικά προϊόντα.
Μια αντίστοιχη περίπτωση είναι και η περίπτωση της flexitarian διατροφής, πάμε να δούμε γιατί είναι ιδιαίτερη!
Τι είναι flexitarianism;
To flexitarianism ή αλλιώς η διατροφή flexitarian είναι μία ημι-χορτοφαγική διατροφή, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να υιοθετείται από χιλιάδες ανθρώπους σε ολόκληρο τον πλανήτη. Ο όρος αυτός δημιουργήθηκε από την ανάμειξη των λέξεων flexible και vegetarianism, και για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε το 2009 από την επιτυχημένη Αμερικανίδα διατροφολόγο, Dawn Jackson Blatner. Ουσιαστικά, στηρίζεται κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό στα φυτικά προϊόντα (πχ λαχανικά, φρούτα, κλπ), ωστόσο περιστασιακά περιλαμβάνει και την κατανάλωση τροφίμων ζωικής προέλευσης (πχ κόκκινο κρέας, κοτόπουλο, ψάρια, κλπ) αλλά με περιορισμένη ποσότητα και συχνότητα. Σύμφωνα και με την Blatner, η flexitarian διατροφή δημιουργήθηκε για να βοηθήσει τους ανθρώπους να αποκομίσουν τα οφέλη της χορτοφαγικής διατροφής, ενώ ταυτόχρονα καταναλώνουν και ζωικά προϊόντα, αλλά με μέτρο.
Μοιάζει αρκετά με την χορτοφαγία, διαθέτοντας όμως πολύ μεγαλύτερη ευελιξία και διατροφική «ελαστικότητα». Περιλαμβάνει κυρίως τρόφιμα, όπως όσπρια, ξηρούς καρπούς, δημητριακά, φρούτα εποχής, ωμά και μαγειρεμένα λαχανικά, κ.α. Ο συγκεκριμένος τρόπος διατροφής δεν είναι εντελώς καινούριος, απλά έχει αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερη δημοφιλία την τελευταία δεκαετία, λόγω της υιοθέτησης και της τήρησης του από διάσημες προσωπικότητες, όπως η Emma Tompson, o Jamie Oliver και η Stella McCartney.
Διάβασε επίσης: Οι νέες διατροφικές τάσεις που ήρθαν για να μείνουν - του Απόστολου Αλτάνη
Ποιες είναι οι 5 βασικότερες αρχές του flexitarianism;
1. Κατανάλωση κυρίως φρούτων, λαχανικών και οσπρίων
2. Προτίμηση φυτικής έναντι ζωικής πρωτεΐνης
3. Πρόσληψη όσο το δυνατόν λιγότερων επεξεργασμένων τροφίμων
4. Περιορισμός της προστιθέμενης ζάχαρης και των γλυκών
5. Ευελιξία όσον αφορά την ενσωμάτωση ζωικών προϊόντων στην καθημερινή διατροφή
Ποια είναι τα οφέλη της flexitarian διατροφής;
Κάνει καλό στην υγεία
Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο, ότι η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας τροφών φυτικής προέλευσης μειώνει αισθητά τον κίνδυνο της εμφάνισης σημαντικών ασθενειών, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης, η υπέρταση, κ.α. Επιπλέον, όπως υποστηρίζει και μια έρευνα που διεξήγαγε το University of Oxford τον Νοέμβριο του 2021, η διατροφή που έχει ως βάση της τα τρόφιμα φυτικής προέλευσης, όπως δηλαδή η flexitarian διατροφή, οδηγεί αναπόφευκτα σε χαμηλότερο σωματικό βάρος, σε μικρότερα ποσοστά χοληστερίνης και κατά συνέπεια σε λιγότερες πιθανότητες για εκδήλωση παθήσεων όπως ο διαβήτης τύπου ΙΙ, καθώς και αναπνευστικών και καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Κάνει καλό στο περιβάλλον
Επιπλέον, το συγκεκριμένο είδος διατροφής εκτός από το ότι συμβάλλει ενεργά στην ενίσχυση της υγείας του ανθρώπινου οργανισμού, ταυτόχρονα μπορεί να επιφέρει πολλαπλά οφέλη και για ολόκληρη την κοινωνία. Πιο συγκεκριμένα, έχει υπολογιστεί ότι περίπου το 30% των αερίων του θερμοκηπίου, προκαλούνται από τη συνεχώς αυξανόμενη βιομηχανία παραγωγής επεξεργασμένων τροφίμων. Παράλληλα, είναι αποδεδειγμένο ότι το 60-65% από την ετήσια σπατάλη φρέσκου νερού προκαλείται από τη συγκεκριμένη βιομηχανία, καθώς και από τη βιομηχανία παραγωγής κρέατος. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν, ότι μια διατροφή η οποία τοποθετεί στο επίκεντρο της, τις μη επεξεργασμένες τροφές, όπως και η flexitarian διατροφή, είναι εφικτό να οδηγήσει στην εξομάλυνση σημαντικών περιβαλλοντικών και οικολογικών ζητημάτων.
Διάβασε επίσης: Γιατί η βιωσιμότητα στα εστιατόρια έγινε μόδα; - του Σωτήρη Ευαγγέλου
4 συμβουλές για να υιοθετήσεις την flexitarian διατροφή
Εάν ανήκεις στην κατηγορία των ανθρώπων που καταναλώνουν κρέας και ζωικά προϊόντα σε καθημερινή βάση, είναι αναγκαίο η μετάβασή σου στη flexitarian διατροφή να γίνει με έναν σταδιακό και ομαλό τρόπο, προκειμένου ο οργανισμός σου να μπορέσει να προσαρμοστεί σε αυτή τη νέα συνθήκη με μεγαλύτερη ευκολία. Κάποιες συμβουλές για να υιοθετήσεις σταδιακά και στη συνέχεια να διατηρήσεις την flexitarian διατροφή είναι οι εξής:
1.Να καταναλώνεις μεγάλη ποικιλία λαχανικών
Είναι σημαντικό να προσφέρεις στον οργανισμό σου μεγάλη πληθώρα λαχανικών, προκειμένου να καλύπτεις όλες τις διατροφικές, αλλά και τις γευστικές σου ανάγκες.
2. Να προσλαμβάνεις εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης
Μια κοινή ανησυχία που υπάρχει σχετικά με τις χορτοφαγικές διατροφές είναι ότι δεν εμπεριέχουν επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές φυτικές τροφές, οι οποίες εμπεριέχουν ισχυρές ποσότητες πρωτεΐνης, όπως είναι οι φακές, η σπιρουλίνα, τα φασόλια edamame, ο κολοκυθόσπορος, το σπανάκι, κ.α.
3. Να αξιοποιήσειςτην έννοια του re-portion
Σύμφωνα με την έννοια του re-portion το κρέας σταματά να θεωρείται πια «κυρίως πιάτο» και μετατρέπεται σε συνοδευτικό, ενώ με τα φρούτα και τα λαχανικά συμβαίνει η ακριβώς αντίστροφη διαδικασία.
4. Να αποφεύγεις την κατανάλωση επεξεργασμένων κρεάτων
Στην flexitarian διατροφή, όπως αναφέραμε και νωρίτερα, επιτρέπεται κανονικά η με μέτρο κατανάλωση κρέατος, ωστόσο είναι σημαντικό να αποφεύγεις τα είδη κρέατος που έχουν υποστεί υψηλή επεξεργασία, όπως το μπέικον, τα λουκάνικα, τα αλλαντικά, κ.α.
Editor’s Tip: Η flexitarian διατροφή είναι για εκείνους που προτιμούν να καταναλώνουν κυρίως φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά (κατά προτίμηση ολικής άλεσης), τρόφιμα στην πιο φυσική τους μορφή και χωρίς πρόσθετη ζάχαρη (δηλαδή τρόφιμα με τη μικρότερη δυνατή επεξεργασία), καθώς και μικρές ποσότητες ζωικών προϊόντων (πχ κρέας, αβγά, γαλακτοκομικά προϊόντα, κλπ).
Ωστόσο, είναι σημαντικό να έχεις κατά νου, ότι για σημαντικές αλλαγές που αφορούν την καθημερινή διατροφή σου, θα πρέπει πάντοτε να παίρνεις και τη γνώμη ενός ειδικού, προκειμένου να διασφαλίσεις την σωματική, αλλά και την ψυχική σου υγεία.
Νίκος Αγγελής Άνθης
KEEP READING
-
ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Η ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ;
Ποια πιάτα σερβίρονται στη μεγαλόνησο της Γηραιάς Ηπείρου με ρίζες στις πραγματικές παραδόσεις της βρετανικής κουζίνας σήμερα και ποια...
28 Ιουνίου -
ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙ ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΒΡΑΒΕΥΟΥΝ ΟΙ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΤΟΥ MICHELIN GUIDE;
Γνωρίζεις ότι ο οδηγός Michelin διαθέτει μια ομάδα επιθεωρητών "κατασκόπων" με υψηλή εξιδείκευση στο χώρο της Γαστρονομίας που δουλειά τους ...
25 Μαΐου -
Ο CHEF KAI H ΜΠΡΙΓΑΔΑ ΤΟΥ
Πολλοί με ρωτούν ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας για τη διοίκηση μιας μεγάλης μπριγάδας. Η μακρόχρονη εμπειρία μού έχει δείξει ότι δεν ...
19 Μαΐου