ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΠΩΣ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕΙ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΓΗ
ΠΩΣ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕΙ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΓΗ

ΠΩΣ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕΙ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΓΗ

ONLY ONE EARTH

06 Ιουλίου

Για την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος δε χρειάζεται απλώς να αναφέρουμε τις τυπικές ανακοινώσεις των social media, αλλά θα πρέπει να πράξουμε ουσιαστικά προς την αειφορία και την κλιματική ουδετερότητα, γιατί υπάρχει μόνο μία ΓΗ. Μάλιστα θα πρέπει να πράτουμε καθημερινά, αν και ο δρόμος είναι μακρύς και δύσβατος, όπως και ο χρόνος που έχουμε μπροστά μας ελάχιστος. Ο πλανήτης και οι επιστήμονες εκπέμπουν SOS και δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο. Τα τελευταία νέα είναι αποθαρρυντικά: στις 28 Ιουλίου, η ανθρωπότητα θα έχει εξαντλήσει όλους τους βιολογικούς πόρους που μπορεί να παράγει η Γη κατά τη διάρκεια ολόκληρου του έτους. Κάθε μέρα μετά από αυτή κλέβουμε από τον πλανήτη και τις μελλοντικές γενιές. Η συγκέντρωση CO2 στην ατμόσφαιρα έφτασε τον Μάιο σε επίπεδο κατά 50% υψηλότερο από την προβιομηχανική εποχή, που δεν έχει καταγραφεί ποτέ στη Γη εδώ και περίπου 4 εκατομμύρια χρόνια στα 421 ppm CO2. Τι κάνουμε λοιπόν;


Ποιες δεσμεύσεις πρέπει να πάρουμε για να βοηθήσουμε στη διάσωση του πλανήτη Γη;

Σε αυτό το ταξίδι προς την αειφορία και τη κλιματική ουδετερότητα χρειάζεται όραμα, αυτοέλεγχος, δράση, εκπαίδευση, δέσμευση για αλλαγή. Οι λύσεις όπως είπαμε δεν είναι απλές, χρειάζεται δέσμευση και αποτελεσματικές δράσεις. Θα μιλήσουμε για δέσμευση.

Ποια είναι η Πολιτική δέσμευση απέναντι στη Βιωσιμότητα;

Η Πολιτική Δέσμευση έρχεται με το Green deal, το Fit55, τους κλιματικούς νόμους και την ενεργειακή αποδοτικότητα... όλα καλά, αλλά οι φιλοπεριβαλλοντικές χώρες έχουν προχωρήσει ένα βήμα παραπάνω και θα πρέπει να τις ακολουθήσουμε. O νέος κλιματικός νόμος βάζει τον οδικό χάρτη για την κλιματική ουδετερότητα για το 2050, αλλά μέχρι τότε είναι αργά. Θα πρέπει να δούμε με άλλο πρίσμα όλο το οικονομικό - κοινωνικό μοντέλο με γνώμονα την περιβαλλοντική προστασία. Ακολουθούν τα παραδείγματα από δύο χώρες που θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη.

Ο κλιματικός Νόμος της Φινλανδίας

Η Βουλή της Φιλανδίας την Τετάρτη 25/5 ενέκρινε τον πρώτο κλιματικό νόμο στην Ευρώπη που δεσμεύει τη χώρα σε ουδετερότητα άνθρακα έως το 2035 και αρνητικότητα άνθρακα έως το 2040. Ο νέος Φιλανδικός νόμος επικαιροποιεί επίσης τους απόλυτους στόχους μείωσης των εκπομπών, απαιτώντας μείωση τουλάχιστον 60% έως το 2030 και 80% έως το 2040, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990. Η Φινλανδία είχε προηγουμένως δεσμευτεί για μείωση 80% έως το 2050, επομένως αυτή η αλλαγή εκτοξεύει την πρόοδο της χώρας προς τα εμπρός κατά μια ολόκληρη δεκαετία.

Το  επιτυχημένο case study της Δανίας για τη Βιωσιμότητα

Κάν'το όπως η Δανία και όλα θα πάνε καλά! Είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που η Δανία κατατάσσεται πρώτη στον δείκτη, ο οποίος καταρτίζεται από τα αμερικανικά πανεπιστήμια Yale και Columbia. Με βαθμολογία EPI 82,5, η Δανία κερδίζει τον τίτλο της πιο φιλικής προς το περιβάλλον χώρας στον κόσμο. Η Δανία ξεχωρίζει για τις υψηλές της βαθμολογίες στις κατηγορίες "βιοποικιλότητα και ενδιαιτήματα" και "ποιότητα αέρα". Εκτός από την εφαρμογή ορισμένων από τις πιο αποτελεσματικές πολιτικές στον κόσμο για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την πρόληψη της κλιματικής αλλαγής, η Δανία έχει επικεντρωθεί εδώ και καιρό στη βιωσιμότητα, υπερασπίζοντας καθαρά προϊόντα, όπως ξενοδοχεία φιλικά προς το περιβάλλον, σκάφη με ηλιακή ενέργεια, βιολογικά τρόφιμα και εξαιρετικό τρόπο ζωής για τους πολίτες της.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ η τριπλή έκτακτη ανάγκη που αντιμετωπίζει η Γη έχει ως εξής:

  1. Το κλίμα θερμαίνεται πολύ γρήγορα για να προσαρμοστούν οι άνθρωποι και η φύση.
  2. Η απώλεια οικοτόπων και άλλες πιέσεις σημαίνουν ότι περίπου 1 εκατομμύριο είδη απειλούνται με εξαφάνιση.
  3. Η ρύπανση συνεχίζει να δηλητηριάζει τον αέρα, τη γη και το νερό μας.

Προσωπική δέσμευση απέναντι στην Αειφορία

Στο ταξίδι για την κλιματική ουδετερότητα και την αειφορία θα πρέπει να δράσουμε ατομικά και συλλογικά. Η καθημερινότητα μας θα πρέπει να προσαρμοστεί, αλλά και να αλλάξει σε ένα μοντέλο. Πώς μπορούμε να το κάνουμε αυτό;

Το Sustainable Living είναι sexy

Ο βιώσιμος τρόπος ζωής μπορεί να επιδράσει θετικά και είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει ο καθένας μας. Το sustainable living περιλαμβάνει τη χρήση ήπιων μέσων μεταφοράς, λιγότερες εκπομπές CO2 στις διατροφικές μας συνήθειες, επιλογές οικολογικών ξενοδοχείων στις διακοπές μας, τοπικά προϊόντα στο ψυγείο μας, εξοικονόμηση ενέργειας και νερού.

Zero plastic to start with

Ο Sir David Attenborough μάς είπε κατά τη διάρκεια του Blue Planet 2 ότι  "απορρίπτουμε οκτώ εκατομμύρια τόνους πλαστικού στη θάλασσα κάθε χρόνο". Το πλαστικό όχι μόνο σκοτώνει και βλάπτει τη θαλάσσια ζωή, αλλά κάνει κάτι χιλιάδες χρόνια να διασπαστεί και δημιουργεί προβλήματα στη φύση και το περιβάλλον και στη διατροφική μας αλυσίδα. Η μη χρήση πλαστικού είναι ο μόνος δρόμος για να απαλλούμε από το πρόβλημα των πλαστικών και της ρύπανσης. Εναλλακτικές υπάρχουν.


Τα παιδιά φέρνουν την αλλαγή για το κλίμα

Το κίνημα της Greta βρήκε πολλά νέα παιδιά να αντιδρούν στις πολιτικές των κυβερνήσεων για το κλίμα. Δεν ήταν τυχαίο. Τα παιδιά είναι η αλλαγή και χρειάζεται ενίσχυση της εκπαίδευσης σε αυτή την κατεύθυνση.

Γιατί η Επιχειρηματική δέσμευση διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διάσωση του πλανήτη;

Οι επιχειρήσεις έχουν σημαντικό ρόλο να διαδραματίσουν στη μείωση των εκπομπών και της ρύπανσης, ενώ για την Ελλάδα σύμφωνα με το νέο κλιματικό νόμο υποχρεούνται να μειώσουν τις εκπομπές τους κατά 30% μέχρι το 2030 με έτος βάσης το 2019. Μόλις 100 από τις εκατομμύρια εταιρείες στον κόσμο είναι υπεύθυνες για το 71% των παγκόσμιων εκπομπών CO2 που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη σύμφωνα με τη βάση δεδομένων "The Carbon Majors", μια έκθεση που δημοσιεύθηκε από το Carbon Disclosure Project (CDP). Ανεξάρτητα από το μέγεθος τους ή σε ποιο μέρος του κόσμου βρίσκονται, όλες οι επιχειρήσεις θα πρέπει να εφαρμόσουν μια πολιτική και σχέδιο μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και ειδικό σχέδιο περιβαλλοντικής προστασίας. Τα εργαλεία, τεχνικά και οικονομικά είναι διαθέσιμα και το μόνο που χρειάζεται είναι δέσμευση, ομάδα και πολύ δράση.


Τι είναι το greenwashing και γιατί πρέπει να αποφεύγεται; 

 Η περιβαλλοντική προστασία δεν είναι μόνο marketing. Χρειάζεται διαφάνεια, reporting, αλλά και πολύ προσοχή στις δηλώσεις και στις πρακτικές. Όταν αυτά καταστρατηγούνται, οδηγούμαστε στο greenwashing. Προσοχή το greenwashing δεν είναι το μεγάλο πλυντήριο, αλλά ο μεγαλύτερος κίνδυνος! Μάθε ότι το  greenwashing αυτή την εβδομάδα οδήγησε στον μεγαλύτερο διαχειριστή περιουσιακών στοιχείων της Γερμανίας, την DWS, να δεχτεί έφοδο από την αστυνομία μετά από ισχυρισμούς ότι παραπλάνησε τους επενδυτές για λόγους ESG στις επενδυτικές της πρακτικές. Παράλληλα παραιτήθηκε ο CEO σε κύμα αποδοκιμασίας. Στην Ολλανδία ομάδες υπεράσπισης του περιβάλλοντος άσκησαν νομική αγωγή κατά της ολλανδικής αεροπορικής εταιρείας KLM, υποστηρίζοντας ότι η αεροπορική εταιρεία παραπλάνησε το κοινό σχετικά με τη βιωσιμότητα των αεροπορικών ταξιδιών.

Κλείνοντας λοιπόν ας ευχηθούμε η παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος να μην είναι μόνο μια μέρα γιορτής. Χρειάζεται δέσμευση πολιτική, προσωπική και επιχειρηματική και πολύ δράση.


Editor's Tip: Στο σύμπαν υπάρχουν δισεκατομμύρια γαλαξίες. Στον γαλαξία μας υπάρχουν δισεκατομμύρια πλανήτες.

Αλλά υπάρχει Μόνο Μία Γη.