ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ WINE COBBLER;
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ WINE COBBLER;

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ WINE COBBLER;

ΕΝΑ ΔΡΟΣΙΣΤΙΚΟ LOW ABV ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙΣ

30 Ιουνίου

Αν ψήφιζε το κοινό 200 περίπου χρόνια πριν και λίγο πιο μακριά από εδώ, για την επιλογή ενός δροσιστικού ποτού στις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν θα υπήρχε καμία υποψία, απλώς η βεβαιότητα για το όνομα του νικητή: η πρόταση θα ήταν ένα Wine Cobbler.

Γιατί μην ξεχνάς ότι βρισκόμαστε πλέον στο καλοκαίρι. Κι όσο κι αν ξέρω πως το αγαπημένο μου whisk(e)y είναι εξίσου ευχάριστο και το καλοκαίρι όπως και τον χειμώνα, ενίοτε συλλαμβάνω κι εγώ τον εαυτό μου όπως κι εσύ να αναζητά κάτι πιο δροσερό, και ίσως με λιγότερους αλκοολικούς βαθμούς. 

Τι είναι το wine cobbler;

Είναι ένα δροσιστικό ρόφημα με βάση το κρασί στο οποίο προσθέτουμε ζάχαρη, το χτυπάμε σε shaker (ή και όχι) και το σερβίρουμε σε ποτήρι με τριμμένο πάγο. Γαρνίρουμε με κάποιο φρούτο ή με μια κορυφή δυόσμου, και το πίνουμε με καλαμάκι, γιατί για να είναι σούπερ δροσιστικό, έχει μεγάλη ποσότητα πάγου. 

Ποια είναι η ιστορία των wine cobblers;

Δεν πρέπει να προξενεί εντύπωση το πόσο πίσω πηγαίνει η ιστορία των wine cobblers. Σχεδόν συμπίπτει με την δημιουργία των πρώτων cocktails. Και αν το cocktail ήταν ένα αναζωογονητικό ρόφημα με 3 υλικά, απόσταγμα, ζάχαρη και bitters, στα wine cobblers τα πράγματα φαίνονταν ακόμη πιο απλά. 


Φαντάζομαι θα ήταν εξαιρετικά δύσκολο για τους πρώτους αναμειξιολόγους να μην μπουν στον πειρασμό να δημιουργήσουν ένα ποτό με βάση το κρασί, εκτός από τα υπάρχοντα προϊόντα ζύμωσης ή αποστάγματα. Κι αν γίνει η αρχή, γιατί όχι και κάποιο ενισχυμένο κρασί. Και κάπως έτσι έγινε, με αποτέλεσμα το ίσως δημοφιλέστερο cocktail στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά το 1820, να ακούει στο όνομα Sherry Cobbler.

Και δικαίως. Είναι ελαφρύ, είναι δροσιστικό και είναι νόστιμο. Έκτοτε οι παραλλαγές που προέκυψαν είναι πολλές. Εκτός από Sherry, δημοφιλές υπήρξε και το Madeira Cobbler. Σε άλλες περιπτώσεις προτείνεται και μια ιδέα από κάποιον όξινο παράγοντα για μια επιπλέον διάσταση της γεύσης, ενώ σε αρκετές εκδοχές το φρούτο ή τα φρούτα χρησιμοποιούνται και σαν συστατικά, ώστε να προσδώσουν ακόμη πιο γευστικό και δροσερό χαρακτήρα. Στην πορεία στα Cobblers θα χρησιμοποιηθούν η σαμπάνια, το whisk(e)y και το ρούμι σαν βάσεις.

Προσωπική παρατήρηση για την προσθήκη όξινου παράγοντα: Ναι, τον προτιμώ! Ιδανικά την προσθήκη κάποιου shrub που θα ταιριάζει με το επιλεγμένο κρασί για την συνταγή.

Οι παραλλαγές και οι διάφορες προσεγγίσεις συνεχίστηκαν λοιπόν μεγάλο βαθμό. Ο Jerry Thomas στο βιβλίο που θεωρείται από τα πρώτα αναγνώσματα με θέμα τα αλκοολούχα ποτά με τίτλο "How to Mix Drinks -The Bon Vivant’s Companion" αναφέρει 7 διαφορετικές εκδοχές των Cobblers, ενώ ο Harry Johnson αργότερα στο "Bartender’s Manual" θα παρουσιάσει συνολικά 8 εκδοχές, με πιο δημοφιλή ακόμη και σήμερα αυτή του sherry cobbler.

Η δόξα των Cobblers κράτησε για σχεδόν 90 χρόνια. Ίσως έγιναν θύματα της επιτυχίας τους. Ίσως τα κάποτε ακριβά κρασιά και ενισχυμένα κρασιά να φαίνονταν πλέον λιγότερο φανταχτερά. Ίσως να μην μπορούσαν να ανταγωνιστούν και την τότε νέα τάση των Highballs. Όπως και να έχει, μετά το 1930 άρχισαν να περνούν στην λήθη.

Και αυτό ισχύει -αδίκως αν ρωτάς εμένα- μέχρι τις μέρες μας. Αποτελούν μια εξαιρετική εναλλακτική επιλογή, τόσο για τους λάτρεις του κρασιού, όσο και για τους λάτρεις των αποσταγμάτων. Ειδικά για τα ζεστά απογεύματα που έρχονται μπροστά μας.

Η επέκταση της γνώσης μας για τα ίδια τα κρασιά με χαρακτηριστικό τον πλούτο επιλογών στην χώρα μας και για τα υλικά που μπορούμε να συνδυάσουμε, μπορεί να οδηγήσει σε εκπληκτικά αποτελέσματα.


Editor's Tip: Αν και κάποιες απόπειρες για να έρθουν ξανά τα Cobblers στο προσκήνιο δεν στέφθηκαν με επιτυχία, εικάζω πως μπορεί να γίνει μια τάση finebeing: κάτι απλό, κάτι εύκολα προσβάσιμο, κάτι που υπήρχε μπροστά μας και είτε το αγνοούσαμε, είτε το είχαμε ξεχάσει. Το οποίο μπορεί να μας προσφέρει απόλαυση. Σίγουρα δικαιούται μια ευκαρία!