ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΠΩΣ Η ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΡΟΣΔΙΔΕΙ ΑΞΙΑ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
ΠΩΣ Η ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΡΟΣΔΙΔΕΙ ΑΞΙΑ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΠΩΣ Η ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΠΡΟΣΔΙΔΕΙ ΑΞΙΑ ΣΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΤΑ 6 ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ

21 Σεπτεμβρίου

Η μετά COVID εποχή (που μάλλον δεν θα πρέπει να την ονομάζουμε έτσι, καθώς η πανδημία είναι ακόμη εδώ) χαρακτηρίζεται ήδη από υψηλό ρίσκο, αβεβαιότητα, αλλά και ακρίβεια. Η κλιματική αλλαγή αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη απειλή και η διαχείρισή της θα πρέπει να γίνει υπό το πρίσμα των διεθνών συμφωνιών (συμφωνία του Παρισιού) των κλιματικών νόμων, αλλά και των νόμων της οικονομίας και ευημερίας.

Ποια είναι τα 6 σημεία της περιβαντολλογικής μετάβασης;

Η περιβαλλοντική λοιπόν διαχείριση περνά πλέον δυναμικά και στις επιχειρήσεις που καλούνται να διαχειριστούν θέματα άνθρακα, περιβαλλοντικά ρίσκα και άλλες πιέσεις όπως πλαστικά, ρύπανση, νέες καταναλωτικές συνήθειες κ.α σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Επεξηγηματικός πίνακας για την ορολογία ESG
Credits: @straitstimes.com


Η ESG στρατηγική (όπως λέγεται) θα πρέπει να είναι πλήρης, με έξυπνο προγραμματισμό, φιλόδοξους στόχους και όραμα για άμεση "πράσινη" μετάβαση. Χωρίς να θέλω να μπω σε ειδικά θέματα ας δούμε πώς η περιβαλλοντική μετάβαση (ESG) και διαχείριση δημιουργεί αξία στις επιχειρήσεις σε έξι σημεία:

1. Συμμόρφωση με τη νομοθεσία

Η περιβαλλοντική διαχείριση είναι συνυφασμένη με τη νομοθεσία. Η συμμόρφωση με τη νομοθεσία είναι ουσιαστικής σημασίας, ειδικά τώρα που συντελούνται συνεχιζόμενες αλλαγές σε αυτή. Η παρακολούθηση της νομοθεσίας και συμμόρφωση αποτελούν licence to operate και απαιτείται προσπάθεια και πόροι. Τα περιβαλλοντικά πρόστιμα είναι πλέον υψηλότατα, ενώ εύκολα μπορεί να καταστραφεί η φήμη μιας εταιρίας από μια κακή περιβαλλοντική επίδοση.

Εικόνα από ψηλά βιολογικού καθαρισμού λυμάτων
Credits: @ivan-bandura


2. Συνεχής ανάπτυξη υψηλής αξίας

Έχοντας μια ισχυρή περιβαλλοντική πρόταση και στρατηγική οι εταιρίες μπορούν να αξιοποιήσουν νέες αγορές και να επεκταθούν σε υπάρχουσες (π.χ. βιολογικά προϊόντα, φιλική συσκευασία κ.α.)

Χέρι να κρατά ένα ανακυκλώσιμο ποτήρι
Credits: @toa-heftiba


3. Μείωση κόστους

Προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας, νερού και πόρων αντανακλούν άμεσα στη μείωση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων με αποτέλεσμα τα μειωμένα κόστη να βοηθήσουν στην οικονομική βιωσιμότητα. Ειδικά με τα αυξημένα κόστη ενέργειας που είναι πλέον αντιμέτωπες οι επιχειρήσεις, τα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας θα πρέπει να σχεδιάζονται short and long term.

4. Βελτιστοποίηση παραγωγικότητας

Οι εργαζόμενοι που εργάζονται σε επιχειρήσεις που σέβονται το περιβάλλον νιώθουν περήφανοι και ικανοποιημένοι. Σε συνέχεια η ικανοποίηση των εργαζομένων συσχετίζεται θετικά με τις αποδόσεις των μετόχων και των κερδών! Ο Alex Edmans του London Business School διαπίστωσε ότι οι εταιρίες που βρίσκονται στη λίστα των "100 καλύτερων εταιριών για εργασία" της Fortune είχαν 2,3 % έως 3,8 % υψηλότερες αποδόσεις μετοχών ετησίως από τις ομοειδείς τους σε διάστημα μεγαλύτερο των 25 ετών.

5. Αύξηση επενδύσεων

Μια ισχυρή περιβαλλοντική πρόταση μπορεί να αυξήσει τις αποδόσεις με την κατανομή κεφαλαίου σε πιο ελπιδοφόρες, πιο βιώσιμες ευκαιρίες που δημιουργούν ανάπτυξη και μειωμένα κόστη, για παράδειγμα η εγκατάσταση παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ στις παραγωγικές βιομηχανίες, ο έλεγχος των υγρών αποβλήτων και αξιοποίηση τους για αρδευτικές χρήσεις κ.α.

Ανεμογεννήτρια από αιολικό πάρκο
Credits: @ash-haye


6. Προγράμματα εταιρικής κοινωνικής ευθύνης

Η συνεργασία με την τοπική κοινότητα σε περιβαλλοντικά θέματα μόνο οφέλη μπορεί να έχει. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται η επιχειρησιακή συνέχεια και η καλή φήμη μιας εταιρίας.

Πολύχρωμοι κάδοι ανακύκλωσης για διαφορετικά υλικά
Credits: @pawel-czerwinski

Η σύνδεση της περιβαλλοντικής προστασίας λοιπόν με την επιχειρηματικότητα και την αύξηση της αξίας των επιχειρήσεων είναι δεδομένη. Απαιτείται μελέτη και σχεδιασμός από ειδικούς και υλοποίηση από τους επιχειρηματίες προκειμένου να οδηγηθούμε σε ένα κλιματικά ουδέτερο μέλλον χωρίς περιβαλλοντικά προβλήματα, ένα αειφόρο μέλλον δηλαδή. Μένει να δούμε στην πράξη ποιος και πόσο θα είναι έτοιμος στα επόμενα χρόνια μέχρι το κλείσιμο της τρέχουσας δεκαετίας.