ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΤΟ DON'T LOOK UP
Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΤΟ DON'T LOOK UP

Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΤΟ DON'T LOOK UP

ΠΟΣΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΒΛΕΠΕΙ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ;

05 Ιανουαρίου

Το "Don't Look Up" του Άνταμ Μακ Κέι το είδα δύο φορές σε δύο ημέρες, μάλιστα τη δεύτερη φορά είδα το comic relief του τέλους που μου ξέφυγε την πρώτη, καθώς πέφτει μετά τους τίτλους τέλους. Για μένα, είναι μια εξαιρετική σάτιρα που πρωταρχικό στόχο είχε να θίξει την αδιαφορία των πολιτικών στα θέματα της κλιματικής αλλαγής, αλλά η πανδημία το έδεσε σε έναν πελώριο αστρικό κομήτη που καταστρέφει τον πλανήτη Γη μέσα από τα likes, shares και social media lifestyle...

Αφίσα για την ταινία
Credits: twitter.com/@CountUsInSOCIAL

Η αναζήτηση στο Twitter του "Don't Look Up" μού φέρνει 930 αναφορές σε μια ώρα (την ώρα που γράφω αυτό το κείμενο) και πολλές εξαιρετικές απόψεις και αντικρουόμενες κριτικές. Ακόμη και ο λοιμωξιολόγος κ. Λύτρας λυτρώνεται με την έκφραση αυτή, έκφραση που τη βλέπω ως και θέμα πανελληνίων. Το look up και don't look up είναι ο απόλυτος παραλογισμός της καθημερινότητάς μας, η πλύση εγκεφάλου των media, οι ειδήσεις και τα fake news σε μια κοινωνία υλικών που ίσως σωθούν με τη μέθοδο της BASH.

Πόσο διαφορετικά αντιλαμβάνεται την κλιματική αλλαγή η Επιστήμη από την Πολιτική;

Η βεβαιότητα 99.7% που στην Επιστήμη είναι "το απόλυτο" μεταφράζεται στην Πολιτική ως 70% και είναι το παράδοξο που αφήνει χώρο για απραξία και πολιτική υποκρισία.

Αλήθεια, ξέρεις ότι το θέμα της κλιματικής αλλαγής το μελετούν ήδη οι επιστήμονες από το 1820 με τον μαθηματικό Joseph Fourier να αναγνωρίζει την ύπαρξη της κλιματικής μας "κουβέρτας"; Και το 1856 η κα Eunice Foot να μιλάει για αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη αν ανέβει το CO2;

Οι επιστήμονες όμως είναι ουσιαστικά μόνοι με αυτή τη γνώση, αγνοημένοι και απογοητευμένοι από την κοινωνία. Σε μια σκηνή, ίσως την κορυφαία σκηνή της ταινίας που μπορεί να φέρει το Όσκαρ (την παραλληλίζω με τον οργασμό της Μεγκ Ράιαν στο "Όταν ο Χάρυ γνώρισε τη Σάλι") ο DiCaprio ουρλιάζει: "Δεν είμαστε ξεκάθαροι; Είμαστε όλοι 100% σίγουροι ότι θα πεθάνουμε!".

Με αυτό μας δίνει την αίσθηση του τι θα πει να είσαι επιστήμονας του κλίματος σήμερα. Ο φόβος όμως δε δουλεύει, ούτε η επιστημονική βεβαιότητα φέρνει αποτελέσματα, ίσως η ενοχή της απραξίας δίνει υποσχέσεις, όμως στην πράξη η αντίδραση της ανθρώπινης ύπαρξης είναι να αρνείται την αλλαγή στη καθημερινότητα που όλοι ζούμε, η οποία πολλές φορές βολεύει.

Πόσο έχει ανέβει η θερμοκρασία της Γης;

Είναι +1.5°C ή κάτι παραπάνω;

Ο πλανήτης Γη έχει ήδη θερμανθεί κατά 1°C από την προβιομηχανική εποχή λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας, ενώ σύμφωνα με τις τρέχουσες τάσεις είναι πιθανό να περάσει το όριο του +1,5°C μεταξύ του 2030 και 2052 (+2 λέω εγώ). Η Γη θερμαίνεται ταχύτερα από τους ωκεανούς και η Αρκτική θερμαίνεται 2-3 φορές γρηγορότερα από τον παγκόσμιο μέσο όρο. Βέβαια οι συνέπειες της υπερθέρμανσης των ωκεανών είναι ακόμη σημαντικότερες, αλλά δεν μπορούμε να τις βιώσουμε, άρα να τις καταλάβουμε τόσο άμεσα.

Τι πρέπει να κάνουμε για να σταθεροποιηθούν οι θερμοκρασίες του πλανήτη;

Η Μ.Βρετανία στις 1/1/2022 είχε 16°C και η Αθήνα κάπου 18°C, πρώιμη Άνοιξη ή κλιματικά κάλαντα; Για να σταθεροποιηθούν οι θερμοκρασίες οι εκπομπές πρέπει να φτάσουν στο καθαρό μηδέν (net zero) και να παραμείνουν εκεί και όχι παραπάνω από το +1,5°C κάτι που πρέπει να γίνει σταδιακά μέχρι το 2050 και fit 55 μέχρι το 2030. Αυτό σημαίνει μείωση των εκπομπών όσο το δυνατόν περισσότερο και απομάκρυνση του διοξειδίου του άνθρακα από τον αέρα για να εξισορροπηθούν τυχόν εναπομένουσες εκπομπές (ουου… don't look up, το κόβω, αλλά πρέπει να το παλέψουμε για τα παιδιά μας!).

Θερμοκρασία περιοχών στη Γη την πρωτοχρονιά του 2022
Credits: twitter.com/@ScottDuncanWX

Για να φτάσουμε όμως στο απόλυτο μηδέν πρέπει να ακούσουμε την επιστήμη, να προσαρμοστούμε στον θερμότερο πλανήτη, να ξανασκεφτούμε και να αλλάξουμε τον τρόπο που χρησιμοποιούμε την ενέργεια, τη μετακίνησή μας, την τροφή μας. Θα χρειαστεί να ενισχύσουμε τα ενεργειακά μας δίκτυα, να επενδύσουμε στις υποδομές μας για να αντέξουν, να κατασκευάσουμε κτίρια που δεν καταναλώνουν ενέργεια, να δημιουργήσουμε δάση, να προστατεύσουμε τη βιοποικιλότητά μας και να δράσουμε άμεσα (look up and look ahead)!

Ας υποδεχτούμε το 2022 με αισιοδοξία σε ό,τι μας συμβαίνει!

Don't look back, don't look up, and always look ahead!

Καλή χρονιά σε όλους!