ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΠΟΙΑ 5 ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΟΥΣΙΑ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗ;
ΠΟΙΑ 5 ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΟΥΣΙΑ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗ;

ΠΟΙΑ 5 ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΝΗΣΙΑ ΞΕΧΩΡΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΟΥΣΙΑ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗ;

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ ΣΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΗΣ

22 Αυγούστου

Τα ελληνικά νησιά βρίσκονται πολύ υψηλά στην παγκόσμια λίστα των τουριστικών προορισμών για το θερμό μεσογειακό κλίμα, τις εντυπωσιακές παραλίες, τα καταγάλανα νερά, τη φιλόξενη διάθεση των ντόπιων κατοίκων, αλλά και για την πλούσια γαστρονομική τους παράδοση. 

Παρά το ότι τα περισσότερα ελληνικά νησιά διαθέτουν τη δική τους ξεχωριστή και ιδιαίτερη τοπική κουζίνα, εμείς σε αυτό το άρθρο θα σου παρουσιάσουμε τα 5 ελληνικά νησιά, των οποίων η εγχώρια γαστρονομία καταφέρνει να ξεχωρίσει λίγο παραπάνω, χάρη στη νοστιμιά, στην ποικιλομορφία, αλλά και στην πρωτοτυπία της.

1. Κέρκυρα

Το νησί των Φαιάκων αναμφίβολα είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα και εντυπωσιακά ελληνικά νησιά, τόσο χάρη στις ειδυλλιακές παραλίες του, όσο και χάρη στην επιβλητική βενετσιάνικη ατμόσφαιρα του. Η τοπική κουζίνα της Κέρκυρας από αρκετούς ανθρώπους του χώρου και μη, έχει χαρακτηριστεί πολλές φορές ως κοσμοπολίτικη, διότι καταφέρνει να κρατάει αναλλοίωτο τον μεσογειακό της χαρακτήρα, διαθέτοντας παράλληλα και έντονες ιταλικές, αλλά και βρετανικές επιρροές. 

Κερκυραϊκά πιάτα

Κάποια από τα διασημότερα πιάτα του νησιού είναι το σοφρίτο (μοσχάρι μαγειρεμένο με ξίδι, σκόρδο και μαϊντανό), η παστιτσάδα (κοκκινιστό κρέας με χοντρό μακαρόνι), το μπουρδέτο (ψάρι σερβιρισμένο μέσα σε πικάντικη κόκκινη σάλτσα), οι πορπέτες (κεφτέδες με κόκκινη σάλτσα), η φογάτσα (είδος πασχαλινού τσουρεκιού), κ.α. 

Επιπλέον, εφόσον μιλάμε για την κερκυραϊκή κουζίνα, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε και στο κουμ κουάτ. Το κουμ κουάτ ανήκει στην οικογένεια των εσπεριδοειδών και καλλιεργείται κυρίως στο νησί της Κέρκυρας, καθώς και σε κάποια άλλα νησιά του Ιουνίου. Με βάση λοιπόν, το συγκεκριμένο φρούτο παρασκευάζονται στο νησί διάφορα γλυκά του κουταλιού, καθώς και λικέρ.

2. Κρήτη

Ο πλούτος και η νοστιμιά της κρητικής κουζίνας είναι γνωστός σχεδόν σε ολόκληρο τον πλανήτη. Το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, δεν ξεχωρίζει μόνο χάρη στις εντυπωσιακές παραλίες και στα γραφικά σοκάκια του, αλλά και χάρη στην πλούσια γαστρονομική του παράδοση. 

Μπακάλικο με καλούδια στο Ρέθυμνο
Photo Credits @gerebakanis / Μπακάλικο με καλούδια στο Ρέθυμνο

Κρητικές λιχουδιές

Ο ντάκος, τα καλτσούνια (πιτάκια με τυρί, κρέμα ή βότανα), το αντικριστό (αρνί ψημένο σε ειδική σχάρα, που στηρίζεται στο χώμα) το τσιγαριαστό, η στάκα (γαλακτοκομικό προϊόν, το οποίο παρασκευάζεται από γάλα κατσικιών ή προβάτων), το αρνί με σταμναγκάθι, οι κολοκυθοανθοί, οι κοχλιοί, το πιλάφι, κ.α., είναι μόνο μερικά από τα πιο διαδεδομένα παραδοσιακά κρητικά πιάτα, τα οποία θα τα βρει κανείς σχεδόν σε όλα τα εστιατόρια και στις ταβέρνες του νησιού. Φυσικά, όλα τα πιάτα που αναφέρθηκαν νωρίτερα, σερβίρονται πάντοτε μαζί με ρακή ή τσικουδιά. Μάλιστα, σύμφωνα με τους ντόπιους, είναι αδύνατον να φύγει κάποιος από την Κρήτη, χωρίς να έχει δοκιμάσει τουλάχιστον μία φορά τα πιο γνωστά ποτά του νησιού.


Κρητικός σερβίρει την παραδοσιακή ρακή
Photo Credits @gerebakanis / Κρητικός σερβίρει την παραδοσιακή ρακή

3. Νάξος

Η Νάξος δικαιολογημένα θεωρείται ως ένα από τα πιο εντυπωσιακά νησιά των Κυκλάδων, καθώς αφενός είναι το μεγαλύτερο και το πιο εύφορο νησί του συγκεκριμένου νησιωτικού συμπλέγματος και αφετέρου καταφέρνει να ξεχωρίζει χάρη στην διάχυτη κυκλαδίτικη αισθητική της. Όπως αναφέρουν όλοι όσοι επισκέπτονται το νησί, τόσο Έλληνες, όσο και άνθρωποι από το εξωτερικό, η Νάξος πετυχαίνει να σε κερδίσει από την πρώτη κιόλας στιγμή, λόγω των εντυπωσιακών τοπικών προϊόντων της, αλλά και λόγω των πρωτότυπων, παραδοσιακών συνταγών της.

Ποια είναι τα δημοφιλέστερα πιάτα της Νάξου;

Κάποια από τα δημοφιλέστερα πιάτα του νησιού είναι η γιαχνάδα (μελιτζάνες με πατάτες και σάλτσα τομάτας), οι προβάτσες (χοιρινό φρικασέ με κρεμμύδια και άνηθο), οι σεφουκλωτές (χορτόπιτες με σέφουκλα, δηλαδή σέσκουλα), μελαχρινό Νάξου (μία εναλλαγή της κλασσικής καρυδόπιτας) κ.α. Επίσης, η Νάξος είναι ένα νησί με πλούσια γαστρονομική παράδοση, διότι διαθέτει κάποια πολύ δημοφιλή τοπικά προϊόντα, όπως οι πατάτες Νάξου, η γραβιέρα Νάξου και το κίτρον (λικέρ λεμονιού).


4. Σίφνος

Η Σίφνος ανήκει σίγουρα στην κατηγορία των πιο γραφικών νησιών του Αιγαίου. Το νησί που είναι γνωστό και ως «στολίδι» των Κυκλάδων, είναι ιδιαίτερα δημοφιλές για την τοπική του κουζίνα. Η «γαστρονομική» φήμη του νησιού κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό οφείλεται στον Νικόλαο Τσελεμεντέ, ο οποίος μπορεί να γεννήθηκε και να μεγάλωσε στην Αθήνα, ωστόσο καταγόταν από το χωριό Εξάμπελα, το οποίο βρίσκεται στη Σίφνο. Επιπλέον, είναι σημαντικό να αναφέρουμε, ότι κάθε χρόνο στη Σίφνο πραγματοποιείται το Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές».

Τι να δοκιμάσεις στη Σίφνο;

Στο νησί μπορεί κανείς να δοκιμάσει μαστέλο (αρνί ή κατσίκι μαγειρεμένο σε ξυλόφουρνο), ρεβιθάδες, ρεβιθοκεφτέδες, αμπελοφάσουλα, σιφνέικη μελόπιτα, καθώς και κάποια τοπικά τυριά, όπως η μανούρα και η ξινομυζήθρα. 


5. Σαντορίνη

Η Σαντορίνη είναι σε παγκόσμιο επίπεδο ένας από τους πιο δημοφιλείς καλοκαιρινούς προορισμούς, καθώς φημίζεται για τα κρυστάλλινα νερά της, για το διάσημο γαλανόλευκο σκηνικό της, αλλά και για την «άγρια» ομορφιά της, η οποία κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό οφείλεται στην ηφαιστειογενή προέλευση του νησιού.

Οι γεύσεις της Σαντορίνης 

Η Σαντορίνη φημίζεται για τα τοπικά προϊόντα της, όπως η κάπαρη, τα τοματίνια, το απόχτι (χοιρινό κρέας παστό σε μορφή αλλαντικού) οι λευκές μελιτζάνες και τα κίτρινα μπιζέλια, από τα οποία φτιάχνεται και η «διάσημη» φάβα της Σαντορίνης. Κάποια τοπικά πιάτα, τα οποία πρέπει κανείς να δοκιμάσει, εάν επισκεφθεί το νησί, είναι οι τοματοκεφτέδες Σαντορίνης, το σφουγγάτο (ομελέτα με κολοκυθάκια, μελιτζάνες, τομάτα και πατάτες), η αθερινόπιτα (αθερίνα με αλεύρι και κρεμμύδι), η κοπανιά (κριθαροκούλουρα, τα οποία αναμειγνύονται με σταφίδες, μέλι και σουσάμι), μελετίνια (τοπικά αλμυρά ή γλυκά πιτάκια), κ.α. 


Ένα ακόμα στοιχείο που αναβαθμίζει αισθητά τη γαστρονομία του νησιού, είναι αδιαμφισβήτητα και το γεγονός ότι η Σαντορίνη φιλοξενεί πάνω από 40 γηγενείς ποικιλίες σταφυλιού. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως από πολλούς έχει χαρακτηριστεί ως το «νησί του κρασιού».

Τα σταφύλια της Σαντορίνης
Photo Credits @gerebakanis / Τα σταφύλια της Σαντορίνης

Editor’s tip: τα ελληνικά νησιά έχουν τόσο πλούσια και πολύπλευρη γαστρονομική παράδοση, που όσες φορές και αν τα επισκεφθούμε, πάντοτε θα καταφέρνουν να εκπλήσσουν τους γευστικούς μας κάλυκες με τον πιο ευχάριστο και απρόσμενο τρόπο!

Νίκος Αγγελής - Άνθης