ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ NEPO BABIES ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΕΥΝΟΙΟΚΡΑΤΙΑΣ;
ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ NEPO BABIES ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΕΥΝΟΙΟΚΡΑΤΙΑΣ;

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ NEPO BABIES ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΕΥΝΟΙΟΚΡΑΤΙΑΣ;

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΑΝ ΔΙΑΣΗΜΕΣ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΓΟΝΙΩΝ ΤΟΥΣ

03 Νοεμβρίου

Για να καταλάβεις τι σημαίνει το περίεργο "Nepo babies" σου το εξηγούμε σε απλά ελληνικά: όταν η λέξη "αυτοδημιούργητος" τους είναι τελείως ξένη!

Τα nepo babies είναι ένα καινούριο φαινόμενο ή μήπως κάτι που το έχουμε ξαναδεί;

Ένα από τα πολλά απρόσμενα που συνέβησαν στα τέλη του 2022, ήταν η εμφάνιση του όρου «nepo baby», ο οποίος έμελλε να τρεντάρει για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα σε όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκαλώντας έντονες συζητήσεις και αντιπαραθέσεις στην παγκόσμια διαδικτυακή, αλλά και μιντιακή κοινότητα. Αφορμή για τη δημιουργία αυτού του φαινομένου αποτέλεσε το αφιέρωμα, που πραγματοποίησε τον Δεκέμβριο του 2022 το αμερικανικό περιοδικό New York Magazine, καθώς και το αμερικανικό, ψυχαγωγικό site Vulture, το οποίο παρουσίαζε αναλυτικά όλα τα nepo babies του Hollywood, ανακηρύσσοντας μάλιστα το 2022 ως την επίσημη χρονιά των nepo babies. Το συγκεκριμένο τεύχος είχε τον σατυρικό τίτλο, «Ω κοίτα! Έχει τα μάτια της μητέρας της. Και του ατζέντη της.», προσπαθώντας ουσιαστικά με χιουμοριστικό τρόπο να στηλιτεύσει το φαινόμενο του νεποτισμού στη βιομηχανία του θεάματος.


Τι είναι τα nepo babies;

O όρος «nepo babies» πηγάζει από το φαινόμενο του νεποτισμού, δηλαδή την άδικη πρακτική κατά την οποία ένα άτομο λαμβάνει μία θέση εργασίας ή κάποια άλλα ευεργετήματα, λόγω της συγγένειας του (εξ αίματος ή εξ αγχιστείας) με κάποιο άτομο που βρίσκεται σε θέση ισχύος και όχι λόγω του δικού του μόχθου και της προσωπικής του προσπάθειας. Nepo babies λοιπόν, είναι τα μωρά του νεποτισμού. Πρόκειται δηλαδή για διασημότητες (πχ ηθοποιούς, τραγουδιστές, σκηνοθέτες, πολιτικούς κλπ), οι οποίες προέρχονται από εξίσου διάσημους ή γενικότερα επιτυχημένους γονείς ή συγγενείς. Μάλιστα, μετά το αφιέρωμα του New York Magazine στην πλατφόρμα του Tik Tok δημιουργήθηκαν αμέτρητα videos με το hashtag #nepotismbaby, τα οποία συγκεντρώνοντας πάνω από 200 εκατομμύρια προβολές, προκάλεσαν μία πολύ μεγάλη συζήτηση στα social media περί οικογενειοκρατίας, αξιοκρατίας, ισότητας, ταλέντου, κλπ.

Πώς ξεκίνησε το nepo babies trend;

Πολλοί υποστήριξαν και συνεχίζουν να υποστηρίζουν, ότι αφορμή για τη γέννηση του διαδικτυακού trend των nepo babies, αποτέλεσε μία από τις πιο πολυσυζητημένες σειρές της χρονιάς, το Euphoria. Στις αρχές Ιανουαρίου του 2022, όταν ξεκίνησε να προβάλλεται η 2η σεζόν της πολυβραβευμένης σειράς, στα social media και ειδικότερα στο Twitter, ξεκίνησε μία συζήτηση, η οποία σε σύντομο χρονικό διάστημα πήρε πολύ μεγάλες διαστάσεις, σχετικά με το φαινόμενο του νεποτισμού και της ευνοιοκρατίας στο Hollywood και στη βιομηχανία του θεάματος γενικότερα. Αφετηρία για το διαδικτυακό αυτό φαινόμενο αποτέλεσε η συνειδητοποίηση, ότι δύο από τους βασικούς συντελεστές της συγκεκριμένης σειράς είναι «nepotism babies». Αρχικά η Maude Apatow, μία από τις βασικές πρωταγωνίστριες του Euphoria, είναι η μεγαλύτερη κόρη του σκηνοθέτη Judd Apatow και της ηθοποιού Leslie Mann, ενώ ο σκηνοθέτης και δημιουργός της σειράς, Sam Levinson, είναι γιος του αναγνωρισμένου σκηνοθέτη, Barry Levinson, ο οποίος μεταξύ άλλων έχει επιμεληθεί σκηνοθετικά πολυβραβευμένες ταινίες, όπως το Good Morning Vietnam, το Avalon, το Bugsy, κ.α. 

Απόρροια όλων αυτών, ήταν καθ’όλη τη διάρκεια του 2022, με αποκορύφωμα το αφιέρωμα του New York Magazine στα τέλη της χρονιάς, ένα μεγάλο μερίδιο των χρηστών των social media και κυρίως άτομα από τη γενιά Gen Z να συνειδητοποιήσουν, ότι ένα πολύ σημαντικό ποσοστό της χολιγουντιανής βιομηχανίας καταλαμβάνεται από παιδιά νεποτισμού, δηλαδή από «nepo babies».

11 + 1 παραδείγματα "ευνοημένων παιδιών"

Στο εξωτερικό

Κάποια από τα πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα διασημοτήτων που υπάγονται στην κατηγορία των nepotism babies και αυτή τη στιγμή μεσουρανούν στον χώρο της παγκόσμιας βιομηχανίας του θεάματος είναι οι εξής:

1. Η Miley Cyrus (τραγουδίστρια και συνθέτρια), που είναι κόρη του τραγουδιστή Billy Ray Cyrus και πνευματική κόρη της Dolly Parton.

2. Η Gwyneth Paltrow (ηθοποιός), που είναι κόρη του σκηνοθέτη και παραγωγού Bruce Paltrow και της ηθοποιού Blythe Danner.

3. Η Zoe Kravitz (ηθοποιός), που είναι κόρη του μουσικού και τραγουδιστή Lenny Kravitz και της ηθοποιού Lisa Bonet.

4. Η Dakota Johnson (ηθοποιός), που είναι κόρη του ηθοποιού Dohn Johnson και της ηθοποιού Melanie Griffith, καθώς και εγγονή της ηθοποιού Tippi Herden.

5. Ο John David Washington (ηθοποιός), που είναι γιος του ηθοποιού Denzel Washington και της ηθοποιού Pauletta Washington.

6. Η Lilly Rose Depp (ηθοποιός και μοντέλο), που είναι κόρη του ηθοποιού Johnny Depp και της ηθοποιού, μοντέλου και τραγουδίστριας Vanessa Paradis.

Στην Ελλάδα

Φυσικά αντίστοιχα παραδείγματα μπορούμε να αντλήσουμε και από την εγχώρια βιομηχανία του θεάματος. Κάποια από αυτά είναι τα εξής:

7. Η Ναταλία Γερμανού (δημοσιογράφος και παρουσιάστρια), που είναι κόρη του δημοσιογράφου και παρουσιαστή Φρέντι Γερμανού.

8. Η Αριέτα Μουτούση (ηθοποιός), που είναι κόρη της ηθοποιού Νόνικας Γαληνέα.

9. Ο Αποστόλης Τότσικας (ηθοποιός), που είναι γιος του ηθοποιού Γιάννη Τότσικα.

10. Η Ηρώ Μπέζου (ηθοποιός), που είναι κόρη του ηθοποιού Γιάννη Μπέζου και της ηθοποιού Ναταλίας Τσαλίκη.

11. Ο Good Job Nicky (τραγουδιστής), κατά κόσμον Νικόλας Βαρθακούρης, που είναι γιος του τραγουδιστή Γιάννη Πάριου και της ηθοποιού και παρουσιάστριας Σοφίας Αλιμπέρτη.

12. Ο The Boy (μουσικός και σκηνοθέτης), κατά κόσμον Αλέξανδρος Βούλγαρης, που είναι γιος του σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη.

Είναι τα nepo babies ένα φαινόμενο της εποχής μας;

Ο νεποτισμός αδιαμφισβήτητα δεν είναι ένα φαινόμενο της εποχής μας, καθώς συνέβαινε και παλαιότερα και θα συνεχίσει να συμβαίνει και στο μέλλον. Μάλιστα μπορεί κανείς να τον εντοπίσει με ευκολία και σε άλλους κλάδους πέρα από τη βιομηχανία του θεάματος (πχ στην πολιτική). Επιπλέον, όπως έχει αποδειχθεί πολλάκις μέσα στα χρόνια, το κοινό έχει πάντοτε την τάση να αγκαλιάζει και να υποστηρίζει με μεγαλύτερη ευκολία τους συγγενείς διασημοτήτων, διότι μέσα από αυτή τη διαδικασία αισθάνεται μεγαλύτερη οικειότητα και ασφάλεια. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι όπως έχουν αποδείξει και εκατοντάδες μελέτες, που έχουν πραγματοποιηθεί κατά καιρούς, η αίσθηση του γνώριμου και του οικείου είναι ένα από τα βασικά στοιχεία, που συμβάλλουν καθοριστικά στη διαμόρφωση της pop ή δημοφιλούς κουλτούρας. Η φύση του ανθρώπου είναι τέτοια που σχεδόν πάντοτε τον οδηγεί σε ερεθίσματα, που θα του προκαλέσουν νοσταλγία και κατ’ επέκταση οικειότητα. Συνεπώς, γι’ αυτό και συχνά επιλέγει να «αγαπήσει» και να υποστηρίξει πρόσωπα, που μοιάζουν με άτομα που του είναι ήδη γνωστά και γνώριμα.

Editor’s tip: τα nepo babies είναι ένα φαινόμενο που υπήρχε, υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει, γιατί οι διασυνδέσεις και οι γνωριμίες θα παίζουν πάντοτε πολύ σημαντικό ρόλο, ειδικότερα σε ανταγωνιστικούς κλάδους, όπως ο κλάδος της βιομηχανίας του θεάματος. Άλλωστε, είναι καλό να θυμόμαστε, ότι το σημαντικότερο από όλα δεν είναι το τι ακριβώς λαμβάνει ο καθένας σαν «κληρονομιά» από τους γονείς του, αλλά ο τρόπος με τον οποίο επιλέγει να τη διαχειριστεί. Γιατί όπως αναφέρει χαρακτηριστικά και ένα εκτενές άρθρο του αμερικανικού περιοδικού Forbes, το πραγματικό πρόβλημα δεν εντοπίζεται στο εάν ένα nepo baby καταφέρει να κάνει καριέρα στον κινηματογράφο, στη μουσική βιομηχανία, κλπ, αλλά στο εάν παριστάνει ότι αντιμετωπίζει τα ίδια προβλήματα με τους ανθρώπους, που δεν διαθέτουν τα δικά του προνόμια.

Νίκος Αγγελής -Άνθης