ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΜΑΘΕ ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙΣ ΤΗΝ ΑΧΑΡΙΣΤΙΑ ΤΟ ΑΠΟΠΑΙΔΙ ΤΗΣ ΕΥΕΡΓΕΣΙΑΣ
ΜΑΘΕ ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙΣ ΤΗΝ ΑΧΑΡΙΣΤΙΑ ΤΟ ΑΠΟΠΑΙΔΙ ΤΗΣ ΕΥΕΡΓΕΣΙΑΣ

ΜΑΘΕ ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΕΙΣ ΤΗΝ ΑΧΑΡΙΣΤΙΑ ΤΟ ΑΠΟΠΑΙΔΙ ΤΗΣ ΕΥΕΡΓΕΣΙΑΣ

ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ ΕΠΤΑ ΘΑΝΑΣΙΜΑ ΑΜΑΡΤΗΜΑΤΑ

30 Ιουλίου

Περπατάς και σκέφτεσαι, περιπλανιέσαι και χάνεσαι, ακούς φωνές στις οποίες προσπαθείς να απαντήσεις, δίνεις δίκιο και σε κλάσματα δευτερολέπτου οι σκέψεις το κάνουν άδικο, τσαντίζεσαι και βρίζεις, αλλά πριν στεγνώσει το σάλιο δικαιολογείς.

Σε εσένα απευθύνομαι που ένιωσες αδικία, αγνωμοσύνη, φόβο, οργή, αχαριστία. Ε , τώρα αν μου πεις ότι δεν υπήρξε έστω μια φορά στην ζωή σου που φωτογράφησες σε κάποιον αχαριστία θα σε ρωτήσω ευθέως, αν γνωρίζεις τι είναι η αχαριστία; Όχι μην βιαστείς να απαντήσεις μέσω αποφθεγμάτων του στυλ "ουδείς αχαριστότερος εκ του ευεργετηθέντος". Αυτό το λες μέσα στην τσατίλα σου, αλλά αναρωτήθηκες ποτέ τι σου το προκαλεί, ή έστω τι σημαίνει;

Η αχαριστία και η τσιγκουνιά

Μπήκες ξαφνικά μέσα στο σπίτι και εκφράζεις αυτές τις σκέψεις νοερά. Όχι με ιδιαίτερα δυνατή φωνή, αλλά όσο χρειάζεται για να σε ακούσει η Κατερίνα η οποία επεμβαίνει. «Ωραίες σκέψεις καλέ μου, μα ξέχασες την τσιγκουνιά». Σαν κοκόρι πετάγεσαι για να της την πεις. «Που κολάει η τσιγκουνιά με την αχαριστία; Άλλα μονολογώ εγώ, άλλα ακούς εσύ». Κοιτάζει με ένα βλέμα και χαμογελάκι σαν να σου λέει να ξεφουσκώσεις απ’την οργή και να σκεφτείς απλά, λιτά, απέριττα. "Αχάριστος δεν γεννιέται κανείς. Γίνεται στην πορεία λόγω των καταβολών του, οι οποίες σκαλίζονται όπως κάνει ο τεχνίτης στην πέτρα. Αν ο τεχνίτης απελευθερωθεί και βγάλει όλη την μαγκιά του και τις σκέψεις του από μέσα του, τότε θα σκαλίσει όμορφα. Αν τσιγκουνευτεί, γιατί απλά δεν έχει μάθει να είναι δοτικός, τότε το έργο είναι μέτριο".

Νάτο, αναφωνείς. Ξεκλείδωσα! Η φορτισμένη ημέρα στην δουλειά σε έβαλε σε αυτές τις σκέψεις συνεπικουρούμενη από την σωματική κούραση. Άρχισες να μιλάς για αχαριστία, όχι γιατί έγινε κάτι συγκεκριμένο, αλλά γιατί προστέθηκε στην καθημερινότητα άλλη μια ιδιαίτερη κατάσταση! Κοίτα να δεις τελικά πως είναι να μιλάς με ανθρώπους που είναι εκτός της δουλειάς σου. Όπως θα έλεγαν και οι νεολαίοι, σε έκανε κουτό η Κατερίνα γιατί σκέφτεται με γνώμονα την απλότητα. Αυτό δηλαδή που λείπει από εσένα, γιατί αυτοπαγιδεύεσαι σε μια στείρα καθημερινότητα.

Μην βιαστείς να ερμηνεύσεις ή να απαντήσεις προς το παρόν. Και μην μου τσατίζεσαι επειδή βγήκες από τον λήθαργο και άρχισε να σου φταίει το σύστημα, οι φίλοι σου, το αφεντικό σου, η / ο πρώην σου. Αφού πριν από όλους έγινες εσύ αχάριστος και ας μην θέλεις να το παραδεχτείς. 

Ο Γάλλος γνωμικογράφος (1715-1747) Βωβενάργκ ερμήνευσε πρώτος με τον καλύτερο τρόπο αυτό που εσένα σε εξοργίζει σήμερα. 

 "Η πιο μαύρη αχαριστία, αλλά και η πιο συνηθισμένη, είναι η αχαριστία των παιδιών απέναντι στους γονείς"

Τι σε πονάει; Αφού το έκανες επανειλλημένα για να το μετανιώσεις μερικά χρόνια μετά, με οδηγό την σκέψη σου που σμιλεύτηκε από την εμπειρία. Έσφαλες και το ξέρεις. Ίσως και να έκλαψες κάποια στιγμή, σκεπτόμενος ότι πίκρανες τον γέρο ή την γριά σου. Το προσπέρασες όμως γιατί πόνταρες στην ιερότερη μορφή αγάπης. Την γονική η οποία συνδέεται με αίμα, άρα συγχωρεί, αγκαλιάζει, δημιουργεί ελπίδα από στάχτες, σε στηρίζει!

Και έρχεσαι σήμερα να τα βάλεις με το management, επειδή ένιωσες αδικία. Έχεις απόλυτο δίκιο αλλά μήπως να ψάξουμε μέσα στο μπαούλο της θολούρας σου τους λόγους; Μπαούλο είναι και μυρίζει και λίγο μούχλα κάτι που σε κάνει να μην θέλεις να το ανοίξεις. Αν όμως δεν απογυμνωθείς, δεν υπήρχε καν λόγος να ξεκινήσεις αυτή την εσωτερική κουβέντα. Άνοιξε την ριμάδα την πόρτα της άμαξας και μπες μέσα για να βρεις τους λόγους, αρχίζοντας από τις αιτίες. Μήπως ο πρώτος είναι ο φθόνος; Δεν κάνουμε ψυχολογία εδώ, απλά απενοχοποιείς τις σκέψεις σου.

Ο άνθρωπος που έχει φθόνο έχει και ζήλια, θυμό, οργή, δυστυχία. Άρα εμποδίζει την χαρά με αποτέλεσμα να σε μπολιάζει με αρνητικότητα. Κάτι που οδηγεί στον δεύτερο την πεποίθηση ανωτερότητας που έχουν κάποιοι. Μην μου πεις ότι δεν έχεις γίνει πύραυλος αρκετές φορές με το αφεντικό σου, που ενώ του λες το αυτονόητο εισπράττεις άγνοια και ίσως και αποδομητικότητα. Ναι αυτό το "σε ακούω μεν αλλά θα κάνεις αυτό που λέω εγώ γιατί είμαι ο Μωάμεθ ο Πορθητής"! Φτάσαμε στο τρίτο, αυτό της προσδοκίας. Χαρακτηριστική περίπτωση του να αντιμετωπίζεις κάποιον ανικανοποίητο. Σε όλους τους τομείς. Προσωπικό, κοινωνικό, φιλικό, επαγγελματικό. Ναι αυτή η φάση που εσύ βλέπεις να πιάνεις τους στόχους και ο άλλος να σου λέει και άλλο. Και να προσπαθείς να αναδείξεις τους λόγους για τους οποίους ίσως να πρέπει να φρενάρεις, αλλά να μην είναι αποδεκτό από τον προϊστάμενο, φίλο, συνεργάτη.

Εκεί μπαίνουν τρεις παράμετροι. Η προστασία της ομάδας, της οικογένειάς σου, των φίλων σου, κάποιας ομάδας τέλος πάντων. Συνεπακόλουθα, η ηθική σου. Δεν την προδίδεις ρε παιδί μου πως το λένε; Γουστάρεις να ξυπνάς το πρωί και όταν ξυρίζεσαι να νιώθεις αυτοσεβασμό. Δεν είναι ανάγκη να προσπαθήσεις να δημιουργήσεις συνθήκες ευεργεσίας σε κάποιους, αλλά σίγουρα δεν θέλεις να εμπλακείς σε εμετικές καταστάσεις γιατί ο εμετός λερώνει και μυρίζει. Τι βλέπεις τώρα φλερτ ευεργεσίας με αχαριστία; Αμ δεν υπάρχει φλερτ. Η αχαριστία είναι το αποπαίδι της ευεργεσίας.

Η αχαριστία

Ένα από τα μεγαλύτερα επτά λεγόμενα «θανάσιμα» αμαρτήματα των ανθρώπων θεωρείται εκείνο της αχαριστίας, της αγνωμοσύνης προς όλους εκείνους που με τον τρόπο τους ή τις ενέργειές τους, έχουν βοηθήσει να προοδεύσουμε, να ξεπεράσουμε κάποιες δυσκολίες ή κάποιους κινδύνους. Ο αχάριστος άνθρωπος συνεχώς παραπονιέται για τη δουλειά, το σπίτι του, την πόλη του, την οικονομική του κατάσταση, την ζωή του. Πάντα θα βρει κάτι άσχημο, ενώ πιστεύει πως είναι άτυχος και όλα πάνε άσχημα στη ζωή του. Εν τέλει δεν είναι ποτέ ευχαριστημένος, ούτε ικανοποιημένος γιατί πάντα θα βρει κάτι που να μη του αρέσει ή να του λείπει. Αιτία; Για σκέψου πάλι τις περιβόητες καταβολές. Όπως μεγάλωσες, ό,τι εισέπραξες, ό,τι βίωσες, αυτό θα κεράσεις. Παίρνει διόρθωση αυτό; Ίσως να επιδέχεται παρέμβασης εφόσον γουστάρεις να την ακούσεις αλλιώς. Σκάλισε ένα απλό και βασικό πεντάλογο που όμως συνδέεται με την ανθρώπινη σχέση.


Τι να κάνεις για να αντιμετωπίσεις την αχαριστία;

  1. Μίλησε για τα συναισθήματά σου ανοικτά. Δεν βλάπτει να εκτεθείς λίγο. Κλάψε αν χρειαστεί. Είναι βάλσαμο.
  2. Μοιράσου τα συναισθήματά σου με όποιον σε κάνει να νιώσεις άνετα. Η άνεση με όποιον το νιώσεις (ακόμη και αν δεν τον γνωρίζεις καλά) είναι το μυστικό για να ξεκλειδώσεις.
  3. Ανάπτυξε την δική σου ευγνωμοσύνη. Άλλωστε χωρίς αυτήν δεν γιατρεύονται τα συναισθήματα.
  4. Επειδή όλα συνδέονται με την προσφορά (ζωής, σχέσης, δουλειάς, αγάπης), καλό είναι να ξεκαθαρίσεις μέσα σου την ιδιοτέλεια ή την ανιδιοτέλεια της προσφοράς σου προς κάποιον.
  5. Αν δεν αγαπήσεις τον εαυτό σου δεν γίνεται τίποτε. Ο αχάριστος είναι καταρχάς αρνητικός με την πάρτη του. Στάξε βρε λίγη αγάπη. Από την πρώτη στιγμή που γεννιέσαι αυτό έχεις ανάγκη. Κέρασέ το, δεν κοστίζει. Απλά για να το κάνεις πρέπει πρώτα να κεράσεις τον εαυτό σου.

Ο Ναπολέων Βοναπάρτης είπε;

"Οι άνθρωποι δεν είναι τόσο αχάριστοι όσο λένε. Αν συναντάμε την αχαριστία τόσο συχνά, είναι γιατί συνήθως ο ευεργέτης απαιτεί περισσότερα απ’ όσα προσφέρει"