ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΠΩΣ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΕΝΑΣ MANAGER ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ;
ΠΩΣ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΕΝΑΣ MANAGER ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ;

ΠΩΣ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΕΝΑΣ MANAGER ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ;

ΤΟ MANAGEMENT ΤΟΥ PUSH & PULL

17 Οκτωβρίου

Αγορεύω λοιπόν σε μία συνάντηση τονίζοντας την ελευθεριότητα που μας δίνει η εταιρία για να λειτουργήσουμε, την άνεση που πρέπει να νιώθουμε ότι έχουμε, καθώς το εταιρικό μας περιβάλλον έχει πολλάκις αποδείξει ότι είμαστε υπέρμαχοι της καινοτομίας, το πόσο ελεύθερος νιώθω προσωπικά να φέρω νέες ιδέες και να δω την εφαρμογή τους και άλλα τέτοια.

Αίθουσα συναντήσεων σε εταιρεία
Credits: @damir-kopezhanov


Ξαφνικά ένα στέλεχος διακόπτει και ξερά λέει: "Δεν έχουμε δει όμως σε εφαρμογή αυτά που μας λέτε. Μάλλον εσείς νιώθετε ελευθερία κινήσεων, αλλά εμείς συναντάμε τοίχο σε κάθε πρόταση μας".
Ούπσι… που λέει και η κόρη μου όταν κάνει κάτι. "Τι είπε ο άνθρωπος" σκέφτομαι. Εδώ έχουμε θέμα. Ξεπερνάω με μία νέα ρητορική αμπελοφιλοσοφία το σχόλιο αναφέροντας στη συνάντηση ότι έχει σημασία ο τρόπος που εκφραζόμαστε, πώς, πότε, γιατί κ.λ.π. Ολοκληρώνω και σκέφτομαι ότι πρέπει να κρατήσω το top management για να συζητήσουμε. Το διαβολάκι μέσα μου φωνάζει "ούτε που να το σκέφτεσαι. Αυτές τις σκέψεις θα τις κάνεις μόνος σου για να καταλάβεις τι εννοεί ο άνθρωπος".
Το αγγελάκι μού φωνάζει "δεν έχεις κάτι να σκεφτείς μόνος σου, μίλησε με τον υπεύθυνο προσωπικού και τον υποδιεθυντή σου".
Έρχεται πάλι το διαολάκι "μεγάλε μου λέει, περισσεύει η υποκρισία, αν θες κοιμήσου, αλλά η αλήθεια θέλει εσωτερική ανασκόπηση".
Εντάξει διάολε κέρδισες. "Ελεύθεροι όλοι" λέω και πάω στο γραφείο μου. Ζητάω να μη με ενοχλήσουν.

Και τι σκέψεις πρέπει να κάνω; Από πού να αντλήσω παραδείγματα για να κατευθύνω τη σκέψη μου; Μάλλον από προσωπικά παραδείγματα που δεν ένιωθα την ελευθερία που διευθυντές και στελέχη διαλαλούσαν. "Το κουτί της πανδώρας", σκέφτομαι.

Θυμάμαι πολλές περιπτώσεις, αλλά προσπαθώ να καταλάβω και ο ίδιος τι αγγίζει τα όρια της απτής εφαρμογής και τι είναι μη εφαρμόσιμο. Ποιος το ορίζει όμως αυτό; Μήπως πίστεψε κανείς τα αμούστακα παλικαράκια της Google όταν στο γκαράζ του σπιτιού τους πειραματιζόντουσαν με την εξέλιξη της ζωής όλων μας ή τον απλό φοιτητή που για να μιλάει με τους συγκατοίκους του δημιούργησε το Facebook;

Κονσερβοκούτι με ένα βλαστό μέσα
Credits: @wilhelm-gunkel

Μα τι σκέφτομαι τέτοιους κολοσσούς! Και κάπου εκεί νέα αναλαμπή. Εταιρίες start up.
Από φύση της η δημιουργία μιας τέτοιας εταιρίας στηρίζεται σε αντισυμβατικές ιδέες, καινοτομία, όραμα. Δηλαδή ελευθερία σκέψης, αντίληψης, έκφρασης. Και αν "κάτσει" που λέμε η ιδέα γίνεσαι και πλούσιος. Αν δεν είχες την ευκαιρία να εκφραστείς πώς θα έφτανες στην επιτυχία; Μάλλον κάτι ξέρουν εκεί στη Silicon Valley της Αμερικής και από τα μαθητικά χρόνια προωθούν την ελευθερία σκέψης στα παιδιά για να φτάνουν κάθε χρόνια στην ανάδειξη ταλέντων από τα φυτώρια που αλλάζουν την ροή του κόσμου.
Νέες τεχνολογίες, αντιλήψεις, ιδέες, εφαρμογές και για όλα αυτά το πρώτο που σου λένε είναι: άδειασε τις σκέψεις της ψυχής σου και δημιούργησε. Δηλαδή ελευθερώσου.

Νέον επιγραφή μέσα στο σκοτάδι
Credits: @jules-marchioni

Από τις καλύτερες ιστορίες που έχω διαβάσει είναι αυτή με το το ποντίκι που τοποθετήθηκε στην κορυφή μιας γυάλας γεμάτη με κόκκους και ήταν χαρούμενο να έχει τόσο πολύ φαγητό γύρω του που τώρα δεν χρειάζεται να τρέξει στην αναζήτηση και να ζήσει ευχάριστα τη ζωή του. Απολαμβάνοντας τους κόκκους λίγες μέρες μετά έπιασε πάτο. Τώρα είναι παγιδευμένο και δεν μπορεί να ξεφύγει από εκεί. Εξαρτάται εντελώς από το ποιος και πότε θα βάζει σιτάρι στη γυάλα για να επιβιώσει. Εάν στην αρχή το ποντίκι είχε την επιλογή -να αρχίσει να τρώει και να απολαμβάνει ή... να απομακρυνθεί από το φαγητό και να το βρεί μόνο του- τώρα δεν έχει άλλη επιλογή. Η προσωρινή απόλαυση μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνιες παγίδες. Η ελευθερία δεν είναι εύκολη, αλλά μπορεί να χαθεί πολύ γρήγορα.

Το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης αναγνωρίζεται ως ανθρώπινο δικαίωμα σύμφωνα με το άρθρο 19 της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και αναγνωρίζεται από το διεθνές δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα. 

Το ίδιο άρθρο προβλέπει ότι: "κάθε πρόσωπο θα έχει το δικαίωμα της γνώμης χωρίς παρεμβάσεις και ο καθένας θα έχει το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης. Το δικαίωμα αυτό θα περιλαμβάνει την ελευθερία αναζήτησης, λήψης και μετάδοσης πληροφοριών και ιδεών όλων των ειδών, ανεξαρτήτως συνόρων, προφορικά, εγγράφως ή σε έντυπη μορφή, σε μορφή τέχνης ή με οποιοδήποτε άλλο μέσο της επιλογής του".

Το γνωμικό
Credits: @markus-winkle


Και τι γίνεται στα στυλ Management; Προς Θεού, σκέφτομαι, μην αρχίσεις να αναλύεις τα διαφορετικά είδη και πώς εφαρμόζονται. "Είναι βαρετό" μου λέει το διαολάκι. "Ναι, αλλά σωστό" πετάγεται το αγγελάκι. Όχι θα διαλέξω πάλι το διαολάκι για να φτάσω σε ένα συμπέρασμα μαζεύοντας όλα τα είδη σε μόνο δύο.

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του Push - Pull Management;

Push Management

Το Push Management υπηρετεί το κλασικό όραμα: "Είμαι το αφεντικό, θα κάνετε αυτά που σας λέω!". Η ιεραρχία είναι ξεκάθαρη. Ο "προϊστάμενος" εντοπίζει το πρόβλημα, επιλέγει τη λύση και ωθεί τους "υφισταμένους" να ακολουθήσουν τα βήματα επίλυσης του προβλήματος. Σε αυτό το στυλ διοίκησης υπάρχει μικρή εστίαση στο coaching και την ανάπτυξη των μελών της ομάδας.

Η επιγραφή push ανάποδα σε διάφανη πόρτα
Credits: @jean-bach

Στο push στυλ διοίκησης ο "προϊστάμενος" γνωρίζει το "γιατί" και καθορίζει το "τι θα κάνουμε", το "ποιος θα το κάνει", το "πώς θα το κάνουμε" και το "πότε θα το κάνουμε". Πολλές φορές η ομάδα δεν γνωρίζει καν το "γιατί" και επιλύει προβλήματα μόνο κατ’ εντολή του "προϊσταμένου". Έτσι η ομάδα εκτελεί τις εργασίες που ττης ανατέθηκαν χωρίς βαθιά γνώση του προβλήματος ή του ρόλου της στην ευρύτερη λύση. Αυτές οι δομές μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικές, αλλά δεν υπάρχει αλληλεπίδραση μεταξύ των μελών και η ομάδα κινείται μόνο στοχεύοντας στην υλοποίηση των "TASKS". Καλό ταξίδι Ελευθερία! Να λοιπόν τι εννοούσε νωρίτερα ο άνθρωπος που με διέκοψε.

Pull Management

Pull στυλ διοίκησης: "Είμαστε μια ομάδα, άρα πώς θα αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις;" Σε αυτό το στυλ απαιτείται συμμετοχή από την ομάδα, η οποία αναλαμβάνει την ευθύνη για την εύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης. Το πρόβλημα επικοινωνείται στο σύνολό του στην ομάδα που γίνεται empowered για να βρει τις απαντήσεις. Εδώ, ο "προϊστάμενος" γνωρίζει το πρόβλημα και αναθέτει στην ομάδα να εντοπίσει το "τι", το "ποιος" και το "πώς". Σε αυτό το στυλ, ο "προϊστάμενος" τραβάει (pulls) από την ομάδα τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την καλύτερη επίλυση του προβλήματος.

Κωπηλάτες σε τετράκοπο σε λήψη από πάνω
Credits: @josh-calabrese

Άρα οι "προϊστάμενοι" ενθαρρύνουν τη συμμετοχή των μελών της ομάδας και έτσι στρώνει με άσφαλτο ο δρόμος για την ελευθερία γιατί πολύ απλά οι προτάσεις που κάνει η ομάδα συζητούνται και επιλέγεται η πιο βιώσιμη λύση λαμβάνοντας υπόψη τους πιθανούς περιορισμούς: χρόνο, κόστος, ποιότητα, ρίσκο, πόροι κ.ά. Σε αυτό το στυλ, η καινοτομία αναπτύσσεται. Η δύναμη της προόδου βρίσκεται στην ομάδα που θα πρέπει να λειτουργήσει σαν ένα ενιαίο σύνολο, αφού όμως ελευθερώσει το πνεύμα όλων για να αντιμετωπίσουν την πρόκληση.
"Ικανοποιήθηκες τώρα;" λέω στο εαυτό μου. Μπα, μεγάλο θέμα ανοίγω και θέλει και συνέχεια για να κατασταλλάξω. Απάντησα όμως στο απόφθευμα του Αρχαίου Έλληνα φιλοσόφου Δημόκριτου που διάβασα πριν από καιρό και δεν κατάφερα να ερμηνεύσω:

"Γνώρισμα της ελευθερίας είναι η παρρησία (ελεύθερη έκφραση γνώμης)"