ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΝΕΡΟΥ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΝΕΡΟΥ

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΝΕΡΟΥ

FIT 55 Ή ΑΛΛΙΩΣ ΤΟ ΝΕΡΟ ΝΕΡΑΚΙ

24 Αυγούστου

Παγκόσμια εβδομάδα νερού, Fit 55 ή χωρίς αυτό δε θα φτάσουμε ούτε έως εκεί;

Η εβδομάδα που ξεκίνησε δεν είναι μόνο η εβδομάδα επιστροφής από τις διακοπές για πολλούς. Είναι και η εβδομάδα νερού, μια εβδομάδα που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πόσο σημαντικό είναι το νερό για την ύπαρξη της ανθρωπότητας. Ειδικά με την έκθεση της IPCC για την κλιματική αλλαγή (θα ακολουθήσουν πολλά σχετικά άρθρα) όπου είναι πλέον ξεκάθαρο πόσες ξηρασίες θα αντιμετωπίσουμε και πόσα προβλήματα θα κληθούμε να λύσουμε σχετικά με την ορθή διαχείριση του νερού θα πρέπει να μπούμε σε σκέψεις. Θα έλεγα 55 σκέψεις για να είμαστε fit 55, αλλά ας αποπειραθώ έστω και λιγότερες να γράψω μερικές χωρίς να κουράσω.

Πόσο είναι το πόσιμο διαθέσιμο νερό;

Η γη έχει άφθονο νερό, αλλά δυστυχώς μόνο ένα μικρό ποσοστό (περίπου 0,3 %), μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και από τους ανθρώπους. Το υπόλοιπο 99,7 τοις εκατό βρίσκεται στους ωκεανούς, τα εδάφη ή στην ατμόσφαιρα. Ακόμα, μεγάλο μέρος του 0,3 τοις εκατό θα πρέπει να επεξεργαστεί για να αξιοποιηθεί.

Τοπίο με λίμνη και με χιονισμένο βουνό σε μακρινό πλάνο
Credits: @steve-halama
Σήμερα σε πολλές περιοχές του κόσμου υπάρχει ήδη τεράστιο πρόβλημα νερού και οι άνθρωποι ταξιδεύουν χιλιόμετρα για να βρουν πρόσβαση σε λίγα λίτρα νερού για να πιουν ή να μαγειρέψουν, ενώ η βιώσιμη διαχείριση νερού είναι απαραίτητη για τις επιχειρήσεις.
Το 2020 οι επιχειρηματικοί κίνδυνοι που σχετίζονται με το νερό αξιολογήθηκαν στα 301 δις δολάρια, ενώ μόνο για τις ΗΠΑ οι επενδύσεις για το μετριασμό των κινδύνων αυτών φτάνουν στα 55 δις δολάρια (κάπου 700 εκ για την Ελλάδα διάβασα πρόσφατα αν δε κάνω λάθος).

Έδαφος από χώμα πλήρους ανομβρίας
Credits: @brad-helmink
Και οι θερμοκρασίες από ρεκόρ σε ρεκόρ...Στην Ελλάδα φέτος τον Αύγουστο έφτασαν 47,1 βαθμούς Κελσίου βάζοντας το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής και της λειψυδρίας στην ατζέντα των πολιτικών και των επιχειρήσεων. Όμως ακόμη και σήμερα στο θέμα της διαχείρισης του νερού δεν είμαστε εκεί που θα έπρεπε.


Γιατί δεν διαχειριζόμαστε σωστά το νερό;

1. Το νερό είναι γενικά φθηνό και σε πολλές περιοχές σχεδόν δωρεάν.

2. Δε μετράμε τις καταναλώσεις μας, κάθε μήνα τουλάχιστον. Πόσα νοικοκυριά ή επιχειρήσεις γνωρίζουν την πραγματική κατανάλωση του νερού;

3. Δε ξέρουμε πώς να χρησιμοποιούμε το νερό - βρε αδερφέ πού έχεις τη μεγαλύτερη κατανάλωση και γιατί;

4. Δεν έχουμε στόχους για τη μείωση της κατανάλωσης.

5. Δεν έχουμε τοποθετήσει μειωτήρες στις βρύσες, είναι φθηνοί και κάνουν δουλειά.

6. Δεν έχουμε πει στα παιδιά μας πόσο σημαντικό είναι το νερό και τι πρέπει να κάνουμε για το εξοικονομήσουμε.

Γλυπτό ομοίωμα ανθρώπου από πηλό με σύριγγα νερού
Credits: @engin-akyurt

Έχουμε όμως όραμα και είναι ώρα για δράση. Αν λοιπόν έχουμε όραμα και θέλουμε να δράσουμε ας απαντήσουμε στα παραπάνω έξι σημεία. Τα υπόλοιπα 49 σε άλλο άρθρο. Η βασική αρχή του PDCA ισχύει σε κάθε μας δραστηριότητα.

 "Ας προσπαθήσουμε να μετρήσουμε, να βάλουμε στόχους, να βάλουμε πρόγραμμα,
να γυρίσουμε και να κάνουμε έλεγχο"