ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Η ΕΜΜΟΝΗ Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ Ο ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΜΟΣ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ
Η ΕΜΜΟΝΗ Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ Ο ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΜΟΣ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ

Η ΕΜΜΟΝΗ Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ Ο ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΜΟΣ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ

ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΑ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ;

04 Μαρτίου

Ακολουθεί μια τριπλέτα σαν οδηγός αποφυγής της εμμονής με τοn συνάδελφο, τον εαυτό σου, τα πιστεύω σου, ακόμη και με την επιτυχία που φέρνει εξαναγκασμό στη δουλειά. Η σημερινή ιστορία ξεκινάει κάπως έτσι:

"Σέβομαι τις απόψεις όλων, αλλά θα προχωρήσουμε με τον τρόπο που προτείνω, ο οποίος έχει σίγουρο αποτέλεσμα και δεν μας έχει εκθέσει ποτέ" λες στιβαρά, απευθυνόμενος στην ομάδα. Παρατηρείς τα περίεργα βλέμματα και παράλληλα νιώθεις στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα μία δυσφορία, ενώ ξαφνικά διακόπτεται ο ειρμός σκέψης από το σχόλιο ενός στελέχους. "Με συγχωρείτε που θα τολμήσω να το πω, αλλά θεωρώ ότι η εμμονική ακολουθία του ίδιου μοντέλου σκέψης μας περιορίζει και δεν μας αφήνει να δημιουργήσουμε. Μην ξεχνάτε ότι όλες οι μεγάλες ανακαλύψεις στην ανθρωπότητα έλαβαν χώρα γιατί σκεφτήκαμε διαφορετικά και καινοτόμα".

Οργισμένος κάνεις εισπνοές - εκπνοές για να δώσεις χρόνο πριν απαντήσεις. Ετοιμάζεσαι να ρίξεις αφορισμό, αλλά η φωνή της λογικής σού λέει να μην το κάνεις, γιατί διακρίνεις μια ανακούφιση στα βλέμματα όλων, σαν να επικροτούν τον συνάδελφο που εκφράστηκε. Ανασκουμπώνεσαι και προσπαθείς να αρθρώσεις, ψελλίζοντας "ας σκεφτούμε όλοι με ηρεμία και το ξανασυζητούμε αύριο", κλείνοντας ήπια την συνάντηση. Νιώθεις όμως σαν να λένε όλοι πίσω από την πλάτη σου "φά' την, τα ζητούσε ο οργανισμός σου".

Αδύνατον να ηρεμήσεις και μπαίνεις σπίτι στο τελείωμα της ημέρας, βάζεις απευθείας ένα ποτήρι ουίσκι και μοιράζεσαι με την γυναίκα σου τα δρώμενα. Θέλεις όμως ή δεν θέλεις να ακούσεις την άποψη της; Δεν είσαι και πολύ σίγουρος. Τρέφεις φρούδες ελπίδες ότι θα σου πει κάτι του στυλ "αναιδέστατος, έπρεπε να του τρίξεις τα δόντια", αλλά την βλέπεις να σκάει ένα γελάκι με αποτέλεσμα να γίνεις πύραυλος. Πας να τσακωθείς μαζί της γιατί νιώθεις την ειρωνεία της, αλλά σε προλαβαίνει. "Τι είναι αγάπη μου; Γιατί εκπλήσσεσαι; Εμμονή δεν είναι ότι βάζεις με την ίδια σειρά τα παπούτσια σου στην παπουτσοθήκη; Ότι ακολουθείς την ίδια ιεροτελεστία καθημερινά όταν ετοιμάζεσαι; Ακόμη και ότι όταν πάμε για έναν περίπατο θέλεις πάντοτε να ακολουθείς τον ίδιο δρόμο!"

Εργαλεία πολύ τακτικά τοποθετημένα στη σειρά
Credits: @cesar-carlevarino

"Όχι" της απαντάς, "είναι συνήθεια". "Μήπως έχεις παρεξηγήσει τα όρια μεταξύ εμμονής και συνήθειας σε μια προσπάθεια να μην βγεις από τον χώρο ασφάλειας σου;" απαντάει, προκαλώντας σέ να δώσεις τον ορισμό των δύο. Και έρχεται η ισοπέδωση. Σκέφτεσαι όσο πιο γρήγορα μπορείς και συνειδητοποιείς ότι συνήθεια είναι μια συμπεριφορά που επαναλαμβάνεται πανομοιότυπα και, συνήθως, όχι συνειδητά. Το άλλο θηλυκό, η εμμονή, είναι η προσήλωση σε κάτι σε βαθμό υπερβολικό. "Ένας άνθρωπος μπορεί να κολλήσει τόσο πολύ σε μια σκέψη που στο τέλος μπορεί να τον κρατήσει αιχμάλωτο" είπε ο Άγγλος Πολιτικός & Γνωμικογράφος, Λόρδος Χάλιφαξ. Εμ, αυτό σου είπε ο συνάδελφος. Σταμάτα να μας καθοδηγείς στα ίδια, γιατί είναι υπερβολικό και αιχμαλωτίζεις την σκέψη μας.

Άλλο ένα ποτήρι ουίσκι στην προσπάθεια να καταλάβεις τους λόγους για τους οποίους εμφανίζεται συνήθως η εμμονή. Μα, είναι μια ανθρώπινη τάση που συμβαίνει όταν το μυαλό προσπαθεί να επεξεργαστεί τα δεδομένα που έχει μπροστά του και να βρει λύσεις. Κοινή σε πολλούς ανθρώπους, συνηθισμένη, αλλά ταυτόχρονα είναι και αγχωτική, καθώς παίρνει μια ήδη αγχωτική κατάσταση και την μεγενθύνει, δίνοντάς της μεγαλύτερη βαρύτητα από αυτήν που χρειάζεται, οδηγώντας συχνά σε άσχημα συναισθήματα. Μήπως όμως δεν την καταλαβαίνεις; Γιατί επιστημονικά μπορεί να απορρέει άσχημα συναισθήματα, αλλά το ερώτημα είναι: πώς καταλαβαίνεις ότι είσαι εμμονικός; Και σε καμία περίπτωση μην πας να το προσεγγίσεις ως ψυχαναγκαστική κατάσταση γιατί μπαίνεις σε βαθιά νερά που δεν μπορείς να κολυμπήσεις.

Σύνδεσέ το με την αλλαγή καλύτερα για να ρολλάρει. Αλλαγή στην δουλειά σου είναι η κάθε προσπάθεια της επιχείρησης να αποφύγει την πεπατημένη, κάθε καινούργιο στοιχείο που εισάγεται στη διαδικασία λειτουργίας της με απώτερο σκοπό την ομαλότερη διεξαγωγή των λειτουργιών της, είτε αυτό προκαλείται από μία ιδέα προερχόμενη από το εσωτερικό της, είτε από την ανάγκη αντιμετώπισης καινούργιων δεδομένων του εξωτερικού ή εσωτερικού περιβάλλοντός της. Και έχει ως ζητούμενο αποτέλεσμα την κερδοφορία και την άνθηση της επιχείρησης, καθώς επίσης και την παράλληλη ικανοποίηση των μελών της. Εμ, πώς να φέρεις αλλαγή αν κολλάς στα ίδια και τα ίδια; Μήπως να εξετάσεις τους παράγοντες που σου υπαγορεύει η αλλαγή;

Χρυσαλίδες που γίνονται πεταλούδες
Credits: @suzanne-d-williams

Ποιοι είναι οι παράγοντες που δείχνουν ότι μια επιχείρηση πρέπει να αλλάξει;

Διακρίνονται σε εξωτερικούς παράγοντες, όπως οι πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις, οι αλλαγές στις ανάγκες των καταναλωτών, η παγκοσμιοποίηση της αγοράς, οι τεχνολογικές εξελίξεις, οι καινοτομίες και ο διαρκής ανταγωνισμός. Τους εσωτερικούς παράγοντες που δείχνουν την ανάγκη για αλλαγή σε μια επιχείρηση μπορεί να αποτελούν η ανάγκη μείωσης κόστους, η αύξηση της παραγωγικότητας, η επίλυση λειτουργικών προβλημάτων, η ικανοποίηση του εσωτερικού πελάτη, η αύξηση της κερδοφορίας, αλλά και η διαφοροποίηση ενός προϊόντος.

Το βλέπεις τώρα να ξεδιπλώνεται; Ο Ολλανδός ζωγράφος Βίνσεντ Βαν Γκόγκ είπε ότι αν ακούς μια φωνή μέσα σου να σου λέει "δεν μπορείς να ζωγραφίσεις", τότε οπωσδήποτε να ζωγραφίζεις και η φωνή θα σωπάσει. Αυτός, που έπειτα από την ανεπιτυχή προσπάθεια άσκησης διαφόρων επαγγελμάτων, σε ηλικία 27 ετών, στράφηκε στη ζωγραφική προσπαθώντας να βρει μια διέξοδο. Λόγω της ιδιαιτερότητας του χαρακτήρα του και της ιδιοτροπίας του, δεν παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής για μεγάλο διάστημα δίνοντας με αυτόν τον τρόπο ώθηση στις κλίσεις του. Κουβαλούσε μαζί του έναν καμβά και όταν το βλέμμα του άρπαζε ένα όμορφο στιγμιότυπο της φύσης απαθανάτιζε με καλλιτεχνική λαιμαργία τη στιγμή. Και έμεινε στην αιωνιότητα!

Έργο τέχνης του Van Gogh
Credits: @redd

Πολύ το κουράζεις βρε κουμπάρε που λένε και στην Κρήτη. Ακολούθησε 3 τρόπους που θα σε βοηθήσουν να μην είσαι εμμονικός/ή στη δουλειά σου γιατί έτσι οδεύεις προς βαθιές σκέψεις, οι οποίες νομίζεις ότι είναι σωστές, αλλά βασικά ικανοποιούν τον εγωισμό σου.

3 τρόποι για να μην είσαι εμμονικός/ή στη δουλειά σου

1. Καταρχάς βάλε χρονικά όρια

Πάντοτε είναι ωφέλιμο να σκεφτείς ένα πρόβλημα και να το συζητήσεις με φίλους, συντρόφους, συναδέλφους, στην προσπάθειά σου να βρεις λύση. Εκείνο που δεν είναι ωφέλιμο είναι να το σκέφτεσαι και να το συζητάς μανιωδώς. Επέτρεψε στον εαυτό σου να συζητήσει, να σκεφτεί και να ψάξει λύσεις για καθορισμένα χρονικά διαστήματα. Όταν περάσει ο προκαθορισμένος χρόνος, άλλαξε συζήτηση. Θα το κάψεις λέμε...

2. Να είσαι διαλλακτικός

Όταν σκέφτεσαι ότι αδικήθηκες από κάποιον μπες για λίγο στη θέση του και σκέψου μια παρόμοια εμπειρία σου. Ίσως αυτό να σε κάνει να κατανοήσεις καλύτερα τους λόγους πίσω από τη συμπεριφορά του. Ακόμη και αν δεν συμφωνείς με τους λόγους του θα τον κατανοήσεις μέχρι κάποιο βαθμό. Έτσι θα αποτρέψεις τον εαυτό σου από το να σκέφτεται εμμονικά μια κατάσταση. Μην τσαμπουκαλεύεσαι...

3. Βάλε όρια

Τα όρια σού επιτρέπουν να προστατεύσεις τον εαυτό σου και να δεις ξεκάθαρα τι συμβαίνει γύρω σου. Μην κατηγορείς συνεχώς τους άλλους για ό,τι συμβαίνει, αλλά βρες τι κάνεις εσύ λάθος και ψάξε λύσεις που θα αποτρέπουν το ενδεχόμενο να ζήσεις ξανά στο μέλλον την ίδια κατάσταση. Το νου σου...

Πόσο δίκιο έχει ο Αμερικανολιβανέζος οικονομολόγος Νασίμ Νίκολας Τάλεμπ που είπε:

"Η εμμονή με τη σκοπιμότητα είναι το κύριο εμπόδιο για μια ποιητική, ωραία, ρωμαλέα και ηρωική ζωή"