ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΠΑΣ ΒΟΥΝΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ;
ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΠΑΣ ΒΟΥΝΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ;

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΠΑΣ ΒΟΥΝΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ;

MOUNTAIN RESTAURANT EXPERIENCE: ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΑΝΕΒΕΙΣ ΟΤΑΝ ΟΛΟΙ ΚΑΤΕΒΑΙΝΟΥΝ

29 Ιουλίου

Στην καρδιά ενός αστικού καλοκαιριού, όταν η άσφαλτος αντανακλά τον ήλιο και τα πάντα μοιάζουν ακίνητα από τη ζέστη, η ιδέα να «ανέβεις» κάπου, όπου η θερμοκρασία είναι έως και 10°C χαμηλότερη ακόμη και τις πιο ζεστές μέρες, φαντάζει σχεδόν λυτρωτική. Το βουνό δεν είναι απλώς προορισμός. Είναι εναλλαγή. Από αέρα. Από ρυθμό. Από αίσθηση. Και μόλις επτά λεπτά διαδρομής με το τελεφερίκ από το «κάτω».

Κάθε καλοκαίρι στην πόλη μοιάζει ίδιο. Ξέρεις τη διαδρομή, ξέρεις τη θερμοκρασία, ξέρεις τη μυρωδιά από το τσιμέντο που ζεσταίνεται και το ανεμιστήρα που δεν φτάνει. Αυτό που δεν ξέρεις, μέχρι να το ξαναθυμηθείς, είναι η αίσθηση του να περπατάς μέσα στα δέντρα και να μην ακούς τίποτα άλλο, παρά τον άνεμο και τα βήματά σου. Είναι το φως που πέφτει διαφορετικά, όταν δεν ανακλάται σε τοίχους, αλλά φιλτράρεται από κλαδιά. Είναι η δροσιά, όχι αυτή που υπόσχεται το κλιματιστικό, αλλά εκείνη που την κρατά το έδαφος και την απλώνει το βουνό χωρίς θόρυβο.

giati-na-pas-voyno-sto-monte-vista-to-kalokairi.png

Όταν η γαστρονομία της πόλης συναντάει την εναλλακτική του βουνού

Το καλοκαίρι στο βουνό δεν είναι εναλλακτικό. Είναι αυθεντικό. Έχει τον ήχο των τζιτζικιών, αλλά χωρίς την ασφυξία. Έχει φως, αλλά και σκιές. Έχει θερμοκρασία που σε καλεί να καθίσεις έξω, να πιεις κάτι δροσερό, να αναπνεύσεις κανονικά. Και κάπου ανάμεσα σε αυτά, το φαγητό δεν είναι απλώς μια ανάγκη της ώρας. Είναι μέρος της εμπειρίας.

Εκεί, στην Πάρνηθα, υπάρχει ένας τόπος που το καλοκαίρι μεταφράζεται αλλιώς. Η γαστρονομική εμπειρία που σε περιμένει δεν είναι απλώς ένα «τραπέζι με θέα». Είναι η συνέχεια της διαδρομής σου μέσα στο πράσινο. Είναι η στιγμή που η φύση «μεταφέρεται» στο πιάτο, χωρίς υπερβολές, χωρίς εντυπωσιασμούς. Μόνο με την καθαρότητα των υλικών, την απλότητα των γεύσεων και τη φροντίδα όσων καταλαβαίνουν πώς μαγειρεύεται το καλοκαίρι.

giati-na-pas-voyno-sto-monte-vista-to-kalokairi-3.png

Γιατί το Seasonal Dining στο βουνό είναι στα καλύτερά του;

Γιατί οι γεύσεις που συναντάς εδώ δεν είναι βαριές. Είναι ελαφριές, μεστές, φτιαγμένες από υλικά που δεν ταξίδεψαν μακριά για να φτάσουν στο πιάτο. Οι σαλάτες μοιάζουν σαν να κόπηκαν πριν λίγο από τον κήπο. Τα μυρωδικά έχουν ακόμη πάνω τους τη δροσιά της αυγής. Το λάδι είναι έντονο, το ψωμί ζεστό, το τυρί έχει υφή και χαρακτήρα. Και μέσα σε αυτό το σκηνικό, η γεύση δεν έρχεται για να ξεχωρίσει, έρχεται για να κουμπώσει με το τοπίο.

giati-na-pas-voyno-sto-monte-vista-to-kalokairi-2.png


Η σαλάτα Κερκίνης με το βουβαλίσιο τυρί, την ντομάτα, τις σταφίδες και την κρέμα βασιλικού μοιάζει με πίνακα του καλοκαιριού. Το χέλι Μεσολογγίου καπνισμένο και φινετσάτο συνοδεύεται από μαύρες φακές Φενεού και σπαγγέτι καρότου. Οι λιαστές ντομάτες δεν είναι απλώς υλικό, είναι μνήμη από παιδικά καλοκαίρια. Τα λαχανικά με το αχλάδι ποσέ συμπυκνώνουν την ηρεμία του βουνού: απλότητα, λεπτότητα, αρώματα που γεννήθηκαν στη γη και μαγειρεύτηκαν με σεβασμό.

giati-na-pas-voyno-sto-monte-vista-to-kalokairi-4.png


Δεν χρειάζεται να σκεφτείς αν θα βρεις σημείο με δροσιά. Εδώ, στην κορυφή της όμορφης Πάρνηθας, η δροσιά είναι δεδομένη. Και η θέα, αυτή η απίστευτη, απαράμιλλη θέα προς την Αθήνα από ψηλά, δεν είναι διακοσμητική. Είναι υπενθύμιση. Ότι είσαι μόλις λίγο πιο πάνω, αλλά αρκετά μακριά ώστε να αναπνεύσεις αλλιώς. Είσαι στο Monte Vista.

Ποια από τα αρώματα του βουνού θα ανακαλύψεις;

Αν υπήρχε τρόπος να εμφιαλώσεις τη μυρωδιά του βουνού, θα ήταν η μυρωδιά των πιάτων που φτιάχνονται με μανιτάρια, θυμάρι και καπνιστά υλικά. Το χοιρινό με θρούμπι και φασκόμηλο ξυπνά αναμνήσεις από ξυλόφουρνους και αργό μαγείρεμα. Τα ζυμαρικά με φρέσκια ντομάτα, βασιλικό και μυζήθρα μοιάζουν να βγήκαν από το τετράδιο συνταγών της γιαγιάς.
Το κουκουνάρι, η φρέσκια καλοκαιρινή τρούφα, το κατσικίσιο βούτυρο και οι κρέμες από ελληνικά τυριά προσθέτουν εκείνη την τραγανή, σύνθετη, αρωματική στρώση που μεταμορφώνει κάθε μπουκιά. Οι μυρωδιές από δεντρολίβανο, ρίγανη και βασιλικό δεν καλύπτουν, αποκαλύπτουν.

giati-na-pas-voyno-sto-monte-vista-to-kalokairi.jpg

Αν προσέξεις προσεκτικά, πίσω από την αίσθηση του δάσους, κρύβονται αρώματα από καπνιστό μοσχάρι με παλαιωμένο ξύδι, αρνί με κρούστα μυρωδικών και πατάτα με κατσικίσιο βούτυρο. Αρώματα που δεν μιμούνται τη φύση, είναι η φύση. Και κάθε φορά που τα ανακαλύπτεις, νιώθεις σαν να βρίσκεσαι λίγο πιο κοντά στην ουσία του ελληνικού καλοκαιριού.

Πού θα βρεις το ιδανικό mountain restaurant για αυτό το καλοκαίρι;

Στην Πάρνηθα, το Monte Vista δεν είναι κάποιο από τα πολλά εστιατόρια που θα συναντήσεις στο δρόμο σου. Είναι ένας τόπος γευστικός, που μοιάζει να γεννήθηκε από τη φύση που τον περιβάλλει και να τη σέβεται σε κάθε πιάτο. Δεν προσπαθεί να σε πείσει για την εμπειρία. Απλώς στην προσφέρει. Εσύ το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να αφήσεις την πόλη για λίγο πίσω. Και τότε καταλαβαίνεις γιατί να πας καλοκαίρι στο βουνό. Γιατί εκεί το καλοκαίρι δεν είναι κάτι που υπομένεις, είναι κάτι που ζεις.