ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΤΟ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ
ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΤΟ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

ΤΟ ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΤΟ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

FINEBEING WINE & CHRISTMAS

25 Δεκεμβρίου

Με το γιορτινό πνεύμα των Χριστουγέννων να αποπνέει μια νότα αισιοδοξίας και χαράς αυτή την εποχή που διανύουμε, εμείς βάζουμε τα καλά μας και αναμένουμε το νέο έτος με την ελπίδα να φέρει καλύτερες μέρες και στιγμές. Στιγμές που θα μπορούμε να τις απολαμβάνουμε πιο άνετα και χωρίς περιορισμούς με όλους τους αγαπημένους μας ανθρώπους.

Αυτή η περίοδος είναι περίοδος προετοιμασιών για τα καταστήματα εστίασης που περιμένουν να φιλοξενήσουν τους πελάτες τους τις μέρες των γιορτών, αλλά και για τα νοικοκυριά που ετοιμάζονται για την άφιξη συγγενών και φίλων. Άλλοι θα προτιμήσουν να διασκέδασουν έξω, άλλοι θα προτιμήσουν τη θαλπωρή και τη ζεστασιά του σπιτιού, άλλοι θα μοιράσουν τις μέρες μεταξύ σπιτιού και εξόδου. Σε κάθε περίπτωση, εμείς είμαστε εδώ να σας εξασφαλίσουμε #finebeing στιγμές προτείνοντας τα κρασιά που δεν πρέπει να λείπουν από κανένα τραπέζι.

Σκεύη σε χριστουγεννιάτικο τραπέζι
Credits: @visual-stories

Είθισται τις μέρες των γιορτών να ανοίγουμε τους συντηρητές ή να ψαχουλέβουμε στη συλλογή κρασιών, αν διαθέτουμε, για ένα καλύτερο κρασί ή μια παλιά σοδειά. Όσοι επισκεφτόμαστε την κάβα ή το σούπερ μάρκετ έχουμε τη διάθεση να ξοδέψουμε ίσως μεγαλύτερο μέρος χρημάτων για ένα μπουκάλι κρασί. Το ίδιο ίσως να μας συμβαίνει όταν έρχεται η ώρα να επιλέξουμε το κρασί που θα πιούμε σε ένα εστιατόριο επηρεασμένοι από την ανεβαστική αύρα των Χριστουγέννων και του νέου χρόνου που έρχεται. Η ψυχολογία αυτές τις μέρες και η ελπίδα ο χρόνος που έρχεται να είναι καλύτερος από αυτόν που μας αφήνει μάς οδηγούν στο να αναζητούμε μικρές στιγμές μεγαλύτερης απόλαυσης από τις συνηθισμένες. Ωστόσο, όποια και να είναι η επιλογή μας εμείς θέλουμε να σας βοηθήσουμε να γίνει μια finebeing στιγμή. Πώς θα γίνει αυτό; Πάμε να δούμε.

Σε περίπτωση που επιλέξετε πράγματι μια παλιά χρονιά ενός κρασιού φροντίστε να μεταγγίσετε το κρασί σε μια καράφα για λίγο χρόνο ή μια ώρα πριν το καταναλώσετε, ώστε το κρασί να αναπνεύσει, να έρθει σε επαφή με το οξυγόνο και να αναδείξει τα αρώματά του. Το ίδιο φυσικά μπορείτε να κάνετε και με ένα φρέσκο. Η μετάγγιση μόνο θετικά μπορεί να επιδράσει στο κρασί. Σε περίπτωση που πρόκειται για κρασί παλαιότερης σοδειάς υπάρχει πιθανότητα να περιέχει ίζημα. Εάν δεν θέλετε το ίζημα να περάσει στο ποτήρι σας, τότε κατά τη διάρκεια της μετάγγισης χρησιμοποιήστε ένα σουρωτήρι ή ακολουθήστε τη παραδοσιακή μέθοδο με κερί. Δηλαδή, τοποθετήστε ένα αναμμένο κερί στο τραπέζι, κρατήστε στο ένα χέρι τη καράφα και με το άλλο χέρι πλαγιάστε το κρασί και ξεκινήστε τη μετάγγιση στην καράφα με αργό ρυθμό. Φροντίστε ο λαιμός του μπουκαλιού να βρίσκεται ακριβώς πάνω από το κερί, ώστε να εντοπίσετε το ίζημα τη στιγμή που πάει να περάσει μέσα στη καράφα. Τότε σταματήστε και τη μετάγγιση.


Όσοι επιλέξετε να μείνετε σπίτι και να φιλοξενήσετε συγγενείς και φίλους να θυμάστε ότι δεν πετάμε ποτέ κρασί. Κι αυτό διότι θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε κρασί που έχει περισσέψει και στο μαγείρεμα. Ένα λευκό κρασί θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί με μεγάλη επιτυχία σε λευκά κρέατα όπως χοιρινό, κοτόπουλο ή γαλοπούλα με λευκές σάλτσες, ενώ το κόκκινο στα παραπάνω κρέατα με κόκκινες σάλτσες ή σε μαγειρευτά που περιλαμβάνουν μοσχάρι. Σε κάθε περίπτωση, το κρασί θα αναδείξει και τις μαγειρικές σας ικανότητες. Φυσικά μην το παρακάνετε.

Τι κρασί να επιλέξουμε στο χριστουγεννιάτικο γεύμα;

Κάθε δείπνο που ξεκινάει με σαλάτες και ορεκτικά θα μπορούσε να συνοδεύεται με μια αρωματική Μαλαγουζιά ή ένα πληθωρικό Sauvignon Blanc. Στα περισσότερα τραπέζια αυτές τις μέρες μαγειρευτά φαγητά με κύριο υλικό το χοιρινό ή το μοσχάρι επιζητούν κρασιά με σώμα, οξύτητες και τανίνες. Τέτοια κρασιά προέρχονται από τις ποικιλίες Ξινόμαυρο, Cabernet Sauvignon ή Syrah. Φυσικά, δεν μπορούμε να παραλείψουμε και ένα κρασί της ποικιλίας Αγιωργίτικο που αγαπάει σάλτσες και μπαχαρικά, αλλά ταυτόχρονα είναι και λίγο πιο στρόγγυλο και μαλακό.

Χριστουγεννιάτικο τραπέζι
Credits: brooke-lark

Στην περίπτωση της γαλοπούλας που πολλές φορές έχει την τιμητική της στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, θα δώσουμε δύο εκδοχές. Με κόκκινες σάλτσες, δαμάσκηνα ή μαύρα φρούτα ένα κόκκινο κρασί από τα παραπάνω θα έρθει να παντρευτεί εξαιρετικά με την αγαπημένη μας γαλοπούλα. Εάν όμως είστε μεγαλύτερος λάτρης του λευκού κρασιού ή επιλέξετε πιο light εκδοχή μαγειρέματος με λευκές σάλτσες, με εσπεριδοειδή και λευκό κρασί, τότε ένα βαρελάτο Sauvignon Blanc, ένα Chardonnay ή ένα Ασύρτικο δεν θα σας απογοητεύσει.


Ο ερχομός του νέου χρόνου με συνοδεία κρασιού 

Πάμε τώρα και στη βραδιά της αλλαγής του χρόνου. Αποτελεί έθιμο να υποδεχόμαστε το νέο έτος πανηγυρικά και με ενθουσιασμό ανοίγοντας μια φιάλη σαμπάνιας ή αφρώδους οίνου.

Σαμπάνια και ποτήρια μπροστά σε χριστουγεννιάτικο δέντρο
Credits: @yesmore
Ανάλογα τον προϋπολογισμό μπορείτε να βρείτε εξαιρετικούς αφρώδεις οίνους σε πολύ προσιτές τιμές ή να επιλέξετε μια πιο ακριβή σαμπάνια. Ιδιαίτερα αξιόλογες επιλογές αφρώδους οίνου θα βρείτε σε ελληνικής και ιταλικής προελεύσεως κρασιά, ενώ οι σαμπάνιες φυσικά είναι γαλλικής προελεύσεως από την περιοχή της Καμπανίας ή Champagne, της σπουδαιότερης περιοχής παραγωγής κρασιών με φυσαλίδες. Για αυτό και οι υψηλότερες τιμές. Όποια και να είναι η επιλογή σας μην ξεχάσετε να δροσίσετε την φιάλη και την απολαύσετε κρύα στους 6-8 βαθμούς.

Και αν σας αρέσουν τα κρασιά με αφρισμό και φυσαλίδες μπορείτε να φτιάξετε το δικό σας Spritz, είτε το ίδιο βράδυ, είτε την επόμενη μέρα σαν aperitif πριν το μεσημεριανό. Αρκεί να έχετε ένα μπουκάλι spirit, πάγο, σόδα ή τόνικ ή αφρώδη οίνο ή και σαμπάνια ταιριασμένα, αν θέλετε, με bitters και δευτερογενή υλικά. Τα αναμειγνύετε σε ένα ποτήρι και είστε έτοιμοι.

Ένα spritz για την πρωτοχρονιά
Credits: tina-witherspoon


Τέλος, αγαπημένη μου συνήθεια είναι να απολαμβάνω το κλείσιμο ενός δείπνου με ένα Vermouth σε ποτήρι με πάγο. Σκέτο ή με το επιδόρπιο δεν θα σας αφήσει ασυγκίνητους.

Από τη μεριά μας, θέλουμε να σας ευχηθούμε να περάσετε όμορφα ό,τι και να επιλέξετε να κάνετε. Να υποδεχτούμε αισιόδοξα έναν καλύτερο χρόνο και να μην ξεχνάμε να απολαμβάνουμε υπεύθυνα και με μέτρο προσέχοντας την υγεία μας και τους γύρω μας. Μόνο η υπεύθυνη κατανάλωση θα μας προσφέρει finebeing moments.

Από εμένα θα ευχηθώ Καλά Χριστούγεννα και Καλή Χρονιά με υγεία, τύχη, αισιοδοξία και ελπίδα!

Cheers #befiners!