ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ 8 ΠΙΟ ΑΝΕΡΧΟΜΕΝΑ ΥΛΙΚΑ ΣΤΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΤΟ 2023;
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ 8 ΠΙΟ ΑΝΕΡΧΟΜΕΝΑ ΥΛΙΚΑ ΣΤΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΤΟ 2023;

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ 8 ΠΙΟ ΑΝΕΡΧΟΜΕΝΑ ΥΛΙΚΑ ΣΤΑ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΤΟ 2023;

ΟΙ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΧΡΟΝΙΑ

11 Ιανουαρίου

Η άλμη, τα crispy skins, το φαγητό που σου αλλάζει τη διάθεση, το ube και τα φύκια είναι από τα πιο ανερχόμενα υλικά στα εστιατόρια του κόσμου για το 2023!

Η γευστική μας έρευνα φέρνει στο φως 8 υλικά που θα χρησιμοποιηθούν σε συνταγές περισσότερο φέτος και θα μας κάνουν να τα δούμε με άλλη ματιά και να τα απολαύσουμε, είτε σε πιάτα είτε σε μαγευτικά cocktails. Πάμε να τα δούμε ένα-ένα;

1. Άλμη

Ήρθε η στιγμή να εκτιμήσουμε την άλμη. Στη χώρα μας έκανε την εμφάνισή της η άλμη της ελιάς κυρίως ως συστατικό σε dirty martinis ή άλλα cocktails με πειραματική διάθεση. Τώρα είναι η στιγμή που το συστατικό αυτό θα λάβει πιο κεντρικό ρόλο σε μενού. Πέρα από την άλμη της ελιάς ετοιμάσου να δοκιμάσεις πιάτα που αξιοποιούν άλμη με θαλασσινή αύρα, όπως άλμη που προέρχεται από φύκια και θαλασσινά.

Ας μην ξεχνάμε ότι η χώρα μας έχει παράδοση εξάλλου στη συντήρηση προϊόντων σε άλμη. Η κάπαρη, τα αλμυρίκια και τα αλμυρά ψάρια ίσως αρχίσουν να εμφανίζονται πιο δυναμικά στα διάφορα food menus του 2023.

2. Crispy skins από κοτόπουλο

Με έμπνευση από τις ασιατικές κουζίνες, τα τραγανά chicken skins γίνονται ένα εξαιρετικό ορεκτικό, βάση για τα nachos και λόγος να επισκεφτεί κανείς ένα comfort food εστιατόριο. Όλοι αγαπούν το τηγανητό κοτόπουλο. Γιατί όχι και τα chicken skins; Ίσως είναι καιρός αυτή η λιχουδιά να περάσει μια βόλτα από πολλά σαλόνια εστιατορίων. Εξάλλου, η ανάγκη για αξιοποίηση όσο το δυνατόν περισσότερο των πρώτων υλών στα εστιατόρια, γεννά τάσεις και αυτό δεν είναι καθόλου άσχημο.


3. Mood food

Mood food είναι το φαγητό που σου αλλάζει τη διάθεση. Αυτό μπορεί να είναι κάτι απλό όπως η σοκολάτα, αλλά τις περισσότερες φορές όταν ένα εστιατόριο σερβίρει mood food, σημαίνει ότι μαγειρεύει με προϊόντα κάνναβης. Ήδη περίπου 19 πολιτείες στην Αμερική έχουν νομιμοποιήσει ή αποποινικοποιήσει την κάνναβη, ενώ περισσότερα κράτη βαδίζουν στον ίδιο δρόμο.

Θα μπορούσαν μια μέρα τα προϊόντα κάνναβης να αποτελούν υλικά σε κατάλογο ελληνικού εστιατορίου άραγε;

Η έννοια του mood food έχει γίνει αρκετά δημοφιλής πάντως στα social media. Επιδόρπια, κυρίως πιάτα και cocktails με CBT oil ή Cana butter αποκτούν τους fans τους ήδη!

4. Ube

Το ube είναι μια μωβ λιχουδιά με προέλευση από τις Φιλιππίνες. Μοιάζει κάπως με τη βανίλια γευστικά και αποτελεί συστατικό τόσο στα επιδόρπια όσο και στα αλμυρά ορεκτικά. Αρτοποιεία, bistro, brasseries και gastropubs έχουν αρχίσει και πειραματίζονται με αυτό το υλικό στα πιάτα τους. Παρόλο που το ube για τις Φιλιππίνες είναι το απόλυτο comfort food, για κάποιες άλλες γαστροκουλτούρες είναι ένα αρκετά περιπετειώδες συστατικό που ενθουσιάζει τους πελάτες των εστιατορίων.


5. Νo-ingredients

Τα no-ingredients ξεκίνησαν ήδη από το 2022 να μας απασχολούν και όλα δείχνουν ότι η τάση θα αυξηθεί φέτος. Προϊόντα όπως το "no-bee honey" και το "no-cacao chocolate" ακολουθούν την ίδια δημοφιλή πορεία που είχαν κάποτε τα "sugar free" προϊόντα.

Αυτή τη φορά το ζήτημα δεν έχει να κάνει με την επίδραση των διατροφικών συνηθειών μας στην υγεία. Η τάση ξεκίνησε με αφορμή τις προσπάθειες για βιωσιμότητα στους χώρους εστίασης και το αποτύπωμα των ανθρώπινων διατροφικών αναγκών στα διάφορα οικοσυστήματα.

6. Εναλλακτικές πηγές πρωτεΐνης

Στην ίδια λογική κινούνται και οι επιλογές εναλλακτικών πηγών για την πρόσληψη πρωτεΐνης. Τα μανιτάρια, το tofu και το beyond burger γίνονται όλο και πιο εμφανή στους καταλόγους εστιατορίων και μάλιστα όχι μόνο των vegan καταστημάτων, αλλά και των συμβατικών.

Οι άνθρωποι που ακολουθούν μια plant-based διατροφή είναι πλέον περισσότεροι και αυτό οδηγεί τους εστιάτορες να συμπεριλάβουν πιάτα που καλύπτουν και αυτά τα γούστα. Μελλοντικά ίσως δούμε κι άλλα προϊόντα με φυτική πρωτεΐνης να εμφανίζονται τόσο στα ράφια των σούπερ μάρκετ, όσο και στα εστιατόρια που συχνάζουμε.

7. Φύκια

Στην Ελλάδα γνωρίζουμε τα βρώσιμα φύκια από τα ασιατικά εστιατόρια και κυρίως από το σούσι. Όμως, τα φύκια έχουν πολλά περισσότερα να προσφέρουν στη γαστρονομία. Είτε ως ορεκτικό σε fine εστιατόριο είτε ως απλό σνακ, τα φύκια θα γίνουν πολύτιμο συστατικό στις διάφορες κουζίνες του κόσμου, αφού είναι ένα υλικό με πολλά διατροφικά οφέλη και η παραγωγή του (τουλάχιστον στην παρούσα φάση) είναι απόλυτα βιώσιμη.


8. Πλατώ από βούτυρο ή butter boards

Τα butter boards δεν είναι ένα καινούριο υλικό, αλλά είναι μια νέα τάση σερβιρίσματος ενός πλατώ. Σε μια ξύλινη επιφάνεια απλώνεται το βούτυρο και πάνω σε αυτό τοποθετούνται διάφορα υλικά όπως καρυκεύματα, αλάτι, τυριά, λαχανικά, μέλι, κρέμα βαλσάμικο, αλλαντικά, ξηροί καρποί και διάφορα άλλα αλείμματα.

Είναι ένα πιάτο που εμφανίστηκε πρώτη φορά το 2017. Ξεκίνησε όμως να διαδίδεται ως trend μέσα στο 2022 με το Tik Tok video της food blogger Justine Doiron, η οποία ευχόταν τα butter boards να γίνουν το επόμενο culinary trend. Το video της σήμερα έχει ήδη περισσότερα από 1 εκατομμύριο views!

@justine_snacks

I like this one idk I’m in a silly goofy butter mood

♬ original sound - speed songs

Μια ακόμη παραλλαγή αυτού του trend θα μπορούσε να είναι τα feta boards. Η λογική παραμένει η ίδια με τη μόνη διαφορά ότι αντί για βούτυρο, πρωταγωνιστής του πιάτου γίνεται το δικό μας τυρί φέτα!