ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ Ή FIT FOR 55*
ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ Ή FIT FOR 55*

ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ Ή FIT FOR 55*

ΤΟ SUSTAINABILITY ΣΤΗΝ ΖΩΗ ΜΑΣ - ΑΥΤΟΚΙΝΗΣΗ

24 Ιουλίου

Μου κάνει σαν ένα ωραίο jin and tonic όμως δεν είναι. Είναι ο τρόπος για να υλοποιήσουμε την πράσινη Ευρωπαϊκή συμφωνία και να μπορούμε εμείς και τα παιδιά μας να πίνουμε τα τζιν-άκια μας γιατί διαφορετικά... κονιάκ και κουλουράκι! Η κλιματική αλλαγή δεν "παίζει", δείχνει τη δύναμη της αρχικά στις φτωχές και αδύναμες χώρες, αλλά πλέον και στις σοβαρές και πολιτισμένες (δες Γερμανία).

Το FIT for 55 είναι μια δέσμη προτάσεων μέσω των οποίων οι ενωσιακές πολιτικές για το κλίμα, την ενέργεια, τη χρήση γης, τις μεταφορές και τη φορολογία θα προσαρμοστούν κατάλληλα, ώστε να επιτευχθεί μείωση των καθαρών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.

Πώς θα αλλάζει η διατροφή μας, οι διακοπές μας, η καθημερινότητα μας, δε θα πούμε τώρα, αλλά στα άρθρα που έρχονται. Και επειδή ο στόχος μας είναι να βρούμε ιδέες και λύσεις, αυτό θα κάνουμε με τον καλύτερο τρόπο. 

Σήμερα λοιπόν ας δούμε την αυτοκίνηση για το FIT for 55.

Σύμφωνα με τη νέα πρόταση που ανακοινώθηκε ως μέρος του πακέτου Fit for 55 της ΕΕ, οι αυτοκινητοβιομηχανίες θα πρέπει να μειώσουν κατά 55% τις επιβλαβείς για το κλίμα εκπομπές CO2 από τα καινούργια αυτοκίνητά τους που θα πωλούνται από το 2030, προτού ξεκινήσουν τα 100% χωρίς εκπομπές από το 2035 και μετά. 

Ηλεκτρικό αυτοκίνητο που φορτίζεται από γεννήτρια ενέργειας
Credits: @chuttersnap
Πρακτικά λοιπόν, όλοι μας από το 2035 δε θα μπορούμε να αγοράσουμε τα γνωστά αυτοκίνητα με τις θηριώδεις μηχανές και συνεχής ανάγκες σε βενζίνη ή και πετρέλαιο. Όλοι μας θα πρέπει να επιλέξουμε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο με χαμηλότερη ή μεγαλύτερη αυτονομία. 

Οι προκλήσεις μέχρι τότε πολλές από την προσαρμογή των δικτύων για τη φόρτιση των οχημάτων μέχρι την ανακύκλωση των μπαταριών και την προσαρμογή των γνωστών συνεργείων αυτοκινήτων.