ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙΣ ΕΝΑΝ ΑΛΑΖΟΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΑΠΟΦΥΓΕΙΣ;
ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙΣ ΕΝΑΝ ΑΛΑΖΟΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΑΠΟΦΥΓΕΙΣ;

ΠΩΣ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙΣ ΕΝΑΝ ΑΛΑΖΟΝΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΑΠΟΦΥΓΕΙΣ;

ΠΟΙΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΥΠΟΔΗΛΩΝΟΥΝ ΑΛΑΖΟΝΕΙΑ;

27 Μαΐου

«Ναι εντάξει σε ακούω, αλλά θα προχωρήσεις με τον δικό μου τρόπο. Μα, σας εξηγώ ότι υπάρχουν και εναλλακτικές οι οποίες θα κάνουν πιο σύντομη την δουλειά μας και,για να σας είμαι απόλυτα ειλικρινής, νιώθω μεγαλύτερη άνεση να τις εφαρμόσω. Άκου να δεις κορίτσι μου, εδώ δεν είναι σχολείο για να κάνεις την σκανταλιά σου. Θα κάνεις αυτό που σου λέω εγώ που ξέρω την δουλειά και στο φινάλε είμαι και επιτυχημένος».

Θολώνεις ακούγοντας την παραπάνω συζήτηση μεταξύ δύο συναδέλφων σου και ανεβάζεις γράδα σαν την τσικουδιά στο καζάνι. Ποιος είσαι ρε μεγάλε που έχεις κολλήσει το κορίτσι στον τοίχο και του δείχνεις το ανάστημά σου; Βασιλικότερε του βασιλέως, πωλητή – νικητή, το δέκα το καλό, διευθυνταρά που νιώθεις ότι χωρίς εσένα φουντάραμε, ανίκητε πιλότε που αερομαχείς με τους εισβολείς;

Ψυχραιμία Πάνο, σκέφτεσαι. Φύγε από την δουλειά, σκέψου το και πιάσε αύριο το καλόπαιδο αυτό για να του κάνεις συζήτηση. Άκου να δεις τι έγινε πριν λίγο στην δουλειά, εξηγείς στην Κατερίνα μπαίνοντας σαν πολιορκητικός κριός στο σπίτι.

«Μην προσωποποιείς την συζήτηση που άκουσες επειδή έχεις κόρες, σου απαντά εκείνη. Μα δεν είναι αυτό το θέμα, αλλά το ότι αυτή η συζήτηση γίνεται μέσα σε επαγγελματικό πλαίσιο το οποίο μάλλον είναι παράγωγο της προσωπικότητας αυτού που την κάνει, της λες. «Η αλαζονεία σε πλήρη άνθιση παράγει ένα καρπό που ο θερισμός του είναι γεμάτος κλάμα». Έτσι είπε ο αρχαίος τραγικός ποιητής Αισχύλος, απαντάει η Κατερίνα για να συνεχίσει: Δεν υπερβάλεις, απλά τρομάζεις στο δυνητικό αποτέλεσμα που μπορεί να έχει η συνέχεια τέτοιας συμπεριφοράς. Αλαζονεία καλέ μου έχει ο συγκεκριμένος άνθρωπος και η ρίζα της είναι η προσωπική του ανασφάλεια!

Έκρηξη ηλίου και μια σκοτεινιά, που λέει και η Χάρις Αλεξίου στο τραγούδι, γίνεται στο μυαλό σου, γιατί άρχισες να στροφάρεις. Ο αλαζόνας συμπεριφέρεται σαν να είναι ανώτερος από τους άλλους, πιο σημαντικός και συνηθίζει να υποτιμά τους άλλους. Παράλληλα, λαχταρά να τον θαυμάζουν, να τον σέβονται για τις ιδιαίτερες ποιότητές του και για τα κατορθώματά του. Η αλαζονεία δηλώνει μια επιθυμία κυριαρχίας και υπερβολικής αυτοπεποίθησης.

Και να η ξαφνική έκρηξη των συναισθημάτων για να το εξηγήσεις: Η αλαζονεία λειτουργεί ως μηχανισμός άμυνας. Είναι τρόπος να προστατεύσεις την έλλειψη αυτοεκτίμησης. Σε βοηθά να απορρίψεις τους άλλους, πριν προλάβουν εκείνοι να σε απορρίψουν. Έχεις έντονη ανάγκη για αποδοχή. Φτάνεις στο ακραίο σημείο του ναρκισσισμού. Σε γουστάρεις ρε παιδί μου, σε θεωρείς παγώνι φουντωτό και καμαρωτό.

Άρχισες να σκέφτεσαι αρκετούς με αυτά τα χαρακτηριστικά μήπως; Ε, δεν είναι δα και δύσκολο. Βλέπεις παντού αυτές τις προσωπικότητες, οι οποίες εξελίσσονται μέσα στον κύκλο της ζωής. Σχολείο, αθλοπαιδιές, κοινωνικές συναντήσεις, πανεπιστήμιο, συγκατατοίκηση, χοροί, πάρτυ, γέλια, δύναμη από το σπίτι, οικονομική άνεση. Σου τράβηξα την προσοχή τώρα έτσι δεν είναι;

Δεν κάνω τίποτε περισσότερο από το να σκάβω με το φτυαράκι μέσα στις αναμνήσεις σου και να χτυπάω τα κύτταρα που πρέπει, ώστε να αποτυπώσεις μέσα από τις αναμνήσεις σου σε σκαρίφημα, την ακτινογραφία του μικρού βαρώνου που και εσύ σίγουρα έχεις στην δουλειά και τον κύκλο σου. Αλλά τι να το κάνεις το ψάξιμο; Το ότι κάποιοι ευνοήθηκαν στη ζωή επειδή όλα τους δόθηκαν στο πιάτο και αναρριχήθηκαν δεν σημαίνει ότι δικαιούνται να βλέπουν τους άλλους υποτιμητικά.

Για ψάξε σε παρακαλώ κάποιες συνήθειες που υποδηλώνουν αλαζονεία. Ευκολάκι είναι μην νομίζεις. Αυτά που κάνει ο αλαζόνας αποτυπώνονται σε ένα δεκάλογο.

Ποια είναι τα 10 χαρακτηριστικά ενός αλαζόνα;

1. Μετατρέπει κάθε συζήτηση σε μια ιστορία ή ένα παράδειγμα για το πώς κατάφερε να κυριαρχήσει ο ίδιος.

2. Του είναι μάλλον απίθανο να εκφράσει την περιέργεια να κατανοήσει ιδέες που συγκρούονται με τις δικές του.

3. Μοιράζει σαν πολιτικός σε περίοδο εκλογών συμβουλές, ακόμη και όταν κανείς δεν του τις ζητά.

4. Αλοίμονό σου αν δεν κάνεις την ιδέα του αλαζόνα αποδεκτή! Δεν θα σταματήσει να επαναλαμβάνει το ίδιο πράγμα χρησιμοποιώντας διαφορετικές λέξεις, λες και εσύ δεν έχεις αντίληψη.

5. Προφανώς και σε διακόπτει συνεχώς για να σε κεράσει με την σοφία που νιώθει ότι κληρονόμησε σαν υπέρτατη θεότητα που είναι.

6. Μόλις διαφωνήσεις μαζί του, σταματάει να ακούει. Άσε που κάνει και χειρονομίες αποδομητικές του στυλ "τι να μας πεις και εσύ από την ζωή σου!"

7. Ήταν πάντοτε καλύτερος σε όλα όσα έκανε. Aπό μαθήματα και αθλήματα, μέχρι μουσικά όργανα και σχέσεις.

8. Εννοείται ότι από μωρό παιδί όλοι ρωτούσαν την γνώμη του, γιατί πολύ απλά το είχε.

9. Ασφαλώς ήταν παντού ο πιο δημοφιλής, γιατί όλοι ήθελαν κάτι από την αύρα του.

10. Ό,τι οργανώνει στέφεται πάντοτε από άπλετη επιτυχία γιατί έχει όραμα και αντίληψη.

Μην τυχόν και σκεφτείς ότι είσαι ανίκανος να αξιολογήσεις τον αλαζόνα στις πραγματικές του διαστάσεις. Αν υποπέσεις σε αυτό το σφάλμα, ο αλαζόνας δεν βλέπει την ανάγκη να αλλάξει, με αποτέλεσμα να συνεχίζει να ζει στον κόσμο του, με τις ψευδαισθήσεις του και τους «θαυμαστές» του.

Ε όχι παληκάρι μου, δεν θα σου δώσω την μπάλα στον κενό χώρο για να φύγεις στην αντεπίθεση.  Τουναντίον, θα σε προτρέψω να αναρωτηθείς μήπως κρύβεις μέσα σου έναν μικρό ή μεγάλο αλαζόνα. Αν τον ανακαλύψεις και τον εξοντώσεις θα ηρεμήσεις, θα βελτιώσεις την ζωή σου, θα σου φύγει ένα βάρος, θα ηρεμήσεις εν τέλει.

Αυτονόητα γαργαλιέται η σκέψη καθώς ξυπνάει η έννοια του ηγέτη μέσα σου. Στο σπίτι, στην δουλειά, στην ζωή. Αν θέλεις όμως να χαϊδέψεις την ηγεσία, κάνε κτήμα σου την ανάπτυξη διαφορετικών πτυχών. Και ξέρεις κάτι; Πολλοί ηγέτες φλέρταραν με την αλαζονεία. Για αυτό και ο Αμερικανός συγγραφέας αυτοβοήθειας Jim Rohn την συμπεριέλαβε στο απόφθεγμά του.

"Το δύσκολο για τον ηγέτη είναι να είναι δυνατός, αλλά όχι αυταρχικός. Να είναι ευγενικός, αλλά όχι αδύναμος. Να είναι τολμηρός, αλλά όχι παλικαράς. Να είναι προσεκτικός, αλλά όχι αδρανής. Να είναι μετριόφρων, αλλά όχι ντροπαλός. Να είναι περήφανος, αλλά όχι αλαζόνας. Να έχει χιούμορ, χωρίς να είναι σαχλός."

Συμπέρασμα; Η αλαζονεία έχει αμετροέπεια και δεν χτίζει υγιές μέλλον, αλλά ναρκοθετεί σχέσεις, ιδέες και ανθρώπους. Κάτσε λοιπόν να συζητήσουμε, αντικαθιστώντας την αλαζονεία με την ταπεινότητα. Γιατί ο ταπεινός άνθρωπος είναι εντελώς διαφορετικός από έναν άνθρωπο που δεν μπορεί να αναγνωρίσει και να εκτιμήσει τον εαυτό του ως μέρος των θαυμάτων αυτού του κόσμου.