ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΠΩΣ Η ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ WELLBEING ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΣΟΥ
ΠΩΣ Η ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ WELLBEING ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΣΟΥ

ΠΩΣ Η ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΥΝΔΕΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟ WELLBEING ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΣΟΥ

ΕΠΕΝΔΥΣΕ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΧΗ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

28 Μαρτίου

"Ανεξάρτητα από τι πιστεύει ο κάθε ένας από εμάς, αποτελεί πλέον βασική προτεραιότητα του επομένου εξαμήνου να επικεντρωθούμε στον στόχο μας, ώστε να πετύχουμε", λες με στοιβαρότητα, νιώθωντας την ανάγκη να εμφυσήσεις σε όλη την ομάδα σιγουριά για την επίτευξη του στόχου που εσύ θέτεις.

Και κάπου εκεί γυρίζει μία συνάδελφος και σου λέει: "μπορεί να αποτελεί προτεραιότητα για την εταιρεία, αλλά μήπως να δούμε και πώς θα το πετύχουμε, καθώς όπως γνωρίζετε είμαστε πνιγμένοι";

"Ανεδαίστατη", σκέφτεσαι από μέσα σου και της αντιγυρίζεις: "τότε θα πρέπει να επανεξετάσετε το time management σας".

"Σας ευχαριστούμε, αλλά έτσι μου έλεγε και ο πρώην άντρας μου, εξού και πρώην" απαντάει.

Σου ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι και με έναν ελιγμό αποφεύγεις την συνέχεια και κλείνεις την συζήτηση. Τέλος της ημέρας και τρώγεσαι με τα ρούχα σου θυμωμένος για την εξέλιξη, ενώ μπαίνοντας σπίτι φανφαρολογείς για το πόσο ξεκάθαρος ήσουν και "κρεμάς στα μανταλάκια" την άμοιρη συνάδελφο που σου χάλασε την ροή.

"Την ροή της συζήτησης που εσύ έπλασες και φαντάστηκες ως ιδανική", σου απαντάει η Κατερίνα. "Την ροή που έπρεπε να ακολουθήσει, ώστε να σεβαστεί τους στόχους", της απαντάς. "Μα αφού σου είπε η γυναίκα ότι έληξε τον γάμο της, γιατί ο άντρας της ουσιαστικά την χειραγωγούσε, αποδομώντας την, λέγοντάς της ωμά ότι δεν κάνει σωστό time management. Δηλαδή σου λέει μεταφορικά ότι όποιος της επιβάλλει δικές του προτεραιότητες, της δείχνει ότι αγνοεί την ίδια, άρα και εσύ ως εργοδότης μπορεί να γίνεις πρώην. Τι δεν καταλαβαίνεις;"

Έλα μου ντε. Τι δεν καταλαβαίνω. Η τεράστια Αφροαμερικανίδα ποιήτρια Μάγια Αγγέλου είπε:

"Δεν πρέπει ποτέ να κάνεις πρώτη σου προτεραιότητα κάποιον που σε βλέπει απλά σαν μια εναλλακτική λύση"

Αυτό ακριβώς που λογίζεται ως λάθος, προσπάθησες να περάσεις στην ομάδα, στην εταιρική συνάντηση. Μαγεμένος από αυτό που εσύ βλέπεις σαν στόχο, προσπάθησες να το βάλεις μέσα στο μυαλό της ομάδας αδιαφορώντας για την δική τους οπτική γωνία, αλλά πάντως πεπεισμένος ότι εσύ είσαι σωστός.

Πάλι καλά που σε δεύτερο χρόνο εμφανίστηκε η Κατερίνα και σαν να σου πέταξε νερό στα μούτρα σε ξύπνησε άγαρμπα, για να κατανοήσεις αυτό που η συνάδελφος σου είπε. Ότι δηλαδή υπάρχουν εναλλακτικές εκεί έξω που -στο φινάλε- αν εσύ χαιδεύεις μόνο τους στόχους της εταιρείας προτεραιοποιώντας αμιγώς το επαγγελματικό, guess what! Δεν θα πετύχεις, γιατί αυτά ράβονται με σταυροβελονιά από ανθρώπους για ανθρώπους. Επομένως κατάλαβε τον άνθρωπο για να σου παράξει. Γιατί, αν αποτύχεις να κατανοήσεις τις ανάγκες της ομάδας και να αγνοήσεις τις δικές τους προτεραιότητες, όπως λέει και η αοιδός "υπάρχει ζωή και μετά από εσένα".

Όχι δεν το συνδέει το μυαλουδάκι σου με την διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού. Εκεί πηγαίνει από μόνο του, καθώς οι περισσότερες επιχειρήσεις θεωρούν ότι οι νέες τεχνολογίες θα κάνουν το προσωπικό τους πιο παραγωγικό, άρα θα ενισχυθεί η ευημερία των εργαζομένων, ώστε να βελτιώσουν την ευεξία του. Παράλληλα οι εταιρείες αυξάνουν τα κονδύλια για επένδυση στην ανάπτυξη δεξιοτήτων για να κρατήσουν τους υπαλλήλους κοντά τους.

Άρχισες να καταλαβαίνεις μήπως τώρα ότι δεν το πήγες καλά στην συνάντηση μαέστρο μου;

Ταχυδακτυλουργός σε μια σκηνή
Credits: @mark-williams

Φύγε από αυτήν την κατάρα μέσα στην οποία έχεις παγιδευτεί, που επιβάλλει να πρέπει να προσελκύσεις νέους στην ομάδα σου και φτιάξε ένα όμορφο οικοσύστημα διατήρησης αυτών που ήδη δουλεύουν για εσένα. Κάνε τους πρεσβευτές σου. Κάνε τους ρε παιδί μου να γουστάρουν να δουλεύουν με εσένα, για εσένα, σε εσένα... για αυτούς.

Γιατί πρέπει να σέβεσαι τις προτεραιότητες των ανθρώπων σου;

Θέλεις την μαγική φόρμουλα για να γίνει αυτό; Σεβάσου τις προτεραιότητες τους! Απλά δείξε τους ότι βασική σου αρχή είναι να αγαπούν οι ίδιοι τον εαυτό τους, άρα να ικανοποιούν τις προσδοκίες τους. Όχι δεν με έπιασαν ρομαντισμοί, απλά επειδή σε ακούω να συζητάς για το wellbeing των ανθρώπων σου, θυμήσου ότι αυτό είναι μια ομπρέλλα κάτω από την οποία υπάρχουν τέσσερις βασικοί πυλώνες: η ψυχική, σωματική, συναισθηματική και οικονομική υγεία τους.

Μην υποτιμάς απολύτως καμμία. Όπως είναι για εσένα σοβαρά όλα αυτά, έτσι είναι και για τους ανθρώπους σου. Αν είναι κουρασμένο το σώμα δεν ακούει και παραπονιέται, με αποτέλεσμα να μπαίνουν μπρος οι αμυντικές γραμμές του, άρα να χάνει την δύναμή του και ταυτόχρονα οι επιθετικές του καθώς οδηγεί σε ψυχική εξάντληση, άρα σε κάνει επιθετικό ή / και τοξικό. Και κάπου εκεί συναισθηματικά αρχίζεις να νιώθεις μπουχτισμένος, να ενοχλείσαι από το κλάμα ενός μωρού μέχρι την ένταση της τηλεόρασης και να μην έχεις ποιότητα σε αυτά που κάνεις. Και ασφαλώς αν οικονομικά δεν είσαι επαρκής, ταράζεται η υγεία μέσα στο σπίτι με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ηρεμία και να αποσπάται η προσοχή.

Καταλαβαίνεις τώρα γιατί είναι και τα τέσσερα σημαντικά τόσο συνδυαστικά όσο και αυτόνομα; Αν ένα από τα τέσσερα δεν έχει ισορροπία, οι μηχανισμοί σου αλλάζουν προτεραιότητα. Η φύση σε καλεί να βγεις σε ήρεμα νερά.

Αλφάδι σε ημίφως
Credits: @eran-menashri

Επομένως, όταν λες στον άλλον για την εταιρική προτεραιότητα που εν τέλει είναι συστημική, πάρε πρώτα μια ανάσα και δες αν έχεις φτιάξει περιβάλλον που σέβεται το wellbeing τους, χωρίς να κολλάς σε ετικέτες. Αναδιπλώσου και σκέψου τρόπους με πρώτο στόχο να αγκαλιάσεις την συνεχή εκπαίδευση και επανεκπαίδευση ως εταιρική προτεραιότητα.

5 λόγοι για να ορίσεις εταιρική προτεραιότητα

  1. Δημιουργείς μια κουλτούρα κινητικότητας ταλέντων.
  2. Διατηρείς εσωτερικά αυτούς που έχουν υψηλές επιδόσεις.
  3. Κάνεις να αφουγκράζονται όλοι στην ομάδα τις μελλοντικές αλλαγές και τάσεις.
  4. Σε βοηθά να ανακαλύψεις τις κρυμμένες δεξιότητες ανθρώπων.
  5. Βοηθά στην προσέλκυση νέων ταλέντων.

Με ποιους τρόπους να εξασφαλίσεις τη δέσμευση από την ομάδα στις εταιρικές προτεραιότητες;

Βασικά βοήθησε τις ομάδες και τα μέλη τους να παραμείνουν συνδεδεμένες με τέσσερις διαφορετικές δραστηριότητες:

1. Ενθάρυνε την αναγνώριση των εργαζομένων.

2. Ενθάρυνε τους υπαλλήλους να σχηματίσουν ομάδες.

3. Δούλεψε σε δομημένο πρόγραμμα καθοδήγησης υπαλλήλων.

4. Ζήτησε σχόλια και ιδέες από τους ίδιους.

Περί προτεραιότητας λοιπόν "ένθεν και ένθεν". Που σημαίνει "και από τη μία και από την άλλη". Και για τον άνθρωπο που δουλεύει σε εσένα, και για εσένα που ανήκεις σε ένα σύνολο, και για την εταιρία πoυ πολυτιμότερο περουσιακό της στοιχείο είναι ο άνθρωπος. Συμφιλιώσου με τον τρόπο που θα σε κάνει να καταλαβαίνεις και θα δουλεύει τις προτεραιότητες όλων, χωρίς να έχεις μεγάλη ιδέα για την πάρτη σου.

Όπως είπε ο Αμερικανός συγγραφέας Μαρκ Τουέιν:

"Καλοί τρόποι είναι η συμφιλίωση της μεγάλης ιδέας που έχουμε για τον εαυτό μας με τη μικρή ιδέα που έχουμε για τους άλλους"