ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΥΜΒΟΛΟ MAYA ANGELOU;
ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΥΜΒΟΛΟ MAYA ANGELOU;

ΠΟΙΑ ΗΤΑΝ Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΣΥΜΒΟΛΟ MAYA ANGELOU;

Η ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΠΟΥ ΤΙΜΗΘΗΚΕ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

08 Μαρτίου

Η Maya Angelou, ακτιβίστρια, συγγραφέας και ποιήτρια τιμήθηκε με το προεδρικό μετάλλιο ελευθερίας και είναι ένα σύμβολο αγώνα για όλες τις γυναίκες. Σύμβολο πολυπραγμοσύνης. Σύμβολο ελπίδας και δύναμης. Σύμβολο ισότητας και ελευθερίας. Μέχρι και σήμερα, τα γραπτά της παραμένουν επίκαιρα και στον λόγο της βρίσκουν καταφύγιο και ενδυνάμωση χιλιάδες γυναίκες από όλον τον κόσμο.


Maya Angelou: Ένα ψευδώνυμο που έμεινε στην ιστορία

Η ιστορία της Maya ξεκινά στις 4 Απριλίου του 1928, στην πόλη Σαιντ Λούις στο Μιζούρι, με το πραγματικό της όνομα να είναι Marguerite Annie Johnson. Το ψευδώνυμο Maya Angelou, που χρησιμοποίησε σχεδόν σε όλη της τη ζωή - και έγινε παγκοσμίως γνωστή με αυτό -, το απέκτησε χάρη στον αδερφό της, που τη φώναζε χαϊδευτικά Maya και τον άντρα της, τον Tosh Angelos, έναν ηλεκτρολόγο ελληνικής καταγωγής με τον οποίο έμεινε παντρεμένη από το 1949 μέχρι το 1952. Η προτροπή να χτίσει την καριέρα της με αυτό το ψευδώνυμο ήρθε από τους μάνατζέρς της στα πρώτα της βήματα ως τραγουδίστρια και performer.

Γιατί τα παιδικά χρόνια στιγμάτισαν την Maya Angelou;

Τα παιδικά χρόνια της Maya ήταν πολύ δύσκολα. Όταν χώρισαν οι γονείς της εκείνη ήταν μόλις 3 ετών και στάλθηκε μαζί με τον αδερφό της στη γιαγιά τους στο Αρκάνσας. Η στοργή της γιαγιάς τους δεν ήταν αρκετή για να προστατέψει τη μικρή Μάγια από τη σκληρότητα και τον ρατσισμό του αμερικάνικου νότου, όπου οι νόμοι του Τζιμ Κρόου για τον φυλετικό διαχωρισμό βρισκόταν σε ισχύ ήδη από τις αρχές του 20ου αιώνα έως και το 1965 (δόγμα "separate but equal").

Σε ηλικία 7 ετών επιστρέφει στη μητέρα της και κακοποιείται σεξουαλικά από τον άντρα με τον οποίο εκείνη διατηρούσε σχέσεις. Ο άντρας καταδικάζεται, αλλά μένει στη φυλακή ελάχιστα. Βγαίνοντας, βρίσκει τον θάνατο - κατά πάσα πιθανότητα - από συγγενείς της Μάγια. Εκείνη, μιας και μίλησε για αυτό που της συνέβη, θεωρεί τον εαυτό της υπεύθυνο για τον θάνατο του κακοποιητή της και χάνει τη μιλιά της για 6 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτών των χρόνων ζει και πάλι με τη γιαγιά της και σταδιακά ανακτά την ομιλία της.

Η πρώτη της επανάσταση της νεαρής Maya

Λίγο πριν τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο μένει και πάλι με τη μητέρα της στο Oakland της Καλιφόρνια, όπου φοιτά στο Λύκειο George Washington και, ταυτόχρονα, παρακολουθεί μαθήματα χορού και θεάτρου στο Εργατικό Σχολείο. Η φοίτηση εκεί της στερεί τη θέση στο Γυναικείο Σώμα Στρατού κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς η αίτησή της απορρίπτεται με τη δικαιολογία πως στο Εργατικό Σχολείο της Καλιφόρνια δραστηριοποιούνταν κύκλοι κομμουνιστών.

Αμέσως μετά βάζει ως στόχο να εργαστεί, μιας και υπάρχουν πάρα πολλές κενές θέσεις εργασίας λόγω της συμμετοχής μεγάλου μέρος των ανδρών στον πόλεμο. Πεισματικά, προσπαθεί να μπει ως υπάλληλος εισιτηρίων στην υπηρεσία των τρόλεϊ, αλλά δεν της επιτρέπουν να κάνει αίτηση λόγω φυλετικού διαχωρισμού. Η ίδια δεν το βάζει κάτω και εμφανίζεται στην υπηρεσία κάθε μέρα επί δύο εβδομάδες, μέχρι που τελικά της δίνουν τη δυνατότητα να κάνει την αίτησή της και να προσληφθεί. Η ίδια δήλωσε ψευδή ηλικία, λέγοντας πως είναι 19, ενώ ήταν μόλις 15.

Η Maya Angelou ήταν από τις πρώτες γυναίκες, και μάλιστα αφροαμερικανικής καταγωγής, που εργάστηκαν ποτέ στην υπηρεσία αυτή. Τρία χρόνια αργότερα, όλο και περισσότεροι άντρες και γυναίκες με την ίδια καταγωγή εντάχθηκαν στο ανθρώπινο δυναμικό του οργανισμού, χάρη στον αγώνα της έφηβης Maya.

Ποια είναι η πλούσια καριέρα της Maya Angelou και το συγγραφικό της έργο;

Τα βιβλία, η ποίηση και η λογοτεχνία, ήταν για τη Maya Angelou η μεγάλη της αγάπη. Από μικρή διάβαζε και έγραφε ποιήματα και ιστορίες και διατηρούσε ημερολόγιο. Η συγγραφική της καριέρα ξεκίνησε το 1969 με τη δημοσίευση του διάσημου αυτοβιογραφικού της βιβλίου "Ξέρω γιατί κελαηδάει το πουλί στο κλουβί" (Αγγλικός τίτλος: "I know why the caged bird sings").

Πριν, όμως, ξεκινήσει επίσημα την καριέρα της στη συγγραφή και κατακτήσει τον κόσμο με το μοναδικό της αυτοβιογραφικό στυλ, εργάστηκε για χρόνια ως τραγουδίστρια, ηχογραφώντας δίσκους, αλλά και ως χορεύτρια, ηθοποιός και performer, κάνοντας tour σε Ευρώπη και Αμερική. Στις περιοδείες της γνώρισε πολλές χώρες και πολιτισμούς και έμαθε πολλές ξένες γλώσσες.

Από το 1961 μέχρι το 1965 έμεινε σε χώρες της Αφρικής και εργάστηκε ως εκδότρια και δημοσιογράφος σε εφημερίδες, αλλά και στο πανεπιστήμιο της Ghana σε διαχειριστική θέση. Κατά τη διάρκεια αυτών των χρόνων γνώρισε τον Malcolm X και τον βοήθησε στον αγώνα του στην Αμερική, αμέσως μετά. Η δολοφονία του την άφησε συντετριμμένη. Αργότερα, η δολοφονία του, επίσης γνωστού της, Martin Luther King Jr. την έριξε σε κατάθλιψη από την οποία ανάρρωσε με τη βοήθεια του καλού της φίλου James Baldwin.

Λίγο πριν το παγκόσμιο συγγραφικό της ντεμπούτο το 1969, δημιούργησε μια σειρά ντοκιμαντέρ με τίτλο "Blacks, Blues, Black" για τη σχέση της αφροαμερικανικής παράδοσης με τη μουσική των Blues. Τη συγγραφή και αφήγηση των επεισοδίων του ντοκιμαντέρ ανέλαβε εξ ολοκλήρου η ίδια.

Πότε ήρθε η διεθνής αναγνώριση για την Maya Angelou;

Σύμφωνα με τον Dizzy Gillespie, τραγουδιστή και συνθέτη της τζαζ, η Maya Angelou μετά το 1972 και για τα επόμενα περίπου 10 χρόνια, έκανε τόσα πράγματα, όσα κανένας καλλιτέχνης δε θα μπορούσε να κάνει στη διάρκεια μιας ολόκληρης ζωής.

Μεταξύ πολλών άλλων, εξέδωσε πολλά επιτυχημένα βιβλία παγκοσμίως, ανακηρύχθηκε διδάκτορας σε πολλά πανεπιστήμια, ήταν υποψήφια για βραβείο Tony, υπήρξε στενή φίλη και μέντορας της Oprah Winfrey, κέρδισε βραβείο Grammy και σκηνοθέτησε την ταινία "Down in the Delta" το 1996.


Η Μάγια Αγγέλου πέθανε το 2014 σε ηλικία 86 ετών, ενώ έγινε η πρώτη μαύρη γυναίκα που τιμήθηκε για την προσφορά της στην Αμερικανική ιστορία με τη φιγούρα της σε νόμισμα των ΗΠΑ.

Η ζωή της ακόμη και σήμερα συναρπάζει και μνημονεύεται συχνά για το πλούσιο καλλιτεχνικό της έργο της, την ακτιβιστική της δράση, τη σχέση της με ανθρώπους όπως ο Malcolm X και ο Martin Luther King Jr., αλλά και για το ποιόν του χαρακτήρα της, την αγάπη της για τους ανθρώπους, την ισότητα, τη δικαιοσύνη και την ελευθερία όλων των ανθρώπων.