ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

Ο ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ ΤΗΣ YOGA
Ο ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ ΤΗΣ YOGA

Ο ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΗΛΙΟ ΤΗΣ YOGA

SURYA NAMASKAR Η ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ ΜΥΑΛΟΥ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ

27 Οκτωβρίου

Ωραία τα λόγια και οι θεωρίες, αλλά θέλουμε και πράξεις!

Είπαμε πώς θα αναπνέουμε, πώς η ενέργεια ρέει μέσα μας, πώς χαιρετάμε στην αρχή και στο τέλος ενός μαθήματος yoga, πώς λειτουργεί το κάρμα.

Καιρός να το δούμε και πιο πρακτικά.

Στα περισσότερα μαθήματα yoga κοινό σημείο αναφοράς είναι ο χαιρετισμός στον Ήλιο ή όπως λέμε στα σανσκριτικά Surya Namaskar.

Ο χαιρετισμός στον Ήλιο, είναι μια πρακτική για το μυαλό, το σώμα και το πνεύμα. Είναι μια ακολουθία από 12 asanas (στάσεις) συνοδευόμενες από αναπνοή που λειτουργεί σε φυσικό και πνευματικό επίπεδο. Κάθε μία από τις asanas, όπου η μια διαδέχεται την άλλη, βοηθά με διαφορετικό τρόπο το σώμα, γυμνάζοντας διαφορετικούς μύες, κάνοντας διάταση σε όλο το σώμα.

Ο Ήλιος στην αρχαία Ινδία λατρευόταν ως σύμβολο της υγείας και της ευημερίας. Συμβολίζει ουσιαστικά την πνευματική καρδιά μας, το φως που έχουμε μέσα μας.

Yoga στην κορυφή βουνού βλέποντας τον ήλιο
Credits: @eneko-urunuela
Πως για παράδειγμα μια ηλιόλουστη ημέρα διαλύει το σκοτάδι, έτσι και ο χαιρετισμός στον ήλιο εξισορροπεί τα συναισθήματα μας. Απομακρύνει τα αρνητικά και επιφέρει ηρεμία και ελπίδα.

Σκοπός της ακολουθίας του χαιρετισμού είναι να στρέψει τη προσοχή μας στο παρόν, στο εδώ και τώρα, παραμερίζοντας σκέψεις και συναισθήματα που κουβαλάμε από το παρελθόν ή σκεφτόμαστε για το μέλλον.

Ποια είναι τα 7 οφέλη που σου προσφέρει ο "Χαιρετισμός στον ήλιο";

Μερικά μόνο από τα οφέλη που προσφέρει σωματικά και πνευματικά ο χαιρετισμός στον Ήλιο είναι ό,τι :

  1. Προθερμαίνει το σώμα, τονώνει και ενεργοποιεί τους μύες
  2. Αυξάνει την ευλυγισία και την ελαστικότητα των μυών
  3. Ηρεμεί το νου και αυξάνει την αυτοσυγκέντρωση
  4. Επιδρά στο νευρικό σύστημα εξισορροπητικά
  5. Μαλάσσει τα εσωτερικά όργανα
  6. Βοηθά στην αποβολή τοξινών από το σώμα
  7. Συγχρονίζει αναπνοή και κίνηση
Στάσεις Yoga Surya Namaskar με αναπνοές.jpg

Με βάση το τελευταίο όφελος, έχουμε αναφέρει πως η αναπνοή στη yoga γίνεται μόνο από τη μύτη. Σε κάθε μία μετάβαση από asana σε asana στο χαιρετισμό υπάρχει συγκεκριμένη φάση αναπνοής (εισπνοή ή εκπνοή ή κράτημα).

Τέλος ο χαιρετισμός στον Ήλιο μπορεί να πραγματοποιηθεί το πρωί μόλις ξυπνάμε και οποιαδήποτε ώρα μέσα στην ημέρα το έχουμε ανάγκη.

Οι επαναλήψεις της πρακτικής αυτής είναι που μας βοηθούν στο να εμβαθύνουμε την αναπνοή μας και τη διάταση του σώματος (3 φορές σε αρχάρια πρακτική και 6-12 σε πιο προχωρημένη).

Οπότε ας μη χάνουμε άλλο καιρό και ας αφιερώνουμε λίγα λεπτά κάθε μέρα για να νιώθουμε πιο fine σωματικά και πνευματικά.