ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

NEGRONI THE BITTERSWEET SYMPHONY
NEGRONI THE BITTERSWEET SYMPHONY

NEGRONI THE BITTERSWEET SYMPHONY

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΣΗΜΟΤΕΡΕΣ ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟΥ

16 Νοεμβρίου

Υπάρχει μια κατηγορία cocktails, τα οποία φαλλοκρατικά αποκαλούμε "gentleman’s drink". Με αυτό τον όρο αναφερόμαστε στα cocktails των οποίων κάθε συστατικό έχει κάποια περιεκτικότητα σε αιθυλική αλκοόλη. Στην περίπτωσή τους δηλαδή αναμειγνύουμε μόνο "ποτά με ποτά".

Δεν αποτελούν τις πιο δημοφιλείς επιλογές ανάμεσα στους καλεσμένους των χώρων εστίασης, κατά καιρούς όμως κάποιο κλασικό cocktail αυτού του ύφους ξεχωρίζει και βρίσκεται σταθερά στο προσκήνιο.

Και μιλώντας για την εποχή μας, το boozy cocktail που ανταποκρίνεται στα παραπάνω δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από το Negroni!

Μία συνταγή, τρία συστατικά και δεκάδες παραλλαγές. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Ποια είναι η ιστορία δημιουργίας του Negroni;

Δεν βάζω το χέρι μου στην φωτιά, καθώς υπάρχουν διαφορετικές εκδοχές για τις συνθήκες που οδήγησαν στη δημιουργία του πρώτου Negroni, αλλά θα μείνω στην επικρατέστερη, καθώς επαναλαμβάνω πως οι ιστορίες που αφορούν μπαρ και ποτά θέλουμε πρώτα και κύρια να είναι ωραίες και μετά να ανταποκρίνονται στην ιστορική αλήθεια!

Το Negroni λοιπόν θεωρείται ο απόγονος του Americano. Που το Americano θεωρείται ο απόγονος του Milano-Torino. Όπου για το Milano-Torino θα πρέπει να ταξιδέψουμε πίσω και ίσαμε το 1860 για να αναμειχθούν σε ίσα μέρη γλυκό βερμούτ (με κύρια περιοχή προέλευσης το Τορίνο) και Campari (με περιοχή προέλευσης το Μιλάνο). Η συνταγή αποδείχθηκε δημοφιλής για επισκέπτες από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίοι όμως ζητούσαν και λίγη σόδα μέσα, με αποτέλεσμα το cocktail που είχε πλέον γλυκό βερμούτ-Campari και σόδα, να ονομαστεί Americano.

Για όποιον το έχει δοκιμάσει γνωρίζει ήδη πως το Americano είναι γευστικά υπέροχο. Η πικρή αλήθεια όμως δεν έρχεται από τη γεύση του, αλλά από το γεγονός πως όντας ένα low a.b.v cocktail με σόδα, δεν έχει τόση πλάκα ώστε να μας κρατήσει συντροφιά για ένα ολόκληρο βράδυ!

Το ίδιο πρόβλημα φαίνεται να αντιμετώπιζε και ένας Φλωρεντός Κόμης περίπου το 1919. Σε μία από τις συχνές επισκέψεις του στο Casoni Bar στην Φλωρεντία, ζήτησε από τον bartender να "πειράξει" λίγο ένα Americano, ώστε να γίνει πιο ενδιαφέρον. Ο συνάδελφος της εποχής σκέφτηκε να αντικαταστήσει τη σόδα με gin και υπήρξε άμεση επιτυχία, τόσο για τον Κόμη της ιστορίας μας, όσο και για άλλους θαμώνες του bar που ζητούσαν πλέον την ίδια συνταγή.

Το όνομα του Κόμη ήταν Camillo Negroni και η συνταγή πλέον πήρε και το όνομα του!

Πώς τα συστατικά ορίζουν τη γεύση του;

Σε μια πιο τρυφερή προσέγγιση, το αποκαλώ "the bittersweet symphony", καθώς η αρμονία των υλικών είναι μοναδική. Η γλυκόπικρη γεύση με τον ενισχυμένο αλκοολικό χαρακτήρα από το gin και το δέσιμο ανάμεσα στα υλικά οδηγεί σε μία φανταστική ισορροπία.

Αυτή η αρμονία και ισορροπία φυσικά είναι πάντοτε υποκειμενική. Τα 3 ίσα μέρη για τη συνταγή είναι αυτό που ακολουθούμε συνήθως. Αν με ρωτήσει κάποιος θα πω ότι για καλύτερη ισορροπία θα έβαζα λίγο gin παραπάνω, καθώς θεωρώ πως ο έντονος χαρακτήρας των υπολοίπων συστατικών το επισκιάζουν κάπως.

Σαν εισηγητής στην Bar Academy, έχω δει αρκετούς/ες συμμετέχοντες/ουσες στα σεμινάρια να δοκιμάζουν για πρώτη φορά Negroni. Η έκφραση στο πρόσωπό τους δεν νομίζω ότι έδειξε ενθουσιασμό και θα προτιμούσαν κάτι λιγότερο πικρό!

Ποιες είναι οι διασημότερες παραλλαγές του Negroni;

Περί ορέξεως λοιπόν, όπως και οι πολλές παραλλαγές που έχουν προκύψει. Αν έπρεπε να ξεχωρίσω μία, θα ήταν φυσικά το Boulevardier. Δημιουργήθηκε το 1927 στο Harry’s New York Bar και εδώ τη θέση του gin παίρνει το bourbon. Σε πιο γενναία ποσότητα, καθώς πλέον η αναλογία μετατοπίζεται από τα τρία ίσα μέρη στο 1-1-1,5.

Για το κλείσιμο θα αφήσω μια ωραία ιστορία που άκουσα από τον Jared Brown την τελευταία φορά που είχα την χαρά να τον συναντήσω και αφορά μια πιο πρόσφατη παραλλαγή του Negroni, το Negroni Sbagliato.

H ιστορία για τη δημιουργία της συγκεκριμένης παραλλαγής λέει πως κατά λάθος σε ένα μπαρ στο Μιλάνο μπήκε σαμπάνια αντί για gin κατά την παραγωγή ενός Negroni, με αποτέλεσμα να βγεί ένα "λάθος Negroni" (Sbagliato=λάθος). Η συνταγή όμως άρεσε και πήρε το όνομα Negroni Sbagliato, καθώς αντί για gin μπαίνει σαμπάνια ή κάποιος άλλος αφρώδης οίνος.

Σε μία επίσκεψή του στην Ιταλία, ο Jared Brown παρήγγειλε σε ένα μπαρ ένα Negroni Sbagliato. Του άρεσε ιδιαίτερα, οπότε ζήτησε και δεύτερο. Το δεύτερο ποτό όμως ήταν διαφορετικό. Κάλεσε τον σερβιτόρο για να μάθει μήπως έχει γίνει κάποιο λάθος. Πήρε την απάντηση: "κύριε, παραγγείλατε ένα λάθος Negroni. Και αυτό που έχετε μπροστά σας, είναι σίγουρα ένα λάθος Negroni"!!!

Στα υπόλοιπα δύο που ζήτησε πάλι η προσέγγιση ήταν διαφορετική, αποχώρησε όμως χαρούμενος ξέροντας ότι δεν έγινε κανένα λάθος στα ποτά που ζήτησε!