ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΦΙΑΛΕΣ ΣΤΟ ΚΡΑΣΙ
ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΦΙΑΛΕΣ ΣΤΟ ΚΡΑΣΙ

ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΦΙΑΛΕΣ ΣΤΟ ΚΡΑΣΙ

ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΦΙΑΛΗ ΣΤΟ ΚΡΑΣΙ ΠΟΥ ΠΙΝΕΙΣ

09 Σεπτεμβρίου

Πολύ συχνά με ρωτάνε:

    Όλες οι μεγάλες φιάλες ονομάζονται magnum; 

    Tι προσφέρει μια μεγάλη φιάλη κρασιού στο τελικό προιόν; Γιατί κάποιος να την επιλέξει;

    Οι μεγάλες φιάλες έχουν καλύτερη ποιότητα κρασιού; 

    Γιατί η τιμή μιας μεγαλύτερης φιάλης είναι υψηλότερη από  δύο μικρές, που σε ποσότητα αντιστοιχούν στο ίδιο;

    Ας προσπαθήσουμε να δώσουμε κάποιες απαντήσεις λοιπόν.

    Όλες οι μεγάλες φιάλες ονομάζονται magnum ;

    Ας ξεκινήσουμε με τις ονομασίες των μεγάλων φιαλών.Συνηθίζεται όλες τις μεγάλες φιάλες να τις ονομάζουμε Magnum. Όμως μια απλή φιάλη περιέχει 750ml, η Magnum φιάλη 1,5Lt ενώ οι φιάλες 3Lt ονομάζονται Jeroboam, τα 4,5Lt Rheoboam και τα 6Lt έχουν την ονομασία Mathusalem. Υπάρχουν όμως και μεγαλύτερες φιάλες πολύ πιο σπάνιες. Μπορεί κάποιος να συναντήσει φιάλες των 9Lt με την ονομασία Salmanazar, 12Lt με την ονομασία Balthazar, 15lt ως Nabuchodonosor και 18Lt με το όνομα Melchior. Αν μη τι άλλο ιδιαίτερες ονομασίες και πολύ μεγάλα μεγέθη μπουκαλιών που σπάνια συναντάμε.

    Tι προσφέρει μια magnum φιάλη κρασιού στο τελικό προιόν; Γιατί κάποιος να την επιλέξει ;

      Συνήθως, οι μεγάλες φιάλες απευθύνονται σε παρέες που αποτελούνται από πολλά άτομα και μπορούν να καταναλώσουν το περιεχόμενο τους. Όσον αφορά το πρακτικό σκέλος της υπόθεσης, μπορεί να είναι πιο δύσκολο το σερβίρισμα τους αλλά πολλές φορές είναι πιο γρήγορο καθώς ο εκάστοτε σερβιτόρος ή Sommelier μπαίνει στη διαδικασία να ανοίξει μια φιάλη και να σερβίρει, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα έπρεπε να ανοίξει αρκετές περισσότερες. Δεν πρέπει να ξεχάσουμε ότι μια μεγάλη φιάλη λευκού, ροζέ ή σαμπάνιας, αφού ανοιχτεί, έχει το χρόνο να δροσιστεί για περισσότερο χρόνο μέσα στον πάγο ενώ τα ερυθρά να αναπνεύσουν αναδεικνύοντας τον χαρακτήρα τους.

      Ο λαιμός ενός μπουκαλιού κρασί
      Credits: @tomas-williams

      Γιατί η τιμή μιας μεγαλύτερης φιάλης είναι υψηλότερη από δύο μικρές, που σε ποσότητα αντιστοιχούν στο ίδιο;

        Οι λόγοι να επιλέξουμε μια μεγάλη φιάλη ουσιαστικά απαντάται και στο ερώτημα για ποιο λόγο η τιμή των μεγαλύτερων φιαλών αυξάνεται δυσανάλογα όσο διογκώνονται τα μπουκάλια.

        Αρχικά, έχει επικρατήσει η άποψη ότι στις μεγαλύτερες φιάλες οι παραγωγοί συνηθίζουν να προτιμούν την καλύτερη απόδοση των αμπελώνων τους και τα ποιοτικότερα σταφύλια ώστε να προσδίδουν και μια προστιθέμενη αξία στο τελικό προιόν. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι η ποιότητα των υπόλοιπων σταφυλιών δεν είναι ανάλογα υψηλής ποιότητας.

        Οι μεγάλες φιάλες έχουν καλύτερη ποιότητα κρασιού;

          Μπορούμε να πούμε ότι στις μεγαλύτερες φιάλες πραγματοποιείται μεγαλύτερη και καλύτερη παλαίωση του κρασιού.

          Στοιβαγμένα βαρέλια κρασιού για παλαίωση
          Credits: @tamara-malaniy
          Αυτό συμβαίνει διότι η ποσότητα του κρασιού είναι μεγαλύτερη και η επαφή του με το οξυγόνο αναλογικά μικρότερη. Έτσι προκύπτει ότι η παλαίωση του από τη μια επιβραδύνεται από την άλλη όμως πραγματοποιείται με πιο σταθερό ρυθμό. Αξίζει να αναφέρουμε ότι τα μεγάλα μπουκάλια έχουν και ένα πιο παχύ γυαλί το οποίο προστατεύει το κρασί από την έκθεση του σε εξωγενείς παράγοντες. Τα παραπάνω φυσικά αφορούν περισσότερο ερυθρά κρασιά που έχουν κατά κανόνα μεγαλύτερες δυνατότητες παλαίωσης και σε ορισμένες περιπτώσεις και κάποια λευκά. Τα ροζέ και τα περισσότερα λευκά άλλωστε εμφιαλώνονται για άμεση κατανάλωση χωρίς τις δυνατότητες παλαίωσης που συναντάμε στα ερυθρά κρασιά.

          Όπως καταλαβαίνουμε τα παραπάνω συνιστούν δύο λόγους που μπορούν να δικαιολογήσουν μια υψηλότερη τιμή. Ωστόσο δεν είναι οι μόνοι.

          Κελάρια παλαίωσης
          Credits: @lomig
          Τα οινοποιεία εμφιαλώνουν μικρότερες ποσότητες της παραγωγής τους σε magnum φιάλες συγκριτικά με τις κανονικές. Σύνηθες είναι και το φαινόμενο να είναι αριθμημένες όταν η παραγωγή είναι περιορισμένη, πράγμα που τους χαρίζει μια μοναδικότητα. Αυτό συμβαίνει άλλωστε σε όλα τα αντικείμενα. Οτιδήποτε είναι περιορίσμενης κυκλοφορίας και ταυτόχρονα δυσεύρετο αποκτά μεγαλύτερη αξία καθώς η ζήτηση είναι μεγαλύτερη της προσφοράς.


          Η επιλογή μεγάλων φιαλών ικανοποιεί και την εικόνα σαν show-off. Αυτό συμβαίνει με σαμπάνιες και τα πιο αγαπημένα κρασιά των τελευταίων ετών, τα ροζέ. Τα διασημότερα ροζέ του κόσμου άλλωστε προέρχονται από την Προβηγκία στη Γαλλική Ριβιέρα. Εκεί δίπλα βρίσκονται τα θερινά θέρετρα του St. Tropez και το all-time classic Monte Carlo.


          Για αυτό το λόγο κυκλοφορεί και η φήμη ότι οι ιδιαίτερες σε σχήμα φιάλες που συναντάμε στα ροζέ αλλά και τα εξαιρετικά μεγάλα μεγέθη διευκολύνουν την επίδειξη τους ειδικότερα πάνω στα σκάφη τα οποία δένουν δίπλα δίπλα στις μεγαλύτερες και πιο premium μαρίνες του κόσμου. Και κάπως έτσι ξεκινάνε και οι μεγάλες καταναλώσεις.