ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

9+1 ΔΙΑΣΗΜΕΣ ΣΟΥΠΕΣ ΣΕ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
9+1 ΔΙΑΣΗΜΕΣ ΣΟΥΠΕΣ ΣΕ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

9+1 ΔΙΑΣΗΜΕΣ ΣΟΥΠΕΣ ΣΕ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΕΙΣ ΣΟΥΠΕΣ ΠΟΥ ΣΕΡΒΙΡΟΝΤΑΙ ΣΥΧΝΑ;

29 Δεκεμβρίου

Μερικές σούπες που έχουν στεφθεί τις δάφνες της γευστικής επιτυχίας σε εστιατόρια του κόσμου, αξίζει να τις γνωρίσεις μια προς μια. Κάποιες από αυτές αποτελούν συχνά ένα πρώτο πιάτο ή ένα amuse bouche καλωσορίσματος σε καλά εστιατόρια. Ειδικά τώρα τον χειμώνα, μια ζεστή, γεμάτη αρώματα βελουτέ σούπα είναι ο καλύτερος τρόπος να ξεκινήσει κάθε γεύμα.

Πριν φτάσουμε όμως στις εννιά πιο διάσημες σούπες, ας μιλήσουμε λίγο για την κατηγοριοποίησή τους με κριτήριο την υφή, την προέλευση και τη θερμοκρασία σερβιρίσματος.

Πώς κατηγοριοποιούνται οι σούπες;

Λεπτόρρευστες και παχύρρευστες σούπες

Η διαβάθμισή τους ξεκινά από τη διαυγή σούπα και συνεχίζεται με τον ζωμό (broth ή bouillon). Αμέσως μετά έχουμε την consommé, η οποία είναι ένας ελαφρώς πιο ζελατινώδης ζωμός. Έπειτα έχουμε τις πιο παχύρρευστες μορφές σούπας, στις οποίες συγκαταλέγονται η cream soup, η βελουτέ, η σούπα-πολτός και η σούπα με ολόκληρα κομμάτια κρέατος, θαλασσινών ή λαχανικών (chowder).

Μια ιδιαίτερη κατηγοριοποίηση υφής είναι αυτή μεταξύ potage και bisque. Στην πρώτη περίπτωση τα υλικά αφήνονται σε ενα φυσικό mashup στην κατσαρόλα μέχρι να λιώσουν, ενώ στη δεύτερη περίπτωση οι chefs χρησιμοποιούν τεχνικές σουρώματος, ώστε να πάρουν μια πιο εκλεκτή και απαλή υφή των συστατικών.

Ζεστές και κρύες σούπες

Πέρα από τον κλασικό τρόπο που τρώμε τις σούπες,δηλαδή ζεστές, υπάρχουν και εκδοχές όπου μια σούπα τρώγεται κρύα. Η Gazpacho για παράδειγμα τρώγεται αποκλειστικά κρύα ενώ η Vichyssoise τρώγεται τόσο ζεστή όσο και κρύα.

Σούπες με εθνική ταυτότητα

Εκτός από τα παραπάνω κριτήρια, οι σούπες κατηγοριοποιούνται και σύμφωνα με την καταγωγή τους. Κάποιες σούπες, τουλάχιστον στην αυθεντική τους εκτέλεση, αποτελούν μέρος της γαστρονομίας των λαών και ταυτίζονται σε μεγάλο βαθμό με την κουλτούρα κάθε χώρας. Γνωστές σούπες που εκπροσωπούν αυτό το είδος είναι, για παράδειγμα, το ουγγρικό Goulash, το ουκρανικό Borscht και η γαλλική Bouillabaisse με καταγωγή από τη Μασσαλία.

9 διάσημες σούπες που σερβίρονται συχνά σε εστιατόρια του κόσμου

Bisque θαλασσινών

Η συγκεκριμένη σούπα αγαπιέται από όλους, Οι σεφ επιλέγουν γαρίδα, καραβίδα, αστακό, καβούρι ή μύδια και τα συνδυάζουν συχνά με πορτοκάλι και σαφράν, για να δημιουργήσουν umami εμπειρίες. Ένα fine εστιατόριο μπορεί να δημιουργήσει το παραδοσιακό αυτό γαλλικό πιάτο για τους θαμώνες του και να λάβει διθυραμβικές αξιολογήσεις.

Γαλλική κρεμμυδόσουπα gratinée

Άλλο ένα θεσπέσιο πιάτο από τη Γαλλία. Καραμελωμένα κρεμμύδια που έσβησαν με sherry, cognac ή brandy, ζωμός βοδινού και λιωμένη ελβετική γραβιέρα. Αυτό το πιάτο κάνει τον χειμώνα να μοιάζει πιο ζεστός και πιο γευστικός από ποτέ!


Σούπα Kale

Η σούπα αυτή είναι ιδανική επιλογή για vegan restaurants, αφού αποτελείται αποκλειστικά από φυτικά υλικά. Βασικό συστατικό είναι το λάχανο Kale, η ντομάτα, το καρότο, τα λευκά φασόλια και το κρεμμύδι. Απόλυτα εναρμονισμένες μεσογειακές γεύσεις φέρνουν ιταλικό αέρα στο τραπέζι σε μια σούπα χαμηλών λιπαρών, αλλά υψηλής θρεπτικής αξίας!

Μαροκινή σούπα Harira

Η σούπα Harira είναι μια χορταστική μαροκινή σούπα με βάση τη ντομάτα. Παρασκευάζεται με όσπρια όπως φακές και ρεβίθια σε συνδυασμό με φρέσκα βότανα και μπαχαρικά, όπως κουκουρμά, κύμινο και κανέλα. Η μαροκινή κουζίνα εξάλλου φημίζεται για τις γεμάτες γεύσεις της, που θυμίζουν μεν Μεσόγειο, αλλά είναι πλουσιότερες σε μπαχαρικά και αρώματα. Συνήθως η σούπα αποκτά πιο γεμάτο σώμα, προσθέτοντας σπασμένα vermicelli noodles, φιδέ ή ρύζι.


Κρεμώδης σούπα από τυρί Brie

Αυτή η κομψή, κρεμώδης σούπα φτιάχνεται με το γαλλικο πολυαγαπημένο τυρί Brie. Η γεύση της είναι σαφώς πλούσια και συγκαταλέγεται στις comfort food επιλογές. Συχνά νότες μανιταριών, πράσου, μπέικον ή λευκού κρασιού κάνουν την εμφάνισή τους, απογειώνοντας το πιάτο ακόμα περισσότερο. Αυτή η σούπα συνδυάζεται καλά με ένα chardonnay ή pinot gris, ή με κάποιο κοκτέιλ που περιέχει αφρώδη οίνο.


Βιετναμέζικη σούπα Pho

Η σούπα Pho κατάγεται από το Βιετνάμ, αλλά έχει κερδίσει παγκόσμια εκτίμηση τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα θεωρείται εθνικό πιάτο στο Βιετνάμ και πιστεύεται ότι δημιουργήθηκε τον 19ο ή 20ο αιώνα. Περιέχει συνήθως ζωμό, ζυμαρικά ρυζιού, βότανα και κρέας. Ωστόσο, διατίθενται αρκετές παραλλαγές του πιάτου και για χορτοφάγους.


Κρύα σούπα Gazpacho

Με καταγωγή από την περιοχή της Ανδαλουσίας της νότιας Ισπανίας, το Gazpacho φτιάχνεται παραδοσιακά από ένα μείγμα πολτοποιημένης ντομάτας και άλλων συστατικών όπως αγγούρι, γλυκές πιπεριές, κρεμμύδια, σκόρδο και ελαιόλαδο. Είναι μια μορφή σούπας λαχανικών που τρώγεται κρύα και είναι ιδανική για να σερβίρεται ως πρώτο πιάτο σε εστιατόρια, ακριβώς όταν έχει αρκετή ζέστη το καλοκαίρι.


Τουρκική σούπα Yayla Cobrasi με γιαούρτι

Η τουρκική σούπα Yayla Cobrasi είναι ένα χορταστικό γεύμα που αποτελείται από βότανα, ρεβίθια και ρύζι σε μια βάση γιαουρτιού με κρεμώδη υφή. Τρώγεται ζεστή και συχνά προστίθεται φρέσκια ψιλοκομμένη μέντα, που αναδεικνύει τη γεύση του γιαουρτιού. Πέρα από την πατρίδα της σούπας αυτής, στην Ευρώπη θα βρεις σίγουρα αυτό το πιάτο σε πολλά τουρκικά εστιατόρια.


Περουβιανή Chupe de Camarones

Το Chupe de Camarones, που ονομάζεται επίσης Peruvian shrimp chowder, είναι ένα χορταστικό πιάτο που αποτελείται από φρέσκες γαρίδες, κρεμώδες τυρί, λαχανικά και πατάτες. Η σούπα αυτή είναι συνήθως το main course και φυσικά βγαίνει σε αρκετές μικροπαραλλαγές. Σερβίρεται σε βαθύ μπολ και τρώγεται ζεστή.


Ο ελληνικός πατσάς

Μια σούπα πεντανόστιμη, πλούσια σε γεύσεις και μνήμες ελληνικής παράδοσης δε θα μπορούσε να λείπει από τη λίστα. Ο πατσάς έχει συνδεθεί σαν βάλσαμο για τους ξενύχτηδες, γιατί με τα πλούσια σε πρωτεΐνες συστατικά του διορθώνει τις "κακοτοπιές"...Γιατί να μην παρουσιάζεται σε μια εκλεπτυσμένη της μορφή σε fine dining εστιατόρια, όπως έχουν κάνει άλλες κουζίνες; Υπάρχουν κάποιοι σεφ που τολμούν και το κάνουν!

Μπορεί ο ελληνικός πατσάς να κερδίσει τη θέση του στο παγκόσμιο στερέωμα ως μια από τις πιο νόστιμες σούπες που υπάρχουν; Εμείς λέμε "ΝΑΙ"!