ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

6 TIPS ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙΣ ΤΗΝ  ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ
6 TIPS ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙΣ ΤΗΝ  ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ

6 TIPS ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙΣ ΤΗΝ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ

Η ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΧΑΣΜΑ ΜΕΤΑΞΥ ΠΡΟΣΔΟΚΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

29 Ιουνίου

"Τονίζω και πάλι ότι δεν υπάρχουν περιθώρια λάθους, καθώς πρόκειται για μια τεράστια ευκαιρία να αποδείξουμε τις ικανότητες μας. Φροντίστε να μην με απογοητεύσετε", λες στην ομάδα σου για τον στόχο που τους δίνεις, ο οποίος, εφόσον επιτευχθεί, θα έχει υψηλά οικονομικά οφέλη για την εταιρεία και πιθανή προαγωγή για εσένα. Φουσκώνεις σαν το παγώνι, νιώθοντας ότι έχεις δώσει σε όλους να καταλάβουν τι εννοείς και έχεις αποσπάσει νοερά την δέσμευση τους. Και κάπου εκεί πετάγεται ένα μέλος της ομάδας και σου λέει "εξηγήστε μας σας παρακαλώ, τι εννοείτε λέγοντας να μην σας απογοητεύσουμε;". Κομπιάζεις και είναι η στιγμή που η σκαπάνη χτυπάει βιαστικά με δύναμη την αποθήκη των εμπειριών σου, ελπίζοντας να ξεθάψει μια ιστορία για να στηρίξεις την απάντησή σου. Κάνεις αναφορά σε μια παλιά ιστοριούλα, η οποία δείχνει απογοήτευση από τον τρόπο που η ομάδα έπραξε και κλείνεις.

Τρώγεσαι όλη την ημέρα. Τι εννοούσε ο συνάδελφος; Απάντησα σωστά; Τους ενέπνευσα; Λες να ηρεμήσεις, προσπαθώντας να αποτάξεις από επάνω τις σκέψεις της ημέρας. Δε βαριέσαι, άλλη μια δύσκολη ημέρα στην δουλειά είναι. Και εκεί που διαβάζεις ποιήματα του Νομπελίστα ποιητή μας Οδυσσέα Ελύτη, σπας τα μούτρα σου με ένα του στίχο:

"Κείνο που σου προσάπτουνε τα χελιδόνια είναι η άνοιξη που δεν έφερες".

Σοκ! Απογοητεύτηκαν τα χελιδόνια που η γλυκιά προσμονή δεν μετουσιώθηκε στη μετάβαση από το χειμώνα στο καλοκαίρι. Μπλοκάρεις, σκεπτόμενος ότι κάτι συμβαίνει, αλλά δεν μπορείς να το ερμηνεύσεις.

Αμυγδαλιές σε ανοιξιάτικο τοπίο
Credits: @redd

"Κατερίνα καλή μου..." λες στην σύζυγο, ό,τι εννοούσε ο συνάδελφος και της εξιστορείς. Για άλλη μια φορά μένεις σύξυλος στο πόσο γρήγορα ένας άνθρωπος εκτός της άμεσης επαγγελματικής σου καθημερινότητας, αλλά κομμάτι της ζωής σου, καταλαβαίνει άμεσα τι συμβαίνει. Μου δίνει τον ορισμό η ίδια, έτσι απλά. Η απογοήτευση είναι μια μορφή απώλειας και δημιουργεί συναισθήματα θυμού, ανησυχίας και θλίψης. Για αυτό καλέ μου είναι σημαντικό να μην καταπιέζονται αυτά τα συναισθήματα, αλλά να υπάρχει ένας υγιής τρόπος να τα κατανοείς και να τα επεξεργαστείς.

Αχ Κατερινάκι. Μου έδωσες πάλι εύφορο χωράφι για να το θερίσω, αλλά πρέπει πρώτα να δω τι παράγει η γη του, για να καταλάβω τον τρόπο θερισμού. Ξεκινάω από το βασικό. Οι απογοητεύσεις είναι αναπόφευκτο κομμάτι της ζωής μας, καθώς ανήκουν στην κατηγορία των προκλήσεων. Κάθε νέα μέρα μάς δίνει τη δυνατότητα να ξεκινήσουμε από την αρχή και να σκεφτούμε πώς θα προχωρήσουμε ανάλογα με την επίδραση στην ζωή μας, αλλά και την αλληλεπίδραση προς τους άλλους. Μπλόκαρα πάλι γιατί σκέφτομαι επαγγελματικά. "Κατερίνα βοήθεια", της λες. "Μα σε τι να σε βοηθήσω", σου απαντάει; Τους μιλάς για απογοήτευση, όταν δεν έχεις καν κάτσει να σκεφτείς τον καθημερινό Γολγοθά που κάποιοι από αυτούς μπορούν να ανεβαίνουν σε καταστάσεις της ζωή τους. "Δηλαδή;" λες. Δηλαδή, γνωρίζεις αν το σχόλιο του συναδέλφου έγινε, γιατί ταυτίζεται με μια προσωπική του απογοήτευση που θεωρεί πολύ σημαντικότερη της επαγγελματικής;

Σκέφτηκες για παράδειγμα ότι μπορεί να προσπαθεί με την σύζυγό του να συλλάβει παιδί και να μην τα καταφέρνουν και έχοντας καταφύγει σε μεθόδους εξωσωματικής γονιμοποίησης να έχει έκδηλη απογοήτευση στην προσωπική του ζωή; Κάτι που για εσένα είναι αυτονόητο, η ΖΩΗ και η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ, για αυτόν είναι ανεκπλήρωτη επιθυμία. Πως τολμάς να λες σε ένα τέτοιο άνθρωπο "μην με απογοητεύσεις επαγγελματικά";  Περιμένεις να σε προσεγγίσει, χωρίς να κάνεις εσύ καμία προσπάθεια να έρθεις πιο κοντά. Μήπως ξεχνάς ότι οι υγιείς σχέσεις χρειάζονται σεβασμό και όρια; Μέσα σε αυτές μπορούμε να εκφράσουμε τις ανάγκες μας και να ακούσουμε τις ανάγκες των άλλων ανθρώπων.

Νιώθω σαν να οδηγώ σε μια λεωφόρο και μόλις είδα την ταμπέλα στην εθνική οδό που γράφει "Καλώς ορίσατε στην Απογοήτευση. Μην μείνετε πολύ". Η Κατερίνα σου ανέδειξε ότι η απογοήτευση πονάει, μερικές φορές λίγο και μερικές φορές πολύ. Μήπως λοιπόν αν μάθεις πώς να την αντιμετωπίζεις, μπορεί να είναι λιγότερο τρομακτική και επώδυνη; Ναι στην πραγματικότητα αυτό θα αποτελέσει την αφετηρία για περαιτέρω ανάπτυξη. Πάμε να δούμε μερικά tips για να το πετύχουμε.

Πινακίδα σε λεωφόρο
Credits: @alan-carrillo

Πώς να αντιμετωπίσεις λοιπόν την απογοήτευση;

  1. Αποδοχή και αντίληψη. Αποδέξου πώς αισθάνεσαι, χωρίς περιστροφές και δικαιολογίες, αποφεύγοντας να το κρύψεις με υπερβολική έκθεση σε ευχάριστες στιγμές. Αφού δεν το νιώθεις! Δέξου τα συναισθήματα με ειλικρίνεια, αλλά το ότι είχες μια αποτυχία ή έκανες ένα λάθος, δεν σημαίνει ότι είσαι απογοήτευση ή αποτυχία. Ανέλαβε δράση, βελτιώσου και πέτα την ταμπέλα του "δεν τα καταφέρνω".
  2. Επικεντρώσου στην πραγματικότητα και βγες από την ζώνη άνεσής σου. Εστίασε σε αυτά που έχεις στη ζωή σου, χωρίς να τα νιώθεις ως δεδομένα. Αναφέρομαι σε ανθρώπους, σχέσεις, δουλειές, πάθη, υγεία, υλικά αγαθά, συναισθήματα. Όλα ξεκινούν από ερεθίσματα που οδηγούν σε αποτυχίες ή επιτυχίες. Ε, τι να κάνουμε δεν μπορείς να πετυχαίνεις σε όλα. Κυνήγησε όμως τα όνειρα σου χωρίς φόβο.
  3. Η απογοήτευση είναι το χάσμα μεταξύ προσδοκίας και πραγματικότητας. Ωραίο είναι να πασχίζεις για την τελειότητα, αλλά πες και σε εμάς πώς γίνεται, για να το εφαρμόσουμε. Βρε, εδώ ο Θεός σε δημιούργησε και πάλι δεν άγγιξε την τελειότητα. Προσάρμοσε τις προσδοκίες σου όταν πρέπει, ώστε να πετύχεις τον στόχο.
  4. Συζήτα το και αν το χρειάζεσαι, πάρε χρόνο. Η εκτόνωση είναι αντίστοιχη του κουνημένου αναψυκτικού, που μόλις το ανοίγεις, πετάγεται αφρός. Ανοίξου σε αυτόν που νιώθεις κοντά σου, για να εκτονώσεις την εσωτερική πίεση. Έχουμε την τάση να μεγενθύνουμε τα προβλήματά μας, τα οποία όμως σε μια συζήτηση με κάποιον που εμπιστευόμαστε, ίσως να αποδειχτεί ότι δεν είναι τόσο μεγάλα. Θέλει χρόνο όμως αυτό, ίσως και ένα διάλλειμα σε αυτά που κάνεις, για να κοιμηθείς, να ξεκουραστείς, να χαλαρώσεις, να γελάσεις, να κλάψεις, να ουρλιάξεις. Να κάνεις restart, για να το δεις αλλιώς.
  5. Σταμάτα να κρίνεις. Ο Dale Carnegie, Αμερικανός συγγραφέας αυτοβοήθειας, είχε πολύ σωστά πει: "Κάθε ηλίθιος μπορεί να κριτικάρει, να κατηγορήσει, να παραπονεθεί, και οι περισσότεροι ηλίθιοι το κάνουν". Συγνώμη που θα σου το πω, αλλά εν τέλει όλοι ηλίθιοι είμαστε, γιατί δυστυχώς όλοι κρίνουμε! Κάποιοι το κάνουν ασυναίσθητα, και κάποιοι το έχουν κάνει επάγγελμα. Πιο εύκολο είναι να κρίνουμε τους άλλους από ότι τον εαυτό μας. Ο Χριστός είπε: "μην κατακρίνετε για να μην κατακριθείτε, γιατί με όποιο τρόπο κρίνετε μ’ αυτόν θα κριθείτε, και μ’ όποιο μέτρο μετράτε μ’ αυτό θα μετρηθείτε κι εσείς."
  6. Βελτίωσε την αυτοεκτίμηση σου. Πως; Ανακάλυψε 2-3 πράγματα που εκτιμάς στον εαυτό σου, ώστε να αρχίζεις να εστιάζεις στα θετικά σου. Και μη συγκρίνεις εσένα με κάποιον άλλο. Είναι καταστροφικό, γιατί πολύ απλά ο καθένας από εμάς είναι διαφορετικός. Σίγουρα έχεις πετύχει πολλά και έχεις ξεπεράσει δυσκολίες.
Credits: @miguel-luis

Δημιουργική σκέψη τα αποκαλώ τα παραπάνω, σε μια προσπάθεια να σε βοηθήσουν να γίνεις εποικοδομητικός απέναντι στις αντιξοότητες της ζωής και δίκαιος με τον εαυτό σου. Ίσως έτσι να κατανοήσεις, ότι η απογοήτευση είναι κάτι ανθρώπινο που διορθώνεται, αλλά θέλει προσπάθεια.

Ο Walt Disney απολύθηκε από το Kansas City Star, επειδή ο συντάκτης του πίστευε ότι "δεν είχε φαντασία και καλές ιδέες". Απέτυχε αρκετές φορές πριν από την πρεμιέρα της ταινίας του "Snow White". Δεν απογοητεύτηκε όμως και κατάφερε να γίνει ο άνθρωπος που επαναπροσδιόρισε την αμερικανική παιδική ηλικία. Για φαντάσου, να είχε απογοητευτεί και να μην προσπαθούσε!