ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ

5 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΝΑ ΒΡΕΙΣ ΤΗ ΦΟΡΜΟΥΛΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΘΕΤΟΥ ΤΗΣ ΜΟΝΑΞΙΑΣ
5 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΝΑ ΒΡΕΙΣ ΤΗ ΦΟΡΜΟΥΛΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΘΕΤΟΥ ΤΗΣ ΜΟΝΑΞΙΑΣ

5 ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΝΑ ΒΡΕΙΣ ΤΗ ΦΟΡΜΟΥΛΑ ΤΟΥ ΑΝΤΙΘΕΤΟΥ ΤΗΣ ΜΟΝΑΞΙΑΣ

ΕΣΥ ΑΝΤΕΧΕΙΣ ΤΗ ΜΟΝΑΞΙΑ;

30 Ιουλίου

"Πόσο χαρούμενος νιώθω βρε Κατερινάκι να ήξερες με αυτά τα αποτελέσματα και τα εύσημα που μου αποδίδουν", λες στην γυναίκα σου ένα βράδυ γυρνώντας στο σπίτι. "Μπράβο καλέ μου" σου απαντάει, σε ευχαριστώ που το μοιράζεσαι και με εμένα". Εμ, ο κάθε φυσιολογικός άνθρωπος τι θα απαντούσε εκεί; Μάλλον θα έβαζες ένα ουισκάκι να πιείς και να απολαύσεις τις δάφνες σου. Αλλά ποιος σου είπε ότι τελικά ικανοποίησε; "Γιατί μου λες το μοιράζομαι ΚΑΙ με εσένα;" της ανταπαντάς. "Μα γιατί φαντάζομαι ότι το έχει ήδη μοιραστεί με την ομάδα και τους φίλους σου και το φέρνεις και σπίτι για να με κάνεις κοινωνό της επιτυχίας σου". Για να συνεχίσει, "αν δεν το έκανες είμαι σίγουρη ότι θα αισθανόσουν μοναξιά και δεν σε έχω για τέτοιο". Παναγία Παρθένα γιάτρισσα Αρτέμιδα άκουσες να αναφωνεί μια γιαγιούλα πριν 35 χρόνια που ήσουν μικρός και αυτό ακριβώς σου έρχεται τώρα στο μυαλό.

Ρε σύ, έχεις μοναξιά μέσα σου και σου το έβγαλε σαν σε σέντρα στο ποδόσφαιρο η Κατερίνα στον κενό χώρο. Τι κωθώνι είμαι, σκέφτεσαι. Δεν μοιράστηκες τίποτε με κανέναν. Πήγες σπίτι και της μίλησες, γιατί δεν νιώθεις άνεση να το μοιραστείς με άλλους. Γιατί όμως δεν βλέπεις το πεδίο μπροστά σου; Σου λείπει το συναισθηματικό υπόβαθρο; Δεν έχεις άνεση με φίλους και συναδέλφους; Ωχ, ωχ. Ό,τι και να συμβαίνει από αυτά ή όλα αυτά μαζί, το κατάλαβες από στιγμιαία ενσυναίσθηση, και αυτό επειδή η Κατερίνα σου χτύπησε λεκτικά τον ώμο.

Η μοναξιά σε αντίθεση με τη μοναχικότητα, πολλές φορές συνδέεται με την απόρριψη και την ανυπαρξία. "Δεν υπάρχω για κανέναν" είναι πολλές φορές η ερμηνεία που δίνεται για το αίσθημα της μοναξιάς που είναι βαθιά υποκειμενικό και βιώνεται διαφορετικά. Μήπως όμως το "δεν υπάρχω για κανέναν" στην ουσία σημαίνει "δεν μπορώ να επικοινωνήσω με κανέναν", διότι δεν μπορώ να συνδεθώ με κανέναν μέσω της κατανόησης του δικού μου βιώματος και της δικής μου ζωής;

Κάποιος με κίτρινο αδιάβροχο να κρατάει κίτρινα μπαλόνια μέσα στη βροχή
Credits: @yana-hurskaya

Κάτσε φιλαράκι, δεν κάνουμε ανάπτυξη της ψυχοσυνθετικής σου βεντάλιας εδώ. Ένα βασικό χαρακτηριστικό του βιώματος της μοναξιάς είναι το συναίσθημα απομόνωσης που δεν μπορεί κανείς να διαχειριστεί εύκολα. Στέλεχος είσαι, άρα εκεί θα φτυαρίσεις για να βρεις τι συμβαίνει.

Η καριέρα του στελέχους δεν εξαρτάται μόνο από τις επαγγελματικές και διαχειριστικές γνώσεις και ικανότητες του αλλά, κυρίως, από την ικανότητα του να λειτουργεί ως ηγέτης στον χώρο του. Για τα χαρακτηριστικά και τις ικανότητες των ηγετών πολλά έχουν γραφτεί, αλλά κάπου εκεί υπάρχει και η ανάγκη για ικανότητα του στελέχους να αισθάνεται τη μοναξιά και να την αξιοποιεί ως πηγή έμπνευσης και δημιουργίας. Μα βέβαια αυτό σου έβγαλε η Κατερίνα! Να βράσω τα χρόνια σπουδών και ξενυχτιών. Αν και έχεις ελπίδα, γιατί σου πέταξε εκείνη την φωτοβολίδα και εσύ δεν κάηκες.

Ο ηγέτης πρέπει να αισθανθεί μόνος χωρίς περιορισμούς για να δημιουργήσει νέες ιδέες, να καινοτομήσει, να αμφισβητήσει την κατεστημένη σκέψη και πρακτική, να συλλάβει ένα καλύτερο μέλλον, να πάρει πρωτοβουλίες, να αντιδράσει, να τα βάλει με τον εαυτό του, να ψάξει λύσεις, να απελπιστεί, να κάνει τον δικηγόρο του διαβόλου, να πληγωθεί, να πληγώσει, να σαστίσει, να τρεμουλιάσει, να θυμώσει, να χτυπήσει το χέρι του, να ωθήσει, να προωθήσει, να αγαπήσει, να μισήσει, να γαληνεύσει.

Η καρέκλα του Ναπολέοντα στο Μουσείο του Λούβρου
Credits: @william-krause

Συνέχισε, μη σταματάς τώρα, μην τρομάζεις με τις λέξεις, πάτα γκάζι και μην φοβάσαι την στροφή, δεν θα σε πετάξει εκτός δρόμου. Ενδοσκόπηση ονομάζεται αυτό που κάνεις, και είναι απαραίτητη συνθήκη σαν συλλογισμός για να σε οδηγήσει σε ξεκαθάρισμα.

Πρέπει να μάθεις να αντέχεις την μοναξιά, όταν χρειάζεται να είσαι αυστηρός με δικούς σου αγαπημένους ανθρώπους, να ελέγχεις τα συναισθήματα σου και να κρατάς αποστάσεις όπου και όταν χρειάζεται. Να αντέχεις την μοναξιά, όταν χρειάζεται να δώσεις αισιοδοξία στους άλλους, ακόμη και αν εσύ ο ίδιος αισθάνεσαι αγωνία και αβεβαιότητα. Πιθανώς και να αισθανθείς μόνος σε αποτυχίες και απογοητεύσεις, αλλά θα μάθεις από αυτές και θα πάρεις δύναμη για να επιτύχεις ανεξαρτήτως δυσκολιών.

Μην σαστίζεις καλέ μου. Άνθρωπος είσαι και για ανθρώπινες προσλαμβάνουσες μιλάμε. Να, έλα κάτσε δίπλα μου και βάλε ένα ποτό να τα πούμε. Ποιος σου είπε ότι θα αναλύσουμε επαγγελματικές συνθήκες; Οδηγίες προς ναυτιλλομένους δίνουν άλλοι. Ένα ποτάκι θα πιούμε και θα δομήσουμε ένα πλάνο προσωπικής αντίληψης και εφαρμογής συμβουλών, άντε πεντάλογο.

5 συμβουλές για να μη νιώθεις μοναξιά;

1. Δώσε βάση σε αυτό, γιατί το να εντοπίσεις τις εσωτερικές φωνές που σε σαμποτάρουν έχει σημασία. Ο τρόπος που σκέφτεσαι για τον εαυτό σου μπορεί ακούσια να σε υπονομεύει. Αυτές οι φωνούλες είναι που πηγαινοέρχονται με ρυθμό καταιγίδας και από αυτή την δεξαμενή αποφασίζεις τι κάνεις, με ποιον και πώς.

2. Αντικατάστησε τις αρνητικές φωνές με θετικές. Ε ναι, ας φανείς και λίγο νάρκισσος στους άλλους, αρκεί να νιώθεις ότι αξίζεις να έχεις αγάπη, φίλους, επιτυχίες. Για φώναξέ το "είμαι μια χαρά άνθρωπος". Ναι βρε, το αξίζεις, και για αυτό έκανες από μικρό παιδί όνειρα και συνέχισες να κάνεις προοδευτικά! Δες το σαν ένα χυμό που θα πιείς, αλλά αντικατέστησε τις βιταμίνες με ένα κοκτέιλ από υποστήριξη, ενέργεια, αυτοθαυμασμό, ικανοποίηση για την πορεία σου. Πιο απλά "είμαι αυτός που είμαι και σ’ όποιον αρέσω".

3. Μόλις νιώσεις απομόνωση ξεκίνα την θεραπεία μόνος σου. Δεν κατάλαβα, γιατί θέλεις να σε σπρώξουν; Σήκω καλέ και βγες έξω, πήγαινε σε κοινωνικές εκδηλώσεις. Αντιστάσου, γιατί μόλις αρχίσει να σε κατακλύσει η απομόνωση, νιώθεις ότι δεν αξίζεις αγάπη. Και μετά βράστα Χαράλαμπε, γιατί αρχίζουν οι εσωτερικές έριδες. Να σκάσουν οι οχτροί μας, γιατί εμείς γουστάρουμε αυτό που είμαστε και θα μας γουστάρουν και οι άλλοι για αυτό που είμαστε.

4. Πόσες φορές να σου το πω ο Χριστιανός; Απομακρύνσου από την τοξικότητα. Μην διατηρείς τοξικές σχέσεις από φόβο, ότι δίχως αυτές θα νιώσεις χειρότερη μοναξιά. Στην πραγματικότητα οι σχέσεις αυτές την καλλιεργούν και την εντείνουν. Άσε που σου δημιουργούν φόβο και ανασφάλειες και βέβαια σου μπλοκάρουν την θετικότητα.

5. Γίνε ευάλωτος. Εξωτερίκευσε εμπειρίες, σκέψεις, ανησυχίες, όνειρα, επιθυμίες. Πώς περιμένεις από τους άλλους να ανοιχτούν και να μιλήσουν / μοιραστούν μαζί σου τα ίδια, αν σε βλέπουν σαν το αγγούρι; Δεν πειράζει, ας πεις και μια κουβέντα παραπάνω που θα τους δείξεις τι είσαι. Δηλαδή στις σχέσεις και στον έρωτα γιατί το κάνεις, αλλά σε κοινωνική ή επαγγελματική βάση όχι;

Φιγούρα από αλογάκι σε επιτραπέζιο παιχνίδ
Credits: @aedrian


Αυτές οι πέντε συνθήκες είναι η προσωπική σου τελετουργία. Ένα σύνολο κινήσεων που διαθέτουν συμβολικό νόημα, αλλά ταυτόχρονα και μια δράση που μπορεί να σου φαίνεται ότι διαφέρει από τις κινήσεις της καθημερινότητας, ενώ ουσιαστικά είναι η δική σου προσπάθεια καθορισμού της διασύνδεσης της τελετουργίας με το προσωπικό σου γίγνεσθαι στο δρόμο για την αποφυγή της μοναξιάς. Όπως ο επιστήμονας αναφωνεί "εύρηκα", έτσι και εσύ θα βρεις την φόρμουλα του αντίθετου της μοναξιάς που δεν είναι η παρέα, αλλά η τρυφερότητα προς τον εαυτό σου.

Δες το θετικά όπως ο Άγγλος Ποιητής και Κληρικός John Donne που είπε:

"Κανένας άνθρωπος δεν είναι νησί, εντελώς μόνος του. Κάθε άνθρωπος είναι ένα κομμάτι της στεριάς, ένα μέρος του όλου"